γράφει ο Θάλης Παναγιώτου
ειδικός διατροφολόγος & Personal Trainer
Με βασικό αίτιο το καθημερινό stress, η μνήμη μας ασθενεί όλο και περισσότερο. Θυμηθείτε μόνο πόσες φορές έχετε ξεχάσει τα κλειδιά σας, ένα ραντεβού ή απλά, αυτό που θέλατε να πείτε. Δεν είναι να μας διακόψουν κατά την ώρα που λέμε κάτι, η ροή τόσο της συζήτησης όσο και της σκέψης μοιάζει ν’ απομακρύνεται…
Η διατροφή λοιπόν έρχεται να μας δώσει τη λύση, με την προϋπόθεση ότι η απώλεια μνήμης δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο. Έτσι θα σκεφτόμαστε πιο καθαρά, θα βελτιώσουμε την ικανότητα συντονισμού- συγκέντρωσης και θα συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην πρόληψη της άνοιας και νόσων όπως είναι το Αλτσχάιμερ.
Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Οι συγκεκριμένες βιταμίνες κάνουν πολλά καλά. Καταπολεμούν το stress, τη μελαγχολία, τονώνουν τον οργανισμό, βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου και του μαγνησίου, ενώ ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και τη μνήμη μας. Μπορείτε να τις προμηθευθείτε κι ως συμπλήρωμα. Διατροφικά θα τις βρείτε σε ζωικά προϊόντα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή!
Λιπαρά ψάρια: Προτιμήστε τη σαρδέλα, το σολομό και το γαύρο. Βάλτε τα στο τραπέζι 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
Αντιοξειδωτικές βιταμίνες: Ο λόγος για τις βιταμίνες C και E.
Ελαιόλαδο: Ειδικά αν το συνδυάζετε με χόρτα και συγκεκριμένα γλιστρίδα!
Λιναρόσπορος: Βάλτε τον στο γιαούρτι της ημέρας, έτσι το συνδυάζετε με γαλακτοκομικά για καλύτερη απόδοση.
Καρύδια, αφού αποτελούν μία σημαντική πηγή των πολύτιμων ω-3 λιπαρών οξέων, κυρίως με τη μορφή του α-λινολενικού οξέος (CLA).
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Κατά τη διαδικασία της πέψης διασπώνται σε σάκχαρα, τα οποία με τη σειρά τους θρέφουν τον εγκέφαλό μας και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του.
Μαγνήσιο: Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα μαυρομάτικα φασόλια, τα αμύγδαλα, τα γαλακτοκομικά και οι μπανάνες.
Πρωτεϊνες: Γαλοπούλα, κοτόπουλο, άπαχο κρέας. Αυτά πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο μας.
Καφές και γενικά η καφεϊνη
Αλκοόλ
Κορεσμένα λίπη
Συνδυάστε την παραπάνω διατροφή με συστηματική άσκηση, σχεδόν καθημερινή για την καταπολέμηση του άγχους και για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Απομακρύνετε ό,τι σας αυξάνει το stress ή σας κάνει να σκέφτεσαι πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Απευθυνθείτε στους Ειδικούς και ζητήστε το κατάλληλο για εσάς συμπλήρωμα διατροφής, η επιλογή του οποίου θα πρέπει να γίνει εξατομικευμένα. Το ίδιο και η διατροφή. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν. Αρκεί να τα εντάξετε στη διατροφή σας!
Bonus tip: Σε περίπτωση γονιδίου άνοιας ή Αλτσχάιμερ, ρωτήστε τον ειδικό για την καλύτερη πρόληψη κι εξασκείτε καθημερινά το μυαλό σας.
Ο Θαλής Παναγιώτου σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Δασκαρόλη 67 (Γλυφάδα – 210 9960989) και Σώρου 3-5 (Μαρούσι – 210323000)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο