Τη συνταγή μου την πρωτοέστειλε η Ματίνα με e-mail. Την κράτησα για αργότερα. Μετά την ανέβασε η Τζωρτζίνα στο Τουρtorial ζητώντας εντυπώσεις απ’ όποιους την δοκίμασαν. Την κράτησα και πάλι για αργότερα.
Μέχρι που η διπλή δόση μπισκότων βουτύρου εξαφανίστηκε σε χρόνο dt (και φανταστείτε πως εγώ δεν έφαγα ούτε ένα!) και ο λαός ζητούσε μπισκότα. Ε επειδή τα μπισκότα βουτύρου θέλουν την ώρα τους, είπα «Να η ευκαιρία!»
Τη συνταγή την πήρα λοιπόν από το The one with all the tastes
(εμένα μου βγήκαν 32 μπισκότα)
1 κουτί (397 γρ) συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα
400 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ χρησιμοποιώ Lurpak)
500 γρ. (4 κούπες0 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις, διάβασε παρακάτω!!)
Έξτρα: ότι θέλετε για να τα διακοσμήσετε ή να τους δώσετε έξτρα γεύση
Χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ να γίνει αφράτο
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε κούπα κούπα το αλεύρι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε λίγο λίγο αλεύρι μέχρι να σχηματίσουμε τη ζύμη μας.
Αυτό ήταν!
Μπορείτε τώρα να φτιάξετε τα μπισκότα σας, φτιάχνοντας μπαλάκια και πατώντας τα με το χέρι να γίνουν πλατιά.
Μπορείτε όμως πρώτα να χωρίσετε τη ζύμη μας σε διαφορετικά μέρη και να κάνετε το καθένα με διαφορετική γεύση. Εγώ έβαλα στο ένα μέρος μία κουταλιά γλυκό κακάο, στο άλλο ινδοκάρυδο, στο άλλο ξίσμα λεμονιού και χρωματιστή ζάχαρη, στο άλλο χρωματιστή τρούφα και στο άλλο τριμμένη κουβερτούρα μέσα και πάνω στα μπισκότα.
Την επόμενη φορά θα προσθέσω ίσως και λίγη βανίλια, σίγουρα θα τα κάνει ακόμα πιο γευστικά.
Προσοχή: τον στολισμό των μπισκότων (m&ms, τρούφα, σοκολάτα κτλ, τον βάζουμε κανονικά πάνω στα μπισκότα ΠΡΙΝ τα ψήσουμε!)
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις (φυσικά θα προθερμάνετε πρώτα τον φούρνο) για 16-18 λεπτάκια
Είναι πολύ νόστιμα και ξετρελαίνουν τα παιδιά!
Τώρα… εγώ έκανα ένα λάθος και έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις… Παρ’ ολ’ αυτά βγήκαν εξαιρετικά καλά, τόσο σε εμφάνιση όσο σε γεύση.
Θα τα ξαναδοκιμάσω και θα κάνω ακόμα πιο λαχταριστούς συνδυασμούς!
Και…. τα έφτιαξα λοιπόν και με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του!
Βγήκαν και πάλι πολύ γευστικά, απλά πιο… απλωμένα και πιο μαλακά. Δεν ξέρω ποια από τις δύο «εκδόσεις» τους προτιμω. Αν βάλετε σκέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χωρίς μπέικιν!) θα βγουν τραγανά και πιο μαζεμένα. Αν βάλετε φαρίνα, θα βγουν απλωμένα και πιο τρυφερά (φωτο κάτω)
Η τελική επιλογή δική σας!
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Τέλεια συνταγή και πανευκολη!! Ως μαμά τριών αγοριών δεν έχω χρόνο για δύσκολες συνταγές.Τα παιδιά ξετρελάθηκα!
nostimotata..prosthesa k ligo xrwma zaxaroplastikis s mrika k giann polixroma!!!
Θα τα δοκιμασω σιγουρα γιατι φαινονται κ ευκολα! Ενημερωτικα το lurpac στη λιστα της greenpeace βγηκε κοκκινο.. καλυτερα να δοκιμασουμε με αλλο!
Πολυ νοστιμα εγιναν, απλα χρειαστηκε σχεδον 1 κιλο αλευρι, οχι μισο που γραφει η συνταγη!
Μόλις τα έφτιαξα και βγήκαν τέλεια!!!!!!!!για να μείνουν έτσι νόστιμα πού να τα διατηρήσω?σε τάπερ?μπισκοτιέρα δεν έχω.
Δεν παθαίνουν και τίποτα. Μπορείς να τα βάλεις σε τάπερ :)
Σε ευχαριστώ Ολίβια. Σούπερ συνταγή!! :-))))))
Μόλις τα ξεφούρνισα και ειλικρινα έχω ξετρελαθεί! Εφτιαξα ακριβώς τη δοσολογία που δίνεις Ολίβια και πρόσθεσα και ένα λοβό αληθινής βανίλιας. Τους έδωσα διάφορα σχήματα με "πιστόλι" μπισκότων και τα έψησα στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 10' λεπτά: η συνταγή σου μου έδωσε 180 (!!!!) υπέροχα, λαχταριστά, μπισκοτάκια βουτύρου! !!! Ευχαριστώ που τη μοιράστηκες!!!!
Εφη τι αλευρι εβαλες εσυ;
Λοιπόν κορίτσια, σήμερα τα έφτιαξα κι εγώ. Είχα λίγο κέικ κακάο, το έβαλα σε ένα κομμάτι ζύμη και έγιναν τέλεια. Επίσης έβαλα και λίγη Μερέντα σε άλλη ποσότητα ζύμης αλλά απλώσανε και γίνανε πλατιά. Έβαλα και κουβερτούρα σε κάποια που την έτριψα στον τρίφτη και βγήκαν όλα εκπληκτικά. Άντε και καλά μας Χριστούγεννα!!!!
Ευχαριστουμε για την πανευκολη συνταγη.Εβαλα ακριβως την ποσοτητα αλευρι που δινεις και βαζω την ζυμη στο ψυγειο για 5 λεπτα, δεν κολαει καθολου!!! Τα στολισα με σμαρτις και θα τα στειλω στην γιορτη του παιδικου σταθμου την Δευτερα!!! Παντως μου βγηκαν πολλα παραπανω απο 35....τα διπλα μπορω να πω !!!!Με 25 γρ ζυμης εφτιαξα 2 λαμαρινες και με 15 γρ ζυμης πανω απο 3 λαμαρινες (2 δοσεις)!!!!!
koritsia ta mpiskota auta einai apithana..mporoume na xrisimopoihsome kai koupat gia sxedia??tha petyxoun??
Μια μαμά μας είπε ότι έβαλε τη ζύμη στο ψυγείο για λίγο και μετά κατάφερε να κόψει με κουπ πατ
euxaristw poly!!!!tha ta xanaftiaxw loipon,ayth th fora me sxediakia...
έκανα εγω σχέδια με κουπ πατ, χωρίς να βάλω τη ζύμη στο ψυγείο και τα κατάφερα, απλά λίιιιγο κόλλαγε στο κουπ πατ αλλά όχι ενοχλητικά. Ειλικρινά είναι η πιο εύκολη συνταγή που έχω κάνει ποτέ! Και η γεύση τέλεια!!!
Απόψε θα τα φτιάξω για πρώτη φορά και είμαι σίγουρη πως θα είναι τέλειααααα!! (όχι τίποτ'άλλο, απλά ήθελα να αλλάξω λίγο από τα shortbread cookies τα οποία έχω φτιάξει και χάψει άπειρες φορές!!!) Ήθελα να επισημάνω τα καταπληκτικά ζωγραφισμένα πετραδάκια στη φωτογραφία κάτω από τα μπισκότα!!!!!!! Είναι από τον παππού Αρχέλαο ή από άλλο ταλέντο στην οικογένεια;;; :)
Συγχαρητήρια για την παρατηρητικότητα και ναι, είναι του παππού :)
Τώρα έχω κάτσει να απολαύσω τις μαμάδες στην ησυχία της νύχτας, τρώγοντας τα ΦΟΒΕΡΑ, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ μπισκότα!!! Βρήκαμε μεγάλο μπελά με τέτοια εύκολη συνταγή!! ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΑΑΑ!!! Τις ζωγραφισμένες πέτρες τις παρατηρήσαμε ταυτόχρονα με την Αλκινόη! Εγώ τον Σακελάριο (έτσι δεν είναι;) στα αριστερά κι εκείνη την τράβηξε το μωβ χρώμα στη φιγούρα δεξιά. Έχουμε οικογενειακή λόλα με αυτό το χρώμα. Λοιπόν, και τα πάνω στο δίσκο και τα κάτω από τον δίσκο, ΟΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!!!
Μόλις τωρα τα φτιάχνω...πρόσθεσα αλεύρι και μου βγήκαν παραπανω! Αλλα αν δεν προσθετα κόλλαγε η ζύμη...έκανα κάπου λάθος??
Όχι, μια χαρά! Ίσως απλά τα έκανες πιο μικρά :)
Τα εχω στο φουρνο μιση ωρα τωρα και τωρα αρχισαν να ροδοκοκκινιζουν....
Βγάλτα καλέ!!
μολις τα έφτιαξα!!!!απλά τέλεια!!!!!!ευχαριστούμε Όλιβ!!!
Λοιπόν κορίτσια, από αυτό εδώ το e-βήμα θα κάνω μία καταγγελία: Αγαπητές κυρίες Ολίβια Γαβρίλη και Όλγα Μπενοπούλου, γιατί μας κολάζεται τρεις την ώρα με τα υπέροχα μπισκότα, ,lollicakes, γλυκά και άλλα συναφή παραμονές Χριστουγέννων? Πως θα χωρέσω η γυναίκα στο φόρεμα που έχω σκοπό να βάλω στο τραπέζι των Χριστουγέννων (θα γιορτάσω πρώτη φορά το μικρό μου ζουζουνάκι!), αφού έσπασα τη δίαιτα με τα άτιμα μπισκότα βουτύρου!!!! τρεις φορές!!.? Και να φανταστείτε έχω κουμπάρα ζαχαροπλάστη και δεν έχω αγγίξει δικό της γλυκό δύο μήνες τώρα! Κρατιέμαι με μεγάλη δυσκολία για να μην κάνω την καρυδόπιτα με την κρέμα και γλάσο σοκολάτας, δεν μπορείτε να φανταστείτε τον αγώνα μου! Όχι τίποτε άλλο αλλά είναι το μοναδικό φόρεμα που μπαίνω και με βλέπω στη γιορτή με τις φόρμες!!!!. Πέρα από την πλάκα, Ολίβια και Όλγα, να είσαστε καλά με τις ωραίες συνταγές που προτείνετε, κάνω τα μπισκότα παρέα με τον μεγάλο μου γιο και το χαίρετε αφάνταστα, οπότε ας πάει και στα κομμάτια η δίαιτα, από του χρόνου πάλι. Καλές γιορτές, πολύ πολύ γλυκές σε όλους.
koritsia k go me ti seira mou ta eftiaksa k vgikan teleia. vevea prosthesa polu perisotero aleuri. ta epsisa k pano kato k se aera. i diafora einai pos pano kato vgainoun malaka eno ston aera tragana.
Οταν λέμε αντιστάσεις για το ψήσιμο εννοούμε grill?γιατι εγω όλα τα μπισκότα τα ψήνω στον αέρα...
Το πάνω κάτω! Όχι γκριλ προς Θεού! Για τον αέρα δε γνωρίζω γιατί κ εγώ στις αντιστάσεις τα έκανα!!
Πολύ ωραία φαίνονται!τη ζάχαρη,την τρούφα και γενικά τα στολιδάκια στο πάνω μέρος τα βάζουμε πριν το ψήσιμο ή μόλις τα ξεφουρνίσουμε;
Πριν το ψήσιμο :)
na sas rothso mporo na antikatasthso to vouthro me margarinh gia na einai k nhsthsimo logo ton hmeron?
Ανετα!!!Η γευση απλα αλλαζει.
Κι εγώ τα έφτιαξα πριν λίγη ώρα!! Πανεύκολα και τέλεια!! Τραγανά απ'έξω και πιο μαλακά μέσα!! Έβαλα ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλια (must) και λίγο κακάο και τα έκανα σαν όψη "μάρμαρου". Άφησα και μερικά σκέτα.... Δεν μέτρησα κομμάτια αλλά μου βγήκαν δύο ταψιά. (Πρόσθεσα αρκετό αλεύρι). Τέλεια συνταγή!! 1000 ευχαριστώ για ακόμα μια φορά Ολίβια!!!!!!!
Τα εφτιαξα σημερα το πρωι!!!Μου βγηκαν 40 κομματια και τα στολισα με σταγονες σοκολατας σαν cookies!Εφτιαξα και μερικα σκετα για τη μικρουλα μου η οποια ξετρελαθηκε!!!Μαμ-μαμ-μαμ φωναζε κι εφαγε 3-4..... Τα εφτιαξα σε σχημα αστερακια και καρδουλες.Για να δουλευτουν καλα με τα κουπατ και να μην χαλασει το σχημα τους θελει μια ωριτσα ψυγειο να παγωσει καλα η ζυμη ωστε να μπορει να κοπει σε οποιο σχημα θελουμε!!Αυτα,ευχαριστουμε πολυ Ολιβια για τις συνταγες σου!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ!! θα τα φτιάξω σήμερα!!!
ta prassina, kokkina, mple einai xrwmatisti zaxari kai tis vriskeis se mpaxaradiko :)
Pinelopi ειναι 1 κουταλάκι του γλυκού μπέκιν ανά 1 κούπα αλεύρι!
Ειναι όντως τέλεια!!! Τα έχω φτιάξει κ χώρισα τη ζύμη στα τρία... Στη μια έβαλα δάκρυα σοκολάτας γάλακτος, στην άλλη ξύσμα πορτοκαλί κ φρουτάκια( αυτά τα ζαχαροπηκτα) κ στην Τρίτη ξύσμα λεμόνι κ καρύδα!!! Ειναι τέλεια!!!
Κορίτσια, αν δεν έχω την δυνατότητα να βάλω φαρινα απ αλεύρι και βάλω αλεύρι για όλες τις χρήσεις, έχει καμία σας ιδέα πόσες κουταλιές μπεικιν παουντερ να βάλω;
Πηνελόπη για μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, βάζεις 3 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ. Καλή επιτυχία!
Aπό που αγόρασες τα πράσινα και κόκκινα τρίμματα που έβαλες πάνω στα μπισκότα? Τα έχω δει και σε cupcakes και μου φαίνονται τέλεια, αλλά δεν ξέρω από που να τα πάρω, και θέλω να φτιάξω τέτοια μπισκότα για τη χριστουγεννιατικη γιορτή των παιδιών στο σχολείο.
Ναι ναι ειναι φανταστικα!!Τα εχουμε δοκιμασει με πολλες γευσεις,(ξυσμα πορτοκαλιου,κακαο,τρουφα,σταγονες σοκολατας)
επίσης, σούπερ συνδυασμός που έκανα εγώ, είχα λίγο τριμμένο σκούρο μπισκότο από την τούρτα του μικρού (όρεο ή αντίστοιχο) το ζύμωσα μέσα στη ζύμη και μαζί ξύσμα πορτοκαλιού..ανάρπαστα...και φυσικά τα μωρά αποτελείωσαν αμέσως όσα είχα βάλει πάνω σμάρτις κ m & m's
Aυτά και τα άλλα του βουτύρου που κάνεις πόσο καιρό διατηρούνται (εκτός ψυγείου σε μεταλλικό δοχείο να υποθέσω, έτσι?)? Επίσης βούτυρο με μίξερ χειρός έχεις χτυπήσει ποτέ? Δεν το πετυχαίνω. Κάνεις κάποιο κόλπο? Μήπως το λιώνεις ελάχιστα από πριν για να είναι μαλακό και να χτυπιέται εύκολα?
Οπωσδήποτε το λιώνεις. Ούτε στο μίξερ με βάση δεν μπορώ να το χτυπήσω αν δεν είναι λίγο λιωμένο!
Μπορείς αν το κόψεις μικρά μικρά κομματάκια με το μαχαίρι :)
Αν τα βάλεις σε ταπεράκι ή μεταλλικό δοχείο κρατάνε πολύ. Βέβαια σιγά μην αντέξετε και δεν τα φάτε. Του βουτύρου μετά βίας φτάνουν τις δύο μέρες στο σπιτικό μας. Με μίξερ χειρός χτυπούσα το βούτυρο με κόπο, μέχρι που η φίλη μου Εβίτα μου έδωσε το δικό της μίξερ με κάδο και ηρέμησα. Λιγο μπορείς να το λιώσεις. ΛΙΓΟ όμως
Δεν πρέπει να είναι λιωμένο δηλαδή;
Ερώτηση: αν βάλεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις θα γίνουν σχετικά "πλακέ" (ώστε να μπορείς να τα κόψεις με κουπάτ και να τα διακοσμήσεις με ζαχαρόπαστα)? Πόσο θα φουσκώσουν άραγε με το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του?
ΤΗΝ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΥΦΑ ΤΗΝ ΒΑΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ΨΗΣΕΙΣ;;ΔΕΝ ΛΙΩΝΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ;;
Ναι, τη βάζεις πριν τα ψήσεις, δεν λιωνουν :)
Σε ευχαριστώ!super φαίνεται!
Βούτυρο οπως λεμε βιταμ? ή βούτυρο όπως λέμε lurpak?
Lurpak!
κουτάκι ή κουτί γάλα? 170 ή 450 γρμ?
397 για την ακρίβεια!
χαχαχα!!!!!!!!!!!!
Εκτός από πανεύκολη και οικονομική δείχνει και νόστιμη! Φαντάζομαι εννοείς κανονικό βούτυρο κι όχι μαργαρίνη ε;
Εγώ χρησιμοποιώ Lurpak
τα έχουμε κάνει κ με μαργαρίνη ελλείψει βουτύρου και δεν χάνουν σε τίποτα...επειδή το lurpak δεν είναι πάντα κ το οικονομικότερο, έχω δοκιμάσει και με βούτυρο από το λιντλ εξίσου νόστιμο...