(όχι, δεν είναι το δικό μας δωμάτιο αυτό!)
Ξυπνάω μια μέρα ακούγοντας το μικρό μου Κωνσταντίνο να με φωνάζει πίσω από την πιπίλα του, σηκώνομαι να πάω στην κουζίνα να του ετοιμάσω το γάλα, όπως κάνω κάθε μέρα και περνώντας από το δωμάτιό του διαπιστώνω ότι το χαμογελαστό του μουτράκι και κατ’ επέκταση κεφαλάκι κοίταζε προς το πάτωμα έτοιμο να πέσει από την κούνια και να ακολουθήσει τους νόμους της βαρύτητας! Έντρομη μπαίνω μέσα, τον αρπάζω όσο πιο ήρεμα μπορούσα (να μην πανικοβληθεί κιόλας) και τον σφίγγω στην αγκαλιά μου. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι η εποχή της κούνιας είχε τελειώσει για εμάς και έπρεπε να σκεφτώ μια λύση γιατί ακόμα ο μικρός δεν περπατούσε, ώστε να αγοράσουμε κρεβάτι (16 μηνών περίπου τότε).
Διάφοροι μου πρότειναν να αγοράσω έξτρα, πιο ψηλά κάγκελα για την κούνια, άλλοι να τον κοιμίζω με υπνόσακο χωρίς πόδια (αυτόν που είναι σαν σακούλα από κάτω) ώστε να μην μπορεί να σηκωθεί… Τίποτα από τα παραπάνω δε μου άρεσε σαν λύση. Είχα όμως λίγες ώρες να το σκεφτώ μέχρι το βράδυ. Το ίδιο βράδυ καθώς δεν είχα σκεφτεί τίποτα καλύτερο αποφάσισα να ακολουθήσω τη λύση του υπνόσακου μέχρι να βρω καλύτερη εναλλακτική και με το που θα τον άκουγα το πρωί θα πήγαινα να τον σηκώσω για να μην αισθάνεται ανήμπορος, χωρίς να μπορεί να σταθεί στα πόδια του.
Αφού, λοιπόν, τον έβαλα για ύπνο έψαξα στο internet να δω μήπως βρω κάτι που να μου ταιριάζει, τυχαία εκείνη την ημέρα το eimaimama είχε ανεβάσει ένα άρθρο με τα μοντεσσοριανά δωμάτια, εξαρχής μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και καθώς το έψαχνα διαπίστωσα ότι μου ταίριαζε η φιλοσοφία της Μαρίας Μοντεσσόρι τόσο στον τρόπο διαπαιδαγώγησης όσο και στον τρόπο που λειτουργεί η οικογένεια με ένα μωρό – παιδί στο σπίτι.
Για να μην τα πολυλογώ, αυτό που αποκόμισα από την πολύ γρήγορη και ομολογουμένως επιφανειακή έρευνά μου ήταν ότι το σπίτι πρέπει να διαμορφωθεί (σε ένα βαθμό) στα «μέτρα και σταθμά» του νέου μέλους.
Δηλαδή, το μωρό, νήπιο, παιδάκι θα πρέπει να αυτοεξυπηρετείται στο βαθμό φυσικά που του επιτρέπει η ηλικία του σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.
Επεξηγώντας το τελευταίο, στην κουζίνα το νήπιο θα πρέπει να μπορεί να φτάνει το ποτηράκι του με το νερό του, το πιάτο του και κάποια τρόφιμα χωρίς τη βοήθεια (αλλά με την επίβλεψη) ενός ενήλικα. Στα δωμάτια όπου κάθονται οι γονείς, όπως καθιστικό, θα πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει ο χώρος του που μπορεί να παίξει ήρεμα καθώς η υπόλοιπη οικογένεια πχ βλέπει τηλεόραση. Το σημαντικότερο είναι το δωμάτιό του, από βρέφος ακόμα το δωμάτιο θα πρέπει να είναι διαμορφωμένο για το μωρό, δηλαδή τα ράφια με τις φωτογραφίες σε ψηλά σημεία δεν έχουν κανένα νόημα για το μωρό που μπουσουλάει καθώς δεν πρόκειται να τα δει ποτέ! Παιχνίδια σε κουτιά που μόνο ένας ενήλικας μπορεί να ανοίξει, γίνονται δύσχρηστα για το μωρό.
Και τέλος το πιο επίμαχο (για την περίπτωσή μου) σημείο: η κούνια! Η μέθοδος Montessori αναφέρει ότι η κούνια δεν έχει χρησιμότητα καθώς το μωρό παραμένει μέσα σε αυτήν εγκλωβισμένο χωρίς να μπορεί να βγει, αν κάποιος ενήλικας δεν το αποφασίσει. Φυσικά, τα παραπάνω αποτελούν δική μου μεταφορά στο παρόν κείμενο της μεθόδου και για πιο σαφή στοιχεία καλύτερα να πραγματοποιήσετε τη δική σας έρευνα…
Εγώ πάντως την ίδια μέρα κιόλας έβγαλα την κούνια, έστρωσα στο πάτωμα κάποιες χοντρές κουβέρτες και έβαλα εκεί το στρωματάκι του. Τοποθέτησα ακόμα στο πάτωμα, δίπλα στο στρώμα ένα μεγάλο μαξιλάρι καναπέ στο ύψος του κεφαλιού του, για να μην πέφτει στο πάτωμα κατά τη διάρκεια της νύχτας και έτσι απλά αρχίσαμε σιγά σιγά να αλλάζουμε το δωμάτιό του προσαρμόζοντάς το στα μέτρα του Κωνσταντίνου. Αργότερα, κατασκεύασα ένα τελαρο-κρεβατάκι ακριβώς όσο το στρώμα αλλά με λίγο πιο ψηλά τοιχώματα, ώστε κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς στριφογυρνάει να μην πέφτει κάτω, ενώ στο τελείωμά του τα τοιχώματα είναι πιο χαμηλά, ώστε όταν ξυπνάει τσουπ τσουπ κατεβαίνει από εκεί. Έχω βάλει κορνιζούλες χωρίς τζάμι κολλημένες στον τοίχο, ώστε να βλέπει φωτογραφίες μας και μικρά καθρεφτάκια (από ΙΚΕΑ) επίσης κολλημένα στον τοίχο για να βλέπει τον εαυτό του. Διάφορα άλλα ακίνδυνα, φυσικά, διακοσμητικά, τοποθετημένα σε προσβάσιμα από αυτόν σημεία. Τα παραμύθια βρίσκονται σε μια μικρή βιβλιοθήκη ακουμπισμένη στο πάτωμα και όλα του τα παιχνίδια τα έχω βάλει σε ανοιχτά, μεγάλα κουτιά πάλι στο πάτωμα και έχει πρόσβαση σε αυτά όποτε εκείνος θελήσει.
Στο δια ταύτα τώρα, από την αρχή μόλις ξυπνάει το πρωί, άλλες μέρες έρχεται κατευθείαν στο δωμάτιό μου για να μας ξυπνήσει (όλες οι άλλες πόρτες του σπιτιού είναι ΠΑΝΤΑ κλειστές, ώστε να μην πάει κάπου και χτυπήσει, αν και τον ακούω όταν ξυπνάει, αλλά «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά»), άλλες πάλι μέρες ξυπνάει, παίζει με τα παιχνίδια του, μιλάει, τραγουδάει και μετά έρχεται στο δωμάτιό μας. Υπάρχουν και οι μέρες που απλά θέλει να πάω να τον πάρω εγώ οπότε και πάλι με φωνάζει για αγκαλίτσα. Το δωμάτιό του είναι, σχεδόν, πάντα μαζεμένο από τον ίδιο καθώς το μάθαμε από την αρχή με ποοολύ υπομονή και αρκετήηηηη επιμονή ότι πρώτα μαζεύουμε το ένα παιχνίδι και μετά διαβάζουμε παραμύθι κτλ.
Αυτός ο τρόπος φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά για εμάς καθώς παρόλο που υπάρχουν φορές που σηκώνεται τη νύχτα και έρχεται σε εμάς (ίσως επειδή είδε κάποιο όνειρο), μετά μόλις τον πάρω αγκαλίτσα και ηρεμήσει πηγαίνει μόνος του στο κρεβάτι του χωρίς πρόβλημα. Αυτή η αίσθηση ελευθερίας (φυσικά με ασφάλεια, καθώς τα πάντα μέσα στο δωμάτιό του είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ασφαλής ακόμα και μόνος του) νομίζω ότι έχει δώσει άλλη αυτοπεποίθηση στο μωρό μου και όχι μόνο, έχω παρατηρήσει ότι θέτει και μόνος του όρια στον εαυτό του (καλά, όσο ένα 21ος μηνών μωρό μπορεί) πχ βάζει με συγκεκριμένο τρόπο τα βιβλία του στη θέση τους και τα αυτοκινητάκια στο ένα καλάθι και τα τουβλάκια του στο άλλο.
Κλείνοντας να αναφέρω ότι αξίζει να την ψάξετε λίγο αυτήν τη μέθοδο έστω και αν δεν συμφωνήσετε σε τίποτα από αυτά που λέει. Εμένα πάντως όχι μόνο με βρίσκει σύμφωνη, αλλά μου αρέσει και πολύ ο τρόπος που διαχειρίζεται το μωρό μου αυτήν την αλλαγή!
Μόνο και μόνο που έρχεται σχεδόν κάθε πρωί, με την πιπίλα του, αγουροξυπνημένος και με ξυπνάει με ένα φιλί, σχεδόν κάθε πρωί… αχ αξία ανεκτίμητη! Κάποια στιγμή θα το φωτογραφίσω και θα σας το στείλω..!
Η Μαρία Μοντεσσόρι είχε μια αξιοθαύμαστη πορεία και άφησε πίσω της ένα τεράστιο παιδαγωγικό έργο, στο παραπάνω κείμενο διατύπωσα την άποψή μου για τη μέθοδό της, όπως εγώ την κατανόησα. Το έργο της είναι πολύπλευρο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αρκεστείτε σε αυτά που αναφέρονται παραπάνω, αν ενδιαφέρεστε να μάθετε το επιστημονικό της έργο.
μαμά Φωτεινή
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Καλησπέρα! Ειμαι μία νέα μαμα ενός 11 μηνων μπέμπη και ενδιαφέρομαι να μετατρέψω το δωμάτιο του σύμφωνα με τη μεθοδο μοντεσόρι. Το πρόβλημα μου ειναι πως κοιμάται μονο με αγκαλίτσα και νανουρισμα και περπάτημα... κατα πόσο θα επιηρεάσει αυτό στη μετάβαση του απο την κουνια στο κρεβατάκι του κάτω?
καλησπέρα...μια μικρή μελέτη που έκανα, βρήκα το σύστημα της Μοντεσσόρι μέχρι και για νήπια... μπορείτε να μου δώσετε οδηγίες που θα βρω πληροφορίες για το σύστημα για μεγαλύτερα παιδιά (δημοτικό) ή το έχασα το τρένο?? ευχαριστώ εκ των προτέρων...
καλησπερα ειμαι μομτεσσοριανη δασκαλα και μαμα ενος αγοριου 10 χρ ειναι πολυ σπουδαια η μοντεσσοριανη μεθοδος την δουλευω αρκετα χρονια και την υποστηριζω αλλα απο τοτε που εγινα μαμα και μεγαλωσα με αυτες τις αρχες το παιδι μου την υποστηριζω ακομα περισοτερο. χαιρομαι πολυ που σιγα σιγα γινετε γνωστη και στην ελλαδα , καπως ετσι ηταν και το δωματιο του γιου μου .η χαρα που νιωθουν οταν μπορουν να κανουν πραγματα μονα τους ειναι απιστευτη ......!!
Καλημέρα. .θα ήθελα αν μπορούσατε να συζητήσουμε για την μεθοδολογία σας..
Η Μοντεσορριανή μεθοδος ειναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μέθοδος ομως παρ'ολα αυτα΄δεν παυει να απαιτεί πολύ επιμονή και υπομονη σε ο,τι αφορα την εκπαιδευση και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιου. Κατα τη δική μου γνώμη βέβαια.. Σαφώς ειναι αξιοθαύμαστη αλλα πιστεύω στη σημερινή εποχή και με τους ρυθμους ζωής σήμερα ειναι δύσκολο να εφαρμοστεί.. παντως το δωμάτιο του μικρού σου εναι μια καλή αρχή.. υπαρχουν παιδικοι σταθμοί που λειτουργούν με το σύστημα αυτο.. όπως και νηπιαγωγεία σε διαφορες περιοχές της Χωρας. Ειναι ομως σημαντικό να μπαίνουν κανόνες και όρια απο μικρή μικρή ηλικία!
Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο!Δυστυχώς δεν έχω βρει κ πάρα πολλές αναφορές στο διαδίκτυο στα ελληνικά,σε ό,τι αφορά τη μέθοδο αυτή.Απο όσο ξέρω έχει και διάφορα παιχνίδια.Ξέρει κανείς καμμιά πηγή?
Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Χωρίς να έχω διαβάσει σχετικά, έχω κάνει κι εγώ παρόμοιες προσαρμογές στο σπίτι μας. Από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε η κόρη μου και τη φέραμε στο σπίτι λειτούργησε κάπως αυτόματα αυτό. Δηλαδή το παιδί αντιμετωπίστηκε και από τους δυο μας (εμένα και τον άντρα μου δηλαδή) σαν ισότιμο μέλλος, οπότε το σπίτι έπρεπε να καλύπτει άμεσα και τις δικές της ανάγκες! Έτσι δημιουργήσαμε γωνιά παιχνιδιών και δραστηριοτήτων στο σαλόνι και στο μπαλκόνι στα οποία είχαμε στρώσει παζλ από τατάμι σε αρκετά μεγάλη έκταση. Φυσικά φτιάξαμε το δωμάτιο της έτσι ώστε να μπορεί να παίζει άνετα και να μείνει ακόμα και μόνη και να είναι ασφαλής. Όσο καιρό χρησιμοποιούσαμε καρεκλάκι φαγητού, το είχαμε τοποθετήσει στη θέση μιας από της καρέκλες στο τραπέζι της κουζίνας για να μπορούμε να τρώμε όλοι μαζί (πλέον κάθεται σε κανονική καρέκλα). Τέλος και κυριότερο η τουαλέτα, της είναι πλήρως προσβάσιμη γιατί έχουμε μόνιμα ένα σκαμνάκι και έναν ειδικό αντάπτορα στη λεκάνη για να μπορεί να ανεβαίνει και να κάθεται μόνη της. Όταν τελειώνει τη "δουλίτσα" της, μετακινεί μόνη το σκαμνάκι στον νηπτήρα και πλένει τα χέρια της. Έχει δικό της dispenser σαπουνιού Hello Kitty και δική της πετσέτα. Και στη μπανιέρα έχει δικό της χώρο για τα καλυντικά της και τα παιχνίδια μπάνιου. Θεωρώ τα παραπάνω αυτονόητα. Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά? Πως πχ. να κάνει κακά ένα πλάσμα με ύψος λιγότερο από 1μ. και με ένα τόσο δα πωπουδάκι, σε μια τεράστια ενήλικη λεκάνη? Δεν πρέπει να μπορεί και το παιδάκι μου να νιώθει στο σπίτι μας όπως εγώ: άνετα?!?! Πάντως θέλω να συμφωνίσω με την Άρτεμις ότι ο τρόπος σκέψης σου και συμπεριφοράς σου είναι κυρίως ο λόγος που ο μικρός σου είναι τόσο self confident!!!!!!! :)
Πέρα απο την αξία της μεθόδου Μοντεσσόρι, μου άρεσε πολύ ο τρόπος που σκέφτεσαι, που γράφεις και που λες τη γνώμη σου και την εμπειρία σου. Ίσως λοιπόν όλη αυτή η εμπιστοσύνη στον εαυτό του που βγάζει ο μικρός σου να οφείλεται όχι μόνο στο χαμηλό κρεβατάκι, αλλά κυρίως στο οτι εσύ δεν επιβάλεις τη γνώμη σου στους άλλους ως τη μόνη σωστή. Να τον χαίρεσαι τον γλυκό σου πιτσιρίκο!
χωρις να εχω διαβασει τιποτα απο τη μεθοδο αυτη ως προς τη διαμορφωση του δωματιου και του σπιτιου γενικα, ακολουθησα οτι πιθανον να εκανε το μωρο χαρουμενο και ασφαλες. δηλαδη απο 2 μηνων το κοιμιζα σε στωμα κατω με μαξιλαρια γυρω γυρω, στο ραφι της βιβλιοθηκης που ειχε προσβαση εβαζα ολα τα βιβλια ωστε να τα φτανει (και μαλιστα τωρα ειναι σαν ενας μικορς βιβλιοθηκονομος που οτι σκεφτει το ψαχνει στα βιβλια του), δε φοβηθηκα να αφησω το cd σε υψος ωστε να το φτανει και να βαζει τα τραγουδακια του. επισης εβγαλα την τραπεζαρια απο το σαλονι και εφτιαξα εναν μικρο παιδοτοπο με τραπεζακι και κουτες με τα παιχνιδια του. και να μην ξεχασω να σας πω οτι μπροστα στην τηλεοραση εβαλα ανα ανιτσκηνο και ουτε τον ενδιαφερει αν την ανοιγουμε ή οχι. ειμαστε 26 μηνων και τωρα συνειδητοποιω οτι, οτι εκανα απο ενστικτο μας οδηγει σε καλο δρομο!!
και εμένα μου αρέσει πολύ αυτή η φιλοσοφία και την είχα ψάξει μέσες άκρες. Δεν την εφάρμοσα ποτέ κατά γράμμα αλλά πήρα πάρα πολλές ιδέες και μου αρέσει ο τρόπος που προσεγγίζει το παιδί. Εξ αρχής το σπίτι είχε πολλά προσβάσιμα πράγματα για τα παιδιά.. το ντουλαπάκι τους με τα ποτηράκια, το σκαμπουδάκι τους για το μπάνιο, το δικό τους συρταράκι στο μπάνιο, τα παιχνίδια τους εύκολα προσβάσιμα κλπ ... τα διακοσμητικά τους, τους καθρέφτες τους.. τα όλα τους.. αν και στο θέμα της κούνιας δεν το ακολούθησα όπως εσύ. Δεν το έχω μετανοιώσει όντως είναι πολύ χαρούμενα να έχουν τα 'δικά' τους πράγματα εύκολα προσβάσιμα και τους δίνει ανεξαρτησία και τα κάνει πιο χαρούμενα αλλά από την εμπειρία μου έχω να εφιστήσω την προσοχή στο ακόλουθο... Είναι λεπτό το όριο πως αυτή η ανεξαρτησία δεν θα καβαλήσει ή καταλάβει όλο το σπίτι. Δηλαδή πως από το έχω το δικό μου ντουλαπάκι δεν θα γίνει θα πειράζω και της μαμάς... και πως αυτό το έχω μια γωνίτσα σε κάθε γωνιά του σπιτιού δεν θα γίνει .. 'χα ... έχω κάνει κατάληψη των πάντων .. ' Δεν αλλάζει κάτι το παραπάνω στο ότι θεωρώ ότι όντως το παιδί θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί στο σπίτι του αυτόνομα.. απλά επειδή εμένα σε κάποιο σημείο μου ξέφυγε και επειδή πολλές πρακτικές πολύ καλές που έχω εφαρμόσει για καλό σκοπό στο τέλος μου την τράβηξαν από τα μαλλιά και την έχω φάει στα μούτρα :) γιαυτό το αναφέρω.... Και δεν έχασα το όριο σε μια ωραία στιγμή για να το πάρω χαμπάρι άμεσα... είχα ένα παιδάκι ... μετά έκανα δεύτερο παιδάκι.. χαιρόμουν βήμα βήμα ότι έκαναν πιο ανεξάρτητο ... και μετά βρέθηκα με την κατάληψη και να διεκδικούν και όλα τα άλλα μέσα στο σπίτι. Γιατί το γραφειάκι τους δίπλα στο γραφείο της μαμάς δεν θα είναι ποτέ τόσο ωραίο... τα μολύβια τους δεν θα είναι ποτέ τόσο ωραία όσο της μαμάς .. και καμιά φορά σου τα ζητούν ή διεκδικούν τόσο ευγενικά που στην αρχή δεν μπορείς να πεις όχι όταν προσπαθείς να τα μάθεις να είναι ανεξάρτητα, ευγενικά κλπ κλπ κλπ manipulation με το γάντι η μαμά ?? manipulation με το γάντι και τα παιδιά
Κι εμείς καταργήσαμε την κούνια κ πλέον το κρεβάτακι μας ειναι στο πάτωμα.. Ειναι η φωλίτσα του κ την λατρεύει!
Μου αρεσει παρα πολυ αυτη η φιλοσοφια.Δεν την ειχα ξανακουσει και το ειδα απο εσενα.Απο αυριο κιολας θα κανω την δικη μου ερευνα για διαφορα πραγματα και θα προσπαθησω να εχει η μικρουλα μου εναν χωρο που εξυπηρετει εκενη και οχι εμενα.Σε ευχαριστω παρα οολυ που μπηκες στον κοπο να μας γραψει δυο λογια για αυτο που εκανες.Μπραβο σου.
Δυστυχως ομως δεν ειναι σιγουρο οτι πιανει. Δηλ. κι εμεις εχουμε ενα σπιτι φτιαγμενο για τα παιδια, αλλα ουδεποτε ενιωσα αυτο που λες οτι συνεβη με το δικο σου που σου ανταποδιδει την εμπιστοσυνη που του δειχνεις. Το γεγονος οτι δεν ειχαμε κουνια απο την ηλικια του δικου σου και ανεβοκατεβαιναν με ευκολια οποτε ηθελαν απο το κρεβατι τους εμας δε μας βοηθησε να μη μας κανουν τη ζωη μαρτυριο τα βραδια.
Eνδιαφέρον πραγματικά. Σκέφτομαι να το ακολουθήσω. Θα ήθελα όμως να δω μερικές φωτογραφίες από το δωμάτιό σας