Σκέφτομαι εδώ και πολύ καιρό αν θα βάλω ή όχι το site αυτό… Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι τις αντιδράσεις.
Τελικά θα το βάλω: ούτως ή άλλως το να αντιδράς άσχημα ή να αηδιάζεις με κάτι το οποίο αφορά το σώμα σου, πόσο μάλλον το αναπαραγωγικό σου σύστημα, είναι χαζό, δεν είναι;
Χρόνια ολόκληρα -πριν καν μπω στον κόσμο των φουσκωμένων κοιλιών και των μωρών- φωνάζω πως η μέση Ελληνίδα δεν έχει ιδέα πώς λειτουργεί το (γυναικείο) σύστημά της.
Μας είχε πει κάποτε ένα καθηγητής μας στην Ιατρική σχολή ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών νομίζουν πως…. ουρούν από το ίδιο μέρος απ’ όπου γεννούν. Τότε μου φάνηκε αδιανόητο, όμως από πολλές συζητήσεις μέσα στα χρόνια με φίλες μου συνειδητοποίησα ότι έχει δίκιο.
Αυτό οφείλεται τόσο στην απουσία μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, όσο και στο ότι η μέση Ελληνική οικογένεια εξακολουθεί να θεωρεί το θέμα «σεξ και αναπαραγωγή» ταμπού. Μιλάμε στα παιδιά μας με όρους «πουλάκι», «γατάκι», «κουτάκι» και ξεχνάμε να τους εξηγήσουμε οτιδήποτε παραπάνω, παρά τα αφήνουμε να τα ανακαλύψουν βασικά μόνα τους.
Από την καθημερινή μου επαφή πια με γυναίκες (μαμάδες και όχι ακόμα μαμάδες) βλέπω ότι δεν έχουμε ιδέα για το πώς λειτουργεί ο κύκλος μας, γιατί έχουμε περίοδο, πώς γίνεται η σύλληψη, από πού ξεκινάει το ωάριο και που καταλήγει, τι σημαίνει ωορρηξία. Γιατί δεν έχουμε όλες οι γυναίκες σταθερό κύκλο; Τι σημαίνει η αλλαγή στις εκκρίσεις που όλες παρατηρούμε μέσα στο μήνα;
Αποφάσισα, λοιπόν, να ασχοληθούμε σιγά σιγά ΚΑΙ με αυτά τα θέματα.
Πρώτο απ’ όλους θα σας συστήσω τον… τράχηλο της γυναίκας.
O τράχηλος είναι στην ουσία η είσοδος της μήτρας.
Είναι αυτός στον οποίο αναφερόμαστε κατά τον τοκετό, όταν λέμε «Διαστολή 1», «Διαστολή 5», «Διαστολή τελεία»!
Πώς είναι αυτός ο τράχηλος; Τι μορφή έχει; Πού βρίσκεται; Είναι χαμένος μέσα στο σώμα της γυναίκας; Κάθε άλλο… Μπορεί κάθε γυναίκα να τον αγγίξει εύκολα με την άκρη του δείκτη της.
Η θέση και η υφή του τραχήλου μάλιστα αλλάζει κατά τη διάρκεια του κύκλου. Πριν την ωορρηξία ο τράχηλος είναι σκληρός στην υφή (όπως η άκρη της μύτης μας) και είναι κλειστός. Καθώς πλησιάζουμε στην ωορρηξία, ο τράχηλος γίνεται μαλακός όπως τα χείλη μας, ανεβαίνει ψηλότερα, ανοίγει, ενώ οι εκκρίσεις του είναι ιδιαίτερα… υγρές και κολλώδεις. Πολλές γυναίκες που θέλουν να κάνουν μωρό, ελέγχουν τη θέση και τις εκκρίσεις του τραχήλου τους για να καταλάβουν πότε θα έχουν ωορρηξία.
Πριν φτάσουμε, όμως, να αναλύουμε όλα αυτά, ας κάνουμε πρώτα ένα… tour στον κόσμο του τραχήλου.
To Beautiful Cervix (όμορφος τράχηλος) είναι το project που ξεκίνησε μια φοιτήτρια μαιευτικής προκειμένου να καταλάβει πως λειτουργεί ο κύκλος της και να κατανοήσει καλύτερα τον μαγικό κόσμο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Ξεκίνησε φωτογραφίζοντας κάθε μέρα τον δικό της τράχηλο. Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες ΕΔΩ (και θα καταλάβετε και τι ακριβώς βλέπει ο γυναικολόγος σε κάθε τεστ ΠΑΠ)
Στο http://www.beautifulcervix.com θα δείτε φωτογραφίες από τραχήλους από γυναίκες διαφορετικών ηλικιών σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου τους.
Το περιεχόμενο μπορεί να σοκάρει κάποιους, όμως έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο. Τα σχόλια, άλλωστε, μιλούν από μόνα τους!
Καλό… εσωτερικό ταξίδι!
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
ο τραχηλος μου ειναι κλειστος ειμαι 39 ετων γιατι?
Πραγματικα πολυ ωραιο Αρθρο ειναι κριμα που εδω στην Ελλαδα τα θεωρουν ακομα Ταμπου αυτα τα Θεματα και ετσι δυστιχως η Γυναικες να μην εχουν Ιδεα πως λειτουργει το Σωμα τους.
Απίστευτος συντονισμός. Χθές σχολίασε η γυναικολόγος μου πως έχω "αιμοραγικό τράχηλο" αλλά δεν χρειάζεται να με ανησυχεί εφόσον το τέστ ΠΑΠ είναι καθαρό, και προσπαθούσα να καταλάβω αν σωστά θυμάμαι πως ο τράχηλος είναι η είσοδος της μήτρας. Πολύ χρήσιμο, ευχαριστούμε!