Είχα διαβάσει κατά καιρούς για το πόσο πιο ωφέλιμο είναι το κατσικίσιο (γίδινο) γάλα για τον άνθρωπο. Παράλληλα, οι έρευνες και τα αποκαλυπτικά άρθρα για το πόσο ΜΗ συμβατό με τον άνθρωπο είναι το αγελαδινό γάλα αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Δεν είναι πια μυστικό: λίγοι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν αγελαδινό γάλα άνετα και ωραία. Πολύ περισσότεροι παρουσιάζουν από ελαφριά δυσανεξία (εγώ ανήκω σ’ αυτούς) εώς σοβαρή αλλεργία.
Το γίδινο γάλα, λοιπόν, είναι πολύ πιο κοντά στο ανθρώπινο γάλα απ’ ότι είναι το αγελαδινό. Η αξία του είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων… Μην ξεχνάτε ότι ο Δίας τράφηκε από το γάλα της κατσίκας Αμάλθειας όταν ήταν μωρό.
Εμείς αγοράζουμε γίδινο γάλα εδώ και αρκετούς μήνες και ήρθε η ώρα να σας γράψω το πώς καταλήξαμε σ’ αυτό…
Η κόρη μου από πολύ μωρό είχε μεγάλη δυσκολία στα κακά της. Δεν ήταν δυσκοίλια με την έννοια της… συχνότητας, αλλά κάθε φορά ζοριζόταν τόσο πολύ που μας άκουγε όλη η γειτονιά. Είχαμε σηκώσει τα χέρια ψηλά, μιας και είχαμε δοκιμάσει κάθε τρόφιμο που υποτείθεται δίνει… μαλακά κακά, αλλά τζίφος.
Κάποια στιγμή θυμήθηκα ένα άρθρο που είχα διαβάσει, όπου μεταξύ των άλλων συνδεόταν η δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα με τα σκληρά κακά (σόρρυ αν σας αηδιάζω, αλλά γονείς είμαστε). Η αντιπρόταση ήταν το κατσικίσιο. Ρώτησα τη γιατρό μας αν μπορώ να της δώσω και μου είπε «Και το ρωτάς; Άφοβα!«
Ξεκινήσαμε λοιπόν και μέσα σε λίγες μέρες είδαμε μεγάλη εξέλιξη. Λίγους μήνες μετά, το παιδί μας κάνει επιτέλους κακά χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι (βοήθησε και το παστελάκι μια στις τόσες).
Όμως με το που ξεκινήσαμε το γίδινο γάλα, είδα και μια άλλη διαφορά: η Αθηνά έβγαζε κατά καιρούς μικρά ανεπαίσθητα σπιθουράκια, μη ορατά στο μάτι, αλλά αισθητά στην αφή, στα μπουτάκια, την πλάτη και τα μπράτσα. Κάποιες μέρες έξυνε την πλάτη της τόσο πολύ που άφηνε τεράστιες γρατζουνιές. Και πάλι είχα δοκιμάσει να αλλάξω αφρόλουτρα, πάνες, τα πάντα.
Μόλις άρχισε να πίνει το κατσικίσιο, τσουπ! Χάθηκαν τα σπιθούρια! Επανέρχονται μόνο όταν ξεμένουμε από κατσικίσιο γάλα και δίνουμε αναγκαστικά για λίγες μέρες αγελαδινό.
Κατέληξα, λοιπόν, ότι και το παιδάκι μου είχε μια μορφή δυσανεξίας στο αγελαδινό γάλα. Με το κατσικίσιο πίνει πια και μεγαλύτερη ποσότητα, μιας και είχε αρχίσει να το ελαττώνει το γάλα. Της αρέσει πολύ!!
Φυσικά αντικαταστάθηκαν και τα αγελαδινά γιαούρτια και περιορίστηκε όσο είναι δυνατό το μοσχαρίσιο κρέας.
Με μια γρήγορα ματιά:
Το κατσικίσιο γάλα ειναι πλουσιότερο σε βιταμίνες Α και Β6 και ασβέστιο και περιέχει λιγότερη λακτόζη σε σχέση με το αγελαδινό. Η πρωτείνη του κατσικίσιου γάλακτος το κάνει πιο εύπεπτο για τον άνθρωπο απ’ ότι η πρωτείνη του αγελαδινού.
Εμείς λατρεύουμε το γάλα Eρίφι της εταιρείας Ιναχος. Είναι πεντανόστιμο και δεν μυρίζει ΚΑΘΟΛΟΥ.
Στο site της εταιρείαςwww.inahos.gr γράφει:
Ένα γάλα υψηλής παστερίωσης πλήρες και ομογενοποιημένο. Συλλέγεται από επιλεγμένα κοπάδια αιγών εγχώριας φυλής, με αυστηρό κριτήριο τους κανόνες υγιεινής, ώστε να έχουμε ένα παραδοσιακό προϊόν υψηλής ποιότητας. Το κατσικίσιο γάλα εκτός της αυταπόδεικτης υπεροχής του σε ενέργεια, έχει πολυάριθμα πλεονεκτήματα για την υγεία, στομαχικές παθήσεις , άγχος, αϋπνίες, δυσπεψία κ.α. Ένα γάλα που με βάση τον πλούτο του σε αντισώματα και μεταλλικά συστατικά(ασβέστιο, φώσφορο κ.τ.λ.) μπορεί να χαρακτηριστεί ως φάρμακο
Όταν δεν το βρίσκουμε, αγοράζουμε το κατσικίσιο Όλυμπος (θα το βρείτε εύκολα σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, μόνο που αυτό έχει μια ελαφριά μυρωδιά).
Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει και εσείς κάτι ανάλογο στο παιδάκι σας, δοκιμάστε κατσικίσιο. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα, μάλλον θα κερδίσετε!
Αλλά να ξέρετε πως χρειάζονται τουλάχιστον 2 βδομάδες για να δείτε διαφορά!
Μερικά ενδιαφέρονται άρθρα:
Το γίδινο γάλα είναι πολύ πιο ωφέλιμο για την υγεία απ’ ότι το αγελαδινό
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
"Ένα γάλα υψηλής παστερίωσης πλήρες και ομογενοποιημένο": αγαπητε αν δεν το εχεις καταλαβει, λογω της υψηλής παστερίωσης δεν μενει στο γαλα που πινετε καμμια διατροφικη αξια ειναι ενα ουδετερο αναενεργο υγρο , οποτε πινετε αυτο που λεω εγω "λευκο νερο", γιαυτο και η κορουλα σου δεν εχει παρενεργειες
Το σκεφτηκα κ εγω! Η υψηλη παστεριωση,για να επιτευχθει γαλα μακρας διαρκειας μαζι με τα βακτηρια σκοτωνει κ τα περισσοτερα,πολυτιμα στοιχεια του
Κι ο δικος μου μετα απο 13 μηνες θηλασμου, δεν επιανε μπιμπερο και αφου βγηκαμε αλλεργικοι στο αγελαδινο (γι'αυτο δεν εβαζε κιλα ενω ψηλωνε), δοκιμασαμε το κατσικισιο Ολυμπος και πινει μεχρι και 800ml το 24ωρο.. Απο τοτε και αφου κοψαμε κ μερικα ακομα αρχισε να βαζει κιλα..
Και εμείς κατσικίσιο του δίνουμε του μικρού από τη μέρα που χρόνισε. Γενικά ο παιδίατρος μας δεν είναι πολύ υπέρ των αγελαδινών προιόντων και πολύ κατά των βρεφικών σκευασμάταν (γαλατ, γιαουρτάκια κλπ). Το Όλυμπος γενικά δεν ενδείκνυται καθώς έχει χαρακτηριστεί μεταλλαγμένο. Εμείς προτιμάμε βιολόγικα γάλατα όπως το ΕΒΟΛ που μπορείτε να το βρείτε στα super market αλλά όχι πολύ εύκολα. Επειδή λοιπόν παίζαμε κρυφτούλι συνέχεια πήγαμε σε ένα μαγαζί με βιολογικά προιόντα και του ζητήσαμε να μας κρατάει το γάλα μας. Πολύ καλό είναι και του Στάμου (το βρίσκεται σχεδόν παντού) το οποίο δεν είναι βιολογικό αλλά δεν πειράζει. Επίσης και γιαουρτάκι πρόβειο του δίνουμε.
ΒΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ?ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΓΕΙΤΟΝΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΣΙΚΕΣ.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΕΧΕΙ ΣΤΑΥΡΩΣΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΥΛΑ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΣΩΣΤΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ?ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ?ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ!!!!!!
KAI EMEIS KATSIKISIO DINOUME STHN KOROULA MAS POU EINAI 3 1/2.BEBEAIA EIMASTE TYXEROI GIATI O PAPOYS MAS EXEI DIKA TOY ZWA.O GIATROS MAS BEBAIA MAS EIPE OTI DEN EIXE TO DIAKAIOMA SAN GIATROS NA MAS PROTINEI MH PASTERIOMENO GALA ALLA EMEIS EIMASTE SIGOUROI GIA THN POIOTHTA TOY LOGO TON SYXNON ELEGXON APO EIDIKOYS.TO PINEI EYXARISTA K DEN MAS ZORIZEI OPOS EKANE PRIN ME TO AGELADINO.
Κι εμεις το κατσικισιο ΟΛΥΜΠΟΣ πινουμε! ο μικρος μας, ισως επειδη θηλασε αποκληστικά για 8 μηνες, δεν πολυ αγαπαγε το γαλα. μεχρι να κλεισει χρονο του το διναμε ενω κοιμοταν (!) τα δοκιμασαμε ολα αλλα τιποτα ευτυχως η παιδιατρος μας, μας συστησε το κατσικίσιο γάλα και το πινει με ευχαριστηση βικη μου, τα παιδικα γαλατα ειναι εμπλουτισμενα με σιδηρο και βιταμινες οι παιδιατροι λενε μετα τον χρονο γιατι τοτε το παιδι θα τρωει τα παντα και θα παιρνει τα απαραιτητα στοιχεια απο την διατροφη του και συνεπως το γαλα του δεν χρειαζεται να ειναι το εμπλουτισμενο ΥΓ οι μαιες καλες ειναι αλλα ... θα ελεγα ο καθενας στην ειδικοτητα του οταν γεννησα τον γιο μου διαπιστωσα οτι δεν μπορω να τον θηλασω για κατασκευαστηκους λογους (πολυ μικρες θηλες) η μαια στο μαιευτηριο μου ελεγε και επεμενε οτι δεν πειραζει ας πιει την φορμουλα εγω εσκαγα που δεν μπορουσα να θηλασω ευτυχως η παιδιατρος μας (που κατα τυχη ειναι και στο μαιετηριο που γεννησα) μου συστησε τους δισκους της chicco (http://www.chicco.gr/el/en_diskoi_sti8ous_kaoutsouk_small.html) απο καουτσουκ παντα (γιατι ειναι φυσικο προϊόν σε αντιθεση με την σιλικονη) και ο μικρος μας καταφερε να θηλασει 8 μηνες (και λιγο παραπανω γιατι ειχα κανει τραπεζα γαλακτος)
καλησπερα σας ... ειμαι νεα στην παρεα σας κ νεα μανουλα :) θ ηθελα να μου πειτε ποτε ειναι καλο να ξεκινησουμε το φρεσκο γαλα? γιατι παιδιατροι κ μαιες δεν συμφωνουν.... οι παιδιατροι λενε στον χρονο κ οι μαιες μετα τους 6 μηνες... αναμενω απαντησεις κ συμβουλες
Egw armegw tin katsika pou exw spiti kai pinw kathe mera katsikisio gala pisteuw pws me exei wfelisei polu me voithaei na exw kathari skepsi!
kalhspera sas emena h mpempa mou einai 5 minwn,exoume polla provlimata me to ageladino gala alla fovamai oti einai poly mikri gia katsikisio ???
γεια σε ολους.και η μικρουλα μου απο τοτε που αρχισαμε το φρεσκο κατσικισιο πινει και προτιμα.οι κατσικες ομως δεν εχουν συνεχεια γαλα διαθεσιμο..γιαυτο δεν το βρισκουμε συχνα στα σουπερ.παιρνουμε οταν βρισκουμε το ολυμπος και το εβολ.το εριφι που το βρισκουμε?οσο για τα μεταλαγμενα δεν υπαρχει λυση..ειμαστε στα χερια των μεγαλοβιομηχανιων...μας ταιζουν χιλιες δυο μ..... για ναεχουν κερδος και να μας στελνουν σιγα σιγα και υπουλα....τι να πεις,αφου λισαξαμε να γινουμε ευρωπαικη και καπιταλιστικη χωρα...
Τι γάλα να δώσουμε βρε κορίτσια στα μωράκια μας σ΄αυτόν τον "μεταλλαγμένο" κόσμο που ζούμε ; Τις προάλλες στην Πανόρμου βρήκαμε κάποια άτομα της Greenpeace..Μας είπαν πως μεταλλαγμένα γάλατα είναι τα Δέλτα, Μεβγαλ, Όλυμπος , ακόμα και το Κουκάκη. Όταν τους ρωτήσαμε για άλλα, όπως Φάγε ή Άγνό μας απάντησαν πως μερικές γαλακτοβιομηχανίες δεν τους επέτρεψαν να μπουν καν για να κάνουν ελέγχους.. Καταλαβαίνετε δηλαδή.. Μου φαίνεται πως μόνο τα παιδάκια της επαρχίας είναι ίσως τυχερά που ακόμα μπορούν να πιουν γαλατάκι "γνήσιο" αγελαδινό ή κατσικίσιο....
Μέχρι και 17 μηνών έδινα στο γιο μου βιολογικό γάλα κατσικίσιο ακόμα και σε σκόνη που έβρισκα το Nanny. Πολύ καλό μου είχε φανεί και το ΕΒΟΛ (το ΟΛΥΜΠΟΣ έχει κατηγορηθεί ως μεταλλαγμένο μαζί με άλλες γνωστές μάρκες). Πριν 2 εβδομάδες όμως που έτυχε να το αναφέρω στην παιδίατρο μου είπε να προτιμώ και στο γάλα και στα γιαούρτια αγελαδινά, γιατί (παρόλο που πολλές γενιές μεγάλωσαν με γάλα από την κατσίκα), το κατσικίσιο γάλα έχει περισσότερα λιπαρά και επιβαρύνει τα νεφρά των παιδιών. Γι'αυτό και δεν υπάρχουν ουσιαστικά κατσικίσια γάλατα σε σκόνη, παρά αγελαδινά.
Το κατσικίσιο "Όλυμπος" είναι σε έλλειψη. Κι εγώ έχω να το βρω κανά μήνα σε super market. Βρήκα ένα κατσικίσιο "Στάμου" το οποίο όμως μυρίζει αρκετά. Επίσης υπάρχει της "ΕΒΟΛ" το οποίο ακόμα δεν έχω δοκιμάσει. Το "Ερίφι" δεν το έχω βρει πουθενά. Καμία πρόταση για το που μπορούμε να το βρούμε???
Δεν νομίζω να το πουλάνε σε σουπερ μαρκετ. Εγώ το έχω βρει σε 2 μαγαζια με προιόντα γάλακτος ένα στα Ανω Πατήσια και ένα στην Καισαριανή. Φέρνουν μόνο κάποια κομμάτια προφανώς γιατί είναι ακριβό και δεν επιστρέφονται τα μπουκάλια που έχουν μείνει. Αν σε ενδιαφέρει κάποια περιοχή πές μου.
Το Ερίφι έπαιρνα κι εγώ ένα διάστημα, είναι πολύ καλό, αλλά δεν το βρίσκω εύκολα στην πόλη μου. Ευτυχώς δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το αγελαδινό.
Κορίτσια γειά σας! Ενθουσιάστηκα και εγώ στην ιδέα αυτού του γάλατος αλλά πήγα σε δύο γνωστά super markets και δεν το βρήκα! Ούτε καν το Όλυμπος σε γίδινο! Εσείς απο που τα προμηθεύεστε;;;;;;;;
Οσες έχετε πρόβλημα και δεν πείνουν το γάλα προσπαθήστε να τα ξεγελάσετε. Εγώ του έβαλα για δυο μέρες μισό κατσικίσιο και μισό από το δικό του και δεν κατάλαβε την διαφορά. Χτες του έδωσα μόνο κατσικίσιο και το ήπιε μονορούφι.
Τώρα που το λες και ο γιος μου για να πάει τουαλέτα έχει δυσκολία. Οι κενώσεις του είναι πολύ μεγάλες και έχει δυσκολία να τις απορρίψει (συγνώμη για την περιγραφή)!!! Πίνει γάλα κάθε πρωί και βράδυ ένα μεγάλο ποτήρι. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι μπορούσε να είναι από το γάλα. Σαν λύση του βάζω μέσα μια κουταλιά μέλι, αλλά δεν είδα μεγάλη βελτίωση. Φυσικά είναι και πολύ μίζερος στο φαγητό του. Μακαρόνια, ρύζι, κριθαράκι, γλυκά τα τρώει χωρίς συζήτηση. Απο λαχανικά μόνο καρότο και αγγούρι. Στα φρούτα έχουμε μεγαλύτερη γκάμα. Αλλά με τίποτα να φάει λαδερό φαγητό. Κρέας με μεγάλη δυσκολία. Θα δοκιμάσουμε να κάνουμε αλλαγή στο γάλα. Αρκεί να το δεχτεί! Είπαμε, μίζερος!
Κοριτσια εχτες διαβασα το αρθρο και ειπα να το δοκιμασουμε στο μικρο.Του δινουμε το δελτα advance μεχρι τωρα.Τη συγκεκριμενη μαρκα δε τη βρηκα και του πηρα το γιδινο του Ολυμπος αλλα τζιφος.Μολις το δοκιμασε αρχισε να τσιριζει και να τον κυνηγαμε γυρω απο τη τραπεζαρια...Τελικα του βαλαμε το γνωστο του γαλα και αφου το ηπιε ξεραθηκε στον υπνο.Μακαρι να το πινε γιατι ειναι πολυ καλο.Προσφατα οι δικοι μου βγηκαν σε συνταξη και πηραν μια κατσικα με κατσικακια προβατακια και κοτουλες.Η μαμα μου ξερει να το βραζει το γαλα και να το παστεριωνει οποτε θα του κανω και απο εκει μια δοκιμη να δουμε αν θα το πιει.Παντως ξερω οτι το καλυτερο γαλα και σχεδον ιδιο με το μητρικο ειναι το γαλα γαιδουρας αλλα ειναι δυσευρετο και ακριβο.Οι δικοι μου εχουν πιει μπολικο τετοιο μετα το θηλασμο τους απο τις γιαγιες μου γιατι μεγαλωσαν σε χωρια που ειχαν τετοια πραγματα!
Αχ πόσο δίκιο έχεις , μόνο της μανούλας είναι θυσαυρός!!
Κορίτσια το βρήκα το γάλα αυτό, το οποίο πρέπει να καταναλωθεί μέχρι 5 ημέρες αλλά επάνω γράφει υψηλής παστερίωσης. Και έχω μπερδευτεί γιατί ο γιατρός μου είπε φρέσκο. Αυτό τί είναι?
Φρέσκο θεωρείται Myrto. Πόσο είναι το παιδάκι σου;
Είναι 18 μηνών. Εμείς πείνουμε αγελαδινό, αλλά επειδή έχει κάτι μικρά σπυράκια στο πρόσωπο και στα μπρατσάκια, (στο χρώμα του δέρματος αλλά η περιοχή εκεί είναι τραχιά)λέω μήπως και... Με ένα ψάξιμο στο δίκτυο λένε ότι το γάλα υψηλής παστερίωσης καταστρέφει πολλά καλά συστατικά του γάλακτος και έχει και μεγάλη διαρκεια ζωής) κάτι που δεν ισχύει σε αυτό το γάλα. Εκεί έχω μπερδευτεί. Πάντως ότιμας έχεις προτίνει μέχρι τώρα είναι κορφή και περιμένω και άλλες προτάσεις.
Myrto, εγώ λέω go for it! Αφού είναι 18 μηνών, έχει σίγουρα μια πλήρη διατροφή από την οποία μπορεί να πάρει βιταμίνες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το γάλα τελικά δεν είναι και ο... θησαυρός του κόσμου! :)
Και εμείς δίνουμε κατσικίσιο γάλα στα παιδιά...το πίνουν από μωρά..τώρα στα βιολογικά είδα το βουβαλίσιο γάλα το οποίο λέει ότι είναι ακόμα πιο θρεπτικό και είναι κατάλληλο για αυτούς που έχουν δυσανεξία...έχετε ακούσει κάτι; εγώ που το δοκίμασα μου φάνηκε αρκετά καλό. δεν είχε ιδιαίτερη μυρωδιά απλά ίσως να φανεί σε κάποιον πιο "βαρύ"/λιπαρό..
Γνωρίζει κάποια μανούλα αν υπάρχει κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι με 2% λιπαρά;
Υπάρχει γίδινο γάλα ελαφρύ 1,5% ελαφρύ, "ερίφι"
gia sas koritsia. xthes itan i teleytaia mera pou thilasa to asteraki mou.distixos mitriko gala giok. 11 mines apoklistikos thilasmos !!apo tin arxi pou xekinisa to thilasmo epina poli poli gala - ageladino fisika-kai to moro gemize sinexos spiria. epsaxna kai allaza ta panta gia na vro ti tin enoxlei. telika molis stamatisa na pino ageladino kai xekinisa to katsikisio katharise to prosopo tis annoulas mou.emfanise mia disanexia sto ageladino. etsi tis edina kai giaourtaki provio. tora pou stamatise o thilasmos psaxnome ki ego me ta galata. ego epina katsikisio olympos alla i poli megali diarkeia lixis me eixe provlimatisei poli. o paidiatros mou protine koukaki i olympos .alla ego skeftomai kai to katsikisio .sta super markets den exo vrei fresko katsikisio. xerete pou mporo na vro ??eimai thessaloniki .
ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΘΗΛΑΣΑ ΤΗΝ ΚΟΡΟΥΛΑ ΜΟΥ ΜΕΧΡΙ 8 ΜΗΝΩΝ. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΔΙΝΑ ΓΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΗUMANA 2. ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΠΙΝΕΙ- ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ- ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΑDVANCE ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗΣ. ΤΗΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ.
Ο μικρός Ξανθομπούμπουρας 22 μηνών πλέον, από 6 μηνών τρώει μόνο κατσικίσιο ή πρόβειο γιαούρτι. ¨οταν πλέον έγινε 12 μηνών, ζήτησα από την παιδίατρο να σταματήσουμε το Almiron (την χρυσώσαμε την εταιρία ξεκινήσαμε το ειδικό γάλα για πρόωρα/λιπόβαρη παιδάκια μέχρι 12 μηνών)και να ξεκινήσουμε πλέον φρέσκο. Εκείνη για αρχή πρότεινε ένα από τα "παιδικά" για 1-2 μήνες και μετά φρέσκο. Ο μικρός βέβαια είχε άλλη γνώμη! Με το που πλησιάζαμε το μπιμπερό με το "παιδικό" γάλα, γυρνούσε το κεφάλι από την άλλη, και αηδίαζε....Ετσι δοκίμασα το κατσικίσιο βιολογικό ΕΒΟΛ... χα χα μονορούφι!!!!! η παιδίατρος έμεινε .... και το επικρότησε βέβαια να συνεχίσουμε!το μόνο πρόβλημα είναι ότι η παραγωγή γάλακτος σταματάει για λίγους μήνες και τώρα ξεκινάει πάλι. Μακάρι να το καταλάβουν και άλλοι γονείς και να σταματήσουν τα "παιδικά" γάλατα/γιαούρτια και να μην κοιτάνε το ντιζάιν ή αν μυρίζει.
Γειά σας κορίτσια (και αγόρια!). Εγώ θυλασα το Αγοράκι μου για σχεδών 1 χρόνο και τώρα του δίνω κατσικίσιο γάλα. Είναι αλίθεια πως είναι λίγο δισεύρετο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Αθήνας. Ήχαμε αρχίσει με Ολυμπος αλλά η μεγάλη ημερομηνία λήξης δεν μας άρεσε. Έτσι βρήκαμε στο Σκλαβενίτη το ΕΒΟΛ βιολογικό σε γιάληνο μπουκάλι. Είναι λίγο ακριβό (κατι παραπάνο απο 2 ευρώ το λίτρο). Αλλά πιστέυω πώς τα γάλατα σε κουτιά, σκόνες κλπ είναι ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ μπορουμε να δώσουμε στα παιδιά μας!!!! Σκονη γάλα???? Ποιός ξέρει τι βάζουν μέσα... Γενικά προσπαθώ να δώσω στο Ορφέα μου (που κοντεύει 13 μηνών) μόνο ΓΝΗΣΙΑ τρωφημα και γευσεις... Δεν του έδωσα ΠΟΤΕ κρέμες τυπου φαρίν λακτέ κλπ... Τις κρέμες τισ εφτιαχνα μόνη μου (που δεν είμαι και καμιά σούπερ μαγήρισα): Φρούτα αλεσμένα, μπισκότο (που έφτιαχνα εγω με αλεύρι απο το χωριό) με γάλα ή γιαούρτι (γίδινο βέβαια)... Καταρχας τον βλέπεις και τον χέραισαι! Είναι αγόραρος! Δυνατός και γεροδεμένος (Οχι όμως παχης)... Προσπαθώ να τα λέω στις υπόλιπες μαμάδες αλλά πολλές ακούνε υπερβολικά τουσ γιατρούς τους οι οποίοι ΠΕΡΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ απο αυτες τις εταιριες για να πρωοθουν τα προιοντα τους!!
ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ.... ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΩΦΕΛΕΙ. ΤΟ ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ 18 ΜΗΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΟΤΕ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΙΝΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ. ΠΙΝΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΛΙΤΡΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. ΠΙΝΟΥΜΕ ΟΛΥΜΠΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗΣ Η ΕΒΟΛ ΦΡΕΣΚΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.
Εμεις δοκιμασαμε το κατσικισιο "Σταμου", φρεσκο κ αρεσε στα παιδια. Η τιμη του ειναι 1,8 το λιτρο αλλα δεν ξερω αν το βρισκεις σε super markets ..(εμεις το παιρνουμε απο το πρατηριο Σταμου που ειναι κοντα μας). Παντως δεν τρελαινομαι με το γαλα γιατι ολα αυτα που κυκλοφορουν νομιζω ειναι τιγκα στην ορμονη (το λιγοτερο) κ στην αντιβιωση. Με προβληματιζει γενικα το θεμα γαλα.. Ο μεγαλος μου δεν ειναι φανατικος, πινει οποτε θελει, ο μικρος μου μολις σταματησε να θηλαζει (ειναι 2 χρονων οποτε μπορει να πινει φρεσκο) κ πινει Ολυμπος βιολογικο η το κατσικισιο επισης οποτε θελει..
Όταν ο μικρός χρόνισε ξεκινήσαμε και εμείς με κατσικίσιο γιατί ακούσαμε πως είναι πολύ καλύτερο από το αγελαδινό. Όταν το ανακοινώσαμε στον παιδίατρο όμως μας είπε πως το κατσικίσιο έχει πολύ μικρότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από το αγελαδινό και αφού δεν υπάρχει πρόβλημα αλλεργίας να συνεχίσουμε με αγελαδινό. Ο μικρούλης μου (21 μηνών) πίνει μπόλικο γαλατάκι, τρώει μπόλικο μοσχαράκι, δεν βγάζει κανένα σπιθουράκι, έκανε πάντα μαλακά κακά και πολλές φορές τη μέρα και γενικά όπως ήταν με το κατσικίσιο έτσι είναι και με το αγελαδινό. Εμείς πάντως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
δεν αληθεύει αυτό που είπε η παιδίατρος. κοίτα εδώ: http://ksanthompoumpouras.blogspot.com/search/label/κατσικίσιο
Εμείς αμέσως μετα το θηλασμό (που κράτησε 9 μήνες) αρχίσαμε το φρέσκο αγελαδινό (ΟΛΥΜΠΟΣ) και το συνεχίζουμε ακόμα...πρωί - απόγευμα!!!
κοριτσια θελω τα φωτα σας!!εμενα το μωρο μου ειναι 15 μηνων και του δινω γαλα σε σκονη(almiron 3), μου ειπαν οτι το πρωτο σε διατροφικη αξια ειναι το γαλα σε σκονη, μετα ειναι τα γαλατα σε κουτια τυπου νουλακ κτλ και μετα το φρεσκο, ποια ειναι η γνωμη σας?
Γειά σου Κική. Θα σου περιγράψω τη διαδικασία που ακολούθησα και στα 4 παιδιά μου, πάντα βέβαια ακολουθώντας τις υποδείξεις της παιδιάτρου . Απο το γάλα σκόνη απο τη στιγμή που το παιδί θα χρονίσει μπορείς να αλλάξεις γάλα. Εμέις πήγαμε αρχικά από την σκόνη στο εβαπορέ (για παιδιά). ( Θεωρείται πιο ήπιο για το στομαχάκι του μωρού). Αφού ήπιαν για ένα τρίμηνο το εβαπορέ μετα σιγά σιγά πήγαμε στο φρέσκο ομώς σε αυτο που είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο. Όταν έκλεισαν τα 3 χρόνια τους έδωσα το κλασσικό φρέσκο αγελαδινό γάλα. Ελπίζω να σε βοήθησα....σίγουρα υπάρχουν και άλλες εκδοχές.
εμείς 12 μηνών σταματήσαμε το almiron και κατευθείαν στο φρέσκο. δεν χρειάζονται, ούτε "παιδικά" ουτε επιπλέον πρόσθετα.
Ολίβια πολύ ενδιαφέρον... Θέλουμε και εμείς να το δοκιμάσουμε. Ξέρεις που μπορώ να το βρώ στη Θεσσαλονίκη?
Καλημερα κ απο μενα... ποσο χαρηκα οταν διαβασα το συγκεκριμενο αρθρο.Ειχα την εντυπωση πως ημουν απο τις ελαχιστες μαμαδες που δινουν το συγκεκριμενο γαλα στα μικρα τους. Ο γιος (4 πλεον) το πινει με ευχαριστηση εδω κ 1,5 χρονο οπου κ διαπιστωσαμε μετα απο πολλα ραντεβου σε δερματολογους οτι ειχε αλλεργια στο αγελαδινο...και ταλαιπωρουμασταν αδικα τοσο καιρο...Ναι μεν ειναι ακριβο αλλα τοσο υγιεινο για τα μικρα μας αγγελουδια! Keep on going
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΝΟΥΛΕΣ... ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ!!! ΕΜΕΝΑ Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ 33 ΜΗΝΩΝ Κ ΠΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΑΝ ΤΙΣ ΔΩΣΩ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ? ΕΠΙΣΗΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΦΡΕΣΚΟ?ΜΟΝΟ ΠΑΣΤΕΡΕΙΩΜΕΝΟ?
Το γάλα γαίδουρας το έχει δοκίμασει κανείς?
Δεν νομίζω. Μήπως το έχεις δοκιμάσει εσύ και μπορείς να μας δώσεις τα "φώτα" σου επι του θέματος;
Οχι..αλλά έχω διαβάσει σχετικά άρθρα. Υποστηριζεται πως είναι το πιο κοντινό στο ανθρώπινο! http://en.wikipedia.org/wiki/Asses'_milk_(Donkey's_milk) Δεν γνωριζω ομως κατα ποσο παραγεται στην Ελλάδα και ειναι διαθεσιμο προς πωληση...
Βάσω το κατσικίσιο διατηρείται κανονικά όπως και τα αγελαδινό, δεν είναι ότι κρατάει περισσότερο, απλώς το Όλυμπος είναι ημιπαστεριωμένο ή μακράς διαρκείας ένα πράγμα.Φρέσκο κατσικίσιο ο ΄Ολυμπος δε βγάζει.Γενικά σε σουπερμάρκετ στην πόλη μου δεν εχω βρει κατσικίσο φρέσκο, μόνο στα βιολογικά έχει.Εγώ για την κόρη μου παίρνω το βιολογικό ΕΒΟΛ που φτιάχνεται στο Βόλο και κάνει 2 ευρώ η συσκευασία των 600ml.
Σ' εμάς η παιδίατρος, μόλις ο μικρός μας έκλεισε τα 2 και γνωρίζοντας ότι δώσαμε εξαρχής κατσικίσιο γάλα, μας έδωσε σίδηρο για 2 εβδομάδες και 1/4 Filicin 2 φορές τη βδομάδα για 4 μήνες. Γνωρίζετε κάτι σχετικό;
Θα διαφωνισω καθετα με τη Μυρτω. Απο το μηνυμα καταλαβα πως εισαι τεχνολογος τροφιμων εγω σαν βιολογος θα προσθεσω το εξης..οσο πιο μεγαλη διαρκεια εχει η ημερομηνια ληξης του γαλακτος, αυτο σημαινει πως εχει υποστει μεγαλυτερη (χρονικα) διαδικασια παστεριωσης η παστεριωση σε μεγαλυτερη θερμοκρασια. Μια παρενθεση για το τι Σημαινει Παστεριωση Γλακτος: Ειναι η θερμικη επεξεργασια κατα την οποια "σκοτωνονται" οι παθογονοι μικροοργανισμοι που υπαρχουν στο Γαλα καθως ειναι ενα ζωικο προιον. ΅Ωστοσο να συμπληρωσω πωσ στο γαλα (οποιοδηποτε γαλα ειτε κατσικισιο ειτε αγελαδινο) παραμενει μετα την παστεριωση ΠΑΝΤΑ πληθωρα μικροοργανισμων που δεν ειναι ουτε παθογονοι αλλα κ ουτε ωφελιμοι για τον ανθρωπο, απλως γινονται ανεκτοι "χονευονται" με λιγα λογια απο τη στομαχικη μας μικροχλωριδα. Ομως ακριβως επειδη η παστεριωση ειναι θερμικη εκτος απο το να καταστρεφει καποια μικροβια καταστρεφει κ καποιες ωφελιμες πρωτεινες που υπαρχουν στο γαλα διοτι υφιστανται μετουσιοση.Ετσι λοιπον καταληγουμε στο εξης: Το φρεσκο παστεριωμενο γαλα (αυτο που κραταει 3 με 4 μερεσ, ειναι εκεινο που εχει την λιγοτερη δυνατη θερμικη επεξεργασια κ τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αναλοιωτα θρεπτικα συστατικα. Το γαλα υψηλης παστεριωσης ειναι εκεινο που εχει διαρκεια μεχρι κ δυο με τρεισ εβδομαδες, εχει υποστει ελαφροσ μεγαλυτερη θερμικη επεξεργασια απο το φρεσκο. ΤΑ γαλατα τυπου εβαπορε δεν ειναι γαλατα ειναι ΡΟΦΗΜΑΤΑ γαλακτος κ σε καμια περιπτωση δεν μπορουμε τα τα συγκρινουμε με τα φρεσκα, καθως κ οι περισσοτερεσ απο τισ βιταμινεσ τουσ ειναι χημικα προσθετα. Ελπιζω να βοηθησα καπως..
Ολγα μου, ναι, εχω τελειωσει Ζωικη Παραγωγη. Παρολα αυτα τωρα σπουδαζω Κτηνιατρικη και ξαναεκανα το μαθημα. Επειδη ειμαι μανουλα με παιδι με αλλεργια στην πρωτεινη του γαλακτος,ρωτησα τους καθηγητες μου στη γαλακτοκομια αν ισχυουν και τηρουνται οσα γραφει μεσα το βιβλιο (χρονοι παστεριωσης, υποβαθμισμενα σε θρεπτικα συστατικα γαλατα κλπ) και μου ειπαν πως ακομα και εδω στην Ελλαδα παραγεται γαλα καλης ποιοτητας και οτι και ακομα και η γαλακτοσκονη που ειναι κατι που δεν το προτιμαμε ,εχει κρατησει καποια θρεπτικα συστατικα (σαφως οχι τοσα, οσα το παστεριωμενο). Θελω να καταληξω πως ναι μεν το παστεριωμενο ειναι καλυτερο απο το διαρκειας απο αποψη θρ.συστατικων αλλα και το μακρας διαρκειας δεν ειναι τοσο υποβαθμισμενο. Γενικα ημουν προκατειλλημενη με τα γαλατα σκονες και ειδικα στο τι περιεχουν μεχρι που επισκευτηκαμε γνωστη γαλακτοβιομηχανια και ειδαμε ολη τη γραμμη παραγωγης. Εννοειται πως οταν μπορεις να επιλεξεις, καλυτερο ειναι τοπαστεριωμενο και το μακρας διαρκειας απο οτι η γαλακτοσκονη αλλα υπαρχουν και περιπτωσεις οπως η δικη μας που πιναμε γαλα σε σκονη μεχρι 18-19 μηνων. Εκει δεν υπαρχει επιλογη. Πλεον πινουμε advance 80% ελευθερο λακτοζης. Τελος διαβασα πως συμφωνα με τον Οργανισμο Τροφιμων,απαγορευεται η διακινηση γαλακτος με προσθηκη αντιβιοτικων. Πιστευω πλεον πως τα περισσοτερα εφαρμοζονται και πως πινουμε οχι αριστης ποιοτητας( γιατι αυτο εχει να κανει με πολλα) αλλα καλης ποιοτητας γαλα με θρεπτικα συστατικα (εστω και λιγα) :)
ξέρετε να μου πειτε πόσες μέρες διάρκεια έχουν τα κατσικίσια; γιατι θυμάμαι το Ολυμπος ειχε πολυ μεγαλη διάρκεια ζωής (οχι μετά το άνοιγμα, αλλα η αρχική) κ με ειχε προβληματισει
Όπως γράφει κ στην περιγραφή, το γάλα αυτό είναι υψηλής παστερίωσης κ όχι φρέσκο, γιαυτό κ έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Εγώ πίνω γάλα αγελαδινό ανελλειπώς κάθε μέρα από μωρό. Αν δεν πιω, μου λείπει. Ευτυχώς δεν έχω συμπτώματα δυσανεξίας κ έτσι τη βγάζω πιο οικονομικά. Ο μπομπιράκος μου από την άλλη, πίνει προς το παρόν noulac και ευτυχώς επίσης δεν έχει δείξει σημάδια αλλεργίας ή δυσανεξίας. Απλά έχει κόψει το βραδινό γάλα, το οποίο όμως θα το φάει σε ρυζόγαλο ή σε κρέμα χωρίς πρόβλημα. Το πρωί το πίνει κανονικά. Από τα συμβατικά αγελαδινά γάλατα κανένα δεν του έκανε κάποιο κλικ θετικό ή αρνητικό...Θέλω να δοκιμάσω όμως κ το κατσικίσιο μόνο κ μόνο για να δω αν θα του κάνει διαφορά στη γεύση κ αν θα του αρέσει περισσότερο ώστε να ξαναρχίσει το βραδινό.
2,85 € το λίτρο το Ερίφι όμως; Μάλλον απαγορευτική η τιμή για καθημερινή χρήση για μια ολόκληρη οικογένεια.
Δυστυχώς το γίδινο είναι αρκετά ακριβότερο του αγελαδινού. Εμείς (οι γονείς) δεν πίνουμε γάλα, έτσι είμαστε ok με την κατανάλωση και την τιμή.
Εμείς μεγαλώσαμε με κατσικίσιο γάλα αλλά και με τις ίδιες τις κατσίκες. Οι μαμάδες μας μας το έδιναν γιατί πολύ απλά ανέτρεφαν τα ζωντανά στην αυλή. Επρεπε να φτάσω σχεδόν στα 30 μου και να αποκτήσω και εγώ το κοριτσάκι μου για να ψάξω λίγο παραπάνω το θέμα. Τελικά αυτό που περνούσε από γενιά σε γενιά ήταν το καλύτερο και από επιστημονικής πλευράς και ας μην το ήξεραν.
Σε ποιό κατάστημα/super market το βρίσκεις;
Ακριβώς έτσι!! Το κατσικίσιο γάλα και τυρί είναι ανεκτίμητο, το έχουμε σε μόνιμη βάση. Και εμείς πίνουμε ΕΒΟΛ!!! Εμένα η δυσανεξια μου με έβαλε στην διαδικασία αυτη, αλλα τα κορίτσια μου τα ξεκίνησα απο την αρχη έτσι!!! Μετα τον θηλασμο κατευθείαν κατσικίσιο γάλα.
Αχ πάλι έχω απορίες: από πότε είναι Οκ να πίνουν γάλα άλλο από τα βρεφικά σκευάσματα; Εγώ της δίνω ακόμα Nan3 (είναι 19 μηνών και ο παιδίατρος δεν μου έχει πει κάτι...)!! Μήμπως πρέπει να σταματήσω; Το αγελαδινό κι εμένα με χαλάει οπότε όντως το κατσικίσιο είναι καλή εναλλακτική! Αλλά το μοσχάρι γιατί όχι πάνω από μια φορα την εβδομάδα; (πάλι δεν μου έχει πει κάτι ο παιδίατρος...)
Ιωάννα εμείς από 11 1/2 μηνών της δίναμε φρέσκο. Η γιατρός μας είπε να της δίνουμε για 3-4 μέρες μερικές κουταλιές με κορν φλεικς για να δούμε αντίδραση και μετά απλά να αντικαταστήσουμε.
Και μεις κατσικίσιο δίνουμε και συγκεκριμένα Όλυμπος γιατί δεν έχουμε βρει άλλη μάρκα να δοκιμάσουμε στο σουπερ μάρκετ.. αλλά και αυτό καμιά φορά είναι σε έλλειψη.. τότε αναγκαστικά δίνουμε αγελαδινό αλλά προτιμάμε βιολογικό.. πάντως η μικρή μας είναι 32 μηνών και το πίνει πολύ ευχάριστα, ποτέ δεν παραπονέθηκε για μυρωδιά..εμένα μου φαίνεται λίγο ότι μυρίζει αλλά όχι κάτι φοβερό..
Με την τεχνολογια παραγωγης του γαλακτος αυτην τη στιγμη ολα τα γαλατα,διαρκειας (UHT),παστεριωμενα ''φρεσκο'', εβαπορε ακομα και η γαλακτοσκονη εχουν ολα τα θρεπτικα συστατικα τους. Εξαλου ο χρονος που υποκεινται στη θερμανση ειναι 1-2 δευτερολεπτα. Και να πεφτει η θρεπτικη αξια, πεφτει ανεπαισθητα. (Αχ! Σημερα εδινα γαλακτοκομια και τα εχω φρεσκα)
Χαχα, μπράβο βρε Μυρτώ!! Και καλά αποτελέσματα!
Bravo vre Olivia! Pes ta! Egw dustuxws exw allo 8ema, einai 11 minwn k einai tromeri fun tou 8ilasmou. To exoume meiwsei se ena prwino 8ilasmo, alla oooooooti gala tis exw dwsei (k exw dokimasei TA PADA) de pinei kanena. TWra perimenww na xronisei na dokimasw fresko katsikisio. Gia ageladino oute kan. Na zitisw k gw ti gnwmi sas ebeires manoules pou kukloforeite edw mesa?? Eixe kamia sas to idio 8ema?? Anarwtiemai. Tha piei pote to kseno gala???
Δοκίμασε οπωσδήποτε το κατσικίσιο. Μοιάζει λένε πολύ με το ανθρώπινο μητρικό γάλα!
εγω θηλασα 13 μηνες. Μετα τον αποθηλασμο το μωρο για δυο μηνες δεν επινε γαλα.Ουτε να το μυρισει ο,τι κ να της εδινα (και δοκιμασα τα παντα, ο,τι δλδη κυκλοφορει στην αγορα σε γαλα). Ευτυχως ετρωγε γιαουρτι και τυρι. Μετα τους 2 μηνες αρχισε να πινει.Να σημειωθει οτι καθε μερα πρωι-βραδυ της εβαζα μπροστα της ενα ποτηρι γαλα μεχρι να το αποφασισει να το δοκιμασει, χωρις πιεση. Ειναι συνηθισμενο στα μωρα που θηλαζουν να δυσκολευονται σε αυτη την αλλαγη.
Ολιβάκι, τα ίδια κάνω και εγώ (και για τον ίδιο λόγο μάλιστα!). Το γάλα που αναφέρεις όμως είναι υψηλής παστερίωσης, άρα όχι φρέσκο... διατηρείται βέβαια πιό πολλές μέρες, αλλά ίσως χάνει μερικά από τα θρεπτικά του συστατικά. Εγώ έχω βρει στον Α-Β γάλα κατσικίσιο της ΕΒΟΛ που είναι φρέσκο, πολλές φορές όμως είναι σε έλλειψη (γιατί προφανώς δεν είναι τόσο μεγάλη η παραγωγή)...
Τώρα αυτό πρέπει να το κοιτάξω αύριο που θα ξαναπάρουμε, γιατί να σου πω την αλήθεια είναι φρέσκο... δηλαδή έχει περιορισμένη διάρκεια κατανάλωσης όπως κάθε άλλο φρέσκο γάλα!
πω πω ολιβια εχω τρομαχτικες αναμνησεις απο το βασανιστηριο του πρωινου κατσικισιου γαλακτος...!!! μπορει να ειχα την τιμη να εχω τη δικη μου αποκλειστικη κατσικα αλλα οσο θυμαμαι τη μυρωδια και την πετσα.... ιου!!!!! το συγκεκριμενο γαλα που αναφερεις οτι δεν μυριζει εσεις το πινετε και κρυο? γιατι εαν ειναι ετσι κι εχει και μια ηπια γευση σκεφτομαι να το δοκιμασω (κρυο εννοειται!!!)
Πωπω τι μου θύμισες!!!και γω τις ίδιες τρομαχτικές αναμνήσεις!!το τίμημα του να έχει κατσίκα ο παππούς σου!
Κι εγώ εδώ και πολύ καιρό τους δίνω κατσικίσιο, αλλά δυστυχώς ο αγαπημένος μας μ@σούτης μόνο Ολύμπου φέρνει :-( Λένε ότι είναι πολύ καλύτερο, είτε έχεις "πρόβλημα", είτε όχι!! Και στη φέτα το ίδιο. Τώρα προβληματίζομαι με το κεφίρ. Θέλω να τους δώσω, αλλά δεν ξέρω ούτε τί γεύση έχει(κι ούτε προτίθεμαι να το δοκιμάσω,χιχι!!).... Αλλά με το κρεατάκι, που αναφέρεις, Όλιβ, ψιλο-διαφωνώ. Γιατί όχι;; Εγώ τους δίνω 1 φορά την εβδομάδα.Ματς-μουτς...
Trikori το κεφιρ είναι σαν αραιό γιαούρτι - πάααρα πολύ υγεινό για μεγάλους και παιδιά με φυσικούς γαλακτοβάκιλλους απαραίτητους για την καλή (και τακτική!) λειτουργία του εντέρου. Δώσε άφοβα - απλά θα συνιστούσα βιολογικό...
η κόρη μου είναι 2 ημέρες μικρότερη από την Αθηνά. από τον 6ο μήνα έπινε γίδινο σε σκόνη και μετά το χρόνο το Όλυμπος. ξεκίνησα να της δίνω κατσικίσιο, επειδή παρατήρησα πως έχει πολύ λιγότερα λιπαρά από το αγελαδινό. ευτυχώς δεν της μυρίζει και κάθε πρωί η πρώτη της κουβέντα είναι "λάλα τάτα", που σημαίνει: "Θέλω γάλα στο ποτήρι με τη γάτα"!
ΜΠΡΑΒΟ Κ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ.ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΟΥΛΑ.ΤΟ ΣΚΕΥΤΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΔΩΣΩ Κ ΕΓΩ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ Κ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ NOYLAC.