Το μητρικό γάλα είναι γεγονός ότι προσφέρει πολλά περισσότερα από στοιχεία διατροφής. Είναι ένα «ζωντανό υγρό», που περιέχει ανοσοποιητικούς παράγοντες οι οποίοι βοηθούν στην προστασία του μωρού απέναντι στις λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, περιέχει περίπου 800 διαφορετικές πρωτεΐνες οι οποίες επιτελούν διάφορες σημαντικές λειτουργίες, πχ. συμβάλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το μητρικό γάλα αλλάζει κατά τη διάρκεια ενός γεύματος θηλασμού, αλλά επίσης αλλάζει από μέρα σε μέρα. Είναι φτιαγμένο κατά παραγγελία του μωρού, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του ανάλογα με την ηλικία του. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού το μητρικό γάλα έχει αυξημένους ανοσοποιητικούς παράγοντες για να δώσει στο μωρό μια τελική δόση ανοσολογικής προστασίας πριν ολοκληρωθεί ο αποθηλασμός.
Εξίσου όμως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το γάλα μιας μητέρας πρόωρου μωρού έχει διαφορετικές συγκεντρώσεις σε διάφορα στοιχεία ώστε να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες του πρόωρου μωρού της.
Πώς λοιπόν το μητρικό γάλα των πρόωρων μωρών διαφέρει από το μητρικό γάλα των τελειόμηνων και γιατί αυτές οι διαφορές είναι σημαντικές;
Το μητρικό γάλα που παράγει μια μητέρα πρόωρου μωρού περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών, DHA, μαγνησίου και σιδήρου και πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ανοσολογικών παραγόντων.
Σε μια πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι το μητρικό γάλα των πρόωρων μωρών περιέχει σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις κάποιων ανοσολογικών πρωτεϊνών (πχ. λυσοζύμη) απ’ ότι το γάλα των τελειόμηνων νεογνών. Η έρευνα αυτή επίσης βρήκε ότι περισσότερο από το 60% των πρωτεϊνών στο πρωτόγαλα των πρόωρων νεογνών, επιτελούν ανοσολογικές και αμυντικές λειτουργίες και λιγότερο διατροφικές.
Αλλά γιατί αυτές οι διαφορές ανάμεσα στο γάλα των πρόωρων και των τελειόμηνων νεογνών είναι σημαντικές;
Οι διαφορές αυτές είναι σημαντικές γιατί τα πρόωρα νεογνά έχουν αυξημένο κίνδυνο για κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας.
Για παράδειγμα, τα πρόωρα νεογνά έχουν αυξημένο κίνδυνο σηψαιμίας (μόλυνση του αίματος) και νεκρωτικής εντεροκολίτιδας (μια πιθανά μοιραία επιπλοκή κατά την οποία μέρος του εντέρου καταστρέφεται). Η έλλειψη μητρικού γάλακτος αυξάνει τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών στα πρόωρα νεογνά, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης των ανοσολογικών παραγόντων που περιέχει το μητρικό γάλα.
Επίσης, η σίτιση με φόρμουλα σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη IQ αργότερα στη ζωή των πρόωρων νεογνών, όταν συγκρίνονται με πρόωρα μωρά που έχουν θηλάσει. Αυτό μπορεί να οφείλεται ως ένα βαθμό στην απουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην φόρμουλα, όπως το DHA, και μπορεί να είναι η αιτία για την οποία το μητρικό γάλα των πρόωρων μωρών περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις DHA. Ακόμα κι αν στη φόρμουλα προστεθεί DHA, προέρχεται από μη ανθρώπινες πηγές και δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.
Το μητρικό γάλα είναι ένα αξιοθαύμαστο ζωντανό υγρό και η επιστήμη μόλις τώρα άρχισε να αποκαλύπτει την μοναδικότητά του.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο