Σήμερα θα σας μιλήσω για αυτό το πεντανόστιμο funfetti cake! Αν θέλετε μία χαριτωμένη τουρτίτσα, όχι τόσο μπελαλίδικη σαν το rainbow cake ή γενικά αν τραβά η όρεξή σας cake και μάλιστα… χαρούμενο, ε το funfetti cake είναι ιδανικό για εσάς!
Χρησιμοποίησα τη συνταγή που βρήκα στο Baked Bree και ειλικρινά αυτό το κέικ είναι από τα πιο νόστιμα -αν όχι το πιο νόστιμο- που εχω φάει. Σίγουρα πάντως είναι το νοστιμότερο που έχω φτιάξει! Όσοι το δοκίμασαν ξετρελάθηκαν! Έκανα πολλές δοκιμές για να βρω μια επικάλυψη που του ταιριάζει απόλυτα και νομίζω πως τα κατάφερα!
(για 2 παντεσπάνια σε ταψάκι 24 εκατοστών)
2 1/4 κούπες αλεύρι
1 κ.σ. baking powder
1/2 κ.γ. αλάτι
4 ασπράδια
1 1/4 κούπα buttermilk* (δηλαδή 1 1/4 κούπα γάλα και 1 κ.σ. λεμόνι)
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
110 γρ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
1 βανίλια με λεμόνι (εγώ χρησιμοποιώ αυτή τη βανίλια, μπορείτε όμως να βάλετε και απλή)
*Αν δεν βρείτε buttermilk, μπορείτε να φτιάξετε πανεύκολα μόνες σας. Σε 1 1/4 κούπας φρέσκο γάλα προσθέστε κάτι περισσότερο από 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, ανακατέψτε και αφήστε το για 20-30 λεπτά. Μην τρομάξετε από το αποτέλεσμα (θα μοιάζει σαν να έχει «κόψει» το γάλα), είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε.
Κοσκινίστε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι σε ένα μπολ.
Χτυπήστε τα ασπράδια και προσθέστε τα στο buttermilk (γάλα με λεμόνι) και ανακατέψτε καλά.
Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα ξεχωριστό μπολ, αν έχετε μίξερ χειρός), βάλτε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τρίψτε καλά με τα χέρια σας, ώστε να ανακατευτούν καλά μεταξύ τους (κάντε το, γιατί βοηθάει πολύ στο να απλωθεί η υπέροχη γεύση λεμονιού παντού!)
Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε για 3 λεπτά.
Προσθέστε τη βανίλια.
Προσθέστε το 1/3 του μίγματος αλευριου
Μετά το 1/2 του γάλα-αβγά
Μετά το 1/3 του αλευριού
Μετά το υπόλοιπο του γάλα-αβγά
Και μετά το τελευταίο 1/3 του αλευριού (το έκανα λιανά, όπως βλέπετε :P)
Σταματήστε το μίξερ και προσθέστε σιγά σιγά χρωματιστή τρούφα. Θα χρειαστείτε περίπου μισή κούπα. Προσέξτε μην βάλετε πολλή, γιατί θα λιώσει και να ενωθούν τα χρώματα και το αποτέλεσμα μόνο funfetti δεν θα είναι. Θέλει τόση τρούφα ώστε να καθώς ανακατεύετε απαλά με μία σπάτουλα να βλέπετε ένα τρουφάκι εδώ, δύο παρακεί, δυο πιο πέρα. Τόση όση (Η επιλογή της τρούφας καλό είναι να γίνει σε κατάστημα με είδη ζαχαροπλαστικής, δεν ξέρω αν η απλή, πολύ λεπτή τρούφα θα αντέξει στο ψήσιμο)
Μοιράζετε το μίγμα σε δυο ταψάκια των 24 εκατοστών, τα οποία έχετε προηγουμένως βουτυρο-αλευρώσει ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ καλά και ψήνετε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά.
Όταν είναι ετοιμα τα παντεσπάνια σας, τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν και μετά τα αναποδογυρίζετε να ξεκολλήσουν απο τα ταψάκια και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
Εψαξα πολύ να βρω τι θα ταιριάξει καλύτερα σ’ αυτό το πεντανόστιμο κέικ. Μπορείτε φυσικά να καλύψετε και να γεμίσετε με ότι θέλετε, από βουτυρόκρεμα μέχρι σαντιγύ. Θεωρώ ότι μια επικάλυψη που έχει κρέμα τυριου ταιριάζει πάρα πολύ. Μετά από αρκετές δοκιμές προτεινω αυτήν!
Υλικά:
400-450 γρ. άχνη
220 γρ. Philadelphia
55 γρ. βούτυρο (1/4 κούπας)
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Χτυπάτε όλα τα υλικά με μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια ωραία, λεία κρέμα.
Η παραπάνω δόση αρκεί για να γεμίσετε και να καλύψετε δύο παντεσπάνια. Με τη μισή δόση, έχετε αρκετή κρέμα για να αφήσετε τα πλαϊνά ακάλυπτα όπως έκανα εγώ.
Προσθέστε λίγη τρούφα για διακόσμηση (με τη βοήθεια ενός κουπ πατ, εγώ έφτιαξα μια καρδούλα στη μέσ) και απολαύστε!
Ελαφριά, νόστιμη, εθιστική απόλαυση!
Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε όσους ορόφους θέλετε και όπως έγραψα και πιο πάνω να γεμισετε και να καλύψετε με ότι άλλο θέλετε, εκτός της κρέμας λεμονιού. Μπορείτε απλα να απολαύσετε ως σκέτο κέικ, είναι τόσο μα τόσο νόστιμο!
Καλή και πολύχρωμη επιτυχία!!
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Ολίβια, παρόλο που τρελάθηκα όταν το παρουσίασες, άργησα να σχολιάσω, για να το φτιάξω πρώτα. Ήταν πράγματι εμφανισιακά, αλλά και σε γεύση πολύ καλό, μόνο που μου βγήκε πολύ στεγνό, ειδικά όταν μπήκε και στο ψηγείο. Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι το έψησα στον αέρα... Και εσάς έτσι ήταν? Ρωτάω, επειδή με ενδιαφέρει να το ξαναφτιάξω στα γενέθλια της κόρης μου, μιάς και για το rainbow cake που ήταν η πρώτη μου επιλογή, κόλλησα με το "θέμα" της καταλληλότητας των χρωμάτων.