Η κινόα είναι ίσως το πιο υγιεινό δημητριακό στον κόσμο. Ενισχυμένη με πρωτεΐνη, χωρίς ίχνος γλουτένης είναι ιδανική για να φτιάξετε πιλάφι, σαλάτες, γλυκά, ακόμα και αφράτα μπέργκερ σαν αυτό. Το σίγουρο είναι ότι δεν παχαίνει και φροντίζει τη σιλουέτα μας
Για τα μπέργκερ
2 1/2 φλιτζάνια βρασμένη κινόα
4 αυγά χτυπημένα ελαφρά
2 κουτ. σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3/4 φλιτζάνι κρίθινο παξιμάδι τριμμένο
1/4 φλιτζάνι καρότο τριμμένο
1/4 φλιτζάνι κολοκυθάκι τριμμένο
1 κουτ. σουπ. ξύσμα λεμονιού
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
8 ψωμάκια τσιαπάτα ή ψωμάκια χωρίς γλουτένη
2 μέτρια ώριμα αβοκάντο σε φέτες
2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα ρόκας
1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 λεμόνι ή ένα λαιμ κομμένο στα τέσσερα
Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνετε την κινόα, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι. Προσθέτετε το μαϊντανό, το κρεμμύδι, την παρμεζάνα, το σκόρδο και ανακατεύετε. Ρίχνετε το τριμμένο παξιμάδι, τα καρότα και τα κολοκυθάκια και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη λίγα λεπτά να απορροφήσει τα υγρά το παξιμάδι και στη συνέχεια ζυμώνετε καλά.
Σε αυτή τη φάση πρέπει να έχετε ένα μείγμα με αρκετή υγρασία που να μπορείτε όμως να το πλάσετε σε 8 μέτρια μπέργκερ. Πρέπει να έχει αρκετή υγρασία ώστε να μην στεγνώσει και ξεραθεί στο ψήσιμο, αλλά και σφιχτή συνοχή ώστε να μην διαλυθεί κατά το ψήσιμο. Διορθώνετε το μείγμα προσθέτοντας ανάλογα, λίγο τριμμένο παξιμάδι ή λίγο νερό.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, τοποθετείτε τα μπέργκερ και τα αφήνετε να ψηθούν καλά από την μια πλευρά, περίπου 7 με 10 λεπτά, πριν τα γυρίσετε να ψηθούν και από την άλλη για άλλα 5 λεπτά. Δεν πρέπει να γυρίσετε τα μπέργκερ πολλές φορές γιατί θα σπάσουν.
Σερβίρετε τα μπέργκερ πάνω σε ψημένα ψωμάκια μαζί με την ρόκα φέτες από αβοκάντο, λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά και λεμόνι.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Τα ψημένα μπέργκερ κινόας μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μια εβδομάδα και στην κατάψυξη για δύο μήνες. Απλά ξεπαγώστε τα, ζεστάνετέ τα στον φούρνο μικροκυμάτων και απολαύστε τα.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο