Καλά νέα για εμάς που μένουμε και μεγαλώνουμε στη Μεσόγειο… ή… και όχι;
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, τα παιδιά που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα και παχύσαρκα από τα άλλα παιδιά.
Στην έρευνα αυτή, οι επιστήμονες εξέτασαν παιδιά ηλικίας 2 έως 9 ετών από 8 ευρωπαϊκές χώρες και ανακάλυψαν πως όσα ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα από άλλα παιδιά. Η σχέση αυτή ίσχυε ασχέτως του πού μεγάλωναν αυτά τα παιδιά, λένε οι ερευνητές.
Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί πως τα παιδιά που ακολουθούσαν πιο πιστά τη διατροφή αυτή – με πολλά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρι και δημητριακά – μεγάλωναν στη Σουηδία, ενώ εκείνα που την ακολουθούσαν λιγότερο ήταν παιδιά από την Κύπρο.
«Το γεγονός ότι τα Σουηδάκια είχαν την υψηλότερη βαθμολογία στην έρευνα, ενώ τα παιδιά από την Κύπρο αποδείχτηκε πως ακολουθούσαν λιγότερο τη μεσογειακή διατροφή, ήταν κάπως εντυπωσιακό», αναφέρει στο Live Science ο επικεφαλής της έρευνας Gianluca Tognon από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μία μεγάλη έρευνα επάνω στην επιρροή που ασκεί η διατροφή των παιδιών στην υγεία τους και διεξήχθη από το Σεπτέμβριο του 2006 ως το Φεβρουάριο του 2012. Στόχος της έρευνας ήταν να εκτιμήσουν οι επιστήμονες το πρόβλημα της παχυσαρκίας στα παιδιά της Ευρώπης.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μετρήσεις βάρους, ύψους και περιφέρειας της μέσης καθώς και σε μετρήσεις σωματικού λίπους, σε περίπου 9000 παιδιά στη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Κύπρο, το Βέλγιο, την Εστονία και την Ουγγαρία.
Προηγούμενες έρευνες σε ενήλικους έδειξαν πως υπάρχει μία σχέση μεταξύ μεσογειακής διατροφής και μειωμένου κινδύνου εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιοπάθεια.
«Θέλαμε να γνωρίζουμε περισσότερα για τα παιδιά, αν αυτά ακολουθούν τη μεσογειακή διατροοφή και αν αυτή τους προστατεύει από την παχυσαρκία», λέει ο Tognon.
Ο μηχανισμός που συνδέει τη μεσογειακή διατροφή με το μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας δεν είναι τελείως ξεκάθαρος, αναφέρει. Ωστόσο, οι τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες και συναντούνται συνήθως στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθούν στην ελάττωση του κινδύνου της παχυσαρκίας.
Ο Tognon συμβουλεύει τους γονείς, πέρα από το να βοηθήσουν τα παιδιά τους να τρώνε φρούτα και λαχανικά, να προωθήσουν μία διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια και δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία δεν είναι πολύ δημοφιλή στα παιδιά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης πως ανάμεσα στα παιδιά της έρευνας, εκείνα που κατοικούσαν στην Ιταλία είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη λαχανικών. Ο Tognon, όμως, ο οποίος είναι Ιταλός, λέει πως αυτό δεν του έκανε έκπληξη, μιας και όσο εργαζόταν στην Ιταλία, είχε ήδη συναντήσει στοιχεία που υποδείκνυναν αντίστοιχη τάση.
«Μας λένε διαρκώς πως το φαγητό και η διατροφή μας στην Ιταλία είναι εκτός από νόστιμα και υγιεινά, αλλά πιστεύω είναι καιρός να ξυπνήσει ο κόσμος και οι δημόσιες αρχές της υγείας στη νότιο Ευρώπη, προτού αυτού του είδους η διατροφή σταματήσει να αποκαλείται «μεσογειακή»», είπε.
Ο Tognon παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνάς του τον Μάιο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Μήπως να προσέξουμε τελικά και μεις εδώ στην Ελλάδα αν ακολουθούμε πράγματι τη μεσογειακή διατροφή;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο