γράφει για μας η Σοφία Περιβολάρη, Ειδική Παιδαγωγός – Λογοπεδικός και καθηγήτρια στον τομέα Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας
Συχνά, ακούμε παιδιά προσχολικής συνήθως ηλικίας, να μη μιλάνε καθαρά, να αντικαθιστούν για παράδειγμα το ΄ρ΄ με το ΄λ΄ (νελό) ή το ΄σ΄ με το ΄θ΄( θπίτι). Πολλές φορές το βρίσκουμε χαριτωμένο ,εικάζουμε ότι το παιδί «χαϊδεύεται». Σε κάποιες όμως περιπτώσεις η ομιλία του παιδιού είναι σχεδόν ακατάληπτη. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Η δυσλαλία είναι μια εξελικτική διαταραχή της άρθρωσης. Πρόκειται για την αδυναμία ορθής εκφοράς ενός ή περισσοτέρων φθόγγων της μητρικής μας γλώσσας και χαρακτηρίζεται από:
Συχνότερα προσβάλλονται τα συριστικά σύμφωνα , όπως το ΄σ΄ και το ΄ζ΄ και τα παράγωγά τους( ΄τς΄, ΄ψ΄, ΄ξ΄ ,΄τζ΄)αυτή η περίπτωση ονομάζεται «σιγματισμός». Επίσης, τα οδοντικά (΄δ΄, ΄θ΄) ,αλλά και το ΄ρ΄ οπότε και έχουμε «ροτακισμό». Φυσικά δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου δεν εκφέρονται και άλλα σύμφωνα, όπως το ΄γ΄ ή το ΄λ΄. Στα φωνήεντα η δυσλαλία εμφανίζεται σπάνια(το ΄ε΄ ακούγεται ΄α΄). Πολλές φορές δε, το φώνημα εκφέρεται σωστά μεμονωμένα, αλλά όχι μέσα σε λέξη στην αυθόρμητη ομιλία του παιδιού.
Η δυσλαλία ανάλογα με τον αριθμό των φθόγγων που προσβάλλονται μπορεί να είναι μερική(1-2 φθόγγοι), πολλαπλή(παραπάνω από 2 φθόγγοι) ή καθολική(όταν η διαταραχή στην άρθρωση είναι γενικευμένη και η επικοινωνία δυσλειτουργική).
Τα αίτια της δυσλαλίας μπορούν να είναι οργανικά (απώλεια ακοής, χαλινός ,σχιστίες, μεγαλογλωσσία κ.α.) ή συχνότερα λειτουργικά όταν δηλαδή χωρίς την ύπαρξη οργανικής αιτίας το παιδί δεν εκφέρει σωστά κάποια φωνήματα λόγω δυσκολίας στη φωνητική και φωνολογική επεξεργασία των ήχων. Αυτό σημαίνει πως ακουστικά δυσκολεύεται να διαφοροποιήσει ποιοτικά ήχους που μοιάζουν μεταξύ τους. Μπορεί επίσης το παιδί να μη μιλάει καθαρά λόγω συναισθηματικής ανωριμότητας.
Κάθε παιδί ακολουθεί τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης στην ομιλία του. Εάν όμως στην ηλικία των 3,5-4 ετών η ομιλία του παιδιού παραμένει ακατάληπτη καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον παιδίατρό μας για να αποκλείσουμε τυχόν οργανικές αιτίες. Φυσιολογικά, περίπου στην ηλικία των 4,5 ετών ο λόγος του παιδιού μας θα πρέπει να έχει «καθαρίσει» .Κάποια φωνολογικά συμπλέγματα ίσως πάρουν λίγο παραπάνω χρόνο( ΄ρ΄ , ΄τζ΄ , ΄τς΄ ΄στρ΄). Ωστόσο, αν το παιδί πηγαίνει στο νηπιαγωγείο και παρουσιάζει ακόμη προβλήματα στην άρθρωσή του, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε έναν λογοθεραπευτή.
Εκείνος μετά από αξιολόγηση θα οργανώσει ένα εξατομικευμένο πλάνο λογοθεραπείας για το παιδί. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δυσλαλίες αποκαθίστανται πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο