Γράφει η Kasey Edwards για το DailyLife
«Δώσε μου ένα φιλάκι» είπε ο άντρας που μου σέρβιρε τον καφέ.
Δεν μιλούσε σε μένα, αλλά ήταν εξίσου – αν όχι περισσότερο – ανάρμοστη η συμπεριφορά του. Μιλούσε στην κόρη μου τη Violet.
Δεν είναι η πρώτη φορά. Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, δύο σχετικά άγνωστοι – μία γειτόνισσα και ένας παλιός οικογενειακός φίλος σε ένα γάμο – έσκυψαν στο ύψος της 4χρονης κόρης μου, έδειξαν το μάγουλό τους με το δάχτυλο ανυπομονώντας και απαιτώντας ένα φιλί από εκείνη.
Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές θέλησα να φωνάξω «Μη ζητάς από την κόρη μου να σε φιλήσει, είναι πολύ άβολο!» Θυμάμαι να μου δείχνουν τα μάγουλά τους όταν ήμουν παιδί και να δυσανασχετώ από αυτή την επιβαλλόμενη οικειότητα.
Παρά τις άσχημες εμπειρίες από τη δική μου παιδική ηλικία, δεν επενέβησα για λογαριασμό της Violet. Στάθηκα απλά εκεί σιωπηλή και την κοιτούσα να διστάζει, να υποχωρεί και τελικά να υπακούει.
Είμαι σίγουρη πως και οι τρεις άνθρωποι – μία γυναίκα και δύο άντρες – που ζήτησαν από την κόρη μου να τους φιλήσει είναι καλοί άνθρωποι. Δεν ήταν αρπακτικά και γω δεν ήθελα να τους προσβάλω ή να κάνω σκηνή.
Ήμουν η καλή κοπέλα που θέλει να ευχαριστεί τους ανθρώπους, η κοπέλα που προσπαθώ – όπως φαίνεται όχι πολύ επιτυχημένα – να διδάξω και στην Violet να γίνει. Έδωσα προτεραιότητα στην κοινωνική αρμονία και στην ευχαρίστηση των σχετικών αγνώστων παρά στις επιθυμίες της κόρης μου.
Αλλά δεν θα το ξανακάνω.
Ο λόγος είναι πως ένα φιλί δεν είναι απλά ένα φιλί, όσο αθώα και άκακη μπορεί να είναι η πρόθεση. Το να απαιτείς την τρυφερότητα από ένα παιδί είναι ένα από τα μικρά, καθημερινά μαθήματα που μαθαίνουμε στα παιδιά μας – και ιδιαίτερα στα κορίτσια – και τους λέει πως θα πρέπει να προσαρμόσουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις ώστε να ικανοποιήσουν τους άλλους.
Κι αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με τα μέτρα που παίρνουμε λέγοντας στα παιδιά πως θα πρέπει να είναι τα ίδια κυρίαρχα του σώματός τους. Αν όμως το σώμα τους ανήκει, θα πρέπει επίσης να μάθουν πως είναι κυρίαρχα και των ενστίκτων και των επιθυμιών τους. Αν ένα παιδί δε θέλει να φιλήσει κάποιον σχετικά άγνωστο – και για να είμαστε ειλικρινείς, γιατί να ήθελαν; – τότε δεν πρέπει να το κάνουμε.
Θέλω η Violet να γνωρίζει πως αυτή η οικειότητα και η τρυφερότητα υπόκειται στον έλεγχό της και δεν θα έπρεπε ποτέ να αισθάνεται αναγκασμένη να τη μοιραστεί προς όφελος κάποιου άλλου αν δεν το θέλει. Δεν θα πρέπει να είναι αναγκασμένη να μοιράζεται την τρυφερότητά της όποτε της ζητείται επειδή το απαιτούν αυτό οι κοινωνικοί κώδικες συμπεριφοράς.
Παραμένοντας σιωπηλή και υποκύπτοντας στις επιθυμίες των αγνώστων που ήθελαν την τρυφερότητα της Violet, ήταν σαν να έλεγα στην κόρη μου «Δεν πειράζει άμα δεν θέλεις» – χωρίς να το λέω.
Το μήνυμα αυτό είναι πολύ λεπτό για να το κατανοήσει ένα παιδί τεσσάρων ετών. Μπορεί να το καταλάβει μόνο αν είσαι απόλυτος. Που σημαίνει πως η Violet θα πρέπει να ξέρει πως αν δεν θέλει να φιλήσει κάποιον τότε δεν θα πρέπει να το κάνει . Θα πρέπει επίσης να καταλάβει πως θα την υποστηρίζω πάντοτε χωρίς αμφιβολία, όσο άβολο κι αν είναι αυτό για μένα ή το άτομο που ζητάει το φιλί.
Μερικοί φίλοι που επίσης το θεωρούν άβολο όταν άνθρωποι ζητούν φιλιά από τα παιδιά τους, διαχειρίζονται αυτή τους την κοινωνική αμηχανία λέγοντας στα παιδιά τους να κάνουν με αυτόν τον άνθρωπο ένα «κόλλα το» ή μια χειραψία.
Αυτές οι συμβουλές δίνουν στα παιδιά περισσότερες επιλογές σχετικά με το πώς μπορούν να αντιδράσουν σε φιλικές κινήσεις προσέγγισης. Τα παιδιά μαθαίνουν να είναι ευγενικά και να αποδέχονται τους άλλους , θέτοντας όμως παράλληλα και ορισμένα όρια.
Αυτό είναι μια χαρά αν πρόκειται πράγματι για φιλικές προσεγγίσεις, αλλά χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε στα παιδιά μας πως αν ποτέ τους νιώσουν άβολα και πως πιέζονται για να υπακούσουν, έχουν το δικαίωμα να πουν όχι – ακόμη και αν ο άλλος προσβάλλεται.
Τα προσωπικά όρια μαθαίνονται – και θα πρέπει να μαθαίνονται – από νωρίς και συστηματικά. Την επόμενη φορά που κάποιος θα ζητήσει από την κόρη μου να τη φιλήσει, θα το χρησιμοποιήσω ως αφορμή για να της διδάξω ακριβώς αυτό. Είναι μια ευκαιρία να γίνει πιο ισχυρό – τόσο σε θεωρία όσο και σε πράξη – το μήνυμα που λέει πως ο μόνος άνθρωπος που αποφασίζει ποιον θα φιλήσει είναι η ίδια.
Εσείς μανούλες τι γνώμη έχετε για το θέμα; Πώς έχετε συζητήσει το θέμα με τα παιδιά σας;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
ίσως μια μέση λύση θα ήταν να τα προτρέψουμε εάν θέλουν να στείλουν ένα φιλάκι με το χεράκι, από μακριά...
Συμφωνώ σε όλα εκτός απο τη φράση "και ιδιαιτερα στα κορίτσια" Νομίζω όλα τα παιδιά,αγόρια κοριτσια έχουν τις ίδιες αδυναμίες κ αναγκες
Βρε παιδιά ο γιος μου πολλές φορές δε θέλει να φιλήσει ΟΥΤΕ ΕΜΕΝΑ! Ας τους το επιτρέψουμε, τόσο απλά!
Αχ, γιατί πρέπει να τα κάνουμε κοινωνικά καθώς πρέπει. Πρέπει να μάθουν να υπερασπιζονται τον εαυτό τους και μάλιστα πολύ νωρίτερα απ'οτι είχαμε μάθει εμείς. Και η δική μου η κόρη είναι τρομερά εσωστρεφεις και δεν θέλει να την αγγίζουν, αλλά ούτε και να μιλάει σε άλλους. Της παίρνει αρκετό χρόνο να προσαρμοστεί σε μια παρέα. Στην αρχή ένιωθα άβολα και την πιεζα να πει "χαίρεται " ή "καλημέρα " ακόμα και στους παππούδες της. Όμως κάποια στιγμή μου χτύπησε ένα εσωτερικό καμπανάκι που μου έλεγε ότι προσπαθούσα να ΦΤΙΆΞΩ ένα παιδί στα δικά μου πρότυπα χωρίς να υπολογίζω ότι είναι μια μοναδική προσωπικοτητα και θα πρέπει η ίδια να αποφασίζει τα θέλω της και να τα διεκδικεί με οποιοδήποτε κόστος για τους άλλους. Από εκείνη τη μέρα την αφήνω να επιλέξει εκείνη σε ποιόν θα ανοιχτεί συναισθηματικα όσο άβολο κι αν είναι για μένα αρκετές φορές. Ακόμα και στα τέσσερα της, το ένστικτο της την καθοδηγεί άψογα!!!
Εγω από μικρή δεν ήθελα να με φιλανε και γενικά να με ακουμπανε, να με χαιδεύουν ξένοι άνθρωποι ή ακόμα και συγγενείς ( κάτι θείες κτλ.). Ευτυχώς η μαμά μου ποτέ δεν με πίεσε να κάνω κάτι που δεν ήθελα και την ευχαριστώ για αυτό. Το ίδιο κάνω και εγω με την κόρη μου και επειδή ήταν ένα παιδί που δεν απαντούσε οταν κάποιος της έκανε μια τετοια ερώτηση και καθόταν ακίνητη και πολλοί την "άρπαζαν" με το έτσι θέλω και την φιλούσαν αρχισα να λαμβάνω εγω δράση και τους σταματουσα. Επειτα αρχισα να της μιλάω και να της εξηγώ οτι οταν της ζητούν να κάνει κάτι που δεν θέλει , οτιδήποτε είναι αυτό έχει καθε δικαίωμα να πεί "όχι ευχαριστώ" και να φύγει και αν ο άλλος δεν "υπακούσει" στο όχι που θα του πεί μπορεί άνετα να βροντοφωνάξει το ΟΧΙ και να τραβηχτεί μακρυά και η μαμά θα την στηρίξει χιλιά τα έκατο , οποιος και αν είναι αυτός απεναντί της. Το έκανε πράξη απο τοτε αρκετές φορές και δεν ένιωσα καθόλου άβολα και δεν προκειται ποτέ να την πιέσω να φερθει κοινωνικά καθωσπρεπει αν και εφοσον η ίδια δεν το θέλει.
Και εγώ σαν παιδί το σιχαινόμουν αυτό. Δεν ηθελα να με φιλάνε, Ειδικά κάτι μακρινες θείες συνηθως πάνω απο τα 60, όταν εγω ημουν 5-6 ετών, που μου τσιμπούσαν το πρόσωπο (και πονούσε) και με φιλούσαν με σάλια (και δεν ήταν "ευγενικό" να πω μπλιαχ). Επίσης, ενω ακόμα και σημερα δεν εχω πρόβλημα να αγγιξω φιλικά εναν ανθρωπο (πχ στον ωμο) ή να κανω χειραψία, δεν μου αρέσει να με φιλανε στο μαγουλο. Τα παιδιά μου από μικρά έδειξαν τις προτιμησεις τους, η μικρη μου αγκαλιαζει-φιλαει και γενικα ειναι διαχυτικη με όλο τον κόσμο. Η μεγάλη μου όχι. Οταν ηταν πιο μικρη (ειναι 13 τωρα) Καθε φορα που προεκυπτε κατι τέτοιο της ελεγα "Θέλεις?" αν ελεγε ή εγνεφε "όχι" της ελεγα ενταξει δωσε το χερι σου, ή πες ευχαριστώ και τελείωνε εκει. Δεν μου αρέσει καθόλου αυτός ο εκβιασμός που απαιτουμε απο ΟΛΑ τα μικρα να ειναι ζουζουνιαρικα και αγαπησιαρικα, το καθε παιδί είναι διαφορετικο.
Εγώ έχω πει στον μικρό μου ότι αν δεν θέλει να φιλήσει κάποιον, δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Δυστυχώς όμως σε κάποια συγκεκριμένη περίπτωση είμαι αυτή που του ζητάω να το κάνει. Ο παππούς και η γιαγιά μένουν μακριά και ο μικρός δεν νιώθει ιδιαίτερη οικειότητα μαζί τους με αποτέλεσμα να αρνείται φιλιά και πολλές αγκαλιές. Από την άλλη οι παππούδες όταν βρισκόμαστε λαχταρούν να τον αγκαλιάσουν, να τον φιλήσουν και να τους ανταποδώσει τις τρυφερότητες. Όμως ο μικρός αρνείται και τότε εγώ τον προτρέπω να δώσει ένα φιλάκι στον παππού και στη γιαγιά που τον αγαπούν. Μόνο σε αυτή την περίπτωση του λέω να κάνει κάτι που δεν το θέλει. Σε περιπτώσεις απλών γνωστών δεν το συζητάμε. Μόλις δω ότι ο ίδιος δεν θέλει, απαντώ "τα φιλιά του κοστίζουν ακριβά και δεν τα μοιράζει εύκολα" :)
Εμενα κανενα απο τα παιδια μου δε θελει να τα φιλαει ξενος κοσμος (ακομη και ανθρωποι που ειναι φιλοι μας και τους ξερουν). Για να δωσουν αυτα φιλι ουτε που το συζητανε. Καθονται μονο να τα φιλησουν οι νονοι και μερικες μαμαδες φιλων τους που τις βλεπουν παρα πολυ συχνα και αυτο δε γινεται συχνα, σε καμια γιορτη η γενεθλια μονο. Το ενα αν πας να το φιλησεις και δε θελει σε χτυπαει γιατι δεν μπορει να το πει με λογια οτι δε θελει και το αλλο στο λεει στα μουτρα “ασε με δε θελω“. Ποτε δεν εχω πει να εισαι ευγενικος με τετοια θεματα γιατι πιστευω πως αν ενα παιδι δε θελει κατι πρεπει να το λεει οπως του βγαινει χωρις να του δαμιουργεις ενδεχομενως ενοχες λεγοντας του οτι επρεπε να αρνηθει πιο ευγενικα. Ειδικα για κατι τετοιο που δεν το θεωρω σωστο εξαρχης. Ουτε εγω φιλαω τις φιλες της κορης μου και δε θα διλουσα ποτε ενα παιδακι που δεν το ξερω.
Θυμάμαι όταν ήμουν περίπου πέντε-έξι χρονών ένα βράδυ που πηγαίνοντας επίσκεψη στη γιαγιά μου, η μαμά μου έπιασε κουβέντα με έναν ιδιαίτερα αντιπαθή γείτονα (είχε μαγαζί με κουρτίνες και μιλούσαν για κάτι υφάσματα). Αφού μίλησαν λίγη ώρα εκείνος έστρεψε την προσοχή του σε μένα κι άρχισε να μου λέει σαχλαμάρες (τί κάνεις, τί όμορφη που είσαι, δώσε μου ένα φιλάκι και τα ρέστα) στις οποίες μάλλον δεν είχα διάθεση να απαντήσω (ήταν και πολύ αργά και ήμουν μάλλον κουρασμένη). Μετά γονάτισε στο ύψος μου, μου έπιασε το χέρι και μου είπε ψευτιχαριτωμένα: "Εβίτα, θέλεις να τα φτιάξουμε;". Θυμάμαι να νιώθω φοβερά άβολα, και να θέλω να επέμβει η μαμά μου η οποία ωστόσο στεκόταν σιωπηλή. Γύρισα, την κοίταξα, δεν είδα καμιά αντίδραση (με κοιτούσε κι εκείνη με ένα μάλλον άβολο μισοχαμόγελο, αλλά σαφώς το είχε αφήσει πάνω μου το πράγμα, μάλλον ανίκανη να υπερβεί κι η ίδια τον κοινωνικό σκόπελο). Τράβηξα το χέρι μου, του άστραψα ένα χαστούκι, όσο ξεγυρισμένο γινόταν για την ηλικία μου, σήκωσα το κεφάλι ψηλά, γύρισα την πλάτη και πήγα μόνη μου στο σπίτι της γιαγιάς μου (στο παραδίπλα τετράγωνο). Περίμενα κατσάδα όταν θα ερχόταν η μαμά, αλλά με ρώτησε μόνο "Γιατί το έκανες αυτό;". Της είπα "Γιατί έλεγε βλακείες", και το θέμα δεν συζητήθηκε περαιτέρω. Έκτοτε του γύριζα πάντα την πλάτη αν τον έβλεπα στο δρόμο, και δεν του ξαναμίλησα ποτέ. Αν ήμουν ένα παιδί πιο ντροπαλό και συνεσταλμένο θα είχα κάτσει εκεί να νιώθω πολύ άσχημα και κανείς (η μαμά μου δηλαδή) δεν θα με είχε προστατέψει, για να μην "γίνει ρεζίλι" στο γείτονα, κι ας έβλεπε ότι αυτό που γινόταν δεν είναι σωστό (αλλιώς δεν θα άφηνε την αντίδρασή μου να πέσει κάτω). Αυτό μοιάζει φρικτή προδοσία στα μάτια ενός παιδιού, και μάλλον είναι. Προσωπικά δεν αγγίζω ποτέ ξένα παιδιά (εκτός αν είναι τόσο μικρά που χρειάζονται κουβάλημα και μου τα δώσει η μαμά τους αγκαλιά ή αν έρθουν σε μένα) ούτε και ζητάω/δίνω φιλιά σε παιδιά, ακόμα κι αν σε προηγούμενη συνάντηση μου το έχουν ζητήσει τα ίδια, μέχρι να μου το ξαναζητήσουν.
Πω πω guts για να μην πω balls! Εγώ ποτέ δεν ξεπέρασα τον κοινωνικό σκόπελο ούτε σε νηπιακή ηλικία ούτε ενήλικη...
Αυτό το άρθρο πρέπει να το διαβάσουν όλοι! Ευχαριστούμε για τη μετάφραση πραγματικά! Εκφράζει ακριβώς αυτό που νιώθω όταν μου συμβαίνει, καθώς και τις σκέψεις μου!
predator εδώ σημαίνει άτομο που παρενοχλεί σεξουαλικά, όχι "αρπακτικό", διόρθωσέ το αν θέλεις