Καλά τα cupcakes και τα μπισκότα, αλλά βρε κορίτσια μια σπιτική πιτα, με χορταράκια από την λαϊκή, που να μυρίζει μαμά και παιδικά χρόνια, χρειάζεται να υπάρχει στην συλλογή μας!
Δύσκολη συνταγή, κατά την γνώμη μου, σήμερα δεν υπάρχει. Ακόμα και αυτή που σας φαίνεται δύσκολη στην πραγματικότητα δεν είναι. Ήταν κάποτε! Τότε που είχανε το πετρογκαζ, τις κατσαρόλες που κολλούσαν, τα σαπούνια που δεν καθάριζαν και την σκάφη που δεν χωρούσαν. Σήμερα λοιπόν ένα δύσκολο φαγητό θέλει το ανώτερο 1 ώρα, εκτός αν θέλει πολλή ώρα στο φούρνο.
Βλέπουμε στην TV, στις μεγαλουπόλεις, όλοι τρώνε έξω.. Ή το μεσημέρι, ή το βράδυ, έξω! Δεν λέω καλό και αυτό, αλλά υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το σπιτικό, καλομαγειρεμένο, με επιλεγμένα υλικά φαγητό; Μην δίνεται στα παιδιά σας έτοιμα φαγητά και μην στραβομουτσουνιάζεται μπροστά στα παιδιά σας στα πράσινα, λαχανικά ή φρούτα, γεύσεις που εσάς δεν σας αρέσουν. Κατά λάθος δεν θα αρέσουν και στα παιδιά σας!
Δοκιμάστε, προσπαθήστε, όχι καθημερινά, όποτε εσείς μπορείτε και ετοιμάστε φαγητά σπιτικά, με εποχιακά υλικά, χωρίς πολλά λάδια και αλάτια! Στην αρχή μπορεί να κάνετε και λάθη, αλλά ποιος δεν έκανε;;
….άρχισα πάλι το κήρυγμα εεε;; Πφφφφφφφ, δεν μαζεύομαι τελευταία, σαν την μαμά μου ακούγομαι και δεν πίστευα πως ποτέ θα γίνω έτσι!!! Ok… σταματώ!
Για μια πιτούλα σε ταψί 30αρι! |
*500γρ σπανάκι καθαρισμένο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
1 κρεμμύδι ξερό
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι και 1 πιπέρι
300γρ φέτα (προτείνω Ολυμπος)
Φύλλο χωριάτικο σε πακέτο
Σουσάμι – παπαρουνόσπορο προαιρετικά!
Η διαδικασία ειναι πολύ απλή!
*Πλένουμε καλά το σπανάκι καλά και το στραγγίζουμε.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα ρίχνουμε στο τρυπητό.
Ρίχνουμε χοντρό αλάτι και τρίβουμε καλά τα χόρτα να μαραθούν.
Ξεπλένουμε απο την πρασινάδα τους και τα αδειάζουμε σε μια λεκάνη.
Εκεί ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε 2 φύλλα και από πάνω ραντίζουμε με γέμιση.
Κάθε φύλλο το ραντίζουμε με λάδι.
Ξαναστρώνουμε ένα φύλλο και μετά γέμιση και συνεχίζουμε μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση σιγουρεύοντας ότι επάνω έχουμε τουλάχιστον 2 φύλλα.
Γυρίζουμε τα άκρα σαν «κόθορο» και περνάμε με λάδι.
Πασπαλίζουμε με σπόρους και ψήνουμε στους 170 κάτω με αέρα για περίπου μία ώρα.
Για όσες το λέει η καρδιά σας και θέλετε να ανοίξετε μόνη σας φύλλο, σας έχω πολύ καλή συνταγή από την αγαπημένη μου στις πίτες (νιαμ νιαμ), την Μαρία. Η Μαρία είναι σπεσιαλίστας στις πίτες και στα ζυμάρια γενικότερα. Θα την βρείτε στην Αστεράτη Κουζίνα της! Το φύλλο της είναι τέλειο, οι φωτογραφίες της θα σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε τα βήματα και να τρελάνετε κόσμο!
Την συνταγή της θα την βρείτε εδώ… Για περισσότερες πίτες από την Μαρία δείτε εδω: Πίτες
Μια επίσης εύκολη διαδικασία και συνταγή αναλυτικά γραμμένη είναι «Το άνοιγμα φυλλου με την μέθοδο του ήλιου». Είναι μια μέθοδος που έχω δοκιμάσει και έχει πολύ καλό αποτέλεσμα για ένα τραγανό πλούσιο φύλλο!
—
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Βαλε μας και με σπιτικο φυλλο,να αρχισουμε το ζυμωμα! ολες νοικοκυρουλες μαμαδες ειμασται εδω :)
Ανέβασα εδω στην συνταγή μπορείς να δεις! Καλή επιτυχία!! :)
Έκανα σπανακοτυρόπιτα πρίν μερικές ημέρες,αλλα αυτο το τριψε τριψε τα χορτα να μαραθούν πολύ με χαλασε! Έφαγα τα χέρια μου να στιβω σπανακια! Καμια καλή παρακαμψη στο στιψιμο δεν έχουμε?
Μπορείς αν θέλεις να τα μαράνεις με λίγο λαδάκι στην κατσαρόλα. Απλά τα ψιλοκόβεις όλα τα λαχανικά και τα βάζεις σε ζεστό λάδι, σε χαμηλή φωτιά. Βάζεις όσα χωράνε, βάζεις το καπάκι για κανένα πεντάλεπτο, τα γυρνάς και αυτά όσο μαραίνονται τόσο δημιουργούν χώρο να προσθέσεις κι άλλα. Μόλις βάλεις όλη την ποσότητα μέσα, τα γυρνάς γύρω γύρω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να μαλακώσουν όλα. Τέλος τα βάζεις στην λεκάνη και προσθέτεις αυγά και φέτα. Έτοιμη η γέμιση!! Καλή επιτυχία! Tip..*Πολύ χαμηλή φωτιά. Καπάκι ανάμεσα στα ανακατέματα.
Αχ και σε μας αρεσει η σπανακοτυροπιτα και γινεται πολύ νοστιμη αν βάλεις και λίγο πράσο μέσα!!Κανω αρκετα συχνα και πολλές φορές την κανω με σφολιατα αν δεν εχω φυλλα!
Πολυ καλη η συνταγη μπραβο! αν εδινες και σπιτικο φυλλο ομως θα ηταν ακομα καλυτερη,πιο σπιτικη,και πιο ολοκληρωμενη!
ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΚΙ ΕΓΩ! ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ, ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ!!!
Το σκέφτηκα κι εγώ αλλά είπα μηπως το παρακάνω, να σας βαζω να ανοίγετε και φύλλο! Εχω συνταγες καλές και δοκιμασμένες, θα σας ανεβάσω σιγουρα τα λινκ, και άμεσα!! Φιλιά