Μια πρόσφατη μελέτη της NASA καθόρισε τα καλύτερα φυτά για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των εσωτερικών χώρων.
Η NASA και οι Associated Landscape Contractors of America (ALCA) έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα της 2-ετής μελέτης, που δείχνουν μια εκλεπτυσμένη συσκευή απορρόφησης ρύπανσης: ένα εσωτερικό φυτό μπορεί να παρέχει έναν φυσικό τρόπο στην καταπολέμηση του «συνδρόμου άρρωστων κτιρίων».
Κοινά φυτά εσωτερικού χώρου λοιπόν μπορούν να γίνουν ένα πολύτιμο όπλο στον αγώνα κατά της ανόδου της στάθμης της ρύπανσης του αέρα. Οι επιστήμονες της NASA βρίσκουν να είναι εκπληκτικά χρήσιμα στην απορρόφηση δυνητικά επιβλαβών αερίων και τον καθαρισμό του αέρα μέσα στα σπίτια, στους κλειστούς δημόσιους χώρους και γραφεία.
Οι ρύποι εσωτερικών χώρων που επηρεάζουν την υγεία είναι η φορμαλδεΰδη, πτητικές οργανικές ενώσεις (βενζόλιο και τριχλωροαιθυλένιο ή ΣΕΚ), αερομεταφερόμενοι βιολογικοί ρύποι, μονοξείδιο του άνθρακα και οξειδίων του αζώτου, τα φυτοφάρμακα και τα απολυμαντικά (φαινόλες), και το ραδόνιο. Οι ρύποι αυτοί συμβάλλουν στο «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου», το οποίο προκαλεί τα συμπτώματα που κυμαίνονται από αλλεργίες, πονοκεφάλους, κούραση και μέσω του νευρικού συστήματος διαταραχές, ο καρκίνος και ότι συνεπάγεται.
Φορμαλδεϋδη : Άχρωμο αέριο που βρίσκεται σε έπιπλα, ντουλάπια , οικοδομικά υλικά ,μπογιές ,κόλλες , συνθετικά υφάσματα, κουρτίνες, μονωτικά υλικά και διάφορα είδη οικιακής χρήσης. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Ξυλόλιο : Χρησιμοποιείται ως διαλύτης σε χρώματα , βερνίκια. Οι ατμοί του προκαλούν πονοκέφαλο , ζάλη, ερεθισμό του δέρματος.
Τολουόλιο: Χρησιμοποιείται σε χρώματα και ως διαλύτης. Οι ατμοί του μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους , ναυτίες , υπνηλία.
Βενζόλιο: Υπάρχει σε κόλλες , μελάνια, πλαστικά. Η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει υπνηλία , ζάλη , ταχυκαρδία, απώλεια αισθήσεων.
Μονοξείδιο του άνθρακα : Συσσωρεύεται στο σπίτι μας κυρίως από το κάπνισμα και από κάθε διαδικασία άμεσης καύσης.
Αιωρούμενα σωματίδια: Υπολογίστηκε ότι κατά τη διάρκεια τηγανίσματος , η συγκέντρωση μικροσωματιδίων με διάμετρο 2,5 μικρομέτρων αυξάνεται από 30 έως 90 φορές.
Μέσα από μελέτες που διενεργήθηκαν από τη NASA, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 50 φυτά εσωτερικού χώρου που αφαιρούν πολλούς από τους ρύπους και τα αέρια που προαναφέρθηκαν.Ο Δρ Wolverton π.χ. υποστηρίζει πως αυτά τα φυτά είναι υπεύθυνα για την αφαίρεση χημικών αερίων από την ατμόσφαιρα, μεγαλώνουν γρήγορα, έχουν αντοχή σε προβλήματα από έντομα, και πολύ καλή εφίδρωση (η ποσότητα του νερού που αποβάλλουν στον αέρα). Η NASA, με τη βοήθεια της ALCA, πραγματοποίησε μια διετή μελέτη όπου ηγείτο ο Δρ Wolverton, ένας μηχανικός περιβάλλοντος από το Picayune. Ο κ. Wolverton έχει εργαστεί ως ερευνητής για τη NASA για περίπου 20 χρόνια. Με την μελέτη του, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, της αλληλεπίδρασης των φυτών εσωτερικών χώρων και του αέρα, διαπίστωσε ότι, όταν τοποθετούνται τέτοια φυτά σε σφραγισμένους θαλάμους με την παρουσία συγκεκριμένων χημικών ουσιών, οι χημικές ουσίες αφαιρούνται από τους θαλάμους.
Περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη μελέτη καθώς και αναφορές και λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένες χημικές ουσίες μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του Δρ Wolverton.
Τα καλύτερα φυτά που μπορούν να αφαιρέσουν από τον αέρα φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και μονοξείδιο του άνθρακα, είναι :
ΑΡΕΚΑ ( Chrysalidocarpus lutescens)
Οικογένεια: Arecaceae (φοινικοειδή)
Καταγωγή: Μαδαγασκάρη
Απαιτήσεις σε φως: Ημι-ηλιόλουστοι χώροι
Θερμοκρασία: 18-24 oC
Παράσιτα και προβλήματα: Ακάρεα (αραχνοειδή) και απολήξεις καφετί χρώματος στο φύλλωμα λόγω υπερβολικά ξηρής ατμόσφαιρας
Φροντίδα
Διατηρήστε τη ρίζα του φυτού υγρή. Χρησιμοποιήστε λίπασμα σε τακτική βάση, εκτός από το χειμώνα. Ο τακτικός ψεκασμός με νερό δίνει στο φυτό εμφάνιση ζωντάνιας και φρεσκάδας, προσφέρει υγρασία και αποτρέπει τις επιδρομές εντόμων
Μέσο καλλιέργειας
Για φυτεμένα σε συμβατικές γλάστρες, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται εύφορο, αργιλώδες χώμα. Ωστόσο, επειδή η αρέκα έχει πολύ υψηλό ρυθμό διαπνοής, δυο άλλες εξαιρετικά αποτελεσματικές και συνιστώμενες μέθοδοι είναι η υδροκαλλιέργεια και η υπόγεια άρδευση
Φοίνικας Φάπις (Rhapis exelsa)
Οικογένεια: Arecaeae (φοινικοειδή)
Καταγωγή: Νότια Κίνα
Απαιτήσεις σε φως: Ημι-ηλιόλουστοι χώροι
Θερμοκρασία: 16-21οC η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν πρέπει να πέφτει κάτω από το επίπεδο των 10οC κατά την χειμερινή περίοδο
Παράσιτα και προβλήματα: Συνήθως δεν υποφέρει από παράσιτα. Περιστασιακά, προσβάλετε από ακάρεα (αραχνοειδή). Σε υπερβολικά ξηρές θέσεις, το φύλλωμα ξεραινέται και αποκτά καφέ χρώμα
Φροντίδα:
Άφθονο πότισμα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε θερμό και ξηρό εσωτερικό περιβάλλον μπορεί να απαιτηθεί συχνότερο πότισμα. Τροφή μια φορά το μήνα με διάλυμα υγρού λιπάσματος
Μέσο καλλιέργειας:
Χώμα φύτευσης σε γλάστρες, υδροκαλλιέργια ή υπόγεια άρδευση
Φοίνικας Bamboo (Chamaedorea seifrizii)
Οικογένεια: Poaceae (Ποοειδών)
Καταγωγή: Κίνα
Απαιτήσεις σε φως:ηλιόλουστοι χώροι
Θερμοκρασία: 12-25 βαθμούς Κελσίου.
Παράσιτα και προβλήματα: Συνήθως δεν υποφέρει από παράσιτα. Περιστασιακά, προσβάλετε από ακάρεα (αραχνοειδή). Σε υπερβολικά ξηρές θέσεις, το φύλλωμα ξεραίνεται και αποκτά καφέ χρώμα
Φροντίδα:
Απαιτεί μέτριο φωτισμό ,ψεκασμό στα φύλλα , καιπλούσιο πότισμα.
Μέσο καλλιέργειας:
Χώμα φύτευσης σε γλάστρες, υδροκαλλιέργια ή υπόγεια άρδευση
Φίκος (Ficus robusta)
Απαντούν σε διάφορες μορφές:δέντρα ή θάμνοι, αναρριχώμενα ή κρεμοκλαδή. Κοινό χαρακτηριστικό τους το μη δηλητηριώδες γάλα τους που περιέχει καουτσούκ.
Οικογένεια: Μοριδών
Καταγωγή: Τροπικές Χώρες
Απαιτήσεις σε φως: τοποθετήστε τον φίκο σας σε μέρος φωτεινό έως ημισκιερό
Θερμοκρασία: σταθερή θερμοκρασία δωματίου, μακριά από ρεύματα και μην του αλλάζετε θέση.
Παράσιτα και προβλήματα: Συνήθως δεν υποφέρει από παράσιτα.
Φροντίδα:
Ανάλογα με το είδος χρειάζονται μέτριο πότισμα την άνοιξη και το καλοκαίρι και λιγότερο το φθινόπωρο και το χειμώνα, με χλιαρό νερό πάντα. Μην αφήνετε το νερό να λιμνάζει στο πιατάκι. Ραντίστε και καθαρίστε τακτικά τα γυαλιστερά φύλλα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ρίξτε λίπασμα κάθε 2 βδομάδες. Αλλάξτε γλάστρα, αν είναι απαραίτητο, την άνοιξη. Το κλάδεμα ενθαρρύνει συνήθως τη διακλάδωση
Μέσο καλλιέργειας:
Χώμα φύτευσης σε γλάστρες, υδροκαλλιέργια
Δράκαινα (Dracaena deremensis)
Οικογένεια: Εμφανίζει μεγάλη ποικιλομορφία, μιας και υπάρχουν είδη με πράσινα φύλλα, είδη με χρωματιστά, άλλα που μοιάζουν με φοίνικες και άλλα που θυμίζουν την κορδυλίνα. Κάποια ευδοκιμούν μόνο στο θερμοκήπιο, υπάρχουν όμως και είδη που επιβιώνουν τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Καταγωγή: Αυστραλία
Απαιτήσεις σε φως: Η θέση που θα της παραχωρηθεί πρέπει να είναι φωτεινή (ιδίως για τα χρωματιστά είδη) έως ημισκιερή.
Θερμοκρασία: Πρέπει να της παρέχει ζέστη όλο το χρόνο, αλλά και λίγη δροσιά κατά τη χειμερινή περίοδο ανάπαυσης, πολλή υγρασία και όχι ρεύματα. Θέλει σταθερά υγρό χώμα, το χειμώνα λιγότερο.
Παράσιτα και προβλήματα: Συνήθως δεν υποφέρει από παράσιτα.
Φροντίδα:
Να ραντίζετε τακτικά τα φύλλα της και να τα καθαρίζετε κάθε βδομάδα μ’ ένα βρεγμένο πανί. Ρίξτε λίπασμα κάθε 2 βδομάδες. Μεταφυτέψτε τα νεαρά ψυτά κάθε Απρίλιο και τα μεγαλύτερα πιο σπάνια.
Μέσο καλλιέργειας:
Τα χρωματιστά είδη πολλαπλασιάζονται με μόσχευματα, ενώ τα πράσινα και με σπόρους.
Φιλόδενδρο (Philodendron sp.)
Οικογένεια: Araceae(φοινικοειδή)
Καταγωγή: Τροπική Αμερική
Απαιτήσεις σε φως: Θέλει σκίαση όλο το χρόνο.
Θερμοκρασία: Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 18-30°C. Το χώμα δεν πρέπει να στεγνώνει μεταξύ των δύο ποτισμάτων.
Παράσιτα και προβλήματα: Συνήθως δεν υποφέρει από παράσιτα.
Φροντίδα:
Από την άνοιξη ως τον Αύγουστο να το ποτίζετε με μαλακό νερό διατηρώντας το υγρό, το φθινόπωρο και το χειμώνα περιορίστε το πότισμα. Θέλει ψεκασμό με υγραντήρα και λίπασμα κάθε 2 βδομάδες από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο. Μια φορά το χρόνο αλλάξτε γλάστρα, στα μεγάλα φυτά σπανιότερα.
Μέσο καλλιέργειας:
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με τμήματα που έχουν εναέριες ρίζες, με μοσχεύματα κορυφής ή με οφθαλμούς, με σπόρους ή μπόλιασμα.
Φοίνικας (Phoenix roebelenii)
Οικογένεια:είναι νάνα ποικιλία με ντελικάτα πτεροσχιδή φύλλα.
Καταγωγή: Ινδίες
Απαιτήσεις σε φως: Αναπτύσσονται ακόμη και σε άγονα και ξηρά εδάφη σε ηλιόλουστες θέσεις και θερμά κλίματα.
Θερμοκρασία: Απαιτητικό φυτό, χρειάζεται ζέστη.
Παράσιτα και προβλήματα: Συνήθως δεν υποφέρει από παράσιτα.
Φροντίδα:
Διατηρείτε το φοίνικα σταθερά υγρό με μαλακό ζεστό νερό και ελαττώστε το πότισμα το χειμώνα. Ψεκάστε συχνά τα φύλλα του με υγραντήρα για περισσότερη υγρασία και ρίξτε το καλοκαίρι λίγο λίπασμα. Κάντε αλλαγή γλάστρας, μόνο αν είναι απαραίτητο.
Μέσο καλλιέργειας:
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους.
Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum)
Οικογένεια: Μορεϊδών.
Καταγωγή: Χαβάη
Απαιτήσεις σε φως: θέλει μέτριο φωτισμό και οπωσδήποτε όχι άμεση έκθεση στον ήλιο.
Θερμοκρασία: από 20oC έως 35oC
Παράσιτα και προβλήματα: Συνήθως δεν υποφέρει από παράσιτα.
Φροντίδα:
Καλό είναι να γίνεται ψεκασμός στα φύλλα, ένω απαιτεί τακτικό πότισμα με σωστή αποστράγγιση και λίπανση την άνοιξη – φθινόπωρο, με πλήρες λίπασμα (κατά προτίμηση Οργανικό).
Μέσο καλλιέργειας:
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους.
Νεφρολεπίς φτέρη ή Φτέρη της Βοστόνης (Nephrolepis exaltata “Bostoniensis” )
Οικογένεια: Πτεριδόφυτα
Καταγωγή: Τροπική Αμερική
Απαιτήσεις σε φως: ημισκιερή ή σκιερή θέση
Θερμοκρασία: από 20oC έως 35oC
Παράσιτα και προβλήματα: Συνήθως δεν υποφέρει από παράσιτα.
Φροντίδα:
Η υγρασία γύρω από το φυτό θα πρέπει να είναι υψηλή, κι αυτό επιτυγχάνεται τοποθετώντας τη γλάστρα σ’ένα πιατάκι με βρεγμένο χαλίκι ή βότσαλα ή ψεκάζοντας το φυτό με νερό. Το χώμα δε θα πρέπει ποτέ ν’αφεθεί να στεγνώσει εντελώς και το φυτό θα πρέπει να λιπαίνεται μηνιαία με ελαφρύ διάλυμα ισορροπημένου υγρού λιπάσματος. Το χειμώνα το φυτό χρειάζεται προστασία από την παγωνιά σε μια δροσερή και φωτεινή θέση. Μπορεί να χάσει μέρος του φυλλώματός του, αλλά την άνοιξη θα επανέλθει.
Μέσο καλλιέργειας:
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση του ριζώματος αφαιρώντας ένα τμήμα ριζώματος με καλές ρίζες και λίγα φύλλα και φυτεύοντάς το σε παρόμοιο έδαφος και συνθήκες ώστε να δώσει ένα νέο φυτό.
Ας κάνουμε τον αέρα μας καθαρότερο λοιπόν!!! Το έχουμε ανάγκη!!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
ΥΠΕΡΟΧΟ..