Τα παιδιά στην Ινδία είναι από τα κοντύτερα στον κόσμο και ίσως να φταίει η προτίμηση που δείχνουν οι κάτοικοί της στο να γεννούν αγόρια.
Ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω από την ηλικία των πέντε στον κόσμο έχει καθυστερημένη ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει πως έχουν ύψος χαμηλότερο από τον φυσιολογικό μέσο όρο της ηλικίας τους. Τα μισά από τα παιδιά με καθυστερημένη ανάπτυξη ζουν στηνΑσία και το άλλο ένα τρίτο στην Αφρική. Η Ινδία έχει το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό καθυστερημένης ανάπτυξης στον κόσμο – το 40% των παιδιών το 2015. Αυτό το ποσοστό προκαλεί ανησυχίες, ακόμη και αν κάποιος δεν γνωρίζει πως η Ινδία αναμένεται να έχει τον μικρότερο σε ηλικία πληθυσμό στον κόσμο το 2020.
Τα κοντύτερα παιδιά δεν είναι απλά λιγότερο υγιή, έχουν επίσης χειρότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ, κάτι που σύμφωνα με έρευνες τα οδηγεί στο να κερδίζουν λιγότερα χρήματα ως ενήλικες.
Η οικονομική ανάπτυξη στη Δύση έχει σχετιστεί με τη ραγδαία ανάπτυξη στο ύψος. Οι Ολλανδοί, για παράδειγμα, είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 20 εκατοστά ψηλότεροι από όσο ήταν πριν από 200 χρόνια. Η οικονομική ανάπτυξη όμως δεν έφερε αύξηση στο ύψος στην Αφρική και την Ασία.
Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας ξεπέρασε το 6% ανά έτος, κατά τη διάρκεια 1992 με 2005, όμως η καθυστέρηση στην ανάπτυξη μειώθηκε κατά μόλις 0,6% ανά έτος. Παρά την καλή απόδοση της Ινδίας σε δείκτες υγείας και οικονομίας, όπως το προσδόκιμο ζωής, την επισιτιστική ασφάλεια και το μορφωτικό επίπεδο, τα παιδιά στην Ινδία είναι, κατά μέσο όρο, πιο κοντά από τα παιδιά στην Υποσαχάρια Αφρική.
Παλαιότερες έρευνες θεωρούν πως η διαδεμένη πρακτική της δημόσιας αφόδευσης στην Ινδία ευθύνεται εν μέρει για τη διαφορά στο ύψος. Τα βακτήρια που διαδίδονται με αυτή την πρακτική και προκαλούν ασθένειες βρίσκουν εύκολα πρόσβαση στον οργανισμό των παιδιών. Μιας και το ύψος κληρονομείται, ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι το ότι τα γονίδια των Ινδών κλίνουν περισσότερο σε μικρότερα ύψη.
Παρ’ όλ’ αυτά, οι επιστήμονες Seema Jayachandran του Πανεπιστημίου Northwestern και Rohini Pande του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ θεωρούν πως το φαινόμενο δεν εξηγείται πλήρως. Σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό μη κερδοσκοπικό Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας, οι Jayachandran και Pande ανακάλυψαν πως η καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά των Ινδών μπορεί να οφείλεται επίσης στην προτίμηση που δείχνει η κουλτούρα τους στους γιους.
Στην Ινδία, κατά μέσο όρο, το πρώτο παιδί – αν είναι αγόρι – δεν αντιμετωπίζει καθυστέρηση στην ανάπτυξή του. Αν όμως το πρώτο – και μεγαλύτερο σε ηλικία – παιδί της οικογένειας είναι κορίτσι, μειονεκτεί σε ύψος. Αν το δεύτερο παιδί στη συνέχεια είναι αγόρι, και κατά συνέπεια είναι ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, δεν θα έχει καθυστερημένη ανάπτυξη. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους Jayachandran και Pande, λόγω της «άνισης κατανομής των πόρων στο πρώτο παιδί».
Η Ινδία έχει έναν από τους χειρότερους δείκτες φύλου στον κόσμο. Οι λόγοι για τους οποίους προτιμούν τα αγόρια είναι οικονομικοί, πολιτισμικοί και θρησκευτικοί. Τα αγόρια αποφέρουν περισσότερα χρήματα στην οικογένεια (κυρίως επειδή στα κορίτσια δίνονται λιγόετερες ευκαιρίες εργασίας).
Το ύψος δεν διαφέρει μόνο ανάμεσα σε γιους και κόρες, αλλά και στη σειρά με την οποία γεννήθηκαν. Το πρώτο παιδί είναι το πιο ψηλό, το δεύτερο είναι πιο κοντό από το πρώτο, αλλά ψηλότερο από το τρίτο, και ούτω καθηξής.
Η σειρά γέννησης επηρεάζει το ύψος ενός παιδιού με τέτοιο τρόπο που μπορεί μάλιστα να υπερσκελίζει την επιρροή των γονιδίων. Αν τα γονίδια προκαλούσαν τα παιδιά να είναι κοντύτερα, τότε όλα τα παιδιά στην οικογένεια θα ήταν πιο κοντά – και όχι μόνο αυτά που βρίσκονται χαμηλότερα στη σειρά γέννησης.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα σε Ινδία και Αφρική, οι Jayachandran και Pande ανακάλυψαν πως ο πρώτος και μεγαλύτερος σε ηλικία γιος τείνει να είναι ψηλότερος από τον πρωτότοκο γιο στην Αφρική. Αν το μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια είναι κορίτσι και ο γιος γεννηθεί μετά, ο γιος στην Ινδία εξακολουθεί να είναι ψηλότερος από ό,τι στην Αφρική.
Στην περίπτωση των κοριτσιών, όμως, το ύψος παραμένει σημαντικά ελλειμματικό. Η διαφορά είναι μεγαλύτερη για τις κόρες που δεν έχουν μεγαλύτερα αδέλφια, ίσως επειδή οι επανειλημμένες απόπειρες να αποκτήσει μία οικογένεια ένα γιο επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των κοριτσιών.
Η έρευνα ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους για τα ευρήματά της, οι επιστήμονες θεωρούν πως τα αποτελέσματα είναι έγκυρα. Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία από εκτεταμένες δημογραφικές μελέτες και μελέτες υγείας σε περισσότερα από 174000 παιδιά σε 25 χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και της Ινδίας.
πηγή: qz.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο