1 κιλό πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό πολτοποιημένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι πολτοποιημένο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
2 αυγά
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
3 φλιτζάνια ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη σάλτσα
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
1 ½ φιτζάνι γλυκιά γραβιέρα, τριμμένη
½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι πράσινο φρεσκοτριμμένο
2 φύλλα ματζουράνας φρέσκα
Βράζετε σε κατσαρόλα γεμάτη με νερό τις πατάτες με τη φλούδα τους, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνετε να κρυώσουν τελείως. Τις ξεφλουδίζετε και τις αλέθετε στο μύλο του πουρέ.
Σοτάρετε το κρεμμύδι με το βούτυρο ελαφρά σε μια κατσαρόλα. Όταν κρυώσει το ρίχνετε στον πουρέ. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Το μείγμα πρέπει να είναι σφικτό. Πλάθετε πατατοκροκέτες στο μέγεθος μικρού καρυδιού με τα χέρια σας.
Βάζετε ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα και αφού ζεσταθεί πολύ καλά ξεκινάτε να τις τηγανίζετε φροντίζοντας να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.
Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τις πατατοκροκέτες από την κατσαρόλα και τις αραδιάζετε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν το λάδι τους. Τις σερβίρετε κρύες.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα. Βάζετε σε μια κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία, την κρέμα γάλακτος και αφήνετε να βράσει για 6-8 λεπτά μέχρι να μείνει το 1/3 της αρχικής ποσότητας. Κατόπιν χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε το γιαούρτι, το τυρί και τη μαντζουράνα. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι και αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Μόλις δέσει η σάλτσα, αποσύρετε από τη φωτιά.
Δοκιμάζετε, και αν χρειάζεται προσθέστε αλατοπίπερο. Περιχύνετε τις πατατοκροκέτες με τη σάλτσα και τις σερβίρετε.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Στύψτε μέσα στην σάλτσα γραβιέρας μπόλικο φρέσκο λεμόνι και απογείωσε την γεύση της
[divider]
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο