Συνέχεια πετυχαίνω μανούλες γεμάτες άγχος, γιατί το παιδάκι τους δεν πίνει γάλα.»Δεν πίνει γάλα; Τι να κάνω;«, είναι μια ερώτηση εξαιρετικά συνηθισμένη.
Οι προτεινόμενες λύσεις από συμπάσχουσες μαμάδες είναι διάφορες: «Βάλε κακάο», «Δώστου να πιει ενώ κοιμάται«, «Άλλαξε μάρκες μέχρι να του αρέσει κάποια» και πολλά άλλα.
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να καταρρίπτεται ο μύθος της «ανεκτίμητης» αξίας του γάλακτος μετά τον πρώτο χρόνο. Σκεφτείτε ότι για πάρα πολλά χρόνια, το γάλα ήταν δευτερεύον προιόν της αγροτικής οικονομίας, ενώ πλέον είναι αν όχι το βασικό, ένα από τα βασικότερα. Το γεγονός ότι έγινε ξαφνικά «δημοφιλές» το καθιστά αυτόματα όντως απαραίτητο;
Οι μελέτες πια δείχνουν ότι το αγελαδινό γάλα και ο άνθρωπος… δεν ταιριάζουν! Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, ενώ ένα σεβαστό ποσοστό εμφανίζει αλλεργία. Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία: ενώ μου αρέσει η γεύση του γάλακτος, αν πιω έστω και ένα ποτηράκι, θα περάσω χάλια την υπόλοιπη μέρα εξαιτίας απίστευτου φουσκώματος.
Αν λοιπόν ένα παιδί ξαφνικά αρχίσει να αποφεύγει το γάλα, ίσως με τον τρόπο του σάς δείχνει ότι το ενοχλεί. Οι σύγχρονοι παιδίατροι δεν θεωρούν κακό το να μην πίνει ένα παιδί γάλα, αντιθέτως συνιστούν να μην ξεπερνάει το μισό λίτρο την ημέρα (μετά το πρώτο έτος).
Το απαραίτητο ασβέστιο για τον οργανισμό μπορεί να το πάρει κανείς από πολλά άλλα τρόφιμα:
γιαούρτι
τυρί
βούτυρο
σπανάκι
μπρόκολο
αρακάς
φασόλια (κάθε είδους)
σαρδέλες
σολωμός (καλύτερα να αποφεύγεται στα παιδιά)
σόγια
σουσάμι
ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα)
πράσινα λαχανικά
Σήμερα είχαμε επίσκεψη στην παιδίατρό μας, κυρία Ζωή Ηλιοδρομίτη-Βραχνή και της ζήτησα να μας πει δυο λόγια σχετικά μ’ αυτό το θέμα:
Οπότε μανούλες, χαλαρά! Δεν χρειάζεται να «μπουκώνετε» με το ζόρι το παιδάκι σας με γάλα! Βάλτε τα παράγωγά του και τις υπόλοιπες τροφές στο «μενού» του και έτσι θα καλύψετε επαρκώς τις καθημερινές ανάγκες του σε ασβέστιο!
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Αν θέλει η μικρή μου όταν κόψουμε τον θηλασμό, ας πιει ότι θέλει. Μου πρότειναν κατσικίσιο και λέω να το δοκιμάσω....Εγώ πάλι, αν δεν πιω 3-4 κούπες γάλα και κυρίως πρωί και βράδυ, ΔΕΝ ΖΩ!
Εμενα η μικρη εχει δυσανεξια στο γαλα οπως εχω και εγω..με αποτελεσμα να εχει δυσκηλιοτητα σε τρομερο σημειο...εγω εχω δυσανεξια ακομα και στο κατσικισιο..ο μπαμπας μου ειχε κατσικες και επινα απο αυτο αλλα δν ειχε διαφορα απο της αγελαδας...μου ειπε η παιδιατρος οτι το γαλα δν ειναι πλεον τοσο συμαντικο και ιδιαιτερα το γαλα ενος ζωου..ολα τα ζωα θυλαζουν μεχρι ενα χρονικο διαστημα εμεις συνεχιζουμε μεχρι τα γεραματα..δν ειναι φυσιολογικο...δν πινει γαλα η μικρη απο 2 χρονων και ειναι μια χαρα...και δν ειναι και δυσκιλια..
Egw stamathsa na thhlazw 3wn mhnw dhstuxws mou kophke mono tou k meta edwsa auto pou eixa apo thn ksadelfh mou..argotera h giagia mou,mou eipe na dwsw sth mikrh gala apo kokkinh katsika einai t mono gala mou leei pou moiazei me t mhtriko,etsi elegan k oi pio palioi mou eipe..t stamathse kapoia stigmh alla meta apo liges meres t zhthse monh ths kai t pinei akoma:-)
Γεια σας... Εμένα ο μπέμπης μου ειναι 6 μηνών και δεν θέλει καθόλου το γάλα αλλα ουτε και τις κρεμες. το γάλα το πίνει ο νεροχύτης. Με τόσο γάλα που πετάμε θρέφαμε ανετα αλο ενα παιδάκι.. Αλλάξαμε παιδίατρο και η καινούρια μας είπε οτι δεν ειναι των γλυκών γεύσεων το παιδι και να βάλουμε γιαουρτι και τραχανα.Γάλα με το ζόρι 90μλ ενω 200 μλ τραχανά και 150 γιαούρτι τα τρωει μεσα σε 3 λεπτα.Η αλήθεια ειναι οτι στεναχωριέμαι πως θα μεγαλώσει αυτο το παιδι χωρις γάλα γιατι ο μεγάλος έπινε και πίνει λίτρα γάλα κατσικίσιο και αγελαδινο. η γιατρός λέι οτι τοπέρνει το ασβέστιο που χριάζεται από το γιαούρτι ελπίζω να του ειναι αρκετό. καλο κουράγιο μανούλες!!!!
και η δικη μου η μπεμπα εχει αλλεργια στο αγελαδινο γαλα και ειναι 8 μηνων.δινουμε μαχη καθε μερα για να φαει 70-80 ml με το κουταλακι.εχω απελπιστει αλλα τωρα βρηκαμε τροπο να το πινει αυτο το λιγο αγου της βαζω λιγη απο την κρεμα της μεσα στο γαλα για να αλλαξει την γευση και την μυρωδια απο το γαλα γιατι το υποαλλεργικο γαλα βρομαει!!!θελει υπομονη και επιμονη.το προσπαθουμε γιατι νομιζω οτι ειναι πολυ νωρις για να το σταματησουμε τελειως!
καλησπερα.γιατι αγχωνεσαι.η κορη μου ειναι 17 μηνων.το γαλα καθε μερα το πεταμε!!!απο μωρο που ηταν δεν το επινε.ποτε δεν αδειασε μπουκαλι.ουτε το δικο μου δεν ηθελε.δεν αγχωθηκα ποτε.η ποσοτητα που πινει σημερα που ειναι 17 μηνων ειναι περιπου 200ml και αυτο το πρωι στις εξι.σηκωνομαι αθτη την ωρα που κοιμαται καλα γιατι αν καταλαβει οτι πινει γαλα πεταει το μπουκαλι.οσο για το φαγητο,αρχισε να τρωει καλα απο τον 8ο μηνα και καθε μερα και καλυτερα.
Γιατί δεν πρέπει να αντικατασταθεί πλήρως το αγελαδινό γάλα από το κατσικίσιο: Το κατσικίσιο γάλα δεν έχει αρκετή ποσότητα φολικού οξέος και βιταμίνης Β6. Το κατσικίσιο γάλα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από ό, τι το ανθρώπινο γάλα (1,0 gm PRO/100 ml) και αγελαδινό βρεφικό γάλα (1,4 gm/100 ml). Έχει περιεκτικότητα 3,6 gm PRO/100 ml, η οποία μπορεί να θέσει ένα βρέφος σε κίνδυνο λόγω αφυδάτωση και επιπλέον να επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών του. Ειδικότερα, πολλοί είναι εκείνοι οι γιατροί που προτείνουν να αποφεύγεται το κατσικίσιο γάλα σε μωράκια 0-12 μηνών. Αν το παιδί σας είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα είναι προτιμότερο να δοκιμάσετε ένα υποαλλεργικό γάλα. Μόνο αν δεν ανεχτεί το μωράκι σας το υποαλλεργικό γάλα να δοκιμάσετε αποκλειστικά το κατσικίσιο. Στην περίπτωση, όμως, αυτή, θα πρέπει να λαμβάνει πολυβιταμίνες, συμπλήρωμα σιδήρου σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας.Προσοχή όμως: Να βεβαιωθείτε ότι το κατσικίσιο γάλα που αγοράζετε έχει πιστοποιηθεί ότι είναι απαλλαγμένο από αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες.
εχω ασχημες αναμνησεις απο το γαλα! εμεις ως παιδια αγροτων ειχαμε τη δικια μας κατσικα για γαλα! (μεγαλειαααααααα!!!) μπλιαχ μπλιαχ μπλιαχ! με το ζορι το επινα! μου βρωμαγε και με το που εβλεπα να εκανε πετσα αηδιαζα! τα βασανα μου τελειωσαν οταν μετακομισαμε μακρια απο τη φαρμα, η μαμα εφευγε πρωι και το γαλα κατεληγε ειτε στο νεροχυτη ειτε απλα εμενε ανεγκιχτο! τοτε πηρε η μαμα αποφαση και σταματησε να το φτιαχνει.... αν ο μπαμπας μας δεν ειχε το κολλημα "αλλοι μας παρακαλανε να τους το πουλησουμε κι εμεις θα παμε να αγορασουμε ξενο?" μπορει να το επινα για λιγα χρονια ακομα... μεχρι πριν λεγο καιρο με επιανε και ανα 6μηνο επινα 3 λιτρα γαλα σε 3 μερες και το ξανακοβα. τελευταια οταν δοκιμασα να πιω επαθα τυμπανισμο και πονουσε ολη μερα το στομαχι μου οποτε το συνδεσα οτι μαλλον εχω δυσανεξια..... για την ιστορια να αναφερω οτι ετρωγα πολυ φετα (παραγωγη απο τον μπαμπα ειδικο βαρελακι για μενα καθε χρονο χεχχεχε) και στις εξετασεις αιματος ακομα και τωρα εχω υψηλο ασβεστιο! τελος πλεον γαλα απολαμβανει καθε πρωι ο γατος μου 3 χρονων στους γονεις μου και τρελαινεται !!!!!
αυτο ειναι ''παλιο'' νεο! το γαλα ειναι τοοοοσο χρησιμο στα παιδακια που ειναι μικρα στην ηλικια και δεν μπορουν να φάνε κάποια απο τα παραπάνω προιόντα - πηγές ασβεστίου! ¨οταν τα παιδιά καταναλώνουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου απο άλλες τροφές...το γάλα περισσέυει... Σιγουρα έχει πολλά ωφέλη αλλά...δεν είναι και το ''ελιξηριο του Πανοραμιξ''!!!!
thank you, thank you!!! Το τι τραβαω με το γαλα.... 1 ποτηρι ή καθολου αναλογα με την ψυχολογια μου και το ποσο υπομονη εχω για να το δωσω.... θηλασα το καθε παιδι μου αποκλειστικα και για πολλλους μηνες (17 τον ενα και 23 τον αλλο) κια μετα το χαος...και τα δυο κατα τα αλλα παμφαγα!!! Καιρος να χαλαρωσω λοιπον...
Loipon k gw auto to provlima exw. Prospa8w na tis kopsw to 8ilasmo (exei ftasei xronwn) alla arneite peismatika na piei opoiodipote kseno gala. Prosfata mia fili mama mou proteine na dokimasw to gala apo amugdalo!! Tha to psaksw!
μαρκελλα δοκιμασε το γιδινο!ειναι πολυυυυ πιο καλο απο το αγελαδινο,πιο κοντα στο ανθρωπινο,πολυ θρεπτικο,χωρις κακα λιπαρα και απο μονο του πιο γλυκο και ενδιαφερον στη γευση.
Auto 8a kanw!
ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 4 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΝ ΓΑΛΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ????
και εγω το ίδιο θέμα...απο νεογέννητη ακόμη δεν έπινε γαλα...μεχρι 6 μηνων 30-40 γραμμάρια με το ζόρι..(παναγία μου δεν αρρώστησε) το έβαλα στις κρέμες,το έκανα με κακάο ,το αλλαξα 10 φορες ..τίποτα!Κλαίγοντας έφευγα απο την παιδίατρο.. το τι εξετάσεις κάναμε δε λέγετε...απολύτως υγιείς! Το κόψαμε τελείως και μετα απο 2 μήνες τις ξαναέδωσα και το ήπιε πιο καλά .. όταν είδα ότι πάλι δεν το έπινε το σταμάτησα και την άφησα λίγο καιρό... μέχρι 3 χρονών σχεδόν δεν έπινε ,μια στις τόσες..μετά αρχίσαμε το βράδυ λίγο και τώρα (5 ετών) κάθε βράδυ πίνει μια κούπα με hemo εννοείτε.. Πάλι καλά να λέω...απο το τίποτα..
Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο που έγραψε μια πρώην καρκινοπαθής (και σε συνδυασμό με ένα site που διάβασα στο Internet), η οποία υποστήριζε αυτό που ήδη έχουν γράψει εδώ, ότι δηλαδή το αγελαδινό γάλα προορίζεται για τα μοσχαράκια και όχι για τους ανθρώπους. Ότι οι πρωτεϊνες που περιέχει μπορεί ακόμα και να δημιουργήσουν διαβήτη. Ότι κάποια ορμόνη του συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, χώρια ότι προκαλεί αλλεργίες. Περιέχει χημικά, αντιβιοτικά, ορμόνες, αίμα και πύον (!), και ότι όχι μόνο δεν προστατεύει από την οστεοπόρωση, αλλά οι πρωτεΐνες του δημιουργούν απώλεια ασβεστίου από τα κόκαλα, που είναι αιτία οστεοπόρωσης! Σοκ, αν όλα αυτά στέκουν!
εχει ρε παιδια σαν το γαλα?μαλακωνει το στομαχακι κ ειναι συγκεντωμενο οσο ασβεστιο χρειαζεται ,αλλιως αντε να δωσεις στο παιδι την αναλογη ποσοτητα φαγητου για να συγκεντρωσει το ασβεστιο.Αλλο στην περιπτωση που δεν του αρεσει ή εχει δυσανεξια κτλ εκει οκ να την κανεις την αντικατασταση,αλλα στην 1η περιπτωση δεν βρισκω το λογο πραγματικα(επειδη διαβαζω οτι το αγελαδινο γαλα ειναι για τα μοσχαρακια κ αλλα τετοια κ τρελαινομαι το λεω)τοτε κ το αυγο να μην το τρωτε βρε, το εκανε η κοτα για να βγει κατοπουλακι !
>Είμαι μια χαζομαμά:-) που το παιδί μου είμαι 14μηνών και σε 1μήνα γεννάω το δεύτερο..τον θηλάζω έως τώρα αλλά κάνω προσπάθειες μάταιες τις περισσότερες φορές να πιει φρέσκο γάλα..το ελάχιστο γάλα κακάο που του δώσαμε μια φορά να πιει από μας του άρεσε πολύ και μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω..κάνει να του βάζω λίγο νεσκουικ για να το πίνει;;
απο οσο ξερω το κακαο εγκλωβιζει το αστβεστιο απο το γαλα και ετσι δεν παιρνει τιποτα ο οργανισμος
>καλησπερα!εμενα η μικρη μου ειναι σχεδον 14 μηνων και σταματησε να πινει γαλα!40-50ml το πολυ το βραδυ και το ιδιο το πρωι.ειπα μηπως ειναι επειδη βγαζει τα πισω δοντακια αλλα παλι δεν νομιζω.Τι μπορω να της δινω αντι για γαλα για να μην ειναι νυστικη?
>εμένα ο μικρος μου αναγκάστηκε να πιει ξένο γάλα τελείως απότομα όταν ήταν τριών μηνών, καθώς μέχρι τότε τον θήλαζα αποκλειστικά (ήμουν τόσο παραγωγική που αποθήκευα γάλα σε ουροσυλέκτες -μιας και είναι αποστειρωμένοι- και στην κατάψυξη, για τις ώρες που ήμουν στο γραφείο), μέχρι που μια μέρα και ενώ το βράδυ τον θήλασα κανονικά, το πρωί δεν έβγαινε σταγόνα. 9 μέρες μετά το γάλα σε σκόνη, ο μικρός μελάνιασε, όπου κάνει πτυχές το δέρμα (πίσω από τα αυτιά, στις κλειδώσεις, σχεδόν παντού) και νοσηλεύτηκε στο παίδων για 2 εβδομάδες. Έκτοτε και αφού του διαγνώστηκε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, κατανάλωνε μόνο ειδικά υποαλλεργικά γάλατα και μετά τον 1 χρόνο μπήκαμε στο κατσικίσιο και τελικά κανονικά και πάλι στο αγελαδινό. (για τις νεαρές μανούλες σημειώνω ότι η αλλεργία στο γάλα ξεπερνιέται μετά το έτος. Λίγους μήνες αργότερα ο μικρός κι ενώ ήταν πολύ φαγανός μέχρι τότε, σε ηλικία 17 μηνών, εξ αιτίας του διαζυγίου μας, σταμάτησε τελείως να τρώει και δεχόταν μόνο να πιεί γάλα. Η παιδίατρος μου έλεγε να μην φρικάρω, αλλά να προσέχω να κάνει τουλάχιστον 3 γεύματα με γάλα. Σήμερα πια που κοντεύει 4 ετών, σας λέω ότι μπορεί να ταλαιπωρήθηκα πολύ για να καταφέρει να πίνει γάλα , αλλά χαίρομαι τόσο πολύ γιατί μ' αυτό τρεφόταν αποκλειστικά για 8 μήνες και ευτυχώς αναπτύχθηκε κανονικά. Ακόμα και σήμερα δηλαδή, μας έχει μείνει το κουσούρι, και μπορεί να μην καλοτρώμε, αλλά 1 λίτρο γάλα το χτυπάμε άνετα.
>mhpws omws kai h feta kai ta kitrina tyria de mas lene meta oti kanoyn xolhsterinh? epishs egw den xerw mwro h paidi pou na trwei mprokolo spanakia araka kai alla pou men einai kala alla teleiws ahdia gia ta mikra kai na einai kai se eparkeis posothtes gia na paroun ola ta threptika systatika. egw ok tha symfwnhsw en merei , to giaoyrti bebeia einai poly pio kalo kai apo to idio to gala. emena kai ta dyo moy paidia pinoun poly gala kai to xairomai kai den prokeitai fysika na toys to kopsw, tha pinoun oso theloun kai gia oso kairo theloun
>κι εγω οταν ακουσα σε μια εκπομπη του "ειμαι μαμα" την παιδιατρο να λεει για το αγελαδινο γαλα, το αλλαξα και δινω στα παιδια μου κατσικισιο. τωρα για τα ψαρια, εγω ειχα ακουσει μονο για το σολωμο. υπαρχει ενα ψαρι αυτης της οικογενειας, που ψαρευεται σε ελληνικες θαλασσες και δεν ειναι ιχθυοτροφειου. λεγεται "ρικι", το πουλανε ολοκληρο, αλλα οταν στο καθαριζουν το κοβουν σε φετες. ειναι πεντανοστιμο (σαν να τρως μπριζολα) και δεν εχει ψιλα κοκκαλα. αν το βρειτε δοκιμαστε το και θα με θυμηθειτε!
>δεν εχω πιει γαλα ποτε μου..δυσενεξια στο φουλ ακομα και οταν οι γιατροι δεν γνωριζαν περι δυσενεξιας..με εβαζε η μητερα μου να θηλασω αλλα εγω προτιμουσα να το ριχνω στον υπνο..
οι σουηδοι γιατροι που με ειδαν τοτε ψοφησαν στο γελιο στην αρχη!τους φαινοταν περιεργο..στο τελος αποφανθηκαν οτι εφοσον αρνουμαι το γαλα τοτε καλυτερα να μην το πινω..
μια χαρα μεγαλωσα λοιπον και χωρις το γαλα..(τρωω ανετα τα παραγωγα του παρολα αυτα!)
η μικρη μου παλι αν και τον πρωτο χρονο ειχε αλλεργια στο αγελαδινο και της διναμε υποαλλεργικο,τωρα που ειναι πλεον 3.5 ετων του δινει και καταλαβαινει..3 μπιμπερο την ημερα!το εχει συνδιασει κυριως με τον υπνο..
πινει ενα το πρωι οταν ξυπνησει,ενα το μεσημερι πριν τον υπνο και ενα το βραδυ παλι πριν κοιμηθει..τρωει βεβαια κανονικα τα γευματα της και ειναι κανονικη στα κιλα της ισως και αδυνατουλα θα ελεγα λιγο..
με προβληματισε λιγο η γιατρος που ειπε οτι δεν πρεπει να ξεπερνα το μισο λιτρο..θα το ψαξω αυτο γιατι εμεις μαλλον το ξεπερναμε για λιγο..
ωραιο το ρεπορταζ σου ολιβια :)
Νινα
>Εμένα ο γιος μου έκοψε 18 μηνών το γάλα για ένα μήνα.άλλαξα πολλές μάρκες αλλα τίποτα.τελικά του έδωσα να πιει γάλα με ποτήρι και καλαμακι και σιγά σιγά το άρχισε ξανά.απ´ο τότε έκοψε το μπουκάλι.
>Ολίβια αλλά και Helen ευχαριστώ που με "ξυπνήσατε" γιατί νόμιζα πως μόνο για τον τόνο και τον ξιφία υπήρχε πρόβλημα δεν είχα ακούσει για τον σολομό. Κρίμα πολύ κρίμα και της άρεσε,,δεν είχε και κόκαλα, το έβρισκα και εύκολα χωρίς να εξετάζω μάτια λέπια κτλ για την φρεσκάδα του...ευχαριστώ και πάλι Ολίβια για μια ακόμη φορά με βοήθησες πολύ!!!
>Διαβάστε αυτό. Καλημέρα!
http://www.scribd.com/doc/25341647/%CE%97-%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%97-%CE%A4%CE%9F-%CE%93%CE%91%CE%9B%CE%91-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%95%CE%9D%CE%91%CE%A3-%CE%A3%CE%A5%CE%93%CE%A7%CE%A1%CE%9F%CE%9D%CE%9F%CE%A3-%CE%9C%CE%A5%CE%98%CE%9F%CE%A3
>Τα ψάρια και τα οστρακοειδή ως γνωστον περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από ψάρια και οστρακοειδή μπορει να συμβάλλει στην καρδιακή υγεία και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Ομως, τα ψάρια και τα οστρακοειδή συγκεντρωνουν και υδραργυρο στο σώμα τους, συχνά με τη μορφή του μεθυλιούχου υδραργύρου, ένα ιδιαίτερα τοξικό συστατικο του υδραργύρου. Τα αλιευτικά προϊόντα έχει αποδειχτει πως περιεχουν διάφορες ποσότητες βαρέων μετάλλων, ιδίως του υδραργύρου και λιποδιαλυτών ρύπων εξ αιτιας της μολυνσης του νερου. Ειδη ψαριων που μακροζωουν και βρισκονται στις υψηλες θεσεις της διατροφικης αλυσιδας, οπως ο τόνος, ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το σκουμπρί βασιλιάς, και οι πέστροφες της λίμνης, περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου από αλλα ψαρια. Η παρουσία του υδραργύρου στα ψάρια μπορεί να είναι ένα ζήτημα υγείας, ιδίως για τις γυναίκες που είναι ή μπορεί να μείνουν έγκυες, τις θηλάζουσες μητέρες, και τα μικρά παιδιά. Γενικά, τους συνιστάται να αποφύγουν ορισμένα είδη ψαριών (καρχαριας, ξιφιας, σκουμπρι) και να τρώνε όχι περισσότερο από 2 γεύματα ψαριών χαμηλής περιεκτικοτητας σε υδραργυρο την εβδομάδα - μια κονσερβα σολομού ή μισό φιλέτο σολομού, θεωρείται ένα γεύμα. Δυο γευματα την εβδομαδα χαμηλα σε περιεκτικοτητα υδραργυρου μπορουν να περιεχουν: γαριδες, καβουρια, μπακαλιαρο, μυδια, χτενια, κονσερβα ή φιλετο τονου, κονσερβα ή φιλετο σολωμου. Προτιμηστε το φιλετο. Ο λευκος τονος (Albacore) περιεχει περισσοτερο υδραργυρο αρα πρεπει να περιοριστει σε ενα γευμα/εβδομαδα.
Ολιβια ανυπομονω να διαβασω το πληρες αρθρο σου! Καλημερα..
>@marigoula
Επειδή υπάρχει κίνδυνος αλλεργιών, οι ξηροί καρποί πρέπει να εισάγονται πολύ προσεκτικά στην διατροφή. Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πνιγμού, έτσι τα παιδάκια θα πρέπει να δοκιμάζουν ολόκληρους ξηρούς καρπούς γύρω στα 4-5.
Τριμμένους ή σε σκόνη π.χ. μέσα σε γλυκά μπορούν να φάνε νωρίτερα σε μικρή ποσότητα αρχικά για να ελεγχθεί το ενδεχόμενο αλλεργίας.
>@αννα
Άννα, αύριο θα ανεβάσω σχετικά με τον σολωμό και τον τόνο. Να προτιμάς αφρόψαρα για την μικρούλα σου!
>Μήπως να ρωτούσαμε και από ποια ηλικία τα παιδιά επιτρέπεται να τρώνε ξηρούς καρπούς? Παρεμπιπτόντως...
>σολωμός γιατί όχι σε παιδία?εγώ της δίνω συχνα...και χάρηκα που έχει και ασβέστιο!!!
>Για καποιο λογο δεν μπορω να δω το βιντεο... ισως αλλη ωρα. Μπορει αυτα που θα πω να τα λεει και η παιδιατρος και απλα να επαναλαβω.
Το ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ γαλα κανει πολυ καλο μονο στο μοσχαρακι οπως και το μητρικο γαλα στο παιδακι. Ειναι μεν πολυ πλουσιο σε ασβεστιο, μονο που για να απορροφηθει απ τον ανθρωπινο οργανισμο αυτο πρεπει να γινει σε συνδιασμο με μαγνησιο. Κατι που ΔΕΝ εχει! Επισης το ασβεστιο του ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ γαλακτος κατα καποιο τροπο εξουδετερωνει αλλα θρεπτικα συστατικα οποτε δεν ειναι και οτι καλυτερο. Πολυ σωστα εγραψε η Ολιβια για τις αλλες τροφες πολυ πιο πλουσιες σε καλο ασβεστιο οπως το κατσικισιο γαλα, το τυρι, ξηροι καρποι (αψητοι και αναλατοι εννοειται!), ψαρι κλπ. Γενικοτερα φρουτα και καρποι ειναι ενα ιδανικο πρωινο για μεγαλυτερα παιδακια βεβαια, οχι για βρεφη αλλα και για μας τους μεγαλους!
Και κατι για να σκεφτουμε! Κανενα αλλο ζωο εκτος απ τον ανθρωπο δεν καταναλωνει γαλα στην ενηλικη του ζωη... Η μητερα φυση μηπως ξερει κατι τις παραπανω?..
>εγω οταν σταματησα να θηλαζω την κορη μου,επειδη ημουν εγκυος,ηταν 10 μηνων!απο τοτε εως σημερα που ειναι 29 μηνων,δεν εχει ξαναπιει γαλα,τρωει ομως πολυ φετα κ κιτρινα τυρια.
>πολύ καλό θέμα Ολίβια!!
και εγω πιστεύω ότι το γάλα είναι περιττό τρόφιμο. μάλλον δεν το πιστεύω, έτσι είναι. είναι εντελώς περιττό, μια και είναι φτωχό σε συστατικά, και αποτελεί πανάκεια για μητέρα και παιδί ώστε να μην κουράζονται να ετοιμάζουν και να καταναλώνουν άλλο είδος τροφής. πχ το πιτσιρίκι αντί να κάτσει να μασήσει ένα αχλάδι, προτιμα να πιεί γάλα που το πίνει και κοιμισμένο ...
το γάλα (για το αγελαδινό μιλάω) είναι εντελώς περιττό. απλώς επειδή υπάρχει υπερπαραγωγή (ως γεωπόνος μιλάω) στον κόσμο, πρέπει όλο αυτό το γάλα να καταναλώνεται, παρόλο που δεν είναι φτιαγμένο για ανθρώπους (αλλά για μοσχαράκια). κανένα άλλο θηλαστικό (για το Μάνο τα γράφω αυτά που του αρέσουν) δεν πίνει γάλα μετά τον αποθηλασμό του. ετσι και ο άνθρωπος... το γάλα είναι τροφή για τη βρεφική περίοδο που δεν μπορεί το μωρό να φάει κάτι άλλο. ....
εμένα μου αρέσει το γάλα πολύ, αλλα ξέρω πολύ καλά ότι δε μας κάνει καλό
>Γεια σου Ολιβια!!!Ο γιος μου σταματησε να πινει γαλα 11 μηνων...πριν ενα μηνα περιπου!!!!Δεν ηθελε ουτε το γαλα ουτε το μπιμπερο!Το προβλημα ομως ειναι οτι δεν πινει ουτε νερο (ποτέ δεν ηπιε).Και εμενα ο παιδιατρος μου ειπε οτι υπαρχουν υποκαταστατα που βοηθανε το παιδι να παιρνει την καταλληλη ποσοτητα γαλακτος την ημερα (οπως το γιαουρτι και το τυρι).Ομολογω οτι ολα τα υπολοιπα που γραφεις δεν τα γνωριζα αλλα ευτυχως τα τρωμε ΟΛΑ!!!Στο θεμα φαγητου δεν εχουμε κανενα προβλημα (παλι καλα!!)!!Οποτε για αλλη μια φορα σε ευχαριστουμε για τις πολυτιμες συμβουλες σου!!!!
>Εβαλες φωτό και το μπουκάλι της γεωργικής σχολής.Τα νιάτα μου μου θυμησες. σλουρπ.
Είμαι απο τους ανθρώπους που αν το πρωί που σηκωθώ δεν έχω ένα ποτήρι γάλα με πιάνουν κάτι νευραααααααα.(σαν τον καπνιστη που εχει ξεμεινει απο τσιγάρα ένα πράμα).
Ο μικρός τρελλαίνεται για γάλα και δεν θέλει νερό. Αλλά δεν του δίνω παρά μόνο το πρωί και το βράδυ αν το ζητήσει. Τρώει όμως πολλά αμύγδαλα, ταχίνι και σουσάμι.
Πραγματι έχει αρχίσει να καταρρέει ο μύθος!
Μαρια Ορφανιδου και μενα μου ξυπνησε μνημες ;) Εμενα η μικρη μου πινει 2 λιτρα την μερα ειναι 20 μηνων και εννοειται ξυπναει 2 φορες το βραδυ να πιει γαλα και ξανακοιμαται. Η μεγαλη μου ειναι 12 ετων εχει αλεργια τρεχει η μυτη της ασταματητα κι ετσι της το εκοψα.Αν μπορουσε θα επινε κι αυτη αλλα 2 λιτρα.