Οι μπαταρίες σε σχήμα νομίσματος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες κατά την κατάποση, καθώς (πέρα από τα μηχανικά ζητήματα) μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση του οισοφάγου μέσα σε διάστημα ωρών.
Δυστυχώς το σχήμα τους αποτελεί πρόκληση για τα μικρά παιδιά. Το ίδιο και η γεύση τους, όπως και η αίσθηση που προκαλούν στη γλώσσα. Η κατάποσή τους ή η ισχυρή υποψία της κατάποσής τους αποτελεί λόγο για άμεση μετάβαση στα επείγοντα εξωτερικά Ιατρεία, το ταχύτερο δυνατό. Σοβαρές βλάβες στον οισοφάγο μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μετά από δύο μόλις ώρες.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς όμως στο μεσοδιάστημα; Σε πρόσφατη μελέτη (σε χοίρους) διαπιστώθηκε ότι η τακτική χορήγηση μελιού μπορεί να προστατέψει από τη διάτρηση. Επιπλέον, η χρήση σουκραλφάτης μπορεί και αυτή να βοηθήσει στην αποτροπή του σχηματισμού έλκους.
Οι συγγραφείς συνιστούν στους γονείς, κατά τη διάρκεια της άμεσης μετάβασης στο νοσοκομείο να χορηγούν σε τακτά χρονικά διαστήματα μέλι, ενώ με την άφιξη το Ιατρικό προσωπικό μπορεί να κάνει χρήση της σουκραλφάτης έως ότου γίνει η επιβεβαίωση της ύπαρξης της μπαταρίας και η αφαίρεσή της. Η δόση που συνιστούν είναι 2 κουταλιές του γλυκού μέλι ανά 10 λεπτά.
Η χορήγηση μελιού γίνεται με τις προφυλάξεις που αντιστοιχούν όσον αφορά στις γνωστές αλλεργίες του παιδιού ή της ηλικίας τους (το μέλι δεν επιτρέπεται σε βρέφη).
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο