Moυ έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που μια Ελληνική εφημερίδα δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το πού ακριβώς βρίσκεται η Ελλάδα (στο τέλος του άρθρου αναφέρεται μόνο: «με τις Αμερικανίδες να κινδυνεύουν 15 φορές περισσότερο να πεθάνουν στη γέννα από τις Ελληνίδες») και έτσι το έψαξα μόνη μου.
Η Ελλάδα ανήκει στο πρώτο γκρουπ (περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες, 43 χώρες συνολικά) και βρίσκεται
Η Νορβηγία είναι στην πρώτη θέση όσον αφορά τις μητέρες. Θέλετε να δούμε τις βασικές διαφορές της με την Ελλάδα;
45-56 εβδομάδες είναι η άδεια λοχείας που δικαιούται η μέση Νορβηγίδα. Αν επιλέξει να μείνει σπίτι της για 45 εβδομάδες δικαιούται το 100% του μηνιαίου μισθού της, ενώ αν επιλέξει τις 56 εβδομάδες, τότε παίρνει μηνιαίως το 80% του μισθού της.
Η Ελληνίδα δικαιούται 119 μέρες άδεια λοχείας, με επίδομα που ισούται με το 50% του μισθού της (κατά μέσο όρο και χωρίς να υπολογίζονται εξτρά επιδόματα).
Η Αμερικανίδα δικαιούται 12 εβδομάδες (λιγότερο απ’ ότι η Ελληνίδα), ενώ δεν υπάρχει εθνικό πρόγραμμα που να παρέχει οικονομική ενίσχυση (γιούχου;;;)
Μόνο 1 στις 31.800 Ελληνίδες πεθαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον τοκετό (ή στις 42 μέρες μετά από αυτόν). Στην ανεπτυγμένη Αμερική το ποσοστό είναι σοκαριστικό: 1 στις 2.100 Αμερικανίδες πεθαίνουν από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή την γέννα.
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, η Ελλάδα κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων εγκύων και λεχώνων. Ακόμα και στην Νορβηγία, το νούμερο είναι σχετικά ανεβασμένο: 1 στις 7.600 γυναίκες.
Η μέση Αμερικανίδα κινδυνεύει 15 φορές περισσότερο να πεθάνει στην γέννα απ’ ότι η μέση Ελληνίδα.
Οι πίνακες έχουν τρομερό ενδιαφέρον και μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα μέσα χρόνια ζωής των γυναικών σε κάθε χώρα (82 για την Ελλάδα), τα ποσοστά αντισύλληψης σε κάθε χώρα (46% στην Ελλάδα, εδώ θα μπορούσαμε να βελτιωθούμε), ακόμα και τα ποσοστά βουλευτικών θέσεων που αντιστοιχούν σε γυναίκες σε κάθε χώρα (17% στην Ελλάδα, ΧΑΛΙΑ!)
Μια ματιά στον πίνακα με τις ελάχιστα ανεπτυγμένες χώρες δυστυχώς… σοκάρει… Ας πιάσουμε την τελευταία χώρα ανάμεσα στις 164 χώρες που συμμετείχαν… Είναι το Αφγανιστάν.
1 στις 11 γυναίκες πεθαίνουν στην εγκυμοσύνη ή στον τοκετό
Μόνο το 14% των τοκετών παρακαλουθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό
Ο μέσος χρόνος ζωής για μια γυναίκα στο Αφγανιστάν είναι 45 έτη
199 στα 1000 παιδιά πεθαίνουν σε ηλικία κάτω των 5 ετών
39% των παιδιών κάτω των 5 ετών είναι μετρίως εως σοβαρά ελλειποβαρή
48% του πλυθησμού της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό
Και μην φανταστείτε ότι είναι μόνο το Αφγανιστάν! Οι διαφορές μεταξύ των χωρών στις τελευταίες θέσεις της λίστας του τρίτου γκρουπ δεν είναι τεράστιες. Σε κάνουν να ευχαριστείς τον Θεό που μπορεί να μην γεννήθηκες στην καλύτερη χώρα όλων, αλλά τουλάχιστον είσαι κάπου που είναι σχετικά καλά.
Δείτε αναλυτικά όλες τις λίστες και τις λεπτομέρειες το The Mothers’ Index. Δεν ξέρω αν περιέχει ανακρίβειες ή αν είναι 100% έγκυρο, πάντως είναι πραγματική τροφή για σκέψη.
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
>@ανωνυμος...δεν ειμαι επιλεκτικη σε αυτα,δεν θελω να μακρυγορω.Προσθεσε οποιον αλλο θελεις,παλι απωλεια ειναι για ολους τους Ελληνες που ζουμε "σημερα"...
δεν ηθελα να στο μαυρισω Ολιβ, σορυ,με επηρεασαν πολυ τα προσφατα επεισοδια..
>litsakos parathrw oti epilektika anaferesai se peristatika...
o oikogeneiarxhs pou toso adika skotothike xtes tha perasei sta psila, swsta?
>Αν μη τι άλλο, είναι τουλάχιστον ένα αισιόδοξο μήνυμα και μια απάντηση σε όλους αυτούς που δε χάνουν ευκαιρία να φωνάξουν αυτό που κατάντησε πλέον ρητό "μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά (τα αισχρά)", χωρίς να έχουν κάνει ρούπι έξω από το σπίτι τους, ή κι αν πήγαν και κάπου για διακοπές αντιλήφθηκαν τον τρόπο ζωής μέσα σε 10 μέρες! Λες και ο υπόλοιπος κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος...
Δε λέω φυσικά πως τα πάντα εδώ πέρα είναι αραχνοΰφαντα, αλλά αν τουλάχιστον δεν βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο δεν έχεις ελπίδα να βελτιωθείς κ να ανέβεις ψηλότερα! :D
>@Ανώνυμος
Δεν μπορώ να κάνω referance σε κάτι που δεν είδα. Tο άρθρο το είδα από τη Δευτέρα κιόλας στη FB σελίδα του "Περί.. θηλασμού", απλά σήμερα βρήκα χρόνο να μπω και να μεταφράσω. Μην είστε τόσο κακές. Cheers.
>HΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΑΘΟΤΙ ΜΑΜΑ ΕΝΟΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΤΕΚΝΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΣΤΟΝ ΕΚΤΟ ΜΗΝΑ! ΑΝΑΘΑΡΡΗΣΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ!!
ΕΛΕΝΗ
>Kala tha kaneis na kaneis kai ena referance sto positive parenting sto fb opou oi kopeles to anartisan xthes nwris nwris to prwi...
>Θετικο για εμας το αρθρο. Εμεις μαλλον ειμαστε τυχερες μαμαδες,δεν εχουμε τοσους θανατους πριν τα 5 ετη ισως γιατι περιμενουμε να φτασουν στην εφηβεια και να πανε απο σφαιρα αστυνομικου (βλ. Γρηγοροπουλος),ή στα 30 και να πανε απο χτυπηματα στο κεφαλι (οπως ο συμπολιτης μας μετα τα προσφατα επεισοδια στο κεντρο της Αθηνας).
Τα σωζουν οι γιατροι,τα σκοτωνουν οι αστυνομικοι και οι πολιτικοι..
>Καλά, δεν το παίρνω που δεν το παίρνω απόφαση να κάνω παιδί, αν ζούσα και στην Αμερική να έχω πιθανότητες 1/2100 να τα κακαρώσω θα έκανα μια στείρωση για σιγουριά!!!! Πω - πω φιλε....
xxx