Ο χειμώνας πλησιάζει και είναι ώρα να μεριμνήσεις για τη θέρμανση του σπιτιού σου, πριν σε επισκεφθούν τα πρώτα κύματα κρύου. Τι θα πρέπει να σκεφτείς, πριν επιλέξεις το κατάλληλο είδος θέρμανσης που θα κρατήσει ζεστό το χώρο σου; Με την συνεχή άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οικονομική θέρμανση με ρεύμα απασχολεί πλέον πολλά ελληνικά νοικοκυριά! Είτε ως κύρια, είτε ως εναλλακ τική πηγή θέρμανσης, είναι σίγουρα μία δημοφιλής λύση στις μέρες μας.
Προτού καταλήξεις σε μία επιλογή, θα πρέπει να εξετάσεις τις ανάγκες, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτείς το ύψος του κόστους, για να βεβαιωθείς ότι το αντέχει η τσέπη σου. Τέλος, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου και τις επιπτώσεις της επιλογής σου στο περιβάλλον. Συνεπώς, πρέπει να μελετήσεις τις εναλλακτικές επιλογές σου μία προς μία. Μήπως θα σε ενδιέφερε να μάθεις τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για την οικονομική θέρμανση με ρεύμα;
Για αρχή, είναι ανάγκη να γίνει μια γενική παραδοχή. Δεν υπάρχει μια τέλεια πηγή θέρμανσης, η οποία να μας ζεσταίνει επαρκώς, να μην κοστίζει και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Συνήθως, για να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση των πηγών θέρμανσης του σπιτιού, χρειαζόμαστε ένα συνδυασμό πηγών. Έτσι, το αρχικό κόστος για αγορά και εγκατάσταση είναι μεγαλύτερο, αλλά με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε πως πληρώνουμε συγκριτικά λιγότερα. Συνεπώς, ακόμα και η οικονομική θέρμανση με ρεύμα θα πραγματοποιηθεί με πλήρη επιτυχία, αν συνδυαστεί και με κάποια άλλη πηγή θέρμανσης.
Ας ξεκινήσουμε με το τι σου προσφέρει η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα, σε σχέση με άλλες πηγές θέρμανσης. Ένα βασικό πλεονέκτημα των ηλεκτρικών πηγών θέρμανσης, είναι πως είναι διαθέσιμες οποιαδήποτε στιγμή τις χρειαστείς, χωρίς να φοβάσαι ότι έχουν ανάγκη από αναπλήρωση καυσίμων. Το μόνο που έχεις να κάνεις για να λειτουργήσουν, είναι να τις βάλεις στην πρίζα και να τις ενεργοποιήσεις. Με άλλα λόγια, δε χρειάζεται να σε απασχολεί το αν υπάρχει απόθεμα πετρελαίου, καυσόξυλα, ή οτιδήποτε άλλο.
Αλλά υπάρχει κι άλλο σημείο που καθιστά τη θέρμανση με ρεύμα οικονομική. Αν το καλοσκεφτείς, οι συσκευές που παρέχουν θέρμανση στο σπίτι με ηλεκτρισμό δε χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση. Ακόμα και το κλιματιστικό, το οποίο σίγουρα χρειάζεται συντήρηση κατά διαστήματα, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις για να λειτουργεί. Η πιο συχνή συντήρηση που έχει ανάγκη, είναι ο καθαρισμός των φίλτρων, κάτι που μπορείς να κάνεις και μόνος/ -η σου! Αλλά και η συντήρηση κλιματιστικού που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας, κοστίζει σημαντικά λιγότερο από τη συντήρηση ενός λέβητα.
Για να βρεις τις πηγές που θα παρέχουν οικονομική θέρμανση με ρεύμα στο σπίτι σου, είναι καλό να γνωρίζεις ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές σου και τι προσφέρει καθεμία. Ας δούμε, λοιπόν, κάποια βασικά μέσα για ηλεκτρική θέρμανση.
Η λύση του κλιματιστικού μπορεί να είναι ιδιαίτερα οικονομική, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες; Αν υποθέσουμε ότι έχεις ήδη μια συσκευή κλιματιστικού στο χώρο σου, επειδή την είχες ανάγκη το καλοκαίρι, τότε ξέρεις πως δε θα επιβαρυνθείς με το κόστος αγοράς. Επίσης, αν μπορείς να καθαρίζεις τα φίλτρα του κλιματιστικού μόνος/ -η σου, τότε θα χρειάζεσαι πλήρη συντήρηση από επαγγελματία 1 φορά το χρόνο. Όσο για το κόστος συντήρησης, ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι μπορείς να βρεις προσφορές από 15 ευρώ. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι από αυτή την άποψη το κλιματιστικό είναι μια πολύ συμφέρουσα επιλογή.
Πέρα από αυτό, είναι ανάγκη να γνωρίζεις και τι κατανάλωση ρεύματος κάνει, σωστά; Ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α, παρέχει πάνω από 3,5 φορές περισσότερη θερμότητα, από το ρεύμα που καταναλώνει. Συνεπώς, προσφέρει σαφώς μεγαλύτερη οικονομία από τα κλιματιστικά τύπου G, τα οποία καταναλώνουν πολύ περισσότερο ρεύμα, για να επιτελέσουν το ίδιο έργο. Αν υπάρχει ένα πράγμα που θα πρέπει να προσέξεις, όταν εξετάζεις την πιθανότητα της θέρμανσης με κλιματιστικό, είναι η ισχύς του. Όσο πιο μεγάλος είναι ο χώρος που θέλεις να ζεστάνεις, τόσο μεγαλύτερη ισχύ πρέπει να έχει το κλιματιστικό, για να μπορεί να ανταπεξέλθει.
Οι θερμοπομποί, όπως και τα αερόθερμα, λειτουργούν κυρίως συμπληρωματικά σε άλλα συστήματα θέρμανσης. Αυτό συμβαίνει, γιατί αν και είναι πολύ οικονομικά για να αγοραστούν, συνήθως δεν επαρκούν για να ζεστάνουν ένα δωμάτιο το χειμώνα. Οι συσκευές αυτές έχουν περιορισμένη ικανότητα θέρμανσης και είναι κατάλληλες κυρίως για μικρά δωμάτια και για μέρες που δεν κάνει πολύ κρύο. Συνεπώς, μπορείς να έχεις οικονομική θέρμανση με ρεύμα, μέσω θερμοπομπού ή αερόθερμου, το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Τι σου προσφέρουν αυτές οι συσκευές; Καταρχήν, σου προσφέρουν τη δυνατότητα της εύκολης μεταφοράς. Επειδή δεν είναι ιδιαίτερα ογκώδεις και βαριές, μπορείς να τις μεταφέρεις από δωμάτιο σε δωμάτιο χωρίς κόπο. Επίσης, δεν έχουν ανάγκη για συντήρηση, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φορά που τις χρειάζεσαι, μπορείς απλά να τις ενεργοποιείς, ενώ το καλοκαίρι μπορείς να τις αποθηκεύεις στη ντουλάπα σου, για να μη φαίνονται καθόλου. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι σαν πηγές θέρμανσης, καταναλώνουν αρκετό ρεύμα για να λειτουργήσουν σωστά. Συγκριτικά με τα κλιματιστικά, καταναλώνουν σίγουρα περισσότερο, κάτι που πρέπει να συνυπολογίζεις στα έξοδα του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως οι θερμοπομποί και τα αερόθερμα, έτσι και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, λειτουργούν κυρίως σαν συμπληρωματικές πηγές θέρμανσης. Αυτό συμβαίνει, γιατί η κατανάλωση ρεύματος τους είναι σχετικά μεγάλη, με αποτέλεσμα να μη συμφέρουν σαν βασική πηγή θέρμανσης. Ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ κοστίζει περισσότερο από το θερμοπομπό και το αερόθερμο για να αγοραστεί. Ωστόσο, είναι ικανό να ζεστάνει και μεγαλύτερα δωμάτια, ανάλογα με την ισχύ του. Πριν το αγοράσεις, μπορείς να συμβουλευτείς τους υπαλλήλους στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, για να μάθεις αν το συγκεκριμένο καλοριφέρ καλύπτει τις ανάγκες των δωματίων του σπιτιού σου.
Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείς συστηματικά το ηλεκτρικό καλοριφέρ, για να έχεις οικονομική θέρμανση με ρεύμα. Το γεγονός ότι καταναλώνει αρκετή ενέργεια, σημαίνει πως ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος θα σου έρθει “φουσκωμένος”, κάτι που σίγουρα πρέπει να αποφύγεις. Ωστόσο, η λύση αυτή δεν είναι και ιδιαίτερα οικολογική. Τι εννοούμε με αυτό; Στην Ελλάδα, μεγάλο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος παρέχεται χάρη στην καύση λιγνίτη, ο οποίος δεν αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Συνεπώς, είναι καλό να χρησιμοποιείς συσκευές που δεν έχουν υπερβολικές απαιτήσεις κατανάλωσης ενέργειας.
Ο ηλεκτρικός λέβητας εγκαθίσταται στο χώρο σου και τροφοδοτείται από ρεύμα, ώστε να θερμαίνει νερό, το οποίο διαχέεται στις πηγές θέρμανσης του σπιτιού. Με άλλα λόγια, το νερό φτάνει στα σώματα του καλοριφέρ, ή στην ενδοδαπέδια θέρμανση των δωματίων και ζεσταίνει το χώρο. Γενικά, η απαιτούμενη ισχύς του λέβητα εξαρτάται από το μέγεθος του σπιτιού. Το κόστος αγοράς ηλεκτρικού λέβητα ξεκινά από τα 700 ευρώ, αλλά πρέπει να συνυπολογίσεις και τα έξοδα εγκατάστασης από το συνεργείο. Γενικά, όσο μεγαλύτερη η ισχύς του λέβητα, τόσο μεγαλύτερο το κόστος.
Επίσης, πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι θα μπορέσεις σίγουρα να εγκαταστήσεις ένα λέβητα χαμηλότερης ισχύος, αν έχεις ενδοδαπέδια θέρμανση. Τι εννοούμε με αυτό; Ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης απαιτεί χαμηλότερη θερμοκρασία νερού, σε σχέση με τα σώματα του καλοριφέρ. Σαν αποτέλεσμα, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και αποδίδει περισσότερο. Συνεπώς, το σύστημα μπορεί να προσφέρει οικονομική θέρμανση με ρεύμα, αρκεί να μπορείς να αντέξεις το κόστος της αρχικής επένδυσης.
Αυτές είναι μερικές βασικές εναλλακτικές επιλογές που έχεις, όταν αναζητείς οικονομική θέρμανση με ρεύμα. Φυσικά, είναι καλό να συμβουλευτείς τους ειδικούς, πριν πάρεις κάποια απόφαση, για να ξεδιαλύνει κάθε πιθανή απορία σου. Όταν κάνεις την επιλογή σου και αποφασίσεις ότι έρχεται η ώρα της εγκατάστασης, θα είμαστε στο πλευρό σου! Επικοινώνησε με τους αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας και πάρε άμεσα την καλύτερη προσφορά, για να ζεστάνεις το σπίτι σου!
πηγή blog.douleutaras.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο