Χθες το βράδυ είδα την πολυβραβευμένη βιογραφική τηλεταινία «Temple Grandin» με πρωταγωνίστρια την Clare Danes στον ομώνυμο ρόλο.
Η Temple Grandin γεννήθηκε το 1947 και από πολύ μικρή ηλικία διαγνώστηκε με αυτισμό.
Οι γιατροί τότε πρότειναν στη μητέρα της να την κλείσει σε ίδρυμα, όμως αυτή δεν το έβαλε κάτω. Η Temple που μέχρι τα 4 δεν μιλούσε, φοίτησε σε κανονικά σχολεία, πήγε στο πανεπιστήμειο, αρίστευσε και κατάφερε τελικά να αξιοποιήσει το εξαιρετικά φωτεινό μυαλό που έκρυβε πίσω από το ακοινώνητο προφίλ της. Ασχολήθηκε με τις… αγελάδες και τα δικαιώματά τους. Ναι. Η Grandin που από μικρή είχε έντονη επαφή/επικοινωνία με τα ζώα, σχεδίασε τις ιδανικές εγκαταστάσεις πάχυνσης και σφαγής αγελάδων, ώστε τα ζώα να μην τρομάζουν και να μην υποφέρουν. «Εφόσον τα εκτρέφουμε για να τα καταναλώνουμε, οφείλουμε να τα σεβόμαστε», είναι η θεωρία της.
Σήμερα η Temple Grandin είναι διδάκτωρ Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Colorado, συγγραφέας και σύμβουλος σε θέματα αυτισμού και Asperger.
Σας προτείνω να δείτε αυτή την ταινία. Αν και έχω διαβάσει πολλά για τον αυτισμό, η ταινία με βοήθησε να καταλάβω ακόμα περισσότερο πώς ακριβώς σκέφτεται ένα αυτιστικό παιδί.
Η Grandin, όπως ένα μεγάλο ποσοστό αυτιστικών ατόμων, δεν σκέφτεται με λέξεις, αλλά με ΕΙΚΟΝΕΣ! Το μυαλό της δούλευε με τελείως διαφορετικό τρόπο απ’ ότι το μυαλό των συμμαθητών της, για αυτό και ποτέ δεν υπήρξε καλή στην Άλγεβρα ή στα Γαλλικά, όμως ήταν εξαιρετική στη φυσική και τη γεωμετρία.
Η ίδια η Grandin λέει και ξαναλέει πώς στην εξέλιξη και την πορεία της βοήθησε η οικογένειά της που δούλεψε ακατάπαυστα μαζί της και ο καθηγητής της Dr Carlock, ο οποίος πίστεψε στις δυνατότητές της και της έδωσε κίνητρο να αξιοποιήσει το μυαλό της.
Σημαντικό κομμάτι της ταινίας είναι αφιερωμένο στη μητέρα της Grandin, η οποία υπέφερε από το γεγονός ότι η κόρη της δεν δέχονταν τις αγκαλιές και τα χάδια της (σύνηθες χαρακτηριστικό των ατόμων με αυτισμό). Η Temple σήμερα δηλώνει ότι μπορεί και αγκαλιάζει τους ανθρώπους. 🙂
Δείτε το trailer της ταινίας:
Και δείτε οπωσδήποτε και την ομιλία της στο TED (επιλέξτε ελληνικούς υπότιτλους)
«Αν ως διά μαγείας, ο αυτισμός είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης, τότε οι άνθρωποι θα κοινωνικοποιούνταν ακόμα μπροστά σε μια φωτιά στην είσοδο μιας σπηλιάς»
Σας αφήνω με αυτή την ατάκα της Grandin. Φαντάζομαι πως όλοι καταλαβαίνετε τι εννοεί!
Το επίσημο site της: templegrandin.com
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Καλησπέρα ! πολλα συγχαρητηρια για αυτη τη δημοσίευση Γνωριζει καποιος που μπορω να βρω την ταινια online με υποτιτλους...ψαχνω χωρις αποτελεσμα..διοτι δεν ειναι δυνατο να την κατεβασω Ευχαριστω*
Μόλις τώρα είδα αυτό το άρθρο Ολίβια.Νομίζω και εγώ πως πολλοί κατάλαβαν την ατάκα με την οποία τελείωσες.Πολλοί όμως και όχι...όταν βγάλουν τις παρωπίδες μπορεί!
Έχω μείνει άφωνη...αυτό θα πει δύναμη ψυχής...χίλια μπράβο!!!
την είχα ακούσει την ιστορία της...και τώρα έμαθα ότι βγήκε και ταινία!!! Μπράβο, που ανεβάζεις τέτοια θέματα! Πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας, η "πάθηση" Δ.Α.Δ.!! Πρέπει να αφυπνιστούν κάποιοι επιτέλους!!
Το "Στίγμα" της διαφορετικότητας του νου είναι μια πληγή ανοιχτή που αιμοραγεί για τον ιδιώτη και για τους οικείους του. Η κοινωνία μας επιλέγει τον Καιάδα για το διαφορετικό. Δεν προσπαθούμε να κατανοήσουμε το διαφορετικό αλλά να το εξηγήσουμε να το συμμορφώσουμε και να το θεραπεύσουμε. Είμαστε ερμαια μιας δόλιας τις περισσότερες φορές επιστημονικότητας και μιας ανελέητης προπαγάνδας που θέλει το διαφορετικό επικίνδυνο. Θλίβομαι. Καλό κουράγιο σε όλους τους στιγματισμένους!
bravo Olivia!!Doulevw me paidia pou exoun diagnwstei me ypsilis leitourgikotitas autismo opws i Grandin kai einai pragmatika exairetika paidia an kai teleiws diaforetika apo ta symvatika paidia. Einai poly poly xarismatika kai pragmatika borei na ginoun kati spoudaio megalwnontas. Auto einai kai ena kalo mynima gia tous goneis pou ta paidia tous exoun tin diataraxi. Einai diaforetika, me diaforetiko tropo skepsis. Den einai "trela" i "provlimatika". Kairos na diwxoume to stigma kai na prospathisoume na voithisoume ta atoma me autismo na entaxthoun omala stin koinwnia mas xwris omws na apaxiwnoume tin diaforetikotita tous kai na theloume na ginoun san emas.
1000 like Ολίβια! Ευχαριστούμε!