μαμά Μαργαρίτα
Γεια σας!
Ειμαι η Μαργαριτα, ειμαι 36 ετών και εχω 5 παιδια. Συγχαρητηρια για τη σελιδα, ειναι πολυ χρησιμη και γνωριζουμε και αλλες μανουλες και μοιραζομαστε αποψεις και εμπειριες.
Δεν ειμαι ειδικος, απλα ειμαι μαμα. Ισως λιγο εμπειρη με 20 χρονια γαμου και 5 παιδια!! Αυτη ειναι μια εμπειρια μου που ειμαι σιγουρη οτι θα σας βοηθησει!
Λοιπον, οταν εισαι 18 χρονων βλεπεις τα πραγματα καπως διαφορετικα και αντιδρας. Οταν στα 18, λοιπον, εκανα τον γιο μου, η πεθερα μου μου ειπε οτι πρεπει απο 2 μηνων να μαθει να κανει την αναγκη του.
«Δεν παμε καλα» ειπα «σιγα μην κανω βλακειες με το παιδι» Καλα καλα δεν μπορουσα να το πιασω, θα μαθαινε να κανει την αναγκη του; Δεν γινονται αυτα… Φυσικα δεν το εκανα και ο γιος μου έκοψε την πάνα 3 χρονων!
Οταν εκανα την κορη μου ημουν 20! Οχι εμπειρη, αλλα πιο ηρεμη και δεν αντεδρασα οταν μου το ξαναειπε… Μολις η μικρη πηγε 2,5 μηνων ξεκινησαμε…
Πρωτα στο κρεββατι ή την αλλαξιερα οπου αλλαζουμε το μωρακι, του ανοιγουμε την πανα και περιμενουμε… Θαυματα δεν γινονται απο τη μια στιγμη στην αλλη… Απλα τακτικα το παμε στην αλλαξιερα, το ανοιγουμε και περιμενουμε… Συνηθως οταν τους ανοιγεις το μπεμπιλινο τους φευγουν… Οποτε γελας και λες μπραβοοοοοοοο!!!!
Γενικα, οπως τα μωρα κανουν ηχους, ετσι και οι μανουλες πρεπει να κανουν ηχους… Οπως γκγκγκγ για κακα και φσσφσ για τσισα.
Μερικα μωρακια εχουν στανταρ ωρες που κανουν κακακια τους… Τοτε αυτο το μωρακι το παμε στην τουαλετα την ωρα που θελει.. Υπαρχουν και τα μωρακια σαν την μπεμπα μου η οποια ειναι δυκοιλια! Τοτε θελεις προσπαθεια!
Λοιπον καθε που ειναι να αλλαξεις πάνα, πας πρωτα στην τουαλετα! Στην οποια βαζουμε την βαση αυτη που πηγαινει πανω στο καπακι και ειναι μαλακη! Βαζουμε το μωρο (που το κραταμε παντα δεν το αφηνουμε ΠΟΤΕ!) Το θεμα που ξεκιναμε τοσο νωρις ειναι οτι οταν ειναι τοσο μικρο, εκει που το βαζεις εκει μενει… Αμα μεγαλωσει, 8-9 μηνων, δεν καθεται και θελει να φυγει….
Το ξερω οτι οι μανουλες εργαζονται και δεν ειναι στο σπιτι να κανουν αυτο το πραγμα συνεχεια… Ομως μπορει η γιαγια που κραταει το μωρακι ή ο μπαμπας ή οποιος ειναι στο σπιτι. Το θεμα ειναι να το πηγαινεις συχνα… Οχι καθε μιση ωρα, ουτε ομως μια φορα την μερα… Συχνα οπως πηγαινουμε κι εμεις…
Επικοινωνηστε με τα μωρακια, θα δειτε οτι μπορουν απο μικρα να καταλαβουν τα παντα…
Γενικα το θεμα ειναι οτι οι πάνες είναι ακριβές και πλεον δεν υπαρχουν χρηματα… Εμεις πλεον απο 8 μπεμπιλινα, ειμαστε στα 4 μονο!!
Οσο πιο νωρις ξεκινησετε, τοσο πιο γρηγορα θα μαθει.. Απλα οταν ξεκινησετε, μην το αφησετε, γιατι θα πατε παλι στην αρχη!!! Πρεπει να ειστε σταθερες στην προσπαθεια που κανετε και θα ανταμοιφθείτε.. Δεν ειναι κοπος, ειναι τροπος! Απλα κανουμε τους ηχους και λεμε μπραβο, οτι και αν κανει… Οταν ειμαστε εκτος σπιτιου ή περιμενει απο μονο του ή αν ειμαστε επισκεψη, το πηγαινουμε τουαλετα!! Ετσι κι αλλιως τα μωρακια που ειναι τοσο μικρα, δεν τα βγαζουμε πολυ εξω για να μην κολλησουν ιωσεις! Οποτε στην τουαλετα μας δεν υπαρχει φοβος..
Μετα απο ολα αυτα η καθε μανουλα θα μπορεσει μονη της να βαλει μια σειρα! Πιστευω να βοηθησα!!
Σας ευχαριστω που με ακουσατε, καλη επιτυχια στα μωρακια και τις μανουλες!!!
Μην αμφιβαλλετε!! Θα εκπλαγειτε!!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
υπερβολικο κ παλι υπερβολικο οσον αφορα σ'εμενα.Ερωτηση..η εμπειρια εχει να κανει με τον αριθμο των παιδιων που εχει καποιος?πρωτη φορα το ακουω...ή μαλλον το διαβαζω.Νομιζα πως η εμπειρια εχει να κανει με τις καταστασεις που βιωνει καποιος στη ζωη του.Τελοσπαντων.Απλως αναρωτιεμαι.καλο απογευμα.
Εγω το έκανα αυτό στην κόρη μου, οχι από 2,5 μηνων αλλά λιγο μμεγαλύτερη, επειδή ήταν δυσκοιλια.βοηθησε παρά πολύ δεν τα έκανε σχεδόν πότε στην πανα
δεν συμφωνω καθολου με το αρθρο!! ποιος ο λογος να τα πιεσουμε τοσο!!!! θα μαθουν στην ωρα τους!!!! αν τίθεται οικονομικο θεμα βαλτε υφασμάτινες και μην παιζετε με την ψυχολογια του παιδιου!!!!
και εγω θεωρω οτι πριν τα 2,5 ενα παιδακι ειναι δυσκολο να ελεγξει τους σφικτηρες.Περα του αγχους που θα του δημιουργησουμε προσωπικα δεν θα ειχα και τον χρονο να το κανω ακομα και αν συμφωνουσα.Το βρισκω πολυ κουραστικο για μενα και στρεσσογονο για το μωρο
Γιατί να καταπιέζουμε έτσι τα παιδάκια; Έρχεται η στιγμή που το ζητάνε μόνα τους να πάνε στην τουαλέτα, αβίαστα και αναίμακτα. Προς τί τέτοια καταπίεση; Για να πούμε στους εαυτού μας μπράβο που τα καταφέραμε; Όσο για το τί λένε οι παλιές γενιές... ε μη ξεχνάτε το θεϊκο..."μη το παίρνεις αγκαλιά, άστο να κλάψει", πρακτικές που έχουν εγκαταλειφθεί προπολλού στην σύγχρονη εποχή! Τότε που τα λέγανε, είχε η κάθε οικογένεια 5-6 παιδιά και είχε- ίσως- μία κάποια λογική! Προσωπικά, είμαι κάθετα αντίθετη με την πρακτική και μέθοδο που αναφέρει το άρθρο, άλλωστε, λίγο υπομονή χρειάζεται από μέρους μας και όλα θα τα κάνουν τα παιδάκια μας !
Και γιατί δεν δοκιμάζετε τις υφασμάτινες πάνες, που είναι οικονομικές και υγιεινές, αφού τίθεται θέμα οικονομικό; Προσωπικά συμφωνώ με την Ειρήνη. Κάθε πράγμα στην ώρα του...
Εμεις βγαλαμε το pamper στα 2 ειχαμε ξεκινησει προσπαθειες αλλα δε την πιεσαμε ποτε ενα σκ το κοριτσι μας ζητησε να παει για κακα και εκτοτε δενφορεσαμε pamper ουτε το βραδυ.Τοτε ηταν ετοιμη τοτε το βγαλαμε.
Εγω εχω μια κορη 13 χρονων και συνεχεια εχει στο μυαλο της οτι θελει να κατουραει καθε πεντε λεπτα...Πηγαμε σε γιατρο και μαλλον ειναι ψυχολογικο προβλημα γινεται να με βοηθησετε εχω μεγαλο προβλημα...??
Δεν μας λες πολλά πράγματα για το πρόβλημα του παιδιού.Κάθε 5 λεπτά λες θέλει να ουρήσει, πονάει όταν πάει;Τσούζει;Μήπως απλά το λέει πάει και δεν κάνει τίποτα;Εννοώ μήπως είναι η ιδέα της πως θέλει να κάνει.Ο γιατρός τι είπε;Μακάρι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, είναι και μεγάλο το κοριτσάκι. *Οσο για το θέμα τι να απαντήσω;Δεν συμφωνώ καθόλου μα καθόλου.Τέτοια καταπίεση;Όταν έρθει η ώρα γίνεται αυτόματα.
Εγώ θα διαφωνησω. Ολες έχουμε μια πεθερά, μαμά, θεία που άρχισε νωρίς τις συζητήσεις και συμβουλές για το ποτέ είναι σωστό να κόψουμε την πανα. Ομως οποιο σύγχρονο βιβλίο κ αν ανοίξετε, όλοι το λένε ξεκάθαρα : το παιδί πριν τα 2 δεν είναι σωματικά έτοιμο να κρατάει τα τσισα του. Οι σφυγκτηρες τους πολύ απλά δεν είναι ακόμα δυνατοί κ δεν μπορούν να τα κρατήσουν. Βεβαίως μπορείς να "ντρεσαρεις" το παιδί σου στο να μην τα κάνει στην πανα. Κ τι θα καταλάβεις; Μια στις 2 θα του φεύγουν και αυτό σε συνδυασμό με τα μπράβο όταν τα καταφέρνει το βάζει σε ένα τριπλά κι αποτυχίας. Σήμερα κατάφερα να χαρεί η μαμά, σήμερα απογοήτευσα τη μαμά, άραγε με αγαπάει κλπ κλπ. Είναι τόσο ευαίσθητα, θέλουν μόνο την αγάπη μας κ τη φροντίδα μας, γιατί να τους βάζουμε αυτή την πίεση, ειδικά όταν σωματικά δεν τους είναι δυνατό να τα καταφέρνουν με επιτυχία. Και επιπλέον έχουν τόσα να μάθουν, μαθαίνουν να επικοινωνούν, να περπατάνε, να αισθάνονται, όλος ο κόσμος είναι καινούριος, γιατί να τους βάζουμε κ άλλες δοκιμασίες. Προσωπικά ακολουθώ τον κανόνα : όταν το μωρό μπορεί να ανεβεί μόνο του τις σκάλες, μπορεί να κρατήσει κ τα τσισα του.
συμφωνω απολυτα μαζι σου..καποια πραγματα οσο απιστευτο και να μας φαινεται επηρεαζουν πολυ την ψυχολογια των παιδιων και δυστυχως ενας λαθος χειρισμος ειναι επιζημιος. Η εκπαιδευση των σφικτηρων οπως σωστα ειπες ξεκινα στο δευτερο ετος της ηλικιας, θελει καλο χειρισμο και ειναι μια φαση που οι γονεις πρεπει να περασουν με επιτυχια για ενα ευτυχισμενο και αυτονομο παιδακι!!! Καθε πραγμα στον καιρο του λοιπον γιατι τα αποτελεσματα τις πιεσης δε θα τα δειτε αμεσα, αλλα μερικες δεκαδες χρονια μετα!!!
Συμφωνώ απόλυτα! Μπράβο Ειρήνη! Απορώ με όλες τις υπόλοιπες μανούλες που το ασπάζονται και το εφαρμόζουν. Ας διαβάζουμε και λίγο...
ΣΥΜΦΩΝΩ!
Συμφωνώ απόλυτα!!!
Συμφωνώ! !!!!!
Και τοτε βρε κοριτσια αφου οι σφυγκτηρες δεν μπορουν να λειτουργησουν πως τα παιδια τελικα μαθαινουν?Και γω και η αδερφη μου πανω στο χρονο ειχαμε καθαρισει οπως και πολλα πολλα πολλα αλλα παιδακια.Βιβλια υπαρχουν πολλα οπως και αποψεις που διατυπωθηκαν απο ανθρωπους του επιστημονικου κοσμου ομως το ενα δεν αναιρει το αλλο.Στο κατω κατω το αποτελεσμα μετραει..Ολα τα παιδακια δεν ειναι ιδια οπως και οι γονεις επισης.
Δυστυχως η πολυ πιεση πολλες φορες κατορθωνει το ακατορθωτο. Ειναι ομως φυσιολογικη; ελατε να μας πειτε 10 & 20 χρονια μετα οτι οι νευρωσεις του παιδιου δεν προερχονται απο τετοιου ειδους πιεσεις κ ξαναμιλαμε. Κ στην τελικη τι μας νοιαζει περισσοτερο η βολη μας ως μανες, 'η η υγεια σωματικη κ ψυχικη των παιδιων μας; ο καθενας διαλεγει κ πρατει αναλογως..
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΣΑΝ ΝΕΑ ΜΑΝΟΥΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 8 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ Ι ΙΔΕΑ ΟΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΩ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ...ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΕΜΠΑΚΟ ΜΟΥ ΚΑΝΩ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ....ΚΑΛΗ ΣΥΝΑΜΗ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου..Το εφαρμόσαμε και εμείς από μηνών -7 ή 8- γιατί παρατηρήσαμε ότι έκανε κακά μετά την φρουτόκρεμα κατα τις 11. Οπότε και την πηγαίναμε τουαλέτα και τα έκανε εκεί. Στα 1,5 είχαμε κόψει την πάνα τελείως.
Eiμαι η γιαγιά του Κωστή ! Απο εξη μηνών κάθεται κανονικά στο γιογιο , οπου τον βαζαμε τρεις εως τέσσερις φορες και τωρα που ειναι δυο ετών και στη τουαλέτα με το ειδικό καλυμμα!! Συνεργάζεται τελεια,.ζηταει μόνος του, η τον ρωτάμε εμείς. Ειναι μια διαδικασία που το παιδάκι μαθαίνει εύκολα αρκεί να επιμείνουμε και να τον απασχολησομε για να καθίσει .ετσι πολύ εύκολα εγκαταλείπει τις πάνες που τις αφήνουμε μόνο το βράδυ... Δοκιμάστε!! Θα εκπλαγείτε...
εχεισ απολυτο δικιο.εμενα η μανουλα μου με καθαρισε 11 μηνων.μου το ελεγε και δεν το πειστευα.τοτε ομωσ οι καιμενεσ ειχαν τα πανια και ειχαν αγανακτιση.τα παιδια μου εγω τα καθαρισα 20 μηνων με τον τροπο που λεσ.μονο τουαλετα.πραγματικα κοριτσια πιανει.ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ....που εχεισ 5 παιδια...εγω εχω 4 και ειμαι πολυ περηφανη..και καθολου κουρασμενη....
Δεν ξερω αν απο 2 μηνών είναι δόκιμο να βάλεις το παιδί στην τουαλέτα αλλα θελω να πω πως πριν απο περίπου 40 χρόνια που οι μαμάδες δεν είχαν pumpers απο 10 μηνών ξεκινούσαν την εκπαίδευση γιατι ηταν βάσανο να αποστειρώνουνε πανιά και μέχρι να χρονίσουνε τα παιδάκια είχαν μάθει. Εγώ θυμάμαι τη γιαγιά μου,να μου λέει " όταν θα κάνεις παιδιά θα τα βάζεις απο μωρά στην τουαλέτα θα ανοίγεις τη βρύση και θα τα μάθεις σιγά σιγά με τον ήχο να κάνουν τσίσα". Δεν το εφάρμοσα βέβαια γιατι δεν είχα το χρόνο για την εκπαίδευση επειδή είχα διδυμάκια!
Ο ανηψιός μου 8 μηνών έπαψε να τα κάνει στην πανα από μόνος του. Μια μέρα μεταξύ σοβαρού κι αστείου τον πήγαν τουαλέτα μπας και... ( γιατί στο μεταξύ γίνονταν νευρικός κι έκλαιγε) και ως δια μαγείας το παιδί την ανάγκη του μια χαρά, λες και το έκανε από τη μέρα που γεννήθηκε! Βέβαια από εκεί κι έπειτα ήταν πολύ κουραστικό γιατί αρνιόταν πεισματικά να τα κάνει στη πανα,οπότε έπρεπε κάθε φορά να υπάρχει κοντά τουαλέτα....
Πραγματικά συγχαίρω τις μανούλες για την υπομονή τους να το δοκιμάσουν αυτο με τα νεογέννητά τους. Δεν αμφιβάλλω ότι το παιδί μαθαίνει αλλά και μόνο το άγχος να το πηγαινω κάθε τόσο τουαλέτα μου φαίνεται αβάσταχτο....Δεν θα μπορούσα να μπω σε μια τέτοια διαδικασία τόσο νωρίς και για τοσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχεις που έχεις αγχος για όλα τα υπολοιπα θα προσθέσω κι άλλο από μονη μου? Καλή επιτυχία σε όλες και καλή υπομονή!!!
Όλα είναι θέμα νοοτροπίας. Στην Κίνα είναι αυτονόητη αυτή η διαδικασία. Στη Δύση έχει αρχίσει να γίνεται μόδα. Το είχα ψάξει παλιότερα στο blog μου, καθώς έπεσε σε μια φωτό κινεζούλας και εντυπωσιάστηκα! Πάντα, περί ορέξεως (και περί αντοχής) κολοκυθόπιτα! http://yfasmatinespanes.blogspot.gr/2011/10/blog-post.html
Κι εμενα μου το προτινε η πεθερα μου και γελασα! Ο αντρας μου επεμινε αλλα οταν τον ρωτησα ποση ωρα κανει αυτος στην τουαλετα και ποση εγω (εγω εχω οργανικο προβλημα που προκαλει και μια αλφα δυσκηλιοτητα), αλλαξε γνωμη χωρις δευτερη σκεψη! Αργοτερα που το ξανασυζητησαμε μαλιστα μου ειπε οτι μεχρι να παει ξανα η μαμα για δουλεια λειτουργουσε πολυ καλα το ολο θεμα, φορουσε σπανια πανα (μονο τη νυχτα), αλλα οταν επεστρεψε στη δουλεια και τον προσεχαν αλλοι ολα πηγαν στραφη! Αυτα τα παραδεχτικε οταν ειδα φοτογραφιες του γιου της με πανα και να περπαταει! Να προσθεσω οτι ο πεθερος μου μου ειπε οτι τον ειχαν με τις ωρες πανο στο πληντιριο για να μην... φευγει!!! Να πω και τη λεπτομερια οτι η πεθερα μου εμινε σπιτι για κατι παραπανω απο 2 χρονια? Ισως να λειτουργει αυτη η τακτικη και σιγουρα ειναι καλη για οικονομια. Αλλα θελει ΠΟΛΥ χρονο, που θα μπορουμε (για μενα παντα) να αξιοποιησουμε καλυτερα με το μωρο, πολυ κλεισιμο στο σπιτι και τελιους χειρισμους ωστε να μην αφησουμε "τραυματα" στο παιδι-ενηλικα! Οσο για να βαζουμε μωρα να καθοντε (εστω και με βοηθια) πριν κατσουν απο μονα τους, δεν το βλεπω και τοσο υγειινο και μαζι μου συμφωνουν και οι παιδιατροι!!!
Όταν το παιδί μπορεί να ανέβει και να κατέβει σκάλες μόνο του χωρίς να στηρίζεται σε κουπαστή, τότε το νευρικό του σύστημα είναι ώριμο να σπρώξει (οταν ανεβαίνει) ή να συγκρατήσει (οταν κατεβαίνει) Πολύ απλό. Η άποψή μου είναι να ξεκινάει η προσπάθεια οταν το παιδί μπορεί και το καταλαβαίνει δεν έχει νόημα νωρύτερα. Και το λέω εγώ που όντας χαλαρή ναι μεν έβγαλε την πάνα χωρίς πρόβλημα (βράδυ μόνο 4 ατυχήματα είχαμε) αλλα τα κακάκια μας παιδεύουν ακόμη τώρα (4 τον Απρίλιο!!) θέλει να τα κάνει όρθιος αρνείται να κάτσει. Καμιά ιδέα γι αυτό??
MOY EXOYN PEI OTI AMA 3EKINHSEI NA PERPATAEI, EINAI KALH EPOXH NA TOY KOPSEIS KAI THN PANA. OPOTE EKEI STON 1 ME 1.5 XRONO EINAI H KALH HLIKIA. SIGOYRA EXEI NA KANEI ME THN WRIMANSH TWN SFIGTIRWN- SE KA8E PAIDAKI EINAI DIAFORETIKA. LIGH YPOMONH 8ELEI KAI SIGOYRA OXI PIESH GIATI SE MIA FILH EIXE KATASTREPTIKA APOTELESMATA. EINAI 3 ETWN O MIKROS THS KAI TON TREXEI STOYS GIATROYS GIATI HTAN TRAYMATIKH EMPEIRIA GIA AYTON KAI PLEON EINAI DYSKOILIOS. OYTE ME DIATROFH DEN KANEI THN TOYALETA TOY. STO KATW -KATW YPARXOYN KAI F8HNES FIRMES ME PANES. DEN EINAI ANAGH NA EINAI KAI PAMPERS. AS EINAI KAI PANIA OPWS EIXANE OI MANADES MAS. EINAI KRIMA TA NINAKIA NA "PIEZONTAI" GIA THN TOYALETA TOYS...
Προσωπικά κι από ένστικτο και μόνο αφήνω το παιδί να με οδηγήσει από μόνο του! Είτε γίνει στα 3, είτε και στα 4! Δεν αγχώνω το παιδί ούτε επιμένω γι'αυτό! Του το αναφέρω αρκετά συχνά να αρχίσει να συνειδητοποιεί! Ακούω πολλά από το περίγυρο, προσωπικά με αφήνουν παγερά αδιάφορη, ο κάθε γονιός κρίνει και πράττει αναλόγως! Ενδιαφέρον το κείμενο σου, αλλά προσωπικά δεν θα το επιχειρούσα! Προτιμώ τώρα που είναι 2,5, και έχει αρχίσει να μιλάει και να συνειδητοποιεί πολύ περισσότερο, να τον ξεκινήσω σταδιακά κι όποτε νιώσει έτοιμος! Τα πρωινά η πάνα του είναι γεμάτη με τσίσα, επομένως δεν νομίζω ότι είναι ακόμα σε θέση να κοντρολάρει τον οργανισμό του το βράδυ. Μιας φίλης μου 2,5 χρονών το επιχείρησαν το έκοψε αμέσως και με μεγάλη επιτυχία. Μιας άλλης πάλι 2 χρονών και 3 μηνών! Εμένα που προσπάθησα δεν ανταποκρίθηκε, οπότε τώρα περιμένω να μου δώσει ένα σημάδι! Μέχρι στιγμής σε όλα τα έχουμε πάει πολύ καλά με αυτόν τον τρόπο γιατί όχι και σε αυτό ??
Γιατί θέλουμε ντε και καλά, να κάνουν τα παιδιά μας πράγματα πιο γρήγορα; Είναι δυνατόν 2 - 3 μηνών μωρό να το βάζεις να κάθεται (πράγμα που οι παιδίατροι απαγορεύουν δια ροπάλου);;; Και όοοοολο αυτό, για να ξεμπερδέψει τελικά το παιδί με τις πάνες γύρω στα 2 χρόνια, λίγους μήνες νωρίτερα δηλαδή απ' ότι με την κλασσική μέθοδο. Πιστεύω πως όταν το παιδάκι είναι ώριμο για να κόψει την πάνα στο δείχνει μόνο του. Ξυπνάει το πρωί στεγνό, πράγμα που σημαίνει πως ο οργανισμός του είναι σε θέση να ελέγξει τις λειτουργίες του. Τραβάει την πάνα, ή δείχνει την τουαλέτα, ή απλά λέει: μαμά τσίσα ή κακά. Τα παιδιά μου, πέρασαν αυτό το στάδιο πολύ απλά, χωρίς πίεση, χωρίς άγχος και μέσα σε δύο μήνες (καλοκαίρι για πολλούς λόγους) είχαν ξεμπερδέψει με πάνες πρωινές, νυχτερινές, με όλα.
Συμφωνώ απόλυτα!! Μπορεί οι πάνες να είναι ένα σεβαστό κόστος -ειδικά για καποιον πολύτεκνο όπως η φίλη Μαργαρίτα- αλλά είναι προτιμότερο να μας κοστίσει σε χρήματα παρά σε κάτι άλλο σοβαρότερο. Από προσωπική εμπειρία αλλά και από φίλες μου, τα παιδιά που κόψανε την πάνε μετά τα 2,5-3 χρόνια την έκοψαν πανεύκολα και χωρίς πολλά ατυχήματα. Μην ξεχνάμε επίσης ότι καθε παιδί είναι μοναδικό και πρέπει να το αφήνουμε να μας καθοδηγεί εκείνο.
Axem... H ali8eia einai oti oi psuxotetoioi lene oti meta to 10mino einai asfales na ksekinisoun tetoies diadikasies. K kati kseroun. Aptin alli i MArgarita leei tin ebeiria tis k ti pisteuw episis. Opote skeftomai oti pan metron ariston k kalo einai na arxisw ti proetoimasia tou kopsimou tis panas kapou twra, pou se 1 vdomada xronizei. LEne oti ousiastika, ekpaideuoume ta mwra na ta kanoun sti pana, alla i ali8eia einai oti den elenxoun sfiktires. Pairnodas sto proktiko stadio arxizoun k ma8ainoun na tous elenxoun. Auto ginetai kapou sto xrono an de kanw la8os. Ara auti einai k i swsti stigmi na kopoei i pana. Platiasa.
Χωρίς διάθεση κριτικής αναφέρω ότι στο βιβλίο του παιδοψυχιάτρου Ματθαίου Γιωσαφατ αναφέρει πόσο τραυματική μπορεί να είναι η μετάβαση του παιδιού από τα παμμπερς στην τουαλετα. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που "καταπιέζεται" ένα παιδί. Εκτός αυτού το νευρικό σύστημα του μωρού είναι ανώριμο μέχρι 1-1,5 έτος για να μπορεί να ελέγξει τους σφιχτήρες του. Επομένως καλά όλα αυτά και πρακτικά και για ευκολία και για οικονομία αλλά θεωρώ το ψυχικό κομμάτι άκρως σημαντικότερο...
Εχω και εγώ διαβάσει αυτό που λες του Γιωσαφατ. Αυτός όμως, λέει για το πέρασμα του παιδιού από την πάνα στην τουαλέτα. Από κάτι δηλαδή που το παιδί έχει συνηθίσει και σχετίζεται με τα γεννητικά του όργανα, σε κάτι άλλο, άγνωστο. Αν το παιδί δεν μάθει την πάνα ποτέ, δεν υφίσταται τραυματική εμπειρία, ούτε χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για τη μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα.
Απίστευτο μου έρχεται! Αλλά και μόνο έτσι όπως το περιγράφεις Μαργαρίτα, φαίνεται ότι όντως πρόκειται για τη συνταγή επιτυχίας, αρκεί να ακολουθήσεις αυτή τη ρουτίνα. Πριν διαβάσω το άρθρο σου, δε θα το πίστευα! Καλά έκανες και το μοιράστηκες, γιατί και το κόστος είναι σημαντικό αλλά φαίνεται να μαθαίνει και πολύ πιο εύκολα κάτι τέτοιο όταν είναι 2-3 μηνών, παρά 2,5 χρονών. Μάθαμε και κάτι περίεργο σήμερα! :)
Συμφωνώ και εγώ, όσον αφορά την εκπαίδευση τουαλέτας από μικρή ηλικία. Το σκεφτόμουν ενστικτωδώς,δηλαδή χωρίς να έχω διαβάσει κάτι, και το εφήρμοσα, όταν η μικρή μου ήταν έντεκα μηνών. Πήγα και αγόρασα το πιο απλό γιογιό και άρχισα να τη βάζω για τα κακά, όχι με το ζόρι, αλλά, όταν καταλάβαινα ότι είναι η ώρα της να κάνει κάτι και έτσι γινόταν. Σε μία εβδομάδα κόψαμε την πάνα για τα κακά. Οι γονείς και ο σύζυγος μου έλεγαν οτι το παιδί είναι μικρό και η παιδίατρος μου είχε πει "πρόσεχε μήπως αρχίσει και κρατάει τα κακά" εννοώντας ότι ίσως το παιδί πιεστεί και αντιδράσει. Όμως δεν αντέδρασε καθόλου, διότι δεν τέθηκε ζήτημα πιέσεως. Είναι απλώς ζήτημα επικοινωνίας.Καταλαβαίνεις πότε το παιδί είναι έτοιμο να κάνει την ανάγκη του και το πηγαίνεις στο γιογιό, πάντα υπό την εποπτεία σου, γιατί, όταν είναι πιο μικρό μπορεί και να πέσει. Εμένα μου συνέβη μία φορά, ενώ ήμουν παρούσα. Κάνεις τους σχετικούς ήχους, παίρνεις παιγνίδια, τραγουδάς, το απασχολείς και, όταν τελειώσει επιτυχώς το επαινείς "παλαμάκια, μπράβο και τα σχετικά".Α, και όταν κάποιες φορές ήθελε να σηκωθεί από το γιογιό, αμέσως τη σήκωνα.Από τότε μας λέει κάθε φορά γιογιό. Τώρα είναι δυόμισι ετών και έχει αρχίσει να πηγαίνει στη λεκάνη με το ειδικό κάθισμα για τα τσίσα. Γι' αυτό την άφησα στο χρόνο, γιατί είχα διαβάσει ότι η κύστη και οι σφιγκτήρες χρειάζονται κάποιο χρόνο για να ωριμάσουν. Πιστεύω ότι ως το καλοκαίρι θα τα κόψει και αυτά. Θα το είχα επιχειρήσει νωρίτερα, τη διαδικασία με το γιογιό αν είχα διαβάσει εγκαίρως κάποια πράγματα, εκτός από το ένστικτό μου. Βοήθησε βέβαια και ότι ότι ήμασταν συνέχεια μαζί με το παιδί και ήταν πιο εύκολο να αφουγκραστώ τις ανάγκες του.Το συστήνω ανεπιφύλακτα αρκεί να μην πιέζεις το παιδί και να αφιερώνεις όσο χρόνο χρειάζεται. Και βέβαια κάποιες φορές εξαρτάται και από το παιδί.
Διαβάζω ξαναδιαβάζω και δεν καταλαβαίνω τη λογική αυτής της ας πούμε εκπαίδευσης αφού το παιδί θα καθαρίσει (άστοχη έκφραση, αλλά πως αλλιώς να το πούμε μονολεκτικά?)....έτσι κι αλλιώς εκεί γύρω στα 2......για να μη λερώνουν απλά πολλές πάνες?....
διαφωνώ κάθετα με την τακτική αυτή... Τα μωρά προσαρμόζονται σε πολλές από τις "εκπαιδεύσεις" που τους επιβάλουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δε στρεσάρονται. Μπορείς να μάθεις ένα μωρό να κοιμάται όλη τη νύχτα, να τρώει μη αλεσμένα από 8-9 μηνών, να χρησιμοποιεί την τουαλέτα από 10 μηνών, να πει την αλφαβήτα στα 2. Τι νόημα έχει; Θα τα κάνει όταν είναι έτοιμο, γιατί να σπαταλάμε το λίγο χρόνο που έχουμε με τα μωρά μας σε "εκπαίδευση"; επίσης την έκφραση " να καθαρίσει το μωρό" τη θεωρώ το λιγότερο άστοχη
Εγώ πάντως είμαι διατεθειμένη να το δοκιμάσω.
Μαμά Μαργαριτα, Συμφωνώ και εγώ και μιλώ από προσωπική εμπειρία!! Το παιδί μπορεί να μη το βαζα από 2,5 μηνών στην τουαλέτα ή με ανοιχτή πάνα, αλλά όταν είδαμε ότι κάνει κακά κάθε μέρα μετά τη φρουτόκρεμα περίπου στις 11(όταν είχε γίνει 10 μηνών περίπου) τότε αρχίσαμε να το βάζουμε στην τουαλέτα εκείνη την ώρα και πράγματι πολλές φορές τα έκανε εκεί!Μετά όλο και πιο τακτικά μέχρι που ήρθε το καλοκαίρι(όπου έιχε γίνει 1,50 χρονών) και ήταν η διαδικασία της τουαλέτας και του γιογιό γνώριμη και πολύ εύκολη υπόθεση...Την αφήναμε λοιπόν με το βρακάκι και τη ρωτούσαμε τακτικά αν θέλει να κάνει κατι...Είχαμε και τα ατυχήματα μας και η διαδικασία μέχρι να καταργήσουμε οριστικά τα παμπερς κράτησε μερικούς μήνες αλλά πριν τα 2 είχε σίγουρα καθαρίσει και χωρίς καθόλου κόπο!
Είχα γράψει ένα άρθρο σχετικά... Το "σπόρ" είναι πολύ δημοφιλές στην Κίνα... και ξεκινάει ως νέα μόδα στη Δύση... http://yfasmatinespanes.blogspot.com/2011/10/blog-post.html
Το να πηγαίνω το παιδί στην τουαλέτα και να περιμένω να κάνει κάτι, ακόμα κι αν κάνει κάθε φορά δεν είναι εκμάθηση....είναι ταλαιπωρία...το μωρό δεν μπορεί να ελέγξει τους σφικτήρες του......άρα δε μαθαίνει....απλά τυχαίνει να κάνει κάτι..... Όταν τα παιδιά είναι έτοιμα κόβεται σε ανύποπτο χρόνο...και τα δυο μου παιδιά στα δυο τους καθάρισαν....αλλά τότε και καταλάβαιναν και μπορούσαν να ελέγχουν το σώμα τους.... Για κάθε παιδί είναι διαφορετικός ο χρόνος.......αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να το πιέζουμε όταν δεν είναι έτοιμα να το κάνουν........
Το καπάκι της τουαλέτας που ρωτησεσ είναι της fisher price απο φαρμακείο, το ξέρω γιατί έχω κι εγώ το ίδιο
ευχαριστω πολυ, θα το ψαξω!!!!!
Κατά τη γνώμη μου η "πρόωρη" εκπαίδευση του μωρού δεν έχει νόημα και μπορεί να βλάψει κιόλας την κατάσταση.Είναι μύθος ότι όσο πιο νωρίς αρχίσει η εκπαίδευση τόσο το καλύτερο.Διαβάζω συνεχώς σε parent guides ότι η προετοιμασία πρέπει να αρχίσει όταν το μωρό είναι σωματικά και συναισθηματικά έτοιμο,περίπου στα 2 χρόνια,ειδάλλως θα μισήσει τα γιογιό και ίσως να του δημιουργηθεί και στρες με το όλο θέμα.Επίσης όσο νωρίς κι αν αρχίσεις την εκπαίδευση, το πιθανότερο είναι ότι δε θα καθαρίσει το παιδί πριν τα 2μιση, άρα δεν έχει κανένα νόημα!Φαντάσου τώρα να αρχίσεις π.χ. στους 12 μήνες να το βάζεις στο γιογιο/τουαλέτα, ας πούμε 6 φορές τη μέρα.Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παιδευτείτε και ο γονιός και το παιδί 3200+ φορές μέχρι τα 2μιση που θα τα καταφέρει τελικά. Ενώ αν αρχίσεις στα 2 είναι πολύ λιγότερες φορές.Αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά οι πιο ειδικοί από μένα.Γι'αυτό προτεινω να μην ταλαιπωρούνται οι γονείς τζάμπα.
Γάμος στα 16;;;;;;;; Μπράβο σου!!!!! Τελικά οι πεθερές έχουν καποιες φορές δίκιο(σπάνια, πολύ σπάνια!!χιχι!!)!! Κι εγώ το έκανα αυτό με την πάνα στα νεογέννητά μου, αλλά τζίφος!! Αργήσαμε, αλλά δεν πίεσα ποτέ!!! ;-)
Εμεις τωρα βρισκομαστε στη διαδικασια να κοψουμε παμπερς με τη βοηθεια του παιδικου, παμε πολυ καλα. Δεν γνωριζα ομολογουμενως αυτη τη μεθοδο.Καλιο αργα παρα ποτε. Συγχαρητηρια για την υπομονη και για τα 5 σου παιδακια,να τα χαιρεσαι!!! Επισης να ρωτησω και κατι ασχετο?Εχουμε το pottete και το χρησιμοποιουμε στη λεκανη μας ως μειωτηρα. Ομως αυτο που υπαρχει στη φωτογραφια του αρθρου με ενδιαφερει γιατι καλυπτει τη λεκανη, μηπως ειναι ευκολο να μαθω απο ποια εταιρεια ειναι? ευχαριστω!!!
κ εγω τωρα λεω πως θα ηταν καλο να ειχα απο νωρις ξεκινησει την προσπαθεια.ο μικρος μου ξεκινησε στους 14-15 μηνες να μου λελει τα κακα και αργοτερα τα τσισα του.οι προσπαθειες να καθισει ομως στην λεκανη η στο γιογιο αποδειχθηκαν ακαρπες..ειναι μεγαλος και ζωηρουλης για να καθισει ωρα ακινητος περιμενοντας αποτελεσμα.προσπαθω να του τραβηξω την προσοχη λιγο αλλα ποση ωρα?το αστειο ειναι που του δωσαμε βιβλιο στα χερια να χαζευει καθισμενος στη λεκανη(εικονα απο το μελλον?χαχα).τωρα νομιζω οτι ντρεπεται και λιγο γιατι ψιλοκρυβεται οταν θελει την αναγκη του.πως να τον βοηθησω?
Σε ευχαριστώ που κατεγραψες την εμπειρία σου να είσαι καλα. Για μένα είσαι η απάντηση σε όσα υποστήριζα και προσπαθούσαν να με βγάλουν παράλογη το λιγότερο. Έχω δυο δίδυμα μωράκια 7 μηνών και κάθε πρωί μετά το πρωινό ανοίγω την πάνα τους και έχει αποτέλεσμα ... Και πάλι σε ευχαριστώ .
εννοειται πως καθε παιδακι οπως και καθε μανουλα ειναι ξεχωριστα...κανεις δεν ειναι ιδιος!!ουτε καν τα διδυμα!!!γενικα πιστευω οτι ειναι καλητερα να εχεις ενα μωρακι που απο μικρο δεν μυριζει κακα...και οταν φτανει 8-9 μηνων βαζει την πανα του μονο για υπνο!!!!απο το να εχω ενα μωρο που μυριζει κακα δεν θελει δεν λεει αντιδραει και οταν ξεκιναει 8-9 μηνων να μαθαινει φτανει στα 2 χρονια πολλες φορες και 3 χρονια για να την κοψει τελειως!!η κριση καθε μανουλας ειναι διαφορετικη και κατα βασην σωστη!!απλα υπαρχουν και οι εξερεσεις προς οφελος πολλων που πρεπει να λαμβανονται υποψην...ευχαριστω παντως που δημοσιευσατε το mail μου και χαρηκα που βοηθησα 2 μεχρις ωρας μανουλες να μαθουν απο τωρα που τα μωρακια τους ειναι το ενα 7 μηνων και το αλλο 5 μηνων να κανουν στην τουαλετα την αναγκη του.....ευχαριστω και παλι....
Συγνώμη που θα το πω αλλά μου ακούγεται βάρβαρο.Μιλάμε για βρέφη και δεν μπορούν να κρατηθούν.Μπορεί να καταλαβαίνουν και να επικοινωνούν αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι σφυχτήρες.Δεν καταλαβαίνω γιατί να βάλουμε ενα παιδί σε μια τέτοια διαδίκασία;
Το σίγουρο είναι οτι όταν θέλει η μαμα πραγματικά να κόψει κατι (πιπίλα, πάνα, μπιμπερό)σίγουρα θα βρει το τρόπο να το κάνει. Απο εκεί και πέρα η γνώμη μου είναι ότι καλό θα είναι ειδικά για τις καινούριες μαμάδες, να μην έχουν τοσο στενά χρονοδιαγράμματα στο μυαλό τους γιατι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές αναγκες και το μυαλό του ωριμάζει διαφορετικά. Κατα την γνώμη μου δεν υπαρχει λόγος να αγχωνόμαστε παραπάνω για αυτα τα θέματα. Και τι πειράζει αν το παιδί δεν κόψει την πάνα πριν τα 2 ? ή την κόψει στα 3? Το λέω γιατί πολλές μαμάδες νοιώθουν τύψεις ή αγχώνονται ή νοιώθουν αποτυχημένες αν δεν το πετύχουν στον καθορισμένο χρόνο. (Εγώ στο πρώτο παιδί δεν μπορουσα με τίποτα να το κάνω να θηλάσει και είχα τρελες τύψεις .. γιατί όλες μου ελεγαν να προσπαθησω ξανα και ξανά και ξανα.. ένω στο δευτερο που ήμουν χαλαρή .. δεν μπορούσα να το κάνω να σταματήσει χιχιχι) Οι συμβουλές της μαμας Μαργαρίτας είναι σούπερ, αλλα μην στεναχωρηθήτε αν το δικό σας παιδί θέλει λιιιιγο χρόνο παραπάνω :)
Infant Potty Taining είναι η ορολογία που έπεσα πάνω της όταν ήμουν έγκυος ακόμη στην κορόυλα μου... και επειδή είχα την δυνατότητα του 9μηνου στο σπίτι, είπα θα το ψάξω λιγο καλύτερα και θα το εφαρμόσω, με τη διαφορά οτι πηρα γιογιο και την έβαλα εκεί να κάτσει 7 μηνών, όταν δηλ. μπόρεσε να κάτσει μόνη της καθιστή. Λοιπόν, απο τότε κάνει κακάκια και τσίσα σχεδόν πάντα στο γιογιό της και σπανια λερώνει πάνες. Η διαφορά είναι πως ένα παιδάκι μπορεί να ελέγξει τους σφιγκτήρες κατα μέσο όρο στην ηλικία των 2 ετών (εξαιρέσεις υπάρχουν στην ηλικία και προς τα πάνω και προς τα κάτω)...και τότε μπορεί να ζητήσει να πάει για κακά ή τσίσα και να περιμένει μέχρι να κάτσει στην τουαλέτα ή στο γιογιο. Ένα σημάδι πως το παιδί έιναι έτοιμο να καθαρίσει έιναι όταν ξυπνάει το πρωί στεγνό...και μέχρι στιγμής η κόρη μου ξυπνάει μόνο απο τον μεσημεριανό υπνο στεγνή... Επέλεξα το γιογιό γιατί μπορέι να μεταφερθεί παντού και επίσης στο καθισματάκι της τουαλέτας βουλιάζει ο ποπός μέσα!! Ακόμη, βοήθησε πολύ το γεγονός οτι αγόρασα 2 γιογιο και τα πήγα στις γιαγιάδες...και έτσι δεν την ξεβολέυω! Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι πως όταν γυρνάμε απο μικρές βόλτες (2-3 ώρες) η πάνα είναι στεγνή! και να θυμάστε πάντα να επιβραβέβετε κάθε προσπάθεια επιτυχή και να μην μαλώνετε όταν τα κάνουν πάνω τους! Εγώ βάζω τη μικρή στο γιογιό μετά τον ύπνο, και μετά απο κάθε γέυμα (πλην του βραδυνου) και πριν τον μεσημεριανό ύπνο! Επίσης το γιογιο είναι μια καλή ευκαιρία να διαβάσετε πολλά πολλα΄βιβλία!!!Καλή επιτυχία σε οσες το τολμησουν!
Πάρα πολύ χρήσιμη η εμπειρία μιας μαμάς με 5 παιδάκια!Να σου πω την αλήθεια -κ θα βγω εκτός θέματος- εγώ ζήλεψα το ότι έχεις 5 παιδάκια καταρχήν κ ύστερα την υπομονή σου να τους μάθεις από μικρά να κάνουν μόνα τους την ανάγκη τους... :) Μπράβο,να σου ζήσουν!
Μαργαρίτα ευχαριστούμε κατ´αρχην για τις χρήσιμες συμβουλές σου.! Ο γιος μου τώρα είναι 3 μηνών κ απο τώρα έχω αρχίσει να σκέφτομαι τις μεθόδους που θα ακολουθήσω προκειμένου να απαλλαγούμε απο την πάνα!!Το καλοκαίρι λοιπόν που θα είναι 8-10 μηνών σκέφτομαι να ξεκινήσω.αυτο που δεν ξέρω -επειδή είμαι νεα κ απειρη μαμά αλλα με πολυ διάθεση-το παιδι θα είναι συνεργάσιμο; Θα καταλάβει τι γίνεται κ θα φτάσει στο σημείο που θα μου πει κάποια στιγμή η έστω θα μου δείξει ότι θέλει να παει τουαλέτα; Μήπως θα είναι πολυ μικρός ακόμη; Δεν θέλω να παει 3-4ετων όπως ακούω απο άλλες μάμαδες που έδωσαν μάχη για να αποχωρήστουν την πανα! Ευχαριστούμε κ πάλι πολυ κ sorry για τις πολλές απορίες μου!
Γεια σου Μαμα Μαργαριτα!Ολα αυτα που λές μου ακούγονται παρα πολύ φυσικα ισως γιατι μου το λεγε και η πεθερα μου για τα δικα της παιδια, δλδ για τον ανδρα μου!Απο τη μια μου φαινεται περιεργο , δυσκολο αλλα οχι κ ανεφικτο!Ορεξη να χεις να προσπαθεις και θεληση να μαθεις και εσυ κ το μωρο!Η κορη μου ειναι 2 κ εχει μπει στη διαδικασια να μαθει την τουαλετα απο πολυ νωρις, σιγα σιγα πιστευω, σιγουρα το καλοκαιρι να μαστε καλα, θα την κοψουμε την πανα μας!Καθε παιδακι βεβαια ειναι διαφορετικο. Το σιγουρο ειναι οτι εκεινα μας δειχνουν το δρομο για τα παντα, ακομα και για το ποτε θα ειναι ετοιμα να κοψουνε την πανα! Ευχαριστουμε πολυ για τις συμβουλες!!
Κοίτα εγώ νομίζω πως εξαρτάται απ το παιδί. Μπορεί ας πούμε να έχει ένα πρόβλημα που να μην το γνωρίζεις και να το ταλαιπωρείς τσάμπα όπως εμένα η μικρή μου που ανακαλύψαμε πως είχε ακράτεια και αναγκαστήκαμε να πάρουμε φάρμακα κλπ΄...μεγάλη ιστορία. Της αδερφής μου πάντως που τώρα είναι3 κ 4 μηνών κ της εφάρμοσε το σύστημα που λες...δεν είδα κάτι διαφορετικό στο κόψιμο της πάνας απο αποψη ηλικίας, απλά οτι χρησιμοποιούσε λιγότερα σε ποσότητα παμπερς όπως είπες. Κατα τ άλλα τα κοψε 2...2 και κάτι όπως τα περισσότερα παιδάκια!