Πολλές από τις μητέρες που θηλάζουν χρειάζονται να βγάλουν γάλα με το χέρι τους ή με το θήλαστρο κάποια στιγμή, για διάφορους λόγους. Μπορεί να χρειαστεί να βγάζετε γάλα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ή να πρέπει να κάνετε αντλήσεις για πολύ καιρό.
Οι λόγοι για περιστασιακή άντληση περιλαμβάνουν τα προβλήματα των πρώτων ημερών, όπως το πέτρωμα και τις πληγωμένες θηλές, τον προσωρινό αποχωρισμό του μωρού από τη μητέρα για λόγους υγείας ή άλλους και την άρνηση του μωρού να θηλάσει.
Οι αντίστοιχοι λόγοι για μακροχρόνιες αντλήσεις περιλαμβάνουν τη μητέρα που εργάζεται πολλές ώρες, το μωρό που δεν μπορεί να θηλάσει λόγω ανατομικών προβλημάτων (λαγόχειλο, λυκόστομα, κλπ) και τη μητέρα που επιλέγει να δίνει το γάλα της με το μπουκάλι.
Η ανάγκη για άντληση λόγω προωρότητας ή αρρώστιας του μωρού ή της μητέρας μπορεί να είναι βραχυχρόνια ή μακροχρόνια. Κάποιες μητέρες επίσης επιλέγουν να αντλούν γάλα για άλλους λόγους, όπως για να έχουν απόθεμα γάλακτος σε περίπτωση ανάγκης.
Κάποιες μητέρες επιλέγουν την άντληση με το χέρι ή κάνουν συνδυασμό αντλήσεων με το χέρι και την αντλία. Η άντληση με το χέρι είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται σχετικά εύκολα και είναι ικανοποιητική για περιστασιακές αντλήσεις. Ωστόσο κάποιες μητέρες επιλέγουν αυτή τη μέθοδο και σε μακροχρόνια βάση. Πολλές μητέρες ανακαλύπτουν ότι με το χέρι μπορούν να βγάλουν γάλα ακόμα και αμέσως μετά την χρήση της αντλίας, ή όταν η αντλία δεν βγάζει πια άλλο γάλα. Επίσης, ο συνδυασμός της άντλησης με το χέρι και με αντλία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή γάλακτος σε μητέρες πρόωρων μωρών.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σ’ αυτό το σημείο ότι αυτό που συχνά ακούμε ότι «αν δεν βγάζεις γάλα με την αντλία, δεν έχεις γάλα», ή «βγάλε γάλα με το θήλαστρο για να δεις πόσο έχεις», είναι ΜΥΘΟΣ. Αυτό που κάνει η αντλία βασικά, είναι να βγάζει το γάλα που είναι αποθηκευμένο στο στήθος και άρα, το πόσο γάλα βγάζει εξαρτάται μόνο από την ικανότητα αποθήκευσης του κάθε στήθους. Μια γυναίκα με μικρό στήθος θα βγάζει λιγότερο γάλα με την αντλία, γιατί το στήθος της έχει μικρότερη αποθηκευτική ικανότητα σε σχέση με το μεγάλο στήθος μιας άλλης γυναίκας, όμως η παραγωγή και των δύο γυναικών ανά 24ωρο μπορεί να είναι η ίδια.
Προσωπικά δεν κατάφερα να βγάλω ούτε σταγόνα γάλα με την αντλία στο πρώτο μου παιδί (κι ας θήλασα 2 χρόνια) και μόνο μικρές ποσότητες στο δεύτερο παιδί μου. Η σχέση μας με την αντλία δεν είναι ίδια με την σχέση μας με το μωρό όταν θηλάζει κι αυτό νομίζω ότι είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στο αν και πόσο γάλα θα καταφέρουμε να αντλήσουμε (πολλές μητέρες που έχουν κάνει ρουτίνα την άντληση γάλακτος λένε χιουμοριστικά ότι αισθάνονται σαν αγελάδες!).
Ο τρόπος που παίρνει το μωρό το γάλα από το στήθος διαφέρει κατά πολύ από τον τρόπο που το κάνει μια αντλία. Και φυσικά υπάρχει και η ωκυτοκίνη, η μαγική «ορμόνη της αγάπης», που ίσως είναι δύσκολο για κάποιες μητέρες να ενεργοποιηθεί με ένα μηχάνημα.. Η ωκυτοκίνη ενεργοποιεί το αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος και την έξοδό του από το στήθος και εκκρίνεται κάθε φορά που το μωρό θηλάζει ή όταν είναι η ώρα για να θηλάσει, όμως ακόμα και στη σκέψη του μωρού όταν είμαστε μακριά του. (Εκκρίνεται επίσης κατά τη διάρκεια του σεξ με τον σύντροφό μας κι είναι αυτή που μας κάνει να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε τη στιγμή).
Σίγουρα μπορεί να προκαλέσει την έκκρισή της και μια καλή αντλία, όμως δεν είναι το ίδιο με το να έχεις ένα μωρό στην αγκαλιά σου, που σε κοιτάει στα μάτια με λατρεία την ώρα που θηλάζει..
Πολλές μητέρες πάντως καταφέρνουν να αντλούν αρκετό γάλα με το χέρι ή με αντλία για πολύ καιρό. Άλλες βγάζουν λιγότερο γάλα ή καθόλου με την αντλία (όπως εγώ), ή παρατηρούν μείωση της παραγωγής εάν κάνουν μακροχρόνια χρήση της αντλίας. Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι πολλοί:
1. Κακής ποιότητας αντλία.
2. Λανθασμένη χρήση της αντλίας.
3. Ακατάλληλο μέγεθος χοάνης (πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο σε σχέση με τη θηλή).
4. Έντονο άγχος και στρες.
5. Αισθήματα ντροπής, φόβου, πόνου ή έντασης, τα οποία εμποδίζουν την έκκριση της ωκυτοκίνης, άρα και του γάλακτος.
Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε αντλία, το πρώτο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η συχνότητα με την οποία χρειάζεται να αντλείτε γάλα.
Θα ήταν καλό να γνωρίζετε ότι κάθε τύπος αντλίας είναι σχεδιασμένος για συγκεκριμένη χρήση και θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα εάν αγοράσετε μια αντλία που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Στην περίπτωση αυτή συνήθως «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» κι έτσι είναι ίσως καλύτερο να αγοράσετε ή να νοικιάσετε μια καλής ποιότητας αντλία η οποία θα καλύψει τις ανάγκες σας.
Υπάρχουν πολλοί τύποι αντλιών, οι πιο συνηθισμένοι από τους οποίους είναι οι χειροκίνητες αντλίες, οι ηλεκτρικές αντλίες μονής άντλησης (άντληση από το κάθε στήθος εναλλάξ), οι ηλεκτρικές αντλίες διπλής άντλησης (ταυτόχρονη άντληση και από τα δύο στήθη) και οι ενοικιαζόμενες νοσοκομειακές αντλίες.
Η γνώμη μου σε κάθε περίπτωση είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού συμβούλου θηλασμού, ο οποίος θα σας κατατοπίσει σχετικά με τις επιλογές που έχετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, θα σας δείξει πώς να χρησιμοποιείτε και να καθαρίζετε την αντλία, θα προσαρμόσει ίσως κάποια εξαρτήματα στα δικά σας μέτρα και θα κάνει μαζί σας ένα πρόγραμμα αντλήσεων που να ταιριάζει στο δικό σας καθημερινό πρόγραμμα και δεν θα υπονομεύει την παραγωγή σας.
Κάποιες πρακτικές συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα κατά την άντληση:
• Αντλήστε γάλα από το ένα στήθος την ώρα που θηλάζετε το μωρό σας από το άλλο.
• Βάλτε πολύ ζεστές κομπρέσες στο στήθος πριν την άντληση.
• Κάντε μασάζ στο στήθος πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της άντλησης.
• Μην το παρακάνετε! Αντλείστε τόσο γάλα όσο βγάζει η αντλία. Όταν η ροή σταματήσει ή μειωθεί, σταματήστε την αντλία και κάντε την επόμενη άντληση πιο σύντομα.
• Κατά την άντληση, δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο. Εάν πονάτε κάτι δεν κάνετε σωστά, ή απλώς η χοάνη δεν ταιριάζει στο μέγεθος της θηλή σας.
• Εάν ο πόνος υποχωρεί στη μικρότερη ένταση της αντλίας, αλλά συνεχίζετε να βγάζετε γάλα, αφήστε την ένταση στο σημείο εκείνο που δεν σας προκαλεί πόνο.
• Οι πρωινές ώρες είναι συνήθως πιο παραγωγικές από τις απογευματινές.
• Προσπαθήστε να βγάζετε γάλα περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.
• Εάν είστε μακριά από το μωρό σας, αντλείστε γάλα τόσες φορές όσες θα θηλάζατε εάν ήσασταν μαζί του.
• Προσπαθήστε να αντλείτε γάλα σε ένα μέρος ήσυχο, χωρίς πολλά ερεθίσματα. Χαλαρώστε όσο πιο πολύ μπορείτε και σκεφτείτε το μωρό σας ή κοιτάξτε μια φωτογραφία του.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος που αντλείτε γάλα, η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκη για κάποιες μητέρες και η επιλογή του τρόπου άντλησης (με το χέρι ή με αντλία) να είναι μια πρόκληση.
Ακολουθεί πίνακας με ενδεικτικές χρήσης της αντλίας καθώς και τύπους αντλιών:
Φιλικά
Βίκυ
—-
Η Βίκυ Φαρδογιάννη εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Θα την βρείτε στο thilasmos.wordpress.com
και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Ο συνδιασμος αντληση - αποστειρωση - γευμα ανα διωρο μας ελιωσε οικογενειακως... Εβλεπα τις φιλες μου να θηλαζουν και σκεφτομουν συνεχως τι λαθος εκανα...
H κόρη μου δεν μπόρεσε, δυστυχώς, να θηλάσει λόγω ανατομικού προβλήματος (σχιστία στον ουρανίσκο). Έτσι, η αμέσως επόμενη λύση ήταν η αποκλειστική άντληση με επαγγελματικό θήλαστρο. Για 7 μήνες έκανα 5-6 αντλήσεις την ημέρα και κάλυπτα όλα της τα γεύματα. Έκανα και μια τράπεζα γάλακτος για 2 μήνες ακόμη, αλλά είχε μια ιδιαίτερη γεύση όταν το ξεπάγωνα και δεν της πολυάρεσε. Ήταν πολύ κουραστική διαδικασία, όλη μέρα αντλήσεις-αποστειρώσεις, αλλά άξιζε τον κόπο. Δε συγκρίνεται βέβαια με τον απευθείας θηλασμό, που είχα την τύχη να βιώσω με τον γιο μου.
Θήλαστρο και εγώ κορίτσια , και στην κόρη μου που έμεινε θερμοκοιτίδα και μετα δεν έπιανε το στήθος αλλά και στα διδυμάκια μου. Μην γελάσετε αλλά στα δίδυμα ( και αυτά θερμοκοιτίδες ) αγόρασα 2 medela swing τα έβαζα ταυτόχρονα στο στήθος και τα σταθεροποιούσα με λευκοπλαστ από το φαρμακείο, έτσι μπορούσα να σηκώνομαι και να κάνω και ορισμένες δουλειές, με βόλεψε απίστευτα!
εγω γεννησα προωρα και αναγκαστηκα αρχισα να χρησιμοποιω το θηλαστρο του μαιευτηριου το οποιο ηταν της medela,θελωντας και μη το συνιθησα.οταν βγηκε το μωρο μου απο την θερμοκητιδα προσπαθησα να τον θηλασω αλλα δυστυχως η θηλη μου σχεδον ανυπαρκη συν το οτι το μωρακι μου δεν ειχε πολυ δυναμη!ολοι απο το νοσοκομειο μου ειπαν να συνεχισω με το θηλαστρο.αγορασα λοιπον της medela και εμεινα αρκετα ευχαριστημενη.τον εβαζα και στο στηθος μου βεβαια το παλευα γιατι πραγματικα ειμαι πολυ υπερ στον θηλασμο οταν και εφοσον μπορει να γινει!!!!!
Χρησιμοποίησα θήλαστρο γιατί ήθελα να νιώθω ανεξάρτητη! Είχα βοήθεια απο τη μητερα μου και τον συζυγο και το μόνο πράγμα που δεν μπορούσαν να κάνουν ηταν να ταΙσουν τον μπεμπη. Ετσι πήρα θήλαστρο ωστε να μπορούν να το κάνου και αυτό...Ειχα την ανάγκη να βγω για εναν καφέ χωρίς αγχος, να πάω στα μαγαζιά χωρις άγχος, να δω φίλους χωρις αγχος...Επίσης επέστρεψα στη δουλειά πολυ νωρις, οταν ο μικρούλης ηταν μόλις 3 μηνών και δεν ηθελα σε καμιά περίπτωση να του δωσω ξενο γάλα (είχε αλλεργία στο αγελαδινο γάλα). Τα γεύματα του ηταν πολυ συχνά κάθε 2 με 2,5 ωρες και ειχα κουραστει να είμαι ολη τη μερα με το στήθος εξω...Σταμάτησα με την αντλία να βγάζω γάλα οταν μπήκαν στη διατροφή του τα γευματακια...Δεν θα ξεχασω τη μερα που μου ειπε ο γιατρος να του δωσω φρούτο, ένιωσα μεγαλη ανακούφιση. Το ιδανικό θηλαστρο για μενα είναι το swing της medela, ηλεκτρικό με προετοιμασία μαστού. Ο θηλασμός ειναι οτι καλύτερο δωρο μπορούμε να κανουμε στα παιδια μας, ειτε χρησιμοποιουμε αντλία ειτε οχι (αν και ειναι πολύ κουραστικός). Οπως βολεύεται καθε μανουλα...
εγώ ξεκίνησα να βγάζω το γάλα κ να το αποθηκεύω γιατί είχα τα διδυμάκια μου στην μονάδα κ γιατί έχω εισέχουσα θηλή στο ένα στήθος.στην αρχή το έβγαζα με το ηλεκτρικό θήλαστρο με την διαφορά οτί για να κάνω μασάζ έβαζα ένα λαδάκι, που είναι και πόσιμο (το βρίσκεις στα φαρμακεία κ είναι απόλυτα ασφαλές για το μωρό) ώστε να μειώνετε ο πόνος κατά την διάρκεια της άντλησης.΄Ομως δεν άντεξα κ συνέχισα με το χειροκίνητο που κ αντλούσα περισσότερο γάλα κ με σχεδόν καθόλου πόνο.Δεν ήξερα πως το γάλα μειώνετε με τα θήλαστρα μέχρι που με ενημέρωσε η παιδίατρος για τα επαγγελματικά θήλαστρα που μιμούνται την κίνηση του μωρού κ σου δίνει την δυνατότητα να θηλάσεις περισσότερο καιρό.Με τηλέφωνα που μου έδωσε η ίδια νοίκιασα ένα επαγγελματικό κ έμεινα πολύ ευχαριστημένη.Δυστυχώς ο ένας μου γιός δεν έπιασε καθόλου θηλή ενώ ο δεύτερος μπορώ να πω το απολάμβανε,όντως το συναίσθημα που νοιώθει μια μητέρα δεν συγκρίνεται ούτε κ περιγράφετε.Έτσι θήλασα 2 1/2 μήνες τουλάχιστον, διάστημα λίγο αλλά δεν είχα άλλο γάλα δυστυχώς.εάν κάποια απο εσάς ενδιαφέρετε μπορώ να σας δώσω κάποια τηλέφωνα χωρίς να θέλω να κάνω κάποια διαφήμιση ούτε να προτρέψω κάποια μητέρα σε θήλαστρα γιατί επαναλαμβάνω πως ο θηλασμός δεν συγκρίνεται με τίποτα....Γι'αυτό συμφωνώ με την trikori...κορίτσια θηλάστε.
θηλαστρο για 8 μηνες!με αποκλεστικα δικο μου γαλα και εφτιαχνα και αποθηκη! τελειο το medella harmonυ χειροκινητο.και στα 2 παιδακια μου.ουτε πονο ουτε τιποτα,σε 10 λεπτα ετοιμη και το γαλα αφθονο:-D
εγώ την "πάτησα" με το θήλαστρο κ μου έκοψε το γάλα σε 3 μήνες..... στη μπισκοτίνα δεν το άγγιξα, ούτε το θήλαστρο ούτε το μπιμπερό!!! Πάντως, αν κάνεις σωστή χρήση μπορεί κ να σε βοηθήσει! Θηλάστε, κορίτσια!!!!!!!!
Θήλασα το παιδί μου έντεκα μήνες αποκλειστικά χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αντλία και βάζοντας το παιδί στο στήθος λίγες φορές και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είχα απίστευτες ποσότητες γάλακτος και πάρα πολλά παοθέματα που και προσέφερα σε άλλα παιδάκια. ο λόγος που το έκανα ήταν γιατί ηθελα να γνωρίζω την ποσότητα γάλακτος που έπινε, οπότε και να είμαι σίγουρη ότι χόρτασε για να κανονίζω τις ώρες ταϊσματος και να μην είμαι με το στήθος έξω όλη την ώρα, κάτι που έκανε να νιώθω εξαιρετικα΄άβολα. Επίσης χρησιμοποίησα αντλία, γιατί θεωρούσα και πίστευα πάντα, σίγουρα λανθασμένα βέβαιαια, ότι το μωρό μου αποκλείτεται να χορτάσει μόνο από το σθήθος, γιατί δεν ήξερα πόσο τροφή εκλαμβάνει. Ετσι με την αντλία ένιωθα απόλυτη σιγουριά και αντλούσα κάθε δου τρεις ώρες διακόσια ml γάλα και από τα δύο στήθη και πολλές φορές και πολύ παραπάνω γάλα ειδικά όταν έπινα πολλά υγρά. Σε πολλούς φάνταζε παράξενο και αστείο, εγώ όμως αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι αν δεν χρησιμοποιούσα αντλία, δεν θα κατάφερνα να δώσω στο παιδί μου μητρικό γάλα. με τον τρόπο αυτό το κοριτσάκι μου ήπιε μητρικό γάλα αποκλειστικά για έντεκε μήνες, χρόνος ρεκόρ για εμένα, που δεν είχα ποτέ καλή σχέση με αυτό που λέμε μητρικό θηλασμό. ευχαριστώ.