Το μεγάλο φαγοπότι της Κυριακής του Πάσχα ακολουθεί συνήθως ένα επιδόρπιο. Όλα αυτά τα πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες εδέσματα που καταναλώσαμε, δεν μας δίνουν πολλά περιθώρια. Ένα γλυκό ελαφρύ μπορεί να κλεισει όμορφα το γεύμα.
Γι’ αυτό έχουμε καλέσει μια πολύ αγαπημένη φίλη και γνωστή Blogger, specialιστρια στην κουζίνα, να μας προτείνει ιδέες και να μας συμβουλέψει για την παρασκευή τους. Μια μικρή κουζίνα τόση δα, σε ένα από τα ωραιότερα μέρη του κόσμου, την Ζάκυνθο, γεμάτη όμορφες μυρωδιές, γλυκές εμπειρίες με κατσαρόλες και γεύσεις.. πολλές γεύσεις.
Η Κική γνωστή ως Μικρή Κουζίνα έχει γράψει δυο υπέροχα βιβλία το «Ψωμιά και Ζύμες» και το «Λικεράκια και Σερμπέτια» και εύχομαι σύντομα να πάρω στα χέρια μου και το τρίτο!
Για σήμερα της ζήτησα να επιλέξει 5 αγαπημένα της επιδόρπια, ειδικά για την ημέρα αυτή, προκειμένου να σας λύσουμε τα χέρια. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάτε μια άγνωστη για σας συνταγη έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτόν που σας την προτείνει. Εγώ αυτό ακριβώς βρίσκω πάντα στην Μικρή αυτή Κουζίνα.. Συνταγές εμπιστοσύνης.
Να σας συστήσω την Κική Ξανθάκη!
Ιδέες για γλυκά το Πάσχα
της Κικής Ξανθάκη για το eimaimama.gr
Πάσχα. Μυρωδιά άνοιξης, κατάνυξης και παράδοσης μαζί. Μέρα που μοιραζόμαστε με αγαπημένα μας πρόσωπα, που φτιάχνουμε γι αυτούς ό,τι καλύτερο.
Και ως Έλληνες που είμαστε, πιάνουμε την ευκαιρία να φάμε λίιιιιγο παραπάνω.
Σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται ανάλογα με τα έθιμα κάθε τόπου. Με την ευκολία όμως που έχει σήμερα ο άνθρωπος και την πρόσβαση σε όλα τα είδη επικοινωνίας, ξένα έθιμα μπήκαν σε κάθε τόπο. Για παράδειγμα, στη Ζάκυνθο παλιότερα δεν σούβλιζαν αρνί. Είναι ένα ξενόφερτο έθιμο.
Ας αφήσω όμως τα έθιμα και ας πάω στη γλυκιά πλευρά εκείνης της ημέρας. Αυγοκούλουρα και τοπικά γλυκά, έχουν την τιμητική τους. Όμως εγώ, θα αφήσω την τοπική παράδοση που ο καθένας ξέρει καλύτερα για τον τόπο του και θα σας κάνω μια βόλτα στον κόσμο, με ελαφριές γεύσεις που ταιριάζουν εκείνη τη μέρα.
Κατ΄ αρχήν, εκείνη τη μέρα, ξεχάστε τη σοκολάτα! Η σοκολάτα θυμίζει χειμώνα, Χριστούγεννα και πλούσια γεύση. Το Πάσχα είναι Άνοιξη! Θέλει χρώμα, άρωμα και κάτι ελαφρύ. Τη σοκολάτα, αφήστε τη το πολύ για ένα παγωτό!
Αφού λοιπόν έχουμε ρίξει τη μάχη του αμνοεριφίου, αφού έχουμε κάνει γονυκλισίες για να μας λυπηθεί ο Θεός και να μην σκάσουμε από το πολύ φαγητό που φάγαμε τόσο το Μ. Σάββατο το βράδυ και όλη την Κυριακή από το πρωί στη σούβλα (μόνο ένα κομματάκι τσίμπησα-δηλαδή το μισό αρνί!!!), μέχρι το μεσημέρι στο επίσημο πια γεύμα (το υπόλοιπο αρνί δηλαδή), έρχεται και η ώρα του γλυκού. Ας έχουμε σκάσει! Ας έχουμε προσευχηθεί ταπεινά για να μας λυπηθεί ο Θεός για τη λαιμαργία μας, το γλυκό θα το φάμε.
Αφού λοιπόν θα το φάμε, ας φάμε κάτι μικρό και λίγο.
Ξεκινάμε από τα πιο μικρά:
Πανακότα: Η βόλτα μας ξεκινάει από την Ιταλία, με ένα ελαφρύ γλυκάκι. Οι ρίζες της τοποθετούνται μάλλον στη βόρεια Ιταλία, αλλά τρώγεται σε όλη τη χώρα. Προτιμήστε κρέμα γάλακτος λάιτ και δεν θα το μετανιώσετε!
Κλικ για τη συνταγή: Πανακότα
Κρέμα Καταλάνα: στην όμορφη Ισπανία σας πάω τώρα. Μη φοβάστε αν δεν έχετε φλόγιστρο. Και το γκριλ του φούρνου κάνει. Φτιάχνεται από πριν και έχει πλάκα να καίμε τη ζάχαρη λίγο πριν τη φάμε. Εδώ έχει καεί η γούνα μας στην Ελλάδα. Στην κρέμα Καταλάνα θα κολλήσουμε; Δεν θα μιλήσω για την αίσθηση που νιώθουμε όταν το κουτάλι σπάει την καραμελωμένη επιφάνειά της. Αυτό, θα το αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας!
Κλικ για τη συνταγή: Κρέμα Καταλάνα
Γλυκό σε ποτήρι: εδώ βολτάρουμε στην Ελλάδα μας, την τόσο ταλαιπωρημένη. Με γιαούρτι στραγγιστό, προτιμήστε 0%(τα υπόλοιπα 100% λιπαρά, τα είχε το αρνάκι, remember😉 φτιάξτε ένα εύκολο γλυκό που θα το βάλετε σε ποτήρια. Ακόμα και σε ποτήρια του κρασιού (για λίγη ποσότητα) είναι ιδανικό. Άλλωστε είπαμε: προσευχηθήκαμε ταπεινά, να μην σκάσουμε.Don‘tpushyourluck!
Κλικ για τη συνταγή: Γλυκό σε ποτήρι
Εύκολο παγωτό χωρίς αυγά, που δεν κρυσταλλιάζει: Το γλυκό της παγκοσμιοποίησης. Σε ποια χώρα δεν φτιάχνουν παγωτό; Στην Αλάσκα ίσως; Μπα.Μάλλον παντού! Είναι εύκολο, γίνεται από μέρες πριν και η συνταγή είναι ευέλικτη. Μπορείτε να την προσαρμόσετε στα μέτρα σας και στη γεύση σας!
Κλικ για τη συνταγή: Παγωτό
Πάβλοβα: την πατρότητά της διεκδικεί τόσο η Νέα Ζηλανδία, όσο και η Αυστραλία. Μη σας αγχώσει το γεγονός αν δεν ξέρετε να φτιάχνετε μπεζέδες. Πρώτον, στο μπλογκ δίνονται σαφείς οδηγίες για το πώς θα τους φτιάξετε. Δεύτερον, μπορείτε να πάρετε έτοιμους μπεζέδες, να φτιάξετε σαντιγύ και απλώς να μοντάρετε το γλυκό. Δεν χρειάζεται να κάνουμε δύσκολη τη ζωή μας και μάλιστα ανήμερα το Πάσχα! Αν πάλι ξέρετε να κάνετε μπεζέδες, φτιάξτε μικρές ατομικές φωλιές για να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας που θα καταναλώσετε!
Κλικ για τη συνταγή: Πάβλοβα
Είδατε για πότε κάναμε μια βόλτα ανά τον κόσμο; Δεν ήταν πολύ γευστική βόλτα; Όλα τα γλυκά (μαζί με την κρέμα Καταλάνα που θα κάνω φέτος), τα έχω κάνει σε προηγούμενες Λαμπριάτικες μέρες. Εύχομαι κάποιο από αυτά, να ταιριάζει και στα δικά σας γούστα. Και μην ξεχάστε να προσευχηθείτε πριν και αφού φάτε εκείνες τις μέρες! Υπάρχει Θεός και είναι Μεγαλόψυχος!
Καλό Πάσχα σε όλες και όλους!
Κική σε ευχαριστούμε πολύ, οι γεύσεις που μας έδωσες ήδη γυρνούν στο στόμα..
Καλή επιτυχία σε όσες μανούλες δοκιμάσουν και Καλό, Ήρεμο Πάσχα!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Άλλη μια food blogger που ακολουθώ και λατρεύω. Η Κική! Και ας μην το ξέρει η ίδια :)
Κάθε φορά, που γουργουρίζει το στομάχι ανατράχω εδώ!! Και μόνο που τα βλέπω τρελαίνομαι!!Θα επιχειρήσω να κάνω το παγωτό!!
Επικροτω τα παραπάνω!!η Κική είναι καταπληκτική μαγείρισσα και άνθρωπος!!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία! Ήταν χαρά μου να δώσω ιδέες για το τραπέζι της Λαμπρής! Καλό Πάσχα σε όλους!
Μπράβο Νίκη για την επιλογή! Η Κική πραγματικά είναι καταπληκτική και ότι φτιάχνει και προτείνει σίγουρη επιτυχία!!!