Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet η Ιαπωνία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, μιας και τα μικρά γιαπωνεζάκια μεγαλώνουν και φτάνουν την ηλικία των 73 ετών χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας ή αναπηρίες. Το γενικότερο προσδόκιμο ζωής τους φτάνει τα 80 και πλέον χρόνια.
Παρόλο που η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις 10 πρώτες χώρες, η Κύπρος καταλαμβάνει την 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει την Ιαπωνία τόσο ξεχωριστή;
«Είναι η διατροφή και η μετακινήσεις των Ιαπώνων που τους δίνουν τόσο μεγάλο προβάδισμα στο προσδόκιμο ζωής και την υγεία», αναφέρει η Naomi Moriyama, η οποία μαζί με τον σύζυγό της William Doyle αναζητούν τις απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα στο βιβλίο τους «Secrets of the World’s Healthiest Children: Why Japanese Children Have the Longest, Healthiest Lives — And How Yours Can Too». «Συγκριτικά με άλλες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, οι Ιάπωνες καταναλώνουν κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες την ημέρα και ακολουθούν ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής: τρώνε περισσότερο ψάρι, περισσότερα λαχανικά, λιγότερα κρεατικά και γαλακτοκομικά, μικρότερα γλυκά και πιο λογικές μερίδες».
Ακολουθούν λοιπόν 6 μαθήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε και εμείς από τον ιαπωνικό τρόπο ζωής:
Ένα τυπικό ιαπωνικό γεύμα αποτελείται από ένα μικρό μπολ με ρύζι, ένα μπολ με σούπα μίσο και τρία συνοδευτικά πιάτα σε μικρά πιατάκια ή μπολ: μία ικανοποιητική μερίδα ψαριού, κρέατος ή τόφου και δύο συνοδευτικά πιάτα που έχουν ως βάση τα λαχανικά.
Δεν είναι απαραίτητο να τρώτε σαν Ιάπωνες, αρκεί να θυμάστε να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ψάρι, τα οποία έχουν μικρότερη συσσώρευση θερμίδων σε κάθε μπουκιά. Τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και τροφές που είναι γεμάτες θερμίδες ή πρόσθετα σάκχαρα.
Ακολουθήστε αυτό το ρητό όταν θέλετε να ταΐσετε το παιδάκι σας. Οι Ιάπωνες δεν πιστεύουν στη «δαιμονοποίηση» των τροφών. Τα παιδιά τους μπορούν να τρώνε σνακ και άλλα μικρά καλούδια, αρκεί να προσέχουν οι γονείς τη συχνότητα που τα καταναλώνουν.
Απολαύστε λοιπόν την πίτσα ή το παγωτό σας ή τα πατατάκια σας με την οικογένειά σας. Απλά περιστασιακά και σε μικρότερες μερίδες από ό,τι συνήθως. Μην το παρακάνετε.
Αποφεύγετε τους πειρασμούς, μην έχετε σπίτι τεράστιες σακούλες με πατατάκια ή πελώριες συσκευασίες οικογενειακού παγωτού.
Αντικαθιστά το απλό ψωμί και σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν ισχύει το ότι αυξάνει το σάκχαρο ή πως έχει το ίδιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, διότι καταναλώνεται σε συνδυασμό με άλλες τροφές που έχουν «αρνητικό γλυκαιμικό δείκτη» και έτσι το συνολικό αποτέλεσμα είναι πως δεν επηρεάζει τον οργανισμό ή ακόμη τον ωφελεί.
Το καστανό ρύζι είναι η καλύτερη επιλογή σας.
Οι Ιάπωνες μαθαίνουν να ασκούνται από πολύ μικροί. Περισσότερα από το 98% των παιδιών στην Ιαπωνία περπατούν ή χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους από και προς το σχολείο.
Με αυτό καλύπτουν την 60λεπτη μέτρια φυσική άσκηση που συστήνεται από τους ειδικούς.
Και μια άλλη λύση; Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές για μία ώρα το βράδυ και βγείτε οικογενειακώς για μια βόλτα στη γειτονιά. Περπατήστε! Κάνει καλό!
Οι τροφές που εμείς οι ίδιοι ως γονείς επιλέγουμε να καταναλώνουμε στο σπίτι επηρεάζουν τον τρόπο ζωής του παιδιού μας αργότερα.
Οι Ιάπωνες γονείς δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους καταναλώνοντας υγιεινές τροφές. Τα παιδιά επίσης τρώνε μαζί με την οικογένεια, είναι κάτι σαν έθιμο.
Μην είστε αυταρχικοί και μη λέτε «τελείωσε όλο σου το φαγητό για να φας παγωτό». Να μην είστε υπερβολικοί και μην εκνευρίζεστε αν το παιδί σας δεν θέλει να δοκιμάσει κάποιο καινούριο πιάτο ή αφήσει λίγο από το φαγητό του. Δείξτε του πώς μπορεί να τρώει πιο υγιεινά. Φάτε παρέα.
Τα ιαπωνικά σχολεία προωθούν επίσης την υγιεινή διατροφή, μιας και ακολουθούν τις κρατικές οδηγίες και ένα επίσημο πρόγραμμα διατροφής και σχολικού μεσημεριανού γεύματος.
Από το δημοτικό σχολείο, τα παιδιά απολαμβάνουν ένα μεσημεριανό γεύμα που αποτελείται από πολλά πιάτα τα οποία έχουν ετοιμαστεί με τοπικές πρώτες ύλες και πάντοτε εκείνη τη στιγμή. Δεν υπάρχουν «μη υγιεινές» επιλογές για τα παιδιά στο σχολείο.
Τα ίδια μάλιστα βοηθούν στην προετοιμασία και το σερβίρισμα του φαγητού στην τραπεζαρία του σχολείου. Επισκέπτονται φάρμες της περιοχής, μαθαίνουν για τη διατροφή, τη μαγειρική, το σαβουάρ βιβρ στο τραπέζι και άλλες κοινωνικές δεξιότητες.
Ένας διαφορετικός κόσμος στην Άπω Ανατολή!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο