Η μαμά Pat ακούει συχνά από διάφορους την ατάκα «Δίαιτα του κάνεις του παιδιού;» Ο λόγος; Προτιμά να έχει ένα σαφές διατροφικό πρόγραμμα για τον μικρούλη της και να μην του δίνει ακόμα γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές που δεν είναι και ότι καλύτερο. Διαβάστε τι μας έγραψε:
μαμά Pat
Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το παράπονό μου… όχι δεν είναι εκνευρισμός… είναι παράπονο, στεναχώρια.
Εδώ και κάμποσο καιρό ακούω το εξής σχόλιο από συγγενείς τους άντρα μου: «Δίαιτα του κάνεις του παιδιού;»
Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι έχω έναν γιόκαρο 10,5 μηνών. Γεννήθηκε 3.630. Έως 4 μηνών θήλαζε αποκλειστικά και μετά ξεκίνησα να δίνω ξένο γάλα για βραδινό. 5,5 μηνών ξεκίνησε στερεά τροφή όπως υποδεικνύουν οι παιδίατροι. 7 μηνών σταμάτησα εντελώς τον θηλασμό.
Το μωρό μου ήταν πάντα πάνω από το ανώτερο όριο των καμπυλών βάρους. Τώρα είναι 11.700, waaaaaaaaaaay up δηλαδή για την ηλικία του. Όπως μου είπε η παιδίατρος είναι από τα μωρά που τους ‘μένει’ το φαί. Κάθε μήνα παίρνει μέσο όρο 600γρ.
Ακολουθούμε το εξής πρόγραμμα: όταν ξυπνήσει γάλα 240μλ, πρωινό φρούτα, μεσημεριανό 250γρ (τα τρώει όλα.. από κρέας λαχανικά, ζυμαρικά κτλ αλλά νερόβραστα χωρίς αλάτι με ελαιόλαδο αφού μαγειρευτεί), απογευματινό γιαούρτι νουλάκ ή αυγό με φρυγανιά ολικής ή κούκερ σε νεράκι ή γάλα, βραδινο 240μλ γάλα. Ενδιάμεσα αν το δω ανήσυχο θα του δώσω μπισκοτάκι digestive χωρίς ζάχαρη.
Είμαι άνθρωπος που πιστεύει ότι το παιδί δεν είναι ανάγκη να φάει γλυκό, αλμυρό, λιπαρό κτλ.. όλα όσα δηλαδή είναι κακές τροφές ακόμα και στους ενήλικες… πόσο μάλλον σε έναν παρθένο οργανισμό ! Όχι, το ξέρω, δεν θα πάθει κακό αμά μία φορά φάει λίγη σοκολάτα.. αλλά γιατί να φάει; θα του προσφέρει κάτι καλό ;
Ο μικρός είναι πολύ ζηλιάρης όταν βλέπει κάποιον να τρώει και ας έχει μόλις φάει… λογικό ! Δεν θέλω όμως να τσιμπολογάει και θέλω να κρατάω το πρόγραμμά του. Πιστεύω ότι χτίζω τις διατροφικές του συνήθειες… αν μάθει να τσιμπολογάει θα το κάνει κ μεγαλύτερος.. ξέρω ότι μεγαλώνοντας θα αποκτήσει άποψη. Θα ζητάει την σοκολάτα, το παγωτό κτλ. Θα έχει προτιμήσεις στο φαί. Όμως, εάν του δώσω κάποια κατεύθυνση ίσως να καταφέρω να τον μάθω κάποιες σωστές διατροφικές συνήθειες που εμείς οι ενήλικες παλεύουμε με διατροφολόγους να κάνουμε. Κακό είναι να ξέρει το μέτρο μεγαλώνοντας ;
Ακούω συνέχεια πικρόχολα σχολιάκια για δίαιτες κτλ και στενανωριεμαι. Είμαι τόσο λάθος; Δεν νομίζω.
Απλά καθυστερώ να μάθω στο παιδί μου όσα ξέρω ως ενήλικας ότι δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από απλή ικανοποίηση του ουρανίσκου μας !
Δεν κρίνω ποτέ καμία μαμά για το τι δίνει στο παιδί της. Η κάθε μία κάνει αυτό που πιστεύει σωστό.
Νιώθω άσχημα που χαρακτηρίζομαι στην τελική ως ‘κακιά’ μαμά που λιμοκτονεί το παιδί της κι ας ξέρω ότι αυτό δεν ισχύει.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Καλησπέρα...Ο γιός μου είναι 13 μηνών και τον θηλάζω..Τρώει τα πάντα δεν έχω πρόβλημα αν και δεν του κάθετε το φαγητό γιατί είναι υπερκινητικός..του κάνω και εγώ μια ισσοροπημένη διατροφή χωρίς λιπαρά και ζάχαρη αλλά του δίνω και από το φαγητό μας όπως μου έχει πει και η παιδίατρος.η πεθερά μου όμως συνέχεια μας κατακρίνει οτι δεν δίνουμε γλυκά στο παιδί λες και τα έχει ανάγκη.ο συζυγός μου είναιμε το ότι πω εγώ.τον μεγαλώνω αποκλειστηκά εγώ αλλά αν χρειαστεί να πάω σε καμιά δουλειά το κρατάει κάποια γιαγιά..με τη μαμά μου δ2ν έχω πρόβλημα είναι της υγειϊνής διατροφης και της άσκησης αλλά η πεθερά μου είναι ότι ναναι και όταν δεν μπορεί η μαμά μου και θα πρέπει να γον κρατήσει αυτή για το πολύ δύο ώρες τρομάζω στην σκέψη.επειδή αυτή μεγάλωσε τα παιδιά της με μαρμελάδα και ψωμί νομίζει οτι είναι το σωστό..δεν καταλαβαίνει τίποτα.αντεπίθεση κοπέλα μου καλύτερα κακιά παρά θυμα..κόφτης τον αέρα..
Δε διάβασα όλα τα σχόλια αλλά το τελευταίο το οποίο αναφέρει σοκολάτες και κρέμα γάλακτος στα μακαρόνια κτλ. Τιιι λέτε;;;; Ποια πεθερά;;; Είναι σοβαρές;;; Θα δώσουν στα παιδιά σας κάτι χωρίς να το έχετε εγκρίνει εσείς;;; Να τους "πάρετε το κεφάλι" και ας είμαι υπερβολική! Φυσικά αναφέρομαι σε όλες τις γιαγιάδες (πεθερές και μανούλες μας). Αν αύριο μεθαύριο το παιδί ζητήσει πατατάκια και όλες αυτές τις "πλαστικές" αηδίες θα του δώσουν;; Δεν είναι θέμα πάχους αλλά υγείας. Ο γιός μου είναι 15 μηνών και απίστευτος ψωμάς και λιχούδης. Ζητιανεύει συνέχεια φαγητό και επειδή δε μου αρέσει να τον βλέπω να παρακαλάει για φαγητό του δίνω μικρές μπουκίτσες για να τον ξεγελάω. Το καλοκαίρι έδωσα μάχη για να μη φάει παγωτό όταν όλοι μου έλεγαν "έλα μωρέ, τι θα πάθει; αφού σε λίγο θα στο ζητάει μόνος του" ε και; εγώ θα του το δώσω από φέτος; όταν μεγαλώσει και θα αρχίσει να ζητάει θα του φτιάξω εγώ σπιτικό με υλικά που γνωρίζω. Σημείωση το παιδί δε μου ζητούσε παγωτό γιατί πολύ απλά δεν το γνωρίζει δεν έχει φάει ποτέ ζάχαρη - γλυκό και δεν το αποζητά. Κορίτσια, υγιεινή διατροφή με καλά μαγειρεμένα φαγητά από τα χεράκια μας χωρίς αλάτι, ζάχαρη και πολλά λίπη. Χτίζουμε τα κορμάκια τους, το μέλλον τους Μεγαλώστε τα παιδιά σας με αγάπη η οποία "μπαίνει" και στο φαγητό που μαγειρεύουμε!
Θα πω απλά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θέλει απλά δούλεμα...Ναι "μητέεεεεερα", δίαιτα του κάνω...Θα το στείλω στα καλλιστεία και θέλω το παιδί να είναι ΚΟΥ ΚΛΙ! Κάνουμε μια δίαιτα ΦΑ ΝΤΑ ΣΤΙ ΚΗ! Να σας την δώσω να χάσετε κανά κιλάκι να μην σας πετύχει η κάμερα στα δοκιμαστικά και λένε ότι δεν είμαστε αδύνατο σόι; Ε λοιπόν το δούλεμα πιάνει πάντα...Λένε ότι έχουν να κάνουν με περιπτωσάρα οπότε και σταματάνε να ασχολούνται...δοκιμασμένο κυρίως στον πατέρα μου που -παντα, όχι τώρα που έγινε και παππούς- έχει άποψη και δίκιο πάντα και παντού..."Μόνο του το άφησες το παιδί;" ( είναι με τον άντρα μου στο σπίτι) " Ναι καλέ...ολόκληρο μωρό είναι...τι σκας; Εχω βάλει ασφάλειες στις πρίζες"....
ΠΟΣΟ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ,Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 20 ΜΗΝΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΗΣ ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.. ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ, (ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ) ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΠΕΘΕΡΑ.. Κ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΙ (Κ ΔΙΚΟ ΜΟΥ Κ ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ.....) ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Κ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΩΣ ''ΔΕ ΠΑΩ ΚΑΛΑ'' ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΗ ΜΑΘΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ , ΜΕ ΚΡΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΩΝ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ (ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ) ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΘΕΡΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΚΡΥΦΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΤΑ ΑΠΟ 8 ΜΗΝΩΝ....ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΙΟΛΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ.. ''ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΑΥΤΗ ΕΓΩ ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΔΩΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ..'' ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ, ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ Κ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ Κ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΕΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.. ΑΠΟ ΓΛΥΚΑ ΜΕΧΡΙ PIZZA Ή ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ..(ΠΟΥ Η ΜΙΚΡΗ ΕΩΣ 2 ΕΤΩΝ ΔΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΧΟΙΡΙΝΟ) Η ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΕΙ Η ΠΕΘΕΡΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ! ΟΧΙ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΝ ΚΑΝΩ ΤΟ ΣΩΣΤΟ,ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ Ο,ΤΙ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ (ΓΙΑΤΙ ''ΑΥΤΟΙ ΔΕ ΞΕΡΟΥΝ'..ΝΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ Κ ΑΥΤΟ...ΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ..ΔΕ ΞΕΡΟΥΝ!) ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ , ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ,ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΕ ΚΡΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΘΕΩΡΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΑ ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ! ΑΣ ΕΙΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Κ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΜΑΝΕΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΘΕΡΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΝΕΣ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ.. ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ, ΤΩΡΑ ΑΣ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΧΑΡΟΥΝ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ Κ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΚΡΥΦΑ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ Κ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΛΕΣ Κ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ! ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΛΛΑ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ Ο,ΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ!
Κάνεις πολύ καλά που δίνεις στο παιδί σου ότι πρέπει να τρώει και δεν επιτρέπει να του δίνουν χαζομάρες!Κι εγώ έτσι ήμουν με τα διδυμάκια μου σε σημείο να τσακώνομαι με όποιον τους έδινε καραμέλες,τσιχλες κλπ.Τώρα είμαι ελαφρώς πιο ελαστικοί ειδικά όταν τρώνε και άλλα παιδάκια μπροστά τους. Όσο είναι στο χέρι μας να τους τρέφουμε με σωστή διατροφή πρέπει να το κάνουμε. Θα μεγαλώσουν και θα φάνε ένα σωρό τέτοια γιατί δηλαδή να ξεκινήσουν από τόσο μικρα? Και στους περίεργους που σου λένε για δίαιτα πες τους ότι το παιδί σου ΤΡΩΕΙ ΣΩΣΤΑ!