Πόσους φίλους έχετε κρατήσει από παιδιά; Έχουν επηρεάσει την ζωή σας οι αλληλεπιδράσεις σας με άλλους ανθρώπους; Οι φιλίες κατά την παιδική ηλικία θεωρούνται πλέον οτι συμβάλλουν στην ενίσχυση των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των ανθρώπων. Μέσα από τις αλληλεπιδράσεις με φίλους τα παιδιά ανακουφίζονται από το στρες και ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους περαιτέρω. Μελέτες δείχνουν μάλιστα οτι τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα στο σχολείο όταν αισθάνονται αποδεκτά και νιώθουν άνετα με τους συμμαθητές τους στην τάξη. Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν εύκολα φίλους, να μην διστάζουν να κάνουν ερωτήσεις στο σχολείο και να μπορουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Πώς μπορεί όμως ένας γονιός από την πλευρά του να βοηθήσει;
Είναι σημαντικό για έναν γονέα να μπορεί να αναγνωρίσει τις ανάγκες του παιδιού του και να ανταποκρίνεται σε αυτές με ενσυναίσθηση. Είναι σημαντικό ακόμη να βοηθήσει ο γονέας το παιδί του να μάθει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και την συμπεριφορά του. Όταν ακόμη αναγνωρίζουμε τί αισθάνεται το παιδί χωρίς να είμαστε επικριτικοί βοηθάμε το ίδιο να νιώσει καλά με τον εαυτό του.
Κάποια παιδιά έχουν πολλούς φίλους και κάποια προτιμάνε να έχουν λίγους, ώστε να είναι χαρούμενοι. Είναι βασικό να σεβόμαστε την ιδιοσυγκρασία του παιδιού και να υποστηρίζουμε τις ανάγκες του. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν υπάρχουν σε μια οικογένεια πάνω από ένα παιδιά με διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες, όπου δεν είναι καλό να υπάρχει σύγκριση. Να «γιορτάζετε» την μοναδικότητα του παιδιού σας όσο μακριά και αν είναι από εσας.
Καλό είναι ένας γονιός να βοηθάει το παιδί να καλλιεργεί τις φιλίες του και εκτός σχολικού πλαισίου. Είναι σημαντικό δηλαδή για ένα παιδί να παραμένει συνδεδεμένο με τους φίλους του και εκτός σχολείου, όποτε είναι εφικτό.
Καλό είναι ο γονιός να παρατηρεί το παιδί του και να αναγνωρίζει τους τομείς στους οποίους το παιδί χωλαίνει. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει την ευκαιρία να το βοηθήσει να ξεπεράσει τυχον δυσκολίες. Αν για παράδειγμα, δυσκολεύεται το παιδί στην συναισθηματική έκφραση μπορείτε να εστιάσετε εσείς στην καθημερινότητα σας στο πώς εκφράζεστε, π.χ. «Χάρηκα πολύ που βγήκαμε μαζί βόλτα σήμερα».
Τα παιδιά μαθαίνουν μεγαλώνοντας καθώς παρακολουθούν τους γονείς τους οπότε είναι βασικό και για τον γονιό να δείχνει πώς καλλιεργεί τις φιλίες του και τί σημαίνουν για τον ίδιο.
Βοηθήστε το παιδί να εξασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες μέσα στην ασφάλεια που του προκαλεί το παιχνίδι ρόλων. Δημιουργήστε σενάρια που συναντάμε στην καθημερινότητα και βοηθήστε το παιδί να εκτονώσει τις ανησυχίες του. Εξερευνήστε μέσα από το παιχνίδι τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του και βοηθήστε το να βρει τα λόγια που ταιριάζουν σε κάθε περίσταση και τις στρατηγικές που χρειάζεται ενδεχομένως να ακολουθήσει ανάλογα με την περίπτωση.
Καλό είναι ο γονιός να μιλάει για τους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν στα παραμύθια που διαβάζει με το παιδί του ή στα παιδικά που παρακολουθούν. Είναι μια καλή ευκαιρία για να ερωτηθεί και το παιδί τί θα έκανε σε κάθε περίσταση και να σκεφτείτε μαζί διαφορετικές εκβάσεις της ιστορίας.
Καλό είναι να χτίσουμε από νωρίς τις δεξιότητες του παιδιού να παίρνει μέρος σε συζήτηση και να είναι ενεργός ακροατής. Είναι εξίσου σημαντικό σε μια συζήτηση να δείχνουμε ενδιαφέρον για τον συνομιλητή μας αλλά να μπορούμε να προσφέρουμε και πληροφορίες για τον εαυτό μας.
Είναι σημαντικό για ένα παιδί και για έναν ενήλικα να μπορεί να ¨διαβάσει¨τις εκφράσεις του άλλου. Πέρα από τις εκφράσεις του προσώπου, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις βασιζόμαστε στον τόνο της φωνής του άλλου και στους υπαινιγμούς. Άρα, καλό είναι να εξασκούμαστε μαζί με το παιδί και να το βοηθάμε να αναγνωρίζει τα μη λεκτικά μηνύματα που στέλουν οι γύρω μας. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες σας ώστε να φτιάξετε κάρτες συναισθημάτων και να παίζετε διάφορα παιχνίδια με αυτές, όπως το να συνεχίζετε ο ένας την ιστορία του άλλου περιλαμβάνοντας το κάθε συναίσθημα που απεικονίζεται στην κάρτα.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο