γράφει η Jeannette Kaplun για το babble
Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που γνωρίζουμε πως θα έπρεπε να κάνουμε με τα παιδιά μας αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο, καταλήγουμε να μην κάνουμε ποτέ. Αυτό το καλοκαίρι αποφάσισα να προσπαθήσω συνειδητά να εστιάσω στις καλές πράξεις των παιδιών μου αντί να επισημαίνω σε αυτά τα λάθη τους. Πάντοτε ήμουν οπαδός της θετικής ενίσχυσης, ένας κομψός ψυχολογικός όρος που στην ουσία σημαίνει πως θα πρέπει να επιβραβεύεις την επιθυμητή συμπεριφορά ώστε το άτομο αυτό να τη συνεχίζει. Αν ρωτήσετε όμως τα παιδιά μου, θα σας πουν μάλλον πως εγώ τους φωνάζω για την κακή τους συμπεριφορά παρά τους συγχαίρω για τις φορές που τα πάνε καλά και ακολουθούν τους κανόνες της οικογένειας.
Ύστερα από δύο μήνες προσπάθειας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης, το μόνο που μπορώ να πως είναι πως όντως λειτουργεί. Μπορείτε να κάνετε θαύματα αν απλά μιλήσετε από καρδιάς ή τους χαμογελάσετε. Τώρα πια τα παιδιά μου φαίνεται να συναγωνίζονται το ένα το άλλο στο ποιο θα κάνει τις καλύτερες πράξεις και ποιο θα με κάνει πιο χαρούμενη. Είναι κομματάκι αστείο. Θέλουν πραγματικά να με βοηθήσουν και αισθάνονται περήφανοι όταν τους επαινώ για τη συμπεριφορά τους μπροστά σε φίλους και άλλα μέλη της οικογένειας.
Θέλετε να το δοκιμάσετε για να δείτε αν η μέθοδος αυτή δουλεύει και για σας; Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:
Είναι πιο εύκολο για το παιδί σας να γνωρίζει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί όταν είστε ξεκάθαροι με το τι θεωρείτε εσείς καλή και τι κακή συμπεριφορά. Θα πρέπει επίσης να ορίσετε τις βασικές αξίες της οικογένειάς σας (όπως για παράδειγμα η ειλικρίνεια και ο σεβασμός) και μπορείτε να ζητήσετε ακόμη και από τα ίδια τα παιδιά να σας προτείνουν τι πιστεύουν εκείνα πως θα έπρεπε να σέβεται το κάθε μέλος της οικογένειας.
Τα παιδιά συνηθίζουν να πιστεύουν πιο πολύ στα σχόλια που κάνετε για αυτά σε άλλους, παρά όταν τα λέτε απευθείας στα ίδια (ακόμη περισσότερο δε όταν κρυφακούνε), προσπαθήστε λοιπόν να λέτε για το πόσο ικανοποιημένοι είστε με τη συμπεριφορά τους, όσο μιλάτε στο τηλέφωνο ή βρίσκεστε σε μια οικογενειακή μάζωξη.
Μήπως τα παιδιά σας παίζουν χαρούμενα μαζί και δεν τσακώνονται; Ή μήπως το παιδί σας βοήθησε να στρώσετε το τραπέζι χωρίς να του το ζητήσετε; Δώστε προσοχή σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τεράστια διαφορά στην καθημερινότητά σας.
Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να θυμηθεί τους κανόνες, εστιάστε στο να του δείξετε άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να είναι «καλό παιδί». Ετοιμάστε μαζί του το φαγητό, ζητήστε τη βοήθειά του για το πότισμα των φυτών σας ή βάλτε τα αδελφάκια να φτιάξουν μία χειροτεχνία μαζί. Εκφράστε έπειτα το πόσο ευτυχισμένη σας κάνουν αυτά τα παραδείγματα συνεργασίας.
Όταν τα παιδιά μας είναι πολύ μικρά, συνηθίζουμε να γιορτάζουμε κάθε τους ορόσημο και κατόρθωμα, καθώς όμως αυτά μεγαλώνουν, σταματούμε να το κάνουμε. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή δεν θέλουμε να το παρακάνουμε ή επειδή έχουμε συνηθήσει να τα βλέπουμε να κάνουν σπουδαία πράγματα. Να θυμάστε ότι ασχέτως της ηλικίας του, το παιδί σας συνεχίζει να χρειάζεται από εσάς επιβεβαίωση και όταν κάνουν μια προσπάθεια, θα πρέπει να το γιορτάζετε. Αν αισθανθεί πως κανείς δε φαίνεται να δίνει προσοχή στο πόσο σκληρά προσπαθεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά του, θα σταματήσει να το κάνει.
Κάντε μία λίστα με τα σπουδαία πράγματα που κάνει το παιδί σας κάθε μέρα. Ορισμένα παιδιά αισθάνονται περήφανα για τα κατορθώματά τους όταν βλέπουν αστεράκια, χαρούμενα προσωπάκια και άλλα σύμβολα πλάι στο όνομά τους. Η λίστα αυτή είναι επίσης σπουδαία γιατί υπενθυμίζει στους γονείς τις καλές στιγμές ανάμεσα στις τόσες υποχρεώσεις που έχουν μέσα στη μέρα.
Εγώ προτιμώ να τα επιβραβεύω με το χρόνο που περνάμε μαζί, με αγκαλιές και με χαμόγελα. Στη συνέχεια επισημαίνω το πόσο καλύτερα είναι η μαμά να είναι χαρούμενη και πόσο πιο ευτυχισμένη είναι η οικογένεια, αντί να είναι διαρκώς αναστατωμένη και να το παίζει αστυνόμος. Φυσικά και υποκύπτω πού και πού στις επιθυμίες τους και τους παίρνω το παγωτό που θέλουν ή τους πηγαίνω στην ταινία που θέλουν. Τι καλύτερο άλλωστε από το να περνάς χαρούμενες στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάς περισσότερο από τους πάντες στη ζωή σου.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο!
Εσένα περιμέναμε να μας το πεις.