Θα έχετε ακουστά τα shortbread cookies. Σκωτσέζικης καταγωγής, είναι τόσο απλά και νόστιμα που δεν θα σταματάτε να τα φτιάχνετε. Αρέσουν σε όλους, μικρούς και μεγάλους και η μόνη τους «ιδιοτροπία» είναι ότι απαιτούν καλής ποιότητας βούτυρο. Εγώ τα φτιάχνω συνήθως με Lurpak και βγαίνουν περίφημα.
Μπορείτε να τα φτιάξετε σκέτα, να τα βουτήξετε σε σοκολάτα (απλά λιώστε κουβερτούρα σε μπεν μαρί, βουτήξτε και βάλτε τα για λίγα λεπτά στο ψυγείο), να προσθέσετε στη ζύμη σας κακάο ή καφέ ή κανέλλα ή κομματάκια σοκολάτας… Κάντε ότι βάλει ο νους σας!
H κόρη μου τρελαίνεται, ο δε άντρας μου τα τρώει στα κρυφά και κάθε φορά μου λέει «Χάθηκε να κάνεις διπλή δόση;;«
ΥΛΙΚΑ για 20 μπισκότα
2 κούπες (260 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις * (* Για ακόμα πιο απαλή γεύση που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή κούπα αλεύρι με μισή κούπα κορν φλάουρ)
1 κούπα (226 γραμμάρια) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα (60 γραμμάρια) άχνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλλιας
(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βανίλλια σε σκόνη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι, αφού τα έχετε κοσκινίσει.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο για ένα λεπτό.
Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και χτυπήστε μέχρι να μαλακώσει το μιγμα.
Προσθέστε τη βανίλλια και στη συνέχεια το αλεύρι με το αλάτι.
Ανακατέψτε μαλακά μέχρι να γίνει η ζύμη σας. (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι αν βλέπετε ότι κολλάει πολύ!!)
Ανοίξτε τη ζύμη ώστε να πάρει σχήμα «δίσκου», τυλίξτε την σε ζελατίνα και αφήστε την στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Απλώστε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια που θα δουλέψετε και ανοίξτε το ζυμάρι ώστε να έχει πάχος περίπου μισό εκατοστό.
Κόψτε μπισκότα στα σχήματα που θέλετε, τοποθετήστε τα στο ταψάκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Βάλτε τα στο ψυγείο για 15 λεπτά
Στη συνέχεια ψήστε τα για 8-10 λεπτά, ίσα να αποκτήσουν λίγο χρώμα!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν βλέπετε ότι η ζύμη σας ζορίζει στο άπλωμα, μοιράστε την σε μικρότερα κομμάτια και κόψτε ένα ένα τα μπισκότα
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
Λιώστε κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Αφήστε την λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια βουτήξτε τα μπισκότα σας μέσα. Μπορείτε να τα καλύψετε ολόκληρα (κόλαση!!) ή μόνο ένα τμήμα τους. Κρατήστε τα σταθερά για λίγα δευτερόλεπτα να πέσει η σοκολάτα που περισσεύει και στη συνέχεια ακουμπήστε τα απαλά σε αντικολλητικό χαρτί και βάλτε τα στο ψυγείο για ένα τέταρτο.
Άλλες εκδοχές:
Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα
90 γραμμάρια κομματάκια σοκολάτας
ή
1 κουταλιά της σούπας καφέ
ή
1 κουταλιά του γλυκού κανέλλα
* Για ακόμα πιο απαλή γεύση που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή κούπα αλεύρι με μισή κούπα κορν φλάουρ
Αν πάντως επιλέξετε τη σοκολατένια εκδοχή… να είστε έτοιμες για τέτοια μουτράκια:
Eίναι ιδανικά και για κάλυψη με ζαχαρόπαστα!
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Καταπληκτική συνταγή!!! Οι οδηγίες και τα υλικά σωστότατα!!! Ευχαριστώ πολύ!