Τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα μαθήματα και οι ξένες γλώσσες εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών για μια οικογένεια παρά το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς η ιδιωτική δαπάνη έχει μειωθεί λόγω της κρίσης.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ το 87% των δαπανών μιας οικογένειας με παιδιά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο πηγαίνει για να καλυφθούν τα κενά της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι έχει εκτοξευθεί η δαπάνη για φροντιστήρια στις τάξεις του δημοτικού στα 11,3 εκατ. ευρώ το 2016 από τα 3,3 εκατ. ευρώ το 2008.
Την ίδια ώρα η δημόσια δαπάνη για την παιδεία ήταν το 2015 ύψους 8,7 δισ. ευρώ την ώρα που τα νοικοκυριά την ίδια χρονιά δαπανούσαν 2,2 δισ. ευρώ (από 3,3 δισ. ευρώ το 2009).
Όσον αφορά την κατανομή των δαπανών αυτή έχει ως εξής:
– στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το μεγαλύτερο έξοδο για τους γονείς αποτελεί η ξένη γλώσσα (53%) ενώ δεύτερο έξοδο αποτελούν τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά σχολεία (35%, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που έφτανε το 42%)
– στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα έξοδα επιμερίζονται κατά σειρά σε φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, και ιδιαίτερα μαθήματα
– στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφεται άνοδος των δαπανών λόγω των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Η έρευνα καταγράφει τέλος ότι στην Ελλάδα στην υπό περίοδο εξέταση η κυβέρνηση δαπανούσε από 7,4% έως 9,2% την ώρα που στην ΕΕ ο αντίστοιχος μέσος όρος κυμαινόταν από 10,1% έως 11,1%.
πηγή: iPaideia.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο