Από τη χειρουργό οφθαλμίατρο Αγγελική Σακαλή.
Η τηλεόραση, ο υπολογιστής και τα κινητά είναι αναμφισβήτητα μια εξαιρετική πηγή γνώσεων και μάθησης και τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το να κοιτάμε μια οθόνη για ώρες έχει γίνει μέρος της σύγχρονης ζωής. Αναπόφευκτα μπορεί να δημιουργήσει καταπόνηση στα μάτια.
Οι εργαζόμενοι ενήλικες δεν είναι οι μόνοι ευάλωτοι στο οπτικό σύνδρομο υπολογιστών. Παιδιά που κοιτούν σε φορητά video games ή που χρησιμοποιούν υπολογιστές ή κινητά επίσης μπορούν να εμφανίσουν προβλήματα στα μάτια.
Η πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή πιέζει τα μάτια ενός παιδιού για τι υποχρεώνει το σύστημα όρασης του να εστιάζει και να καταπονείται πολύ περισσότερο από κάθε άλλη εργασία. Αυτό μπορεί να θέσει τα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ότι τους ενήλικες όσον αφορά την εμφάνιση και ανάπτυξη συμπτωμάτων του συνδρόμου κοπιωπίας λόγω χρήσης υπολογιστή.
Ο κόσμος μας σήμερα είναι ένας κόσμος κοντινών σημείων όρασης και οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η χρήση υπολογιστών απαιτεί ολοκληρωμένες ικανότητες από τα μάτια των νεαρών παιδιών, τα οποία δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένα. Μόνο όταν ωριμάσει το οπτικό σύστημα μπορεί ένα παιδί να χειριστεί καλύτερα την πίεση από τη χρήση του υπολογιστή.
Όταν παρατηρούμε μια οθόνη Η/Υ ή κινητού αυτό που συμβαίνει είναι ότι χάνουμε την αίσθηση του βάθους, της στερεοσκοπικής όρασης και επίσης η προσαρμογή μας βρίσκεται σε ένα μόνιμο σημείο εργασίας. Επίσης, η σύγκλιση των ματιών, αυτό που συμβαίνει όταν κοιτάμε κοντά (τα δύο μάτια συγκλίνουν το ένα προς το άλλο), βρίσκεται σε μια συνεχή υπερδιέγερση. Καθώς και το ότι μειώνεται η συχνότητα με την οποία ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρά μας. Όταν τα μάτια μας κοιτάζουν μακριά ανοιγοκλείνουν 21 περίπου φορές το λεπτό ενώ όταν κοιτάζουν κοντά τα βλέφαρά ανοιγοκλείνουν 7 φορές το λεπτό, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αίσθηση ξένου σώματος και ξηρότητας, εκτός από την ξηροφθαλμία άλλα συμπτώματα που προκαλεί η χρήση υπολογιστών και κινητών είναι:
Η Αμερικάνικη Ακαδημία παιδιατρικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη χρήση έξυπνων συσκευών (smartphones, tablets, Η/Υ κλπ.) από τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με αυτές τα βρέφη έως 18 μηνών δεν θα πρέπει να έρχονται καθόλου σε επαφή με καμία έξυπνη συσκευή, ενώ για τα νήπια έως 5 ετών, η ενασχόληση τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60 λεπτά τη μέρα.
Συζήτηση έχει γίνει επίσης για το ρόλο του μπλε φωτός που εκπέμπουν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές. Η άμεση και μακρόχρονη έκθεση στο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η βλάβη του αμφιβληστροειδούς μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που οδηγεί σε έκπτωση οράσεως. Ωστόσο οι περισσότερες μελέτες, που δείχνουν αυτό το αποτέλεσμα, είναι με φως κοντά στον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκριθεί με ακρίβεια με τη χρήση Η/Υ ή κινητού.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να προστατέψουμε τα μάτια μας και τα μάτια των παιδιών μας;
Να ελέγχετε την όραση του παιδιού σας. Κάθε παιδί πρέπει να κάνει μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση πριν ξεκινήσει το σχολείο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν μικρά διαλείμματα είτε έξω από το παράθυρο ή στο χώρο. Για κάθε 20 λεπτά εργασίας σε Η/Υ ή κινητό να κάνουν 20 δευτερόλεπτα διάλειμμα. Μειώστε τις πιθανές αντανακλάσεις φωτός πάνω στην οθόνη. Ενυδατώστε καλά τα μάτια με τεχνητά δάκρυα και αποφύγετε τη χρήση υπολογιστών και κινητών τις νυχτερινές ώρες.
πηγή oloigiatopaidi.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο