Θεοδώρα Καρακιουλάχ
Παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω έχουν πέσει θύματα δραστών που τα εκβιάζουν, τα απειλούν, τα εκμεταλλεύονται και τα χειραγωγούν μέσω διαφόρων εφαρμογών στο διαδίκτυο.
Η δραματική αύξηση της χρήσης του διαδικτύου κατά την διάρκεια του lockdown, αύξησε και τους κινδύνους οι οποίοι βρίσκουν ευάλωτα παιδιά εκτεθειμένα και απροστάτευτα στις ….ορέξεις επιτηδείων.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Μένουμε Online, με ασφάλεια», παρουσίασε έρευνα στην οποία εργαζόμενη του οργανισμού, υποδυόμενη μια 16χρονη μπήκε σε γνωστή πλατφόρμα- εφαρμογή η οποία είναι ευρέως γνωστή σε παιδιά και εφήβους και πραγματοποίησε βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες.
Η ευκολία να συνομιλήσει ένα ανήλικο παιδί με τον οποιοδήποτε στο διαδίκτυο ο οποίος υπό το καθεστώς ανωνυμίας μπορεί να το θέσει σε κίνδυνο, είναι συγκλονιστική.
Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθήστε την συνομιλία της εργαζόμενης στο Χαμόγελο του παιδιού η οποία υποδύεται την 16χρονη να συνομιλεί με άλλους χρήστες οι οποίοι της ζητούν να κάνει διάφορα πράγματα τα οποία αν αρνηθεί, την εκβιάζουν και την απειλούν ότι θα ανεβάσουν το βίντεο στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τον Κώστα Γιαννόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην εκπομπή της Claudia Eggers, οι τρόποι με τον οποίο οι επιτήδειοι προσεγγίζουν τα παιδιά, είναι επικίνδυνος.
«Τα παιδιά μας κινδυνεύουν. Όταν τα παιδιά συνομιλούν με έναν ηλεκτρονικό «φίλο» στο διαδίκτυο, μετά από μια εβδομάδα τον εμπιστεύονται. Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμποδίζει τους Διεθνής Οργανισμούς να εντοπίσουν τους επιτήδειους.
Η αυξημένη εκμετάλλευση των παιδιών, αυξήθηκε ακόμα περισσότερο».
Μας τρόμαξε το συγκεκριμένο βίντεο, υποστηρίζει ο κος Γιαννόπουλος, «διότι μέσα μπαίνουν παιδιά ηλικίας από 5 ετών και πάνω».
Σχετικά με τις καταγγελίες αντίστοιχων περιστατικών που αναφέρονται στο Χαμόγελο του Παιδιού, ο πρόεδρος του Οργανισμού επισημαίνει ότι είναι πάρα πολλά.
«Ενήλικες προσπαθούν να προσελκύσουν παιδιά, τα εκβιάζουν ή τα κάνουν μπούλινγκ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του βίντεο, ζητάνε από την υποτιθέμενη 16χρονη να βγάλει τα ρούχα της και αν δεν το κάνει, την απειλεί (ο δράστης) οτι θα ανεβάσει το βίντεο στο διαδίκτυο. Έχουν ένα τρόπο να χειρίζονται τα παιδιά και τα εκβιάζουν».
«Τα πράγματα έχουν αγριέψει»
«Η τεχνολογία πηγαίνει τόσο γρήγορα, που δεν το προλαβαίνει.
Δεν μπορείς να απαγορεύσεις την δυνατότητα στο παιδί να μπει στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι γονείς και οι παππούδες.
Τα παιδιά θέλουν προτροπή διότι φοβούνται και ντρέπονται να μιλήσουν στους γονείς».
Δεν υπάρχει κατάλληλη νομοθεσία για να προστατεύσει τα θύματα
Σύμφωνα με τον Κ.Γιαννόπουλο, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρχε μια εφαρμογή στην οποία αναφερόταν κανείς όταν έπεφτε θύμα ή όταν ήθελε να καταγγείλει σελίδες στο διαδίκτυο που το κάθε παιδί έπεφτε θύμα εκμετάλλευσης και εκβιασμού. «Πλέον δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί τους δεσμεύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό ήταν ένα εργαλείο το οποίο δεχόταν μέχρι πρότινος 19 εκατομμύρια αναφορές γύρω από τέτοια θέματα. Στην Ελλάδα είχαν δεχτεί μόνο πέρσι, 18.000 αναφορές. Τα παιδιά είναι διαθέσιμα στου καθενός ανθρώπου το βρώμικο μυαλό».
Έρευνα που διενέργησε η Focuς Bari για λογαριασμό του «Χαμόγελο του Παιδιού» που αφορούν παιδιά από 5 εως 12 ετών και νέους από 16 ως 24, δείχνει ότι το 2020 εν μέσω lockdown και σε σχέση με το 2019 :
Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησε για την παραπάνω έρευνα η Ξένια Κούρτογλου, ιδρύτρια της focus Bari, προσωκεντρική ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.
«Η κύρια ενασχόληση των μικρών παιδιών ήταν να παίζουν και παρακολουθούν παιδικά παραμύθια στο διαδίκτυο πριν το lockdown. Πλέον με την τηλεκπαίδευση αυξήθηκε η χρήση του. Σε όλες τις ηλικίες πλέον παρατηρείται αύξηση της χρήσης του διαδικτύου.
Εξετάσαμε επίσης κατά πόσο μπορούν το ελέγξουν, αλλά δεν τα καταφέρνουν».
Χαρακτηριστικό της έρευνας είναι ότι τα κορίτσια περνούν περισσότερη ώρα στο διαδίκτυο και νιώθουν μοναξιά και κατάθλιψη «ενώ τα αγόρια θα κοινωνικοποιηθούν, θα μπουν για λίγο και θα βγουν».
«Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι γνώστες για το τι κάνουν τα παιδιά και να είναι κοντά στα παιδιά.
Το lockdown έπαιξε ρόλο στην αυξημένη χρήση των χρηστών στις μεγάλες ηλικίες. Οι μικρές ηλικίες πάντα ήταν μέσα και τώρα που δεν κοινωνικοποιούνται περνούν περισσότερο χρόνο στα social» συμπληρώνει η κα Κούρτογλου.
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής της Claudia Eggers που παραθέτει στοιχεία και αριθμούς σοκ:
Σύμφωνα με έρευνα της Europol, ένα στα δέκα παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα και το 89% αφορά κορίτσια. Ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων έχει τετραπλασιαστεί κατά την διάρκεια του lockdown, ενώ μόλις 2 στα 100 παιδιά τολμούν να μιλήσουν και να απευθυνθούν στις αρχές.
Οι δράστες, σύμφωνα με την έρευνα, «ψαρεύουν» τα νεαρά θύματα τους στο διαδίκτυο εκμεταλλευόμενοι τον εγκλεισμό της καραντίνας.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, έχει καταγράψει 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα που αφορούν θέαση υλικού (φωτογραφίες και βίντεο). Το 27% των θυμάτων είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών ενώ οι δράστες είναι άνδρες σε ποσοστό 95% και 2,6% ανήλικοι.
Φωτογραφία από April Bryant από το Pixabay
πηγή rthess.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο