Μια συχνή ερώτηση των γονιών γνωρίζοντας τον ειδικό παιδαγωγό που αναλαμβάνει το δυσλεξικό παιδί τους είναι «Πότε θα φύγει η δυσλεξία;» ή «Σε πόσο καιρό θα είναι καλύτερα;». Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, λέω ότι η δυσλεξία δεν φεύγει, δεν είναι αρρώστια που γιατρεύεται με κάποια θεραπεία. H δυσλεξία είναι μια δυσκολία που απλά αντιμετωπίζεται. Το παιδί σταδιακά παρουσιάζει σημαντική βελτίωση και ένα νέο ικανοποιητικό μαθησιακό προφίλ.
Γράφει η Σοφία Τσιντσικλόγλου, Ειδική Παιδαγωγός
Για να αντιμετωπιστεί η δυσλεξία, καθώς και όλες οι μαθησιακές δυσκολίες ενός παιδιού, χρειάζεται παρέμβαση ειδικής αγωγής. Αν λοιπόν το παιδί σας έχει μαθησιακές δυσκολίες, εκείνος στον οποίο θα απευθυνθείτε είναι ο ειδικός παιδαγωγός, ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει αυτό το αντικείμενο. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η παρέμβαση, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα υπάρχουν. Μην αφήνετε τις δυσκολίες να μεγαλώνουν και την αυτοεκτίμηση του παιδιού να πέφτει.
Το πρώτο βήμα είναι να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της δυσλεξίας, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, ώστε το συντομότερο δυνατό να αρχίσει η αντιμετώπιση των δυσκολιών. Έπειτα, ο ειδικός θα φτιάξει το κατάλληλο πρόγραμμα αντιμετώπισης της δυσλεξίας, με διορθωτικές αγωγές, εκπαιδευτικά παιχνίδια, καρτέλες λέξεων, ασκήσεις προσαρμοσμένες για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και πολλές άλλες τεχνικές, ώστε να βοηθήσει το παιδί στον τρόπο οργάνωσης του διαβάσματος, στην εκμάθηση της γραφής, της ανάγνωσης και ό,τι άλλο πρέπει να μάθει και να βελτιώσει. Επειδή τα παιδιά με δυσλεξία κουράζονται εύκολα και βαριούνται πολύ γρήγορα, ο ειδικός πρέπει να κάνει το πρόγραμμα αντιμετώπισης όσο το δυνατό, πιο ευχάριστο και ελκυστικό!
Όσον αφορά τους γονείς που δικαιολογημένα αγωνιούν για την πρόοδο του παιδιού τους, αλλά και αναρωτιούνται για το αν έχουν επιλέξει τον κατάλληλο ειδικό, θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτό που νιώθουν και να αφήσουν λίγο χρόνο να περάσει πριν βγάλουν κάποιο συμπέρασμα. Το βασικό στην επιλογή του ειδικού είναι οι γνώσεις του, δηλαδή οι σπουδές του, αλλά και η ικανότητά του να δημιουργήσει καλή σχέση με το παιδί σας.
πηγή www.infokids.com.cy
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο