Τα παιδιά πέφτουν. Πέφτουν συνέχεια. Κάποια πέφτουν πολύ συχνά, άλλα λιγότερο, όμως αμφιβάλω αν υπάρχει έστω και ένα που δεν έχει κουτουλήσει κάπου έστω και μία φορά.
Το χτύπημα που οδηγεί σε καρούμπαλο μπορεί να είναι σοκαριστικό θέαμα για τον γονιό την πρώτη φορά. Κυριολεκτικά σου κόβονται τα πόδια.
Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το σημείο θα φουσκώσει και θα δημιουργηθεί το καρούμπαλο, το οποίο μπορεί να είναι μικρό, μπορεί όμως να είναι και τεράστιο.
Τι κάνουμε σ’ αυτή την περίπτωση;
– Διατηρούμε την ψυχραιμία μας.
– Κάνουμε αυτό που μας προτείνει ο παιδίατρος: κάποιοι συστήνουν πάγο (ακόμα και ένα πακέτο κατεψυγμένα λαχανικά κάνει δουλειά), αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν πια… βούτυρο! Ναι, ναι, το βουτυράκι που απλώνουμε στο ψωμάκι, το βουτυράκι που βάζουμε στο κέικ… Απλώστε μία ικανή ποσότητα βουτύρου στο καρούμπαλο και αφήστε το εκεί μέχρι να απορροφηθεί. Εγώ κάνω συνδυασμό: βάζω πρώτα για πολύ λίγα λεπτά πάγο (ο πάγος στο καρούμπαλο πονάει πολύ και να είστε προετοιμασμένοι ότι το παιδί θα κλαίει σπαρακτικά, θα κλωτσάει και θα προσπαθεί να ξεφύγει) και στη συνέχεια παστώνω με βούτυρο.
– Παρατηρούμε το παιδί μας: Ακόμα και αν το παιδί σταματήσει να κλαίει, το κρατάμε τουλάχιστον μία ώρα ξύπνιο και παρακολουθούμε τις αντιδράσεις του. Αν στη συνέχεια κοιμηθεί, το ξυπνάμε ανά 20-30 λεπτά και ελέγχουμε ότι είναι εντάξει και ότι αντιδρά. Κάποιοι γιατροί δεν επιμένουν πια στο συνεχές ξύπνημα του παιδιού, αλλά συστήνουν στους γονείς να ελέγχουν συχνά το χρώμα και την αναπνοή του για όσο κοιμάται.
Ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να είναι εντελώς αθώο, μπορεί όμως να οδηγήσει σε εγκεφαλικό τραύμα, το οποίο μπορεί να πάρει αρκετές ώρες να εκδηλωθεί. Για αυτό το πρώτο 24ωρο καλό είναι να έχουμε το νου μας.
Πότε πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον γιατρό μας:
1. χάνει τις αισθήσεις του έστω και για λίγα δευτερόλεπτα
2. κάνει εμετό
3. δεν ανταποκρίνεται στις ερωτήσεις σας
4. χάνει την ισορροπία του ενώ περπατάει
5. δεν σταματάει να κλαίει ακόμα και μετά από πολλή ώρα
6. δείχνει ότι έχει πονοκέφαλο
7. τα μάτια του είναι περίεργα (π.χ. οι κόρες έχουν διασταλεί)
Αν αισθάνεστε αβέβαιοι για το αν πρέπει να ενοχλήσετε τον παιδίατρό σας ή όχι, μην το σκέφτεστε καθόλου. Επικοινωνήστε μαζί του και αυτός θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να προσέξετε.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Ti kanoume an xtipisie
Νομίζω οτι ο πάγος πλέον δεν αποτελεί λύση,το αντίθετο μάλλον.Εχουν σταλεί οδηγίες σε φορείς οπου απασχολούνται παιδια (σχολεία,ιδ. φροντηστήρια κ.α.) που απαγορεύουν τον πάγο.Θεωρείται ακατάλληλος για χρήση,καθώς παραπλανεί όσον αφορά το μέγεθος της βλάβης που προκάλεσε το χτύπημα.
Για να μην τρελαινονατι ολες οι μαμαδες (γιατι κλασσικα ολα τα παιδακια χτυπαανε τουλαχιστον μια φορα στο κεφαλακι τους μεχρι την ηλικια των 5) να διορθωσω το εξης (καθοτι παθουσα και τελικα μαθουσα!!!) οταν λεμε εμετο δεν εννοουμε ενα εμετο αλλα απανωτους εμετους (5 μεσα σε μια ωρα). Οδηγιες που μου εδωσαν νευροχειρουργοι στο Παιδων Αγλαϊα Κυριακου οταν πηγα τον μικρο μου μετα απο ατσαλο πεσιμο απο τον καναπε και καποιους εμετους..... εισαγωγη μας εκαναν προληπτικα αλλα τελικα μειναμε 6 μερες μεσα για τελειως ασχετο λογο ( πρεπει να ειναι το μοναδικο παιδακι που επαθε ποτε θλαση στο συκωτι απο πεσιμο απο καναπε...... δεν υπαρχει χεχεχε)