της Δέσποινας Μαυρογένη
Με συγκίνησαν τα σχόλια στο post για την γριούλα μας. Χάρηκα για την ευαισθησία τους και προβληματίστηκα σοβαρά για το θέμα που έθεταν δύο από αυτά:
–Η μικρή μου, 3 χρονών, ακόμα με ρωτάει για το σκυλάκι μας που πέθανε.
–Τρέμω τη μέρα που θα πρέπει να εξηγήσω στον μικρό ότι ο σκύλος μας πέθανε.
Κι αναρωτήθηκα: Αλήθεια πώς εξηγείς σ΄ ενα παιδί την έννοια «θάνατος»; Και τι ακριβώς να του πεις; Τι να παραλείψεις; Κι αν κάνει ερωτήσεις;
Είναι το δυσκολότερο θέμα που θα πρέπει να εξηγήσει ένας γονιός στο παιδί του ( το «πώς γίνονται τα μωρά;» έρχεται δεύτερο και καταϊδρωμένο)
Ολες οι μελέτες και απόψεις συμφωνούν ότι πρώτα απ΄ολα παίζει ρόλο η ηλικία του παιδιού. ‘Οσο μεγαλώνουν και ανάλογα με την συναισθηματική τους ωρίμανση, τα παιδιά περνούν από διάφορα στάδια αντιδρασης.
*Κάτω των 3 ετών. Το παιδί θα βασίσει την αντιδραση του στο πώς αντιδρουν η μαμα και ο μπαμπάς. Σ’ αυτην την ηλικία τα παιδιά ρουφάνε σαν σφουγγάρια το στρες απο το αμεσο περιβάλλον τους, γι’ αυτό μην το παρακάνετε με τον δικό σας πόνο για τον θάνατο του αγαπημένου σας τετράποδου. Το παιδάκι δεν χρειάζεται να βλέπει τη μαμά να κλαίει με λυγμούς.
*Απο 3 ως 5 ετών. Θα του λείψει ο συντροφος στο παιχνίδι του, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα του λείψει το κατοικίδιο σαν αντικείμενο αγάπης. Στις ηλικίες αυτες τα παιδιά «βλέπουν» το θανατο σαν μια προσωρινή κατάσταση, που μπορει να αντιστραφεί. Οπως τα φύλλα, που πέφτουν τον χειμώνα, αλλά ξαναβγαινουν την άνοιξη, το ζωάκι τους μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξαναγυρίσει.
*Από 5 ως 9 ετών. Η ηλικία της «μαγικης σκεψης». Το παιδι αρχιζει να συνειδητοποιεί οτι ο θανατος δεν ειναι προσωρινός και αναστρεψιμος,αλλά πιστευει οτι μπορει με καποιον μαγικο τρόπο να διαπραγματευτεί μαζι του η να τον νικήσει. Αυτη ειναι και η ηλικία που τα παιδιά μπορει να βγάλουν λάθος συμπεράσματα, συνδέοντας τις σκέψεις τους με τα γεγονότα. Αν κάποια στιγμή ο μικρός σκέφτηκε: «να ειχαμε ενα ωραιο κουτάβι αντι γι΄αυτον τον γέρο σκύλο!» και λίγο μετα ο σκύλος πέθανε, ίσως να το «χρεωθεί». Αν το παιδί σας εκφράσει την οποιαδήποτε ανησυχία ότι μπορεί να «φταίει» για τον θανατο του pet, καθησυχάστέ το και εξηγήστε του οτι δεν υπάρχει καμία σχέση.
* Ανω των 9 ετών. Τα παιδιά εχουν πιά καταλάβει οτι ο θάνατος ειναι κάτι οριστικό και αμετάκλητο για ολα τα έμβια όντα. Από το να το καταλάβουν,όμως, μέχρι να το αποδεχτούν υπάρχει ενα χάος,που μόνο οι γονείς μπορούν να καλύψουν συζητώντας και εξηγώντας με ειλικρίνεια αλλά και διακριτικότητα.
Σε οποιαδήποτε ηλικία και να είναι το παιδί η ειλικρίνεια είναι πάντα η καλύτερη τακτική. Κι όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί σε θέματα πένθους, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε την λέξη ‘θάνατος’ και τη λέξη ‘πέθανε’ και να μην μπερδέψουμε το παιδί μ’ ευφημισμούς, όπως «κοιμήθηκε» -«έφυγε» -«το πήρε ο Θεούλης κοντά του». Στα μικρότερα παιδιά μπορεί να δημιουργηθεί φοβία για τον ύπνο η θυμός για τον Θεούλη πού του πήρε το φίλο του… Ποτέ δεν ξέρει κανείς πώς θα ερμηνεύσει μια κουβέντα μας ένα παιδί.
Τα μεγαλύτερα παιδιά, μεταξύ 6 και 9 ετών έχουν συχνά έντονη περιέργεια για το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα όταν πεθαίνει, αν έγινε στο ζωάκι ευθανασία και πως το έκανε ο γιατρός και άλλα τέτοια, που ίσως να ζορίσουν τους γονείς.. «Να είστε ακριβείς, ειλικρινείς και σύντομοι» συμβουλεύει η Δρ. ΜακΝαμυ του Πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης. » Τα παιδιά που κάνουν ερωτήσεις και θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες, στην ουσία ζητάνε παρηγοριά και στήριξη. Αν είναι μικρότερα από 5 ετών δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες πέρα απο το ‘ο σκυλάκος μας ήταν πολύ άρρωστος και πέθανε’ . Στα μεγαλύτερα παιδιά, εσείς ως γονείς θα κρίνετε πόσες και ποιές λεπτομέρειες θα αντέξουν να ακούσουν«.
Όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, θλίβονται για την απώλεια, αλλά δεν αντιδρούν με τον τρόπο των μεγάλων. Τα μικρότερα μπορεί να ξαναρχίσουν την πιπίλα. Τα μεγαλύτερα μπορεί να κλειστούν στον εαυτό τους για ενα διάστημα η να παραμελήσουν τα μαθήματα τους.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται ένα διάστημα να πενθήσουν τον φίλο τους. Θα τα βοηθήσει να ζωγραφίσουν το ζωάκι που έχασαν, να φτιάξουν ένα άλμπουμ με τις φωτογραφίες του, να του γράψουν ενα αποχαιρετιστήριο γράμμα. (Αν δεν την έχετε δει, δείτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την ταινία «Μάρλεϊ: Ένας μεγάλος μπελάς«. Ο αποχαιρετισμός των τριών παιδιών στο τέλος είναι υπόδειγμα, άσε που θα σπαράξετε στο κλάμα και θα το καταευχαριστηθείτε!!!)
Τέλος κι εσείς και τα παιδιά χρειάζεστε ένα διάστημα να ηρεμήσετε πρίν αποφασίσετε ότι η οικογένεια είναι έτοιμη γιά το επόμενο λατρεμένο τετράποδο. Μην βιαστείτε,αλλά και μην καταλήξετε στο : » Δεν ξαναπαίρνουμε ζωάκι, γιατί πονάει ο θάνατος του«.
Αυτός ο θάνατος έδωσε ήδη στο παιδί ενα πολύτιμο μάθημα για τη ζώη.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Εμείς τον χάσαμε πριν από 1 1/2 χρόνο ο γιος μου τότε ήταν 3 και η μικρή μου 20 μηνών μας λείπει σε όλους πάρα πολύ.... Η μικρή μου, με ρωτάει κάθε τόσο εάν ο casper έγινε καλά και αν θα γυρίσει (γιατί τους είχαμε πει ότι ήταν πολύ άρρωστος και πήγε στη γειτονιά των αγγέλων γιατί εκεί δεν θα πονάει πια!!!) Σωστό λάθος δεν ξέρω, αλλά σε εκείνες τις ηλικίες η λέξη θάνατος ήταν κατά τη γνώμη μου πολύ "σκληρή"... Αυτό το οποίο επίσης κάναμε είναι πριν τον πάμε για ευθανασία τους έβαλα να τον πάρουν αγκαλιά να του δώσουν από ένα φιλάκι για να τον αποχαιρετήσουν...
είδα τον τίτλο..διάβασα στα πεταχτά..το έκλεισα και έφυγα...ξαναήρθα και το διάβασα με προσοχή..ναι συγκινήθηκα αλλά έμαθα κιόλας..το μόνο που με φοβίζει είμαι εγώ..αν δηλ εγώ εκείνη την στιγμή θα είμαι ψύχραιμη, αν θα λειτουργήσω με γνώμονα την λογική (πλήρης ημερών, κύκλος ζωής κτλ) αν αν αν.. τέσπα θέλω να ελπίζω οτι έχουμε χρόνο ακόμα μπροστά μας.. όσο για το Μάρλεϊ όλη η ταινία είναι απίστευτη..κάθε φορά που την βλέπω ξεκινώ με χαμόγελο γιατί όλα είναι τόσο γνώριμα στην συμβίωση με το τετράποδο παιδί και πάντα καταλήγω με λυγμούς στο τέλος..και μου έχει μείνει η φράση του χαρακτήρα της άνιστον οτι "η οικογένεια μας ξεκίνησε με τον Μάρλεϊ"... και τώρα πάω να πάρω μια τεράστια αγκαλιά το τετράποδο παιδάκι μου..
Τι υπέροχο άρθρο, πόσο αληθινό και ρεαλιστικό!
Νομίζω πως είτε πρόκειτα για το αγαπημένο ζωάκι του παιδιού, είτε για ανθρώπινη απώλεια, όπως ο παππούς ή η γιαγιά, τα παιδιά βιώνουν την απώλεια με τον ίδιο τρόπο. Όλα εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού. Όταν πέθανε η πεθερά μου, ο γιος μου ήταν 7 και η κόρη μου 4. Μια εβδομάδα πριν, είχαμε αρχίσει να λέμε πως η γιαγιά είναι πολύ άρωστη, πως είναι στο νοσοκομείο, πως δεν μπορούν να τη δουν, πως είμαστε όλοι στεναχωρημένοι. Όταν τελικά πέθανε, ρώτησα την παιδίατρο τι να πω στα παιδιά και μου είπε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Χρησιμοποιούμε τις λέξεις "θάνατος" και "πέθανε", ξεκαθαρίζουμε στο παιδί πως είναι κάτι μόνιμο και πως δεν θα ξαναδούν τον αγαπημένο τους. Δεν λέμε πως "έφυγε ταξίδι" γιατί το παιδί θα περιμένει την επιστροφή. Δεν λέμε "τον πήρε ο Θεός" γιατί το παιδί θα σκεφτεί "γιατί ο κακός Θεός μου πήρε τον ......" ή θα φοβηθεί πως ο Θεός θα θελήσει να πάρει και το ίδιο. Και είναι πολύ βασικό να βοηθήσουμε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του. Δεν κρυβόμαστε για να κλάψουμε. Κλαίμε μπροστά στο παιδί (χωρίς υπερβολες και υστερίες φυσικά) και του εξηγούμε πως είναι φυσικό να του λείπει αυτός που "έφυγε", είναι φυσικό να είμαστε στεναχωρημένοι και να κλαίμε. Μπορούμε να του απαλύνουμε τον πόνο του αν του πούμε "ήξερε πόσο πολύ τον αγαπούσες", "ήταν πολύ χαρούμενος που ήσουν φίλος του/εγγόνι του". Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι καλό από όταν τα παιδιά μας είναι μικρά, να τους περιγράφουμε τον "κύκλο της ζωής", πως ότι γεννιέται, πεθαίνει.
Αχ... τι θέμα... Και μόνο που διάβασα τον τίτλο μου ήρθαν δάκρυα.. Αυτή την ταινία την είχε ο Alpha την προηγούμενη εβδομάδα (Πέμπτη βράδυ αν δεν κάνω λάθος)! Σπάραξα στο κλάμα... δεν έχω ξανακλάψει έτσι βλέποντας ταινία... Δεν μπόρεσα να κοιμηθώ εκείνο το βράδυ.
Εγώ αντεξα μέχρι τη στιγμή που ο πιτσιρικάς,ο μεσαίος, διάβασε τον αποχαιρετισμό του που τελείωνε : "ο αδερφός σου...". Εκεί άνοιξαν οι κάνουλες. Όχι για τον σκυλάκο που έφυγε πλήρης ημερών και αγάπης,αλλά για την ομορφιά της ψυχούλας του μικρού :)