Από τη στιγμή που θα δείτε το τεστ εγκυμοσύνης να βγαίνει θετικό, αρχίζει ένα ταξίδι σε μία καινούρια ζωή. Ένα μωρό όμως έχει ευθύνες και επίσης απαιτεί από εσάς να πάρετε πολύ σημαντικές αποφάσεις. Τι θα πρέπει όμως να προσέξετε προτού καν φέρετε το μικράκι σας στον κόσμο;
Χάρη στους υπερήχους, το φύλο του παιδιού μπορεί να προσδιοριστεί από τη 16η εβδομάδα και σεις να γνωρίζετε στις 20 εβδομάδες. Μήπως όμως θέλετε να το κρατήσετε για έκπληξη στη γέννα;
Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεστε άνετα κατά τη γέννα. Αν η εγκυμοσύνη σας δεν διατρέχει κινδύνους, μπορείτε να επιλέξετε τον τοκετό στο σπίτι. Αλλιώς, υπάρχει πάντα η επιλογή του νοσοκομείου, δημόσιου και ιδιωτικού. Επισκεφθείτε τα μαιευτήρια προτού πάρετε την απόφασή σας.
Έχετε το χρόνο και τα χρήματα για να παρακολουθήσετε κάποια τάξη ανώδυνου τοκετού ή να μάθετε κάποια τεχνική προτού γεννήσετε; Επιλέξτε αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες σας με προσοχή.
Αν αγχώνεστε για τη γέννα, προετοιμαστείτε ψυχολογικά. Οι έρευνες έχουν δείξει πως η ψυχολογία σας επηρεάζει το πώς αντιλαμβάνεστε τον πόνο και έτσι θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμη και ήρεμη, ώστε να είναι ο τοκετός σας πιο ήρεμος. Μια λύση είναι και η υπνοθεραπεία.
Ένα μωρό κατά μέσο όρο περνάει 2 ώρες την ημέρα μέσα στο καρότσι του γι’ αυτό και αξίζει να μελετήσετε καλά τις επιλογές που έχετε. Παίζει ρόλο το μέγεθος, αλλά αν επιλέξετε το μεγαλύτερο απ’ όλα δεν θα μπορείτε να μπαίνετε με ευκολία μέσα στα διάφορα καταστήματα και εστιατόρια. Τα καρότσια που διπλώνουν με το ένα χέρι είναι πολύ χρήσιμα, ιδίως αν μένετε σε μεγάλη πόλη και χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αξίζει τον κόπο να σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για να έχετε όλη τη βοήθεια που χρειάζεστε με το μωρό σας. Η φροντίδα του είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε ανθρώπους να σας στηρίξουν. Αν η οικονομική σας κατάσταση σας το επιτρέπει, θα μπορούσατε να προσλάβετε μια μαία ή μια καθαρίστρια, αλλιώς να παρακαλέσετε τη μητέρα σας να αναλάβει ορισμένες από τις δουλειές του σπιτιού, όπως το μαγείρεμα.
Μπορεί να μην έχει την ίδια πλάκα να μιλάτε για χρήματα όσο το να τα ξοδεύετε σε νέα πράγματα για το μωρό, αλλά είναι σίγουρα σημαντικό να συζητήσετε με το σύντροφό σας τα οικονομικά του σπιτιού. Με τις άδειες και τις νέες δυνατότητες στην καθημερινότητά σας, θα ήταν καλό να βάλετε λίγα χρήματα στην άκρη προτού γεννήσετε.
Οι περισσότεροι μπαμπάδες θέλουν να βρίσκονται μέσα στο μαιευτήριο όταν γεννάτε γιατί αναπτύσσουν έτσι έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να βλέπεις τον άνθρωπο που αγαπάς να πονάει και έτσι ορισμένοι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Θα μπορούσατε να ζητήσετε να βρίσκεται κοντά σας η μητέρα σας ή μία δούλα (βοηθός μητρότητας τοκετού).
Ανάλογα με το πού θα γεννήσετε, θα πρέπει να προνοήσετε για το παυσίπονο που θα πάρετε. Συζητήστε τα με το γιατρό σας ή τη μαία σας και επιλέξτε αυτό που ταιριάζει με το ιατρικό ιστορικό σας.
Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δουλέψετε ώσπου να γεννήσετε, αλλά το μωρό σας θεωρείται τελειόμηνο από τις 38 εβδομάδες και μπορεί να έρθει στον κόσμο μας νωρίτερα. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε την άδεια μητρότητάς σας ορισμένες εβδομάδες πριν από την 38η εβδομάδα, ώστε να μπείτε στο πνεύμα της μητρότητας. Το να κάθεστε άλλωστε όλη μέρα μπροστά από έναν υπολογιστή δεν θα σας βοηθήσει να έχετε την καλύτερη στάση για τη γέννα.
Πηγή: motherandbaby.co.uk
Τι άλλες αποφάσεις είχατε να πάρετε εσείς;
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο