Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή ενός καθίσματος για το αυτοκίνητο μπορεί να δυσκολέψει πολλούς γονείς. Διαφορετικές κατηγορίες, διαφορετικά κιλά, άλλα κοιτούν πίσω, άλλα μπροστά, άλλα και πίσω και μπροστά και μέσα σ’ όλα έρχεται και ο παράγοντας Isofix. Λαμβάνω συχνά ερωτήσεις γονιών για το τι είναι Isofix και ποια η διαφορά ενός καθίσματος Isofix με ένα απλό και έτσι σκέφτηκα να απευθυνθώ στους ειδικούς για να απαντήσουν στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις.
Ο Γιώργος Ρεφενές της BeSafe Ελλάδας έγραψε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το Isofix. Αν μετά την ανάγνωση των παρακάτω, εξακολουθείτε να έχετε κάποια απορία, αφήστε ένα σχόλιο ή απευθυνθείτε απευθείας στη σελίδα της BeSafe στο Facebook: BeSafe Ελλάδα
Τι είναι το ISOfix;
Το πρότυπο ISO 13216 καθορίζει τον τρόπο τοποθέτησης παιδικών συστημάτων συγκράτησης στα οχήματα με τη χρήση υποδοχέων ISOfix. Το ISOfix (προέρχεται από το International Standards Organisation FIX) και υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Τι είναι και που βρίσκονται οι υποδοχείς ISOfix;
Οι υποδοχείς ISOfix είναι 2 μεταλλικά σημεία που βρίσκονται στις 2 πίσω θέσεις της καμπίνας του αυτοκινήτου και πιο συγκεκριμένα στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το οριζόντιο μέρος του καθίσματος. Στα πιο καινούρια αυτοκίνητα υπάρχουν σημάνσεις ή πλαστικοί οδηγοί που καθιστούν τους μεταλλικούς υποδοχείς ευδιάκριτους.
Έχουν όλα τα αυτοκίνητα ISOfix;
Από τις αρχές του 2006 και μετά, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων διαθέτουν στις 2 πίσω θέσεις υποδοχείς ISOfix. Είναι αρκετά πάντως τα μοντέλα αυτοκινήτων που έχουν κατασκευαστεί και πριν το 2006 και διαθέτουν υποδοχείς ISOfix.
Για το ISOfix, υπάρχει και κάποιο άλλο σημείο πρόσδεσης;
Επειδή για λόγους μεγαλύτερης σταθερότητας του παιδικού καθίσματος, σε περίπτωση σύγκρουσης, χρειάζεται και τρίτο σημείο αντίστασης, κάποια παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου διαθέτουν ζώνη που συνδέεται με τρίτο σημείο πίσω από το κάθισμα (στο πίσω μέρος της πλάτης ή στο ταβάνι). Τα περισσότερα όμως παιδικά καθίσματα, ως τρίτο σημείο αντίστασης, χρησιμοποιούν το πάτωμα του αυτοκινήτου αφού εκεί καταλήγει ένα υποπόδιο που διαθέτουν.
Γιατί αναπτύχθηκε το ISOfix;
Τα αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα για ενήλικες. Οι ζώνες ασφαλείας το ίδιο. Ο λόγος που αναπτύχθηκε το ISOfix είναι ότι σύμφωνα με έρευνες σε όλο τον κόσμο, μόλις 3 στους 10 γονείς τοποθετούν σωστά το παιδικό κάθισμα. Πολλές δυσκολίες στο δέσιμο με τη ζώνη είναι το μήκος της, το ύψος του σημείου που ξεκινά, η θέση της υποδοχής κουμπώματος κ.ά. Ειδικοί επιστήμονες ασφάλειας μαζί με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων κατέληξαν στο ISOfix ως ένα φτηνό και εύκολο στη χρήση σύστημα το οποίο δεν απαιτεί τη χρήση της ζώνης. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό σωστής τοποθέτησης των παιδικών καθισμάτων με ISOfix έχει ανέβει στο 96%!
Τι κάνω εάν δεν έχω ISOfix και θέλω τη μέγιστη ασφάλεια για το παιδί μου;
Ελέγξατε εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει υποδοχείς ISOfix και βρήκατε πως δεν υπάρχουν. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο αντιπρόσωπο του αυτοκινήτου σας και να ρωτήσετε εάν υπάρχει και μπορεί να τοποθετηθεί μια μεταλλική μπάρα με τους μεταλλικούς υποδοχείς ISOfix στο αυτοκίνητό σας. Δεν είναι πάντα εφικτό και το κόστος τοποθέτησης εξαρτάται από το αυτοκίνητο και τον αντιπρόσωπο, αλλά αξίζει να το προσπαθήσετε και να ενημερωθείτε.
Εάν δεν προκύψει κάτι θετικό μην πτοείστε. Η ασφάλεια σε ένα σωστά τοποθετημένο παιδικό κάθισμα με τη ζώνη του αυτοκινήτου δεν υπολείπεται σημαντικά από ένα κάθισμα τοποθετημένο με ISOfix. Απλά είναι κρίσιμο κάθε φορά που τοποθετείται το κάθισμα να είστε βέβαιοι ότι το έχετε κάνει σωστά.
Ποια άλλα οφέλη προσφέρει το ISOfix εκτός από τη σωστή τοποθέτηση;
Είναι πιο βολικό. Ειδικά στο βρεφικό γκρουπ (0/0+, 0-13 κιλά), που το κάθισμα συνήθως λειτουργεί και σαν πορτ μπεμπέ, εάν δεν έχετε βάση ISOfix, θα πρέπει κάθε φορά που το βγάζετε και το ξαναβάζετε στο αυτοκίνητο, να το δένετε κάθε φορά με τη ζώνη. Με τη βάση ISOfix με ένα απλό κλικ έχετε τελειώσει και ξέρετε ότι το έχετε κάνει σωστά, καθότι υπάρχουν πράσινες ενδείξεις που σας το επιβεβαιώνουν και κόκκινες όταν κάτι δεν έχει γίνει σωστά.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Γειά σας, ψάχνω να πάρω κάθισμα για τον μικρό και έχω καταλήξει σε isofix αλλά όσο το ψάχνω όλο και με μπερδέυει ένα γεγονός. Αν πάρω κάθισμα isofix πρέπει να πάρω και βάση isofix που κουμπώνει στο κάθισμα του οχήματος και επάνω μπαίνει το βρεφικό καθισματάκι ; αν όχι γιατί πουλάνε χωριστά βάση isofix;
Γνωριζει μηπως κανεις γιατι το μωρο μου βαζοντας το στο καθισμα αυτοκινητου με βαση iso fix κιολας, γερνει το κεφαλακι του προς τα μπροστα καθως ειναι ακομα 45 ημερων?
Στο κειμενο αν δειτε εχει δυο φωτογραφιες που δειχνουν το isofix.ΤΟ ενα ειναι μεταλλικοι κρικοι και το αλλο ειναι μικρες υποδοχες....Νομιζω ειναι δυο διαφορετικα πραγματα.Γιατι τα καρεκλακια isofix τα περισσοτερα θελουν αυτοκινητα που εχουν τις μικρες υποδοχες και οχι τους μεταλλικους κρικους...
κωστα παπ πρεπει να εχει κ το καθισματακι υποδοχη isofix!δεν εχουν ολα!
για να μπει το καθισμα του αυτοκινητου στο αυτοκινητο, εκτος απο την υποδοχη Isofox του αυτοκινητου θα πρεπει και το καθισματακι να εχει υποδοχες η εφαρμοζεται σε ολα;
Έχουμε και στα δυο αυτοκίνητα μας καθίσματα με Isofix και είναι όντως πολύ βολικά στην τοποθέτηση. Ειδικά όπως λες στο βρεφικό κάθισμα είναι και σαν πορτ μπεμπέ ήταν παιχνιδάκι το να βάζεις/βγάζεις/μεταφέρεις το παιδί από το αυτοκίνητο.
Πολλή σοφή εφεύρεση!!!!!!!! Τα παιδιά πάντα σε κάθισμα!!!
Πραγματικά απορώ, πως οι γονείς μου τη δεκαετία του '80, μας φόρτωναν 3 παιδιά σε ένα αυτοκίνητο και πηγαίναμε ταξίδια ολόκληρα, χωρίς καθίσματα, χωρίς ζώνες, χωρίς τίποτα. Εντάξει, τότε δεν υπήρχαν τα παιδικά καθίσματα στην Ελλάδα, αλλά αν το σκεφτείς λιγάκι, μερικοί από εμάς, είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε!