A Natural Age of Weaning
by Katherine Dettwyler, PhD
Department of Anthropology,
Texas A and M University
Στην έρευνά μου μελέτησα πρωτεύοντα θηλαστικά, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες της ζωής τους όπως τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το βάρος γέννησης του μωρού, τον ρυθμό ανάπτυξής του, την ηλικία ανατολής των πρώτων δοντιών, την ηλικία της σεξουαλικής ωρίμανσης, κλπ. Μετά μελέτησα το πώς αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με την ηλικία του αποθηλασμού σ’ αυτά τα θηλαστικά. Τα ζώα αυτά είναι οι πιο κοντινοί μας συγγενείς στο ζωικό βασίλειο, ειδικά οι γορίλλες και οι χιμπαντζήδες, οι οποίοι έχουν περισσότερα από 98% κοινά γονίδια με τον άνθρωπο.
Κατέληξα σε διάφορα συμπεράσματα όσον αφορά το πότε θα αποθήλαζε «φυσικά» ο άνθρωπος, εάν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι κανόνες που επιβάλει η κουλτούρα. Το ενδιαφέρον μου ξεκίνησε από την μελέτη της βιβλιογραφίας για τον χρόνο αποθηλασμού, η οποία έδειξε ότι οι διάφορες κουλτούρες έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη για το πότε πρέπει να αποθηλάζουν τα παιδιά, από πολύ νωρίς στις ΗΠΑ έως πολύ αργά σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Ακούμε συχνά ότι παγκοσμίως ο μέσος χρόνος αποθηλασμού είναι τα 4,2 χρόνια, αλλά αυτό το νούμερο δεν είναι ούτε σωστό, ούτε έχει κανένα νόημα. Η μελέτη 64 «κλασικών» ερευνών οι οποίες έγιναν πριν το 1940, έδειξαν μέσο χρόνο αποθηλασμού τα 2,8 χρόνια, αλλά σε κάποιες κοινωνίες ο θηλασμός κρατούσε πολύ λιγότερο και σε κάποιες άλλες πολύ περισσότερο.
Με στατιστικούς όρους δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για μέσο χρόνο αποθηλασμού παγκοσμίως, αφού τα περισσότερα παιδιά δεν θηλάζουν καθόλου, ή οι μητέρες εγκαταλείπουν το θηλασμό τις πρώτες μέρες ή τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ακόμα κοινωνίες όπου τα παιδιά θηλάζουν ως τα 4 ή τα 5 χρόνια τους κι ακόμα και στις ΗΠΑ κάποια παιδιά θηλάζουν τόσο ή και περισσότερο.
Στις κοινωνίες στις οποίες τα παιδιά επιτρέπεται να θηλάζουν για όσο καιρό θέλουν, συνήθως αποθηλάζουν χωρίς φασαρίες και ψυχολογικά τραύματα κάπου ανάμεσα στα 3 και στα 4 χρόνια τους. Το ενδιαφέρον μου επίσης ξεκίνησε από την συνειδητοποίηση ότι για κάποια άλλα θηλαστικά υπάρχει «φυσική ηλικία αποθηλασμού», η οποία είναι περίπου οι 8 εβδομάδες για τους σκύλους, οι 8-12 μήνες για τα άλογα, κλπ. Προφανώς, τα ζώα αυτά δεν έχουν κοινωνικούς περιορισμούς για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία αποθηλασμού.
Κάποια από τα αποτελέσματα των ερευνών είναι τα ακόλουθα:
1. Σε μια ομάδα 21 πρωτευόντων θηλαστικών που μελετήθηκαν από την Holly Smith (κυρίως μαϊμούδες και πίθηκοι), προέκυψε ότι τα μωρά τους αποθήλαζαν την χρονική στιγμή κατά την οποία ανέτειλαν οι πρώτοι τους μόνιμοι τραπεζίτες. Στους ανθρώπους αυτό σημαίνει γύρω στα 5,5-6 χρόνια.
2. Είναι σύνηθες να ακούμε τους παιδίατρους να ισχυρίζονται ότι σε πολλά είδη ζώων η διάρκεια της κύησης ισοδυναμεί με την διάρκεια του θηλασμού, θέτοντας την ηλικία αποθηλασμού στους 9 μήνες για τον άνθρωπο. Ωστόσο, η σχέση αυτή φαίνεται να εξαρτάται από το μέγεθος του ζώου – όσο πιο μεγάλο το ζώο, τόσο πιο μεγάλο διάστημα θηλάζει. Για τους χιμπαντζήδες και τους γορίλλες, τα δύο πιο κοντινά στον άνθρωπο πρωτεύοντα θηλαστικά, η σχέση αυτή είναι 6 προς 1. Δηλαδή, θηλάζουν τα μικρά τους ΕΞΗ φορές περισσότερο από την διάρκεια της κύησης. Στον άνθρωπο αυτό σημαίνει 4,5 χρόνια (έξη φορές οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης).
3. Είναι επίσης σύνηθες οι παιδίατροι να ισχυρίζονται ότι τα περισσότερα θηλαστικά αποθηλάζουν όταν έχουν τριπλασιάσει το βάρος γέννησης, θέτοντας την ηλικία αποθηλασμού στον 1 χρόνο για τον άνθρωπο. Και πάλι ωστόσο, αυτό επηρεάζεται από το μέγεθος, με τα μεγαλύτερα θηλαστικά να θηλάζουν τα μικρά τους μέχρι να τετραπλασιάσουν το βάρος γέννησης. Στον άνθρωπο, ο τετραπλασιασμός του βάρους γέννησης συμβαίνει ανάμεσα στα 2,5 έως 3,5 χρόνια συνήθως.
4. Μια άλλη μελέτη σε πρωτεύοντα θηλαστικά έδειξε ότι αποθήλαζαν τα μικρά τους όταν είχαν φτάσει το 1/3 το βάρος ενός ενήλικα. Αυτό στον άνθρωπο συμβαίνει περίπου στα 5-7 χρόνια.
5. Μια σύγκριση της ηλικίας αποθηλασμού και της ηλικίας σεξουαλικής ωριμότητας στα πρωτεύοντα θηλαστικά, έδειξε τον χρόνο αποθηλασμού στα 6-7 χρόνια για τον άνθρωπο (περίπου στα μισά της ηλικίας της σεξουαλικής ωρίμανσης).
6. Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ωριμάζει πλήρως γύρω στα 6 χρόνια της ζωής του και είναι επαρκώς τεκμηριωμένο το γεγονός ότι το μητρικό γάλα βοηθάει στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού και το υποβοηθά με τα αντισώματα της μητέρας για όσο καιρό αυτή παράγει γάλα (μέχρι τα δύο χρόνια. Δεν έχει γίνει καμία μελέτη για την σύσταση του μητρικού γάλακτος μετά τα δύο έτη).
Άρα, η μικρότερη ηλικία φυσικού αποθηλασμού στον άνθρωπο φαίνεται να είναι τα 2,5 χρόνια και η μεγαλύτερη τα 7.
Όσον αφορά τα οφέλη του μακροχρόνιου θηλασμού, έχουν γίνει πολλές συγκριτικές μελέτες ανάμεσα σε μωρά που θηλάζουν και σε μωρά που τρέφονται με υποκατάστατο, όσον αφορά την συχνότητα κάποιων ασθενειών αλλά και τον δείκτη ευφυΐας. Σε κάθε περίπτωση, τα θηλάζοντα βρέφη είχαν μικρότερο κίνδυνο ασθενειών και υψηλότερο IQ απ’ ότι τα βρέφη που έπαιρναν υποκατάστατο. Στις μελέτες οι οποίες ξεχώριζαν τα θηλάζοντα βρέφη ανάλογα με το πόσο καιρό θήλασαν, τα βρέφη που θήλασαν περισσότερο καιρό είχαν ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο για κάποιες ασθένειες και ακόμα υψηλότερο δείκτη ευφυΐας. Με άλλα λόγια, αν οι κατηγορίες ήταν 0-6 μήνες θηλασμού, 6-12, 12-18, 18-24+, τα μωρά που θήλασαν από 18 έως 24+ μήνες είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα, αυτά που θήλασαν 12 έως 18 μήνες είχαν τα αμέσως επόμενα καλύτερα αποτελέσματα, τα μωρά που θήλασαν 0-6 μήνες είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα, αλλά και πάλι πολύ καλύτερα απ’ ότι τα μωρά που έπιναν υποκατάστατο.
Η έρευνα έδειξε τα παραπάνω αποτελέσματα για τις ασθένειες του γαστρεντερικού, του ανώτερου αναπνευστικού, την σκλήρυνση κατά πλάκας, τον διαβήτη, τις παθήσεις της καρδιάς, κλπ, κλπ. Παρόμοια, τα μωρά που θήλασαν περισσότερο είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ ευφυΐας. Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι καμία από αυτές τις μελέτες δεν μελέτησε παιδιά που θήλασαν περισσότερο από δύο χρόνια. Προφανώς, τα οφέλη συνεχίζουν και αργότερα, καθώς το σώμα μας δεν γνωρίζει ότι το μωρό μας είχε γενέθλια και δεν αρχίζει ξαφνικά να παράγει γάλα που δεν έχει κανένα όφελος.
Ωστόσο, κανείς ως τώρα δεν έχει αποδείξει ότι τα οφέλη του θηλασμού είτε συνεχίζονται είτε σταματούν μετά τα δύο χρόνια, γιατί δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες. Είναι ξεκάθαρο φυσικά ότι μετά τα δύο χρόνια το γάλα είναι μειωμένο και σίγουρα οι πρώτοι έξη μήνες θηλασμού είναι πολύ πιο σημαντικοί όσον αφορά τη διατροφή και την ανοσολογική ανάπτυξη του μωρού, απ’ ότι οι έξη μήνες από τα 3,5 ως τα 4 χρόνια. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να θηλάζετε εάν ακόμα θέλει το μωρό σας κι εσάς δεν σας πειράζει.
Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι τα μωρά στις δυτικές κοινωνίες δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις ασθένειες και το μολυσμένο νερό που αντιμετωπίζουν τα μωρά στις χώρες του τρίτου κόσμου. Έχουμε υποκατάστατα τα οποία γενικά μπορούμε να εμπιστευτούμε ότι είναι καθαρά και ασφαλή. Μπορούμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας και να τους δώσουμε αντιβιοτικά όταν είναι απαραίτητο. Όμως το γεγονός ότι «μπορούμε» να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα, δεν σημαίνει ότι ο θηλασμός δεν είναι σημαντικός. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τα μωρά που πίνουν υποκατάστατο, ακόμα και στο ασφαλές περιβάλλον που μεγαλώνουν, με την καλύτερη ιατρική περίθαλψη.
Μια άλλη διάσταση του θηλασμού ενός μεγαλύτερου παιδιού είναι ότι, μέσω της σχέσης που δημιουργεί ο θηλασμός, μπορούν να διατηρήσουν την συναισθηματική τους εξάρτηση από ένα άλλο πρόσωπο, αντί να ψάχνουν υποκατάστατα σε άλλα αντικείμενα όπως αρκουδάκια ή κουβερτούλες. Πιστεύω ότι αυτό θέτει τις βάσεις για μια ζωή περισσότερο ανθρωποκεντρική και λιγότερο υλιστική και νομίζω ότι αυτό είναι καλό πράγμα.
Επίσης, δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή ενός νηπίου, το οποίο είναι σε φάση μεγάλων αλλαγών, κάποιες από τις οποίες μπορούν να φέρουν μεγάλη αναστάτωση στον ψυχισμό του, χωρίς αυτή την στενή προσωπική επαφή που επιφέρει ο θηλασμός. Θα μπορούσα να συνεχίσω για πάντα, αλλά καλύτερα να σταματήσω εδώ.
Ελπίζω όλα τα παραπάνω να σας βοήθησαν. Αυτά και άλλα πολλά ακόμα, βρίσκονται στο κεφάλαιο “A time to wean” στο βιβλίο μου “Breastfeeding: Biocultural Perspectives”.
Μετάφραση: Βίκυ Φαρδογιάννη – Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC
Πηγή: http://www.whale.to/a/dettwyler.html
[divider]
Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Θα την βρείτε στο thilasmos.com
και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Εγω εχω 2 αγορακια κ τα θηλασα και τα 2 μεχρι 1 ετων τον καθενα.. Μου φαινεται ικανοποιητικο το χρονικο διαστημα, γιατι μεχρι αυτη την ηλικια εχουν ηδη αρχισει να τρωνε ολα τα φαγητα κ να περνουν ολες τις βιταμινες που χρειαζονται... Δεν εδωσα ποτε σκονη. Πηγαμε κατευθειαν στο φρεσκο γαλα που αγοραζω απο τον γαλατά μερα παρα μερα.. Δεν ξερω ρε κοριτσια αλλα ΝΟΜΙΖΩ πως ειναι υπερβολικο να θηλαζεις ενα μωρο παραπανω απο 1-2 χρονων... Βλεπω τον ανυψιο μου πχ. που ειναι 5 ετων κ μου ερχεται σε υψος ως το στηθος μ... Παλικαρακι ολοκληρο που να τον φερεις βολτα να τον βαλεις στην αγκαλια σου να τον θηλασεις... Βεβαια εγω δεν ειμαι κ το πρωτο μποϊ... Δεν ξερω ισως κατα τη γνωμη σας να ειμαι πολυ λαθος, ισως να φταιεΙ που τα γεννησα απανωτα κ τα 2 κ να κουραστηκα λιγο... 9 μηνες εγκυος, θηλασμος 8 μηνες ξαναμενω εγκυος αλλα συνεχιζω το θηλασμο στο πρωτο παιδι αλλους 4 μηνες.. Γενναω σε 5 μηνες κ ξαναθηλαζω για 1 χρονο ακομα... Ε δεν αντεχα αλλο... Ουτε η ψυχολογια μου ουτε το σωμα μου... Συγνωμη παιδακια μου αν σας σταματησα το θηλασμο νωρις... :-(
Απορώ προς τι όλο αυτό το δηλητήριο απο μερικές κοπέλες. Το άρθρο αγαπητές μου δεν είναι για εσάς (εμάς) που θηλάσατε το παιδί σας απο 1 μέρα μέχρι 10 χρόνια, τι το πήρατε τόσο προσωπικά θέλω να ξέρω... Είναι για τις κοπελες που τώρα θα κάνουν πρώτο παιδάκι και ΠΡΕΠΕΙ να ενημερώνονται σωστά για το θηλασμό. Το κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο αποθηλασμού και εκεί πρέπει να αφήνουμε το χρονικό περιθώριο στις ανάγκες του παιδιού. Είτε δουλεύουμε είτε όχι (Ορεινή Τρικαλιώτισσα έχεις ελέγξει τα επίπεδα ανεργίας τελευταία; δεν δουλεύουν όλοι είτε το θέλουν είτε όχι).
Τοσο μα τοσο κουραστικο . Καλα δεν βαρεθηκατε πια;
Ο γιός μου είναι εξήμισυ ετών και θηλάζει ακόμη (τα βράδια). Εντάξει όχι κάθε βράδυ αλλά συνήθως, μάλλον σχεδόν πάντα θέλει λίγο πριν κοιμηθεί. Ξέρω και άλλη μαμά που θήλαζε την κόρη της μέχρι το νήπιο (στη γειτονιά μου) και άλλη φίλη μου που θήλασε "παρατεταμένα" (όπως ορίζεται εδώ βέβαια ο όρος "παρατεταμένα" για το θέμα του θηλασμού). Μπορώ να καταλάβω ότι κάποιος που δεν έχει αντίστοιχη εμπειρεία θα αντιμετωπίζει το γεγονός αυτό ως κάτι περίεργο, ευτράπελο, εκκεντρικό, ανώμαλο(;;), αφύσικο, γελοίο κλπ... δεν ξέρω και γω πως...Φυσικά δεν ασχολούμαι, γιατί εμπιστεύομαι τις γνώσεις μου, το ένστικτό μου, τον καλό μας τον παιδίατρο και κυρίως βέβαια το ΠΑΙΔΙ μου. Εγώ που το ζω λέω ότι : είναι ένα γεγονός ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ, όπως και το παιδί μου που χαίρει γενικής εκτίμησης και αγάπης απ'οσους το γνωρίζουν και είναι ένα παιδί υγειές, ευτυχισμένο, κοινωνικό και δυνατό σε όλα του αλλά και ευαίσθητο και γεμάτο αγάπη. Όχι δεν είμαι πανταχού παρούσα. Τον αφήνω να τρώει τα μούτρα του, να δυσκολεύεται, να αγωνίζεται. Αυτά.
θα ακουσουμε κι αλλη μπουρδα οτι τα παιδια που θηλαζουν ειναι πιο εξυπνα? εγω θηλασα αποκλειστικα ενα χρονο,δεν θεωρω οτι η δικη μου ειναι πιο εξυπνη απο ενα αλλο μωρο που δεν θηλασε. Οσο για το αλλο με τα αντισωματα,του Τοτου τα ανεκδοτα ειναι καλυτερα....
Εγω βλεπω οτι πισω απο τον θηλασμο(το πιο φυσιολογικο πραγμα του κοσμου)εχει στηθει μια απιστευτα κερδοφορα βιομηχανια.Ισως και μεγαλθτερη απο αυτη του ''σκονογαλου''.Οποτε οι ''ερευνες'' εχουν καποιον ''λογο'' που γινονται.
χαχαχχα βεβαίως αντισώματα, αν θηλάζεις ο εμβολιασμός περιττεύει!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Εγώ προσωπικά που θηλάζω αυτή τη στιγμή πρωι και βράδι τον 2,5 ετών γιό μου, δεν έχω τέτοια θέματα, δουλεύω και κάποιες μέρες της βδομάδας και δύο δουλειές. Δούλευα έτσι από τότε που έγινε 10 μηνών περίπου. Επειδή δεν έχει γίνει κατανοητό, μάλλον για να λέγονται τέτοιες άσχημες βαριές κουβέντες: Ο θηλασμός του νηπίου είναι πολύ ευέλικτος, τρώει όλες τις τροφές, πίνει γάλα (αν θέλουμε) αγελάδας ή κατσίκας ή ο,τι θέλουμε, και απλά παράλληλα θηλάζει. Δεν ζουν από τον θηλασμό, δεν είναι όλη τη μέρα στο στήθος, δεν έχουν ανάγκη να θηλάζουν έξω, εκτός αν χτυπήσουν ή πάθουν κάτι σοβαρό, και έχει τύχει να μην το έχουν ξεπεράσει αυτό (ο δικός μου ας πούμε το έχει ξεπεράσει και δεν το έχει ανάγκη όταν χτυπάει), είναι σε όλα στην ηλικία τους και δεν έχουν τίποτα το παράξενο. Τώρα σε περίπτωση που δούμε ένα νήπιο να θηλάζει, ε, δεν είναι πια και τόσο σοκαριστικό. Επίσης πρέπει να πώ ότι καμιά φορά, δεν είναι τόσο εύκολος ο αποθηλασμός. Δηλαδή, μπορεί να θέλεις εσύ, αλλά να βλέπεις ότι το παιδί δεν είναι έτοιμο, και θα πρέπει να δώσεις μάχη με το παιδί και να πάρεις και χάπια. Εντάξει, κάποιες δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό. Έτσι, προσπαθούμε απλά να βοηθήσουμε το παιδί να μειώσει τους θηλασμούς για να μπορέσει να αποθηλάσει φυσικά. Αυτό διαρκεί αρκετό καιρό. Ας μην είμαστε αφοριστικές, ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει σε κάθε οικογένεια.
Βρισκω εξαιρετικα ατυχη τα παραδειγματα του ζωικου βασίλειου. Επαναλαμβανω μια ερωτηση, στην οποια μεχρι τωρα δεν εχω παρει απαντηση. Καλα, οι κυριες που θηλαζουν δυο, τρια χρονια κ.λπ δεν δουλευουν; Και εν παση περιπτωσει, απο τις υπολοιπες κυριες, αυτες που εχουν αδεια λοχειας, καμμια απο αυτες που παρατεινουν το θηλασμο για ξερω γω πανω απο ενα χρονο ( διαστημα που και αυτο μου φανταζει υπερβολικο) δεν θεωρουν οτι η δουλεια τους ειναι σημαντικη, δεν εχουν την επιθυμια να επιςτρεψουν , και προτιμουν οι υποχρεωσεις τους να περιοριζονται στο ρολο της τροφου των παιδιων τους;
Τι σχέση έχει η δουλειά με τον θηλασμό ? Δηλ οι μητέρες που θηλάζουν μεγαλυτερα παιδια σημαινει οτι δεν δουλεύουν ? Εγω οσες ξερω που θηλασαν "παρατεταμένα" ΟΛΕΣ δουλευαν και μαλιστα απο πολυ νωρις . Για το πρωτο εξάμηνο συνήθως χρησιμοποιούν θηλαστρο αλλα μετα την εισαγωγή των στερεων τροφων απλα θηλαζουν οταν βρισκονται σπιτι .
Η ερώτηση "τι σχέση έχει η δουλειά με το θηλασμό" είναι τουλάχιστον αστεία. Τουλάχιστον. Οταν ήμουν έγκυος διάβασα τη βίβλο της La Leche League (The Womanly Art of Breastfeeding) και στο κεφάλαιο Θηλασμός κι επιστροφή στην εργασία έγραφε για το ότι έχει μεγάλη σημασία η μητέρα να παραμένει σπίτι για να μεγαλώνει η ίδια τα παιδιά, και μάλιστα θυμάμαι που έγραφε αν έχετε οικονομικές υποχρεώσεις πιεστικές δείτε το ενδεχόμενο να…δανειστείτε. Αμεση σχέση έχουν τα δυο. Ξέρεις πολλές Ελληνίδες να κάνουν διάλειμμα για άντληση σε περιβάλλον καθαρό στην εργασία τους? Αν ναι πες μου πού εργάζονται να κάνω αίτηση...
Ξέρω , πολλες ! Μπες σε ελληνικά φορουμ , facebook klp και θα τις βρεις και συ . Εγω τις γνωρισα στο φορουμ του Parents πριν χρονια , τοτε που ηταν λιγες . Αντλούσαν στην τουαλέτα , σε δυσκολες συνθηκες , το βραδυ στο σπιτι , το πρωι πριν φυγουν για δουλειά .
Σου είπα σε περιβάλλον υγιεινής, όχι στην τουαλέτα αγαπητή μου. Και το περί ανοησιών παραπάνω απηύθυνέ το αλλού…θέλετε να μη σας κρίνουν (που ποσώς ενδιαφέρομαι προσωπικά μέχρι πότε θηλάζεις) αλλά κράτα κι εσύ τους χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου!
Επέστρεψα στην εργασία μου στους δυο μήνες χωρίς μειωμένο ωράριο και με πολλές υπερωρίες και τα σαββατοκύριακα. Έκανα άντληση και όταν έλειπα έδιναν στο μωρό το δικό μου γάλα, θήλασα αποκλειστικά 6 μήνες και συνεχίζω να θηλάζω μέχρι τώρα που είναι 22 μηνών και εξακολουθώ να εργάζομαι. Είναι θέμα θέλησης. Θεωρώ πολύ σημαντικό να δουλεύει μια γυναίκα και εγώ προσωπικά δεν θα την πάλευα να κάθομαι σπίτι μου αλλά το να θηλάζεις το παιδί σου δεν είναι εμπόδιο. Πήρες απάντηση στην ερώτηση σου ή ακόμα θεωρείς ότι αυτές που θηλάζουν μακροχρόνια είναι μόνο οι αργόσχολες;
Καλε ναι... εννοειται οτι οσες θηλαζουν δεν δουλευουν. Πλακα μας κανετε ετσι? Κοριτσια απο καταβολης κοσμου οι θηλαζουσες μαμαδες (οσες δεν εχουν την τυχη να εχουν αδεια ανατροφης τεκνου στο δημοσιο) δουλευουν οπως ομως δουλευουν ΟΛΕΣ οι γυναικες που δεν εχουν λυσει το βιοποριστικο τους προβλημα . Υποθετω λοιπον με τα λεγομενα σας αν τα αντιστρεψω οτι οι κοπελες που δεν θηλαζουν δουλευουν.. Οποτε το μεγαλυτερο μερος των γυναικων δουλευει ετσι??? Σκατα κριση σου λεει μετα. Θυμαμαι οτι η γιαγια μου επισης ορεινη Τρικαλιωτισσα σε χωρια με μεγαλο υψομετρο οπου η χειρωνακτικη εργασια ηταν σκληρη κ δεν ξεχωριζε λεχωνες, εγκυους κ θηλαζουσες που μου ελεγε οτι φρεσκογεννημενες γυναικες τις ετρωγε το χωραφι με τα μωρα κατω απο εναν ισκιο κ δουλευαν σαν τα σκυλια παντως.Ο παππους μου θηλασε μεχρι 5-6 χρονων, η γιαγια μου το ιδιο, τα παιδια τους το ιδιο. Ολα αυτα στα ορεινα Τρικαλα. Μαλλον καπου το χασαμε το εργακι νομιζω κ τα λεμε οπως τα θεμε. ps Στον πρωτο μου γιο γυρισα στην εργασια μου 32 ημερων λεχωνα κ θηλαζα στο σπιτι χωρις περιορισμους κ αντλουσα 4 φορες τη μερα για να καλυπτω το μωρο μου (δυστυχως δεν αντλουσα στην εργασια μου γιατι δεν υπηρχε προβλεψη καμια, κατι που ειναι εξωφρενικα απαραδεκτο). Εργαζομαι κ στο δευτερο παιδακι μου κ θηλαζω παρα το οτι δουλευω στον ιδιωτικο τομεα με σχετικα βαρυ ωραριο χωρις συμπληρωμα. Ο γιος μου ο δευτερος θα γινει σε λιγο 4ων ετων. Και δεν ειμαι η μονη...
Βρε κοριτσια σορυ κιολας αλλα 3-4 χρονων γαιδουρια και να θηλαζουν; δλδ να πεινουν πορτακαλαδα με καλαμακι και γαλα απο το στηθος. σορυ αλλα μου σε μενα αυτες οι ερευνες δεν ταιριαζουν. 7 χρονων παει 2α δημοτικου μα ειμαστε σοβαροι ή απλως θελουμε κατι να γραφουμε; και συγκρινομαστε με ολα τα θηλαστικα; ευτυχως που δεν γραφετε οτι θα πρεπει να γλυφομαστε για να σκουπιζομαστε οπως κανουν και τα υπολοιπα θηλαστηκα. καποια πραγματα ειναι ασυγκριτα οπως και να το κανουμε μην ακουω κουλα στο γιατρο θα πατε να παρετε αντιβιωση και εκει σας αρεσει η συγχρονη ιατρικη εαν θελετε να ζειτε οπως τα θηαστηκα τα υπολοιπα για να μην ζωα και παρεξηγηθειτε μπορειτε πολυ ευκολα να το πραξετε αλλα σε ολα οχι μονο σε αυτα που ικανοποιουν πρακτικα ευσεβεις ποθους σας. και ξεχασα να πω τα εχω θηλασει και τα 3 παιδια μου αλλα μην το παρατραβαμε ομως.
Πόσο μου άρεσαν αυτά που έγραψες!! (Επίσης θήλασα την πρώτη μου κόρη 5 μήνες και αντλώ αποκλειστικά 3,5 μήνες για την μπέμπα μου!)
Και ποιος βαζει το οριο για να μην το παρατραβάμε ? Εσυ ? Εγω? Η κοινωνια ? Το παιδι ? Ποιος ? Μιας και αναφερεσαι σε συχρονη ιατρική , η ΑΑΠ και ο WHO λεει για 2 χρονια και μετα οσο ειναι επιθυμητο απο τη μητέρα και το παιδι . Γαιδουρι το βλεπεις ενα παιδακι 3ων ετων ? Το πηραν τα χρονια ..... Ευσεβης ποθος ποιος ειναι ? Δεν το καταλαβα αυτο . Εσεις ολες αληθεια που θηλασατε καποιον καιρο , εχετε δοκιμασει να θηλασετε μωρο που δεν θελει ? Και το καταφέρατε να θηλάσει? Γιατι εμενα η κορη μου θηλασε 2 χρονια και αποθηλασε φυσικά απο μονη της και τωρα θηλάζω τον 7 μηνων γιο μου . ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ (μεχρι τωρα) δεν καθησαν στο στηθος περισσοτερο απο οτι ηθελαν και φυσικά ποτε δεν θηλασαν ενω δεν ηθελαν . Στην κορη μου ΠΟΣΕΣ φορες δνε προσπαθησα να την κοιμισω και γω στο στηθος (ακουγα οτι τα μωρα πουθηλαζουν κοιμουντε στο στηθος ! χαχαααα) και δεν το πετυχα ΠΟΤΕ στα 2 χρονια . Ας κανει ο καθενας οτι νομιζει καλυτερο για το παιδι και την οικογενεια του .
Μονο που λες 3-4 χρόνων παιδάκια γαϊδούρια δεν σε πέρνει κανείς σοβαρά....!Και δεν καταλαβαίνω αυτό που λέει "τρόπος που λέγει"!Καβαλησε τα κιόλας!Ντροπη!
Έχει μία εβδομάδα που αποθηλάσαμε. Το σκεφτόμουν από όταν χρόνισε η μικρή, αλλά τότε φάνηκε ότι δεν ήταν καθόλου έτοιμη για κάτι τέτοιο. Τώρα, 16 μηνών πλέον, το δέχτηκε αρκετά καλά και αναπληρώνουμε με πολλές αγκαλίτσες, φιλάκια και χαδάκια. Να πω βέβαια, πως τον τελευταίο καιρό αισθανόμουνα λίγο πιπίλα, καθώς το στήθος ήταν ο μόνος τρόπος από την ώρα που γεννήθηκε για να κοιμηθεί. Πλέον τα πάμε καλά και σε αυτόν τον τομέα, μαθαίνουμε άλλους τρόπους και αυτή και εγώ :) Πάντως ο θηλασμός θεωρώ ότι είναι ότι πιο φυσικό/αυτονόητο και το έχουμε κάνει τσίχλα..... ΜΑΝΑ είσαι είτε θηλάσεις είτε όχι. Πάντα φιλικά :)
Μας έχετε πριξει με το θηλασμό.....και να τονίσω οτι θηλασα το παιδί μου ενα χρονο και κατι μηνες....καταντάει πια γραφικό τόσο μελάνι για αυτό το θέμα....
agapiti m efi kaneis den se anagkazei na to diavaseis to kimemo I ta sxolia!!! lipame p 8ewreis pri3imo ena toso sovaro 8ema eidika san mama p exeis 8ilasei...
Μου χτυπήσες ευαίσθητο σημείο τώρα! Η κορουλα μου είναι 20 μηνών και θηλαζει ακόμα,και το τι έχω ακούσει δε λέγεται! -Ακοοοοομα θηλαζεις ??καλα,ως ποτέ ???αυτο είναι το πιο σύνηθες που ακούω,με έκαναν να νιώσω ότι κάνω κάτι αφύσικο και παρακινδυνευμενο.αγχωθηκα να αποθηλασω βιαια,όσο είναι καιρός ,και μόλις είδα τι πήγα να προκάλεσω στο παιδί μου, χαλάρωσα έκλεισα τα αυτιά μου και συνεχίζω χωρίς τύψεις.Ηδη η μικρή μου μόλις χαλάρωσα ,χαλάρωσε και εκείνη και παει μονή της για αποθηλασμο. Μόνο 2 φορές πρωί βράδυ,και αυτο όχι πάντα.αη στο καλό !!!
Ίσως μια σημείωση στο τί σημαίνει ανθρωπολογική μελέτη να ξεκαθάριζε κάποια πράγματα, όπως το ότι η ανθρωπολογική μελέτη βασίζεται στην παρατήρηση και όχι στην επιστημονική έρευνα ή (έστω) στην ψυχολογία :) Επιπλέον, απ΄όσο γνωρίζω το βιβλίο (μια αρκετά παλιά έκδοση που για τα ελληνικά δεδομένα, βέβαια, δεν ακούγεται και τόσο εκτός χρόνου, καθώς είμαστε καμιά 20αριά χρόνια πίσω από την Αμερική), αναφέρεται σε πληθώρα θεμάτων οπως η πολιτική του θηλασμού, το τότε της μόδας attachement parenting κτλ., Εξ άλλου η συγγραφέας είναι γνωστό πως είναι breastfeeding advocate, πράγμα που προσωπικά με κάνει να βλέπω την πολιτική διάσταση της εργασίας της με λίγο πιο κριτικό μάτι. Όλοι οι advocates αυτό μού προκαλούν. Όποιος ενδιαφέρεται για μια ολοκληρωμένη, από άποψη πηγών και ειδικών, και εύκολα αντιληπτή παρουσίαση των θεμάτων περί θηλασμού και αποθηλασμού, ας δει αυτό http://www.tovima.gr/science/article/?aid=458498 Με δυο κουβέντες λέει αυτά που όλοι γνωρίζουμε για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος, θέτοντας και θέματα ψυχολογίας της μακροχρόνιας θηλάζουσας που, δυστυχώς, λόγω φανατισμού που προκύπτει από δικά της κενά προσωπικότητας (δεν είναι κακό, ουδείς τέλειος!), δημιουργεί τελικά πρόβλημα στο παιδί. Ενδεικτικά: «Ανταποκρίνομαι στις ανάγκες του παιδιού δεν σημαίνει πως κάνω ό,τι μου ζητήσει. Ο θηλασμός-πιπίλα δεν προσφέρει την ασφάλεια των ξεκάθαρων ορίων στο χάος της ψυχικής ανωριμότητας του παιδιού. Η μητέρα δεν εξυπηρετεί τις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού της με το να τροφοδοτεί (για τους δικούς της λόγους) μια εικόνα του εαυτού της "πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα". Με τον παρατεταμένο θηλασμό δεν του προσφέρει πλαίσιο για να αναπτυχθεί και δεν προετοιμάζει το παιδί της να είναι ανθεκτικό στις ματαιώσεις, στις απογοητεύσεις και στις αντιξοότητες της ζωής». Εφη Λάγιου-Λιγνού, ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, υπεύθυνη του Προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης στην Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Και λίγο moderation στα σχόλια που αυτήν τη φορά ξέφυγαν εντελώς καλό θα ήταν. Από τη μία ολόκληρο κείμενο για ένα λίγο περισσότερο τακτ με αφορμή ένα κούρεμα κι ένα "μπλιάχ" κι από την άλλη να διαβάζουμε σεντόνι-βωμολοχίες χείριστου επιπέδου... Κάτι δεν πάει καλά.
Πολύ σωστή η άποψη της ψυχοθεραπεύτριας. εδινα στο γιο μου τόσο πολύ "στήθος για πιπίλα" που κατέληξε να πάρει αντιαναγωγικά επειδή διαρκώς έβγαζε γουλιές. δε μπορούσα να ξεχωρίσω τις ανάγκες του αφού όποτε έκλαιγε, τσουπ το στήθος μου στο στόμα του. Οταν αποθήλασα στους 9 μήνες και πήρε φόρμουλα, έγινε ξεκάθαρη για μένα η πείνα του σε σχέση με άλλους είδους γκρίνια (νυστα, κούραση, κλπ) Νομίζω ότι πολλές "παρατεταμένες θηλάζουσες" απλά δεν ξέρουν εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης του παιδιού, και γι'αυτό δεν τολμούν να σταματήσουν.
Μα ποσες ανοησιες θα διαβάσω ακομα ? Λυπηθειτε μας !!!!!
Καθόλου ανοησίες αγαπητή μου. Οταν το παιδί μου χτυπήσει το κεφαλάκι του ή τρομάξει από εφιάλτες δε θα του…φτιάξω μπουκάλι, θα τον παρηγορήσω αλλιώς. Αλήθεια, εσένα ποια θα είναι η πρώτη σου αντίδραση???
δεν αναλυσατε κατι πολυ σημαντικο.πως θα εχουμε δευτερη εγγυμοσυνη ενω θηλαζουμε και τι επιπτωση θα εχει ο θηλασμος στο εμβρυο.γιατι αν σκεφτουμε οτι σημερα η ηλικια τεκνοποιησης ειναι 30 ++,μαλλον δεν προλαβαινουμε...επισης τι επιπτωση θα εχει θηλασμος πολλων ετων στον οργανισμο της γυναικας.εξαιρετικα σημαντικο θεμα.να μην εξεταζουμε μονο την υγεια του παιδιου αλλα και της μαμας.οσο για το 6 -7 χρονων παιδι να θηλαζει...μηπως δεν εχετε παιδι τετοιας ηλικιας;;;τα παιδια αυτα μαθαινουν την προπαιδεια και τα κλασματα και γινονται πολυ περιπαικτικα με το σωμα (κοροιδευουν τη γυμνια,ντρεπονται και τα ιδια το σωμα τους..φυσιολογικη εξελιξη της προεφηβειας).αν το κραταμε τοσο εξαρτημενα απο το στηθος μας,θεωρω οτι μπλοκαρουμε την ψυχολογικη τους ωριμανση
Ψάξ'το λίγο περισσότερο Ιωάννα, γιατί απ' ότι φαίνεται αγνοείς πολλά πράγματα πάνω στο θέμα. Πχ, μπορείς κάλλιστα να μείνεις έγκυος όσο θηλάζεις. Και επίσης, μπορείς να θηλάζεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον βέβαια η εγκυμοσύνη εξελίσσεται κανονικά χωρίς προβλήματα. Αν ο γιατρός σου επιτρέπει το σεξ στην εγκυμοσύνη, τότε είναι σίγουρα ασφαλές και το να θηλάζεις. Ψάξε, ρώτα, μάθε! ;)
Μια χαρά μένεις έγκυος ενώ θηλάζεις, ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη και για τη γυναίκα καθώς αποτρέπει ακόμη και κάποια είδη καρκίνου και τέλος το ότι είναι φυσιολογική εξέλιξη ένα παιδάκι να κοροιδεύει τη γύμνια και να ντρέπεται για το σώμα του και η μανούλα του να μη το συμβουλεύει για το αντίθετο ας το αφήσω ασχολίαστο...