Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο ίδια ή διαφορετικά με εμάς βλέπουν την εγκυμοσύνη και τη γέννα στον υπόλοιπο κόσμο; Το BabyCenter συγκέντρωσε ορισμένα ήθη και έθιμα από τον υπόλοιπο κόσμο και εμείς τα παρουσιάζουμε:
Στη Ρωσία, δεν θα πρέπει άλλες γυναίκες να αγγίζουν την κοιλιά μίας εγκύου (εκτός και αν θέλουν και οι ίδιες να μείνουν έγκυες), επειδή πιστεύεται πως είναι «κολλητικό». Είναι επίσης παράδοση για τους μπαμπάδες να δίνουν ένα μικρό, συμβολικό ποσό χρημάτων στη νοσοκόμα που του δίνει το νεογέννητο μωρό του στο νοσοκομείο.
Στη Μαλαισία ορισμένοι γονείς ακολουθούν την τελετή του mundan, του ξυρίσματος του κεφαλιού. Αφού ξυρίσουν τα μαλλιά του μωρού, πλένουν το κεφάλι του με αγιασμένο νερό, το gangajal και το αλείφουν με μία κρέμα από κουρκουμά και σανδαλόξυλο. Η αλοιφή αυτή λέγεται πως βοηθάει το κεφάλι να ηρεμήσει και θεραπεύει τους όποιους τραυματισμούς. Η τελετή mundan έχει σκοπό να απαλλάξει το μωρό από όλη την αρνητική ενέργεια της προηγούμενης ζωής του.
Στην Ινδία, αφού μία γυναίκα μείνει έγκυος, αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής όλης της οικογένειάς της. Όλοι στην οικογένεια φροντίζουν με τη σειρά τη μέλλουσα μαμά, προσέχοντας να τρώει καλά και προστατεύοντάς την από τους όποιους κινδύνους και οργανώνουν επίσης τα παραδοσιακά baby showers, τα λεγόμενα Godhbharais. Σε ορισμένα σημεία της Ινδίας μάλιστα, 45 μέρες μετά τη γέννηση του μωρού, η μητέρα περιορίζεται μέσα στο σπίτι της και φροντίζεται από τους συγγενείς της. Δεν πρέπει να πάει ούτε μέχρι την κουζίνα, επειδή το γκάζι της κουζίνας λέγεται πως μπορεί να κάνει το γάλα της να ξεραθεί. Πιστεύουν επίσης ότι “Ishwar sarvavyapi ho, isliye ishwar ne har parivar mein ek Maa di hai.” Δηλαδή, ότι «ο Θεός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού και έτσι έδωσε σε κάθε οικογένεια μία μητέρα».
Στο Μεξικό, πιστεύεται ότι αν έχεις πολλή ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου, το νεογέννητό σου θα γεννηθεί με ένα κεφάλι γεμάτο πλούσια μαλλιά. Επίσης στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, πιστεύουν πολλοί πως αν δεν φας το φαγητό που λιγουρεύεσαι κατά την εγκυμοσύνη σου, το μωρό σου θα γεννηθεί με ένα σημάδι εκ γενετής που θα έχει το σχήμα του φαγητού αυτού.
Οι Κορεάτες πιστεύουν πως υπάρχει μία «ανώτερη γιαγιά» η οποία δίνει τα μωρά στις μητέρες τους. Ονομάζεται Samshin Halmoni (γιαγιά Samshin). Πολλά μωρά στην Κορέα και τη Μογγολία πιστεύουν γεννιούνται με ένα σημάδι που μοιάζει με μελανιά στον πισινό τους, κάτι που πιστεύεται πως είναι σημάδι από το χέρι της Samshin Halmoni η οποία δίνει ένα μπατσάκι στον πισινό τους όταν έρχεται η ώρα αυτά να γεννηθούν.
Στην Κίνα, οι νέες μαμάδες δέχονται πολλή φροντίδα και προσοχή από όλη την οικογένεια. Η παράδοση λέει πως οι νέες μαμάδες δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι για ένα μήνα. Πολλές μαμάδες επισκέπτονται ειδικά κέντρα για να προλάβουν την επιλόχειο κατάθλιψη, τα οποία λειτουργούν ως σπα για τις νέες μαμάδες. Την ίδια στιγμή, οι παππούδες και οι άλλοι συγγενείς αναλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού ώστε η μαμά να έχει χρόνο να αναρρώσει και να φροντίσει το μωρό της. Την περίοδο αυτή, της δίνουν να φάει σούπες πλούσιες σε πρωτεΐνες και άλλα ειδικά πιάτα. Οι Κινέζοι λένε «Shi shang zhi you mama hao” που σημαίνει «το καλύτερο πράγμα στον κόσμο είναι η μαμά σου».
Στον Καναδά, οι εργαζόμενες μαμάδες δικαιούνται ένα χρόνο άδεια αφού γεννήσουν το παιδί τους και παίρνουν το 55% του μισθού τους τη χρονιά εκείνη. Είναι μία κρατική παροχή και οι γυναίκες δικαιούνται να αναλάβουν την ίδια θέση εργασίας ή μία άλλη συγκρίσιμη όταν η άδειά τους τελειώσει. Πολλές εταιρείες συμπληρώνουν αυτή την παροχή με επιπλέον χρήματα κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας.
Στη Βραζιλία, οι γονείς αρέσκονται να ντύνουν τα νεογέννητα μωρά τους με κόκκινα ρούχα όταν έρθει η ώρα να φύγουν από το νοσοκομείο μετά τη γέννα. Λένε πως είναι γούρι και πως το κόκκινο κρατάει μακριά το κακό μάτι.
Τέλος, στη Σουηδία, λένε «Sma barn, sma problem, stora barn, stora problem”, δηλαδή «μικρά παιδιά, μικρά προβλήματα, μεγάλα παιδιά, μεγάλα προβλήματα». Αυτό το τελευταίο ίσως και να ισχύει παντού. Εσείς τι λέτε;
Αυτό που μου λέγανε συνέχεια στις εγκυμοσύνες μου και μου έσπαγε τα νεύρα ήταν να μην βάζω το ένα πόδι πάνω στο άλλο γιατί το παιδί θα λουροδεθει. Εγώ φυσικά δεν τους άκουγα και μέχρι εκεί μπορούσα το έκανα. Δεν ξέρω αν ισχύει ή όχι πάντως και οι δύο μου βγήκαν λουροδεμενες. Αφού όταν την έβγαλε ο γιατρός την ονόμασε κοκορέτσι τη μεγάλη μου. Τόσο πολύ ήταν τυλιγμένη. Επιστημονικά πάντως δεν ισχύει αυτό, είχα ρωτήσει το γιατρό.
Μου άρεσε η "ανώτερη γιαγιά" και το μπατσάκι στην Κορέα αφού και το δικό μου δεύτερο παιδάκι έχει αυτή τη μελανιά στον ποπό του (μογγολοειδής κιλήδα)!
Λοιπον...θα ηθελα να ημουν εγκυος στην Ινδια για να με προσεχουν ολοι και να με προσεχουν και αφου γεννησω,κατι που δεν εγινε εδω Ελλαδα χι,χι αλλα μετα θα ηθελα να ζω στον Καναδα για να κατσω εναν χρονο με το παιδακι μου και οχι οπως τωρα που το αποχωριστηκα οταν ηταν 9 μηνων.Παντως αυτο που λενε στην Ινδια το:οτι ο θεος δεν μπορει να βρισκεται παντου και ετσι εδωσε σε καθε οικογενεια μια μητερα πολυ μου αρεσε!τι γλυκο!!