Πάμε κτηνίατρο!
Μια κουβέντα είναι! Γιατί έχουνε ένστικτο τα άτιμα. Χτυπάει συναγερμός μόλις δουνε το κλουβάκι μεταφοράς και γίνονται άφαντα. Σκυλιά και γατιά σπάνια κάνουν χαρούλες όταν μυριστούν επίσκεψη σ´ εκείνο το μέρος που παραμονεύουν ενέσεις, θερμόμετρα και μηχανές κουρέματος.
Τα σκυλιά, γιa να λέμε την αλήθεια, είναι πιό καλόβολα στο να μπούν στο αυτοκίνητο, με η χωρίς κλουβάκι μεταφοράς. Οι γάτες, που έτσι κι αλλιώς δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τις μετακινήσεις, είναι μιά άλλη ιστορία, αρκετά δυσκολότερη.
Όπως και να ‘ναι, ειτε ο «ασθενής» είναι σκυλάκος είτε γάτος σπιρουνάτος, υπάρχουν τρόποι και τακτικές για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη και τις επισκέψεις στον κτηνίατρο λιγότερο αγχωτικές.
Μην αγχώνεστε
Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας για την επιτυχία της επιχειρησης κτηνίατρος. ειναι η δική σας ψυχολογική κατάσταση. Ηρεμίστε! Χαλαρώστε! Φανταστείτε ότι όλα θα πάνε καλά! Αν έιστε αγχωμένοι, αν έχετε άσχημες αναμνήσεις απο παλαιότερες επισκέψεις, αν νιώσετε γιά οποιονδήποτε λόγο αρνητικά ,θα το «πιάσει στον αέρα» και θα στρεσαριστεί.
Προετοιμασία και εξοικείωση
Πολλά σκυλιά ταξιδεύουν μέχρι το κτηνιατρείο χωρίς να χρειαστεί να μπούν σε κλουβάκι μεταφοράς. Ομως, κάποια σκυλιά καθώς και ΟΛΕΣ οι γάτες πρέπει να το χρησιμοποιήσουν. Άρα είναι πολύ σημαντικό το κατοικίδιο σας να εξοικειωθεί πρώτα με το κλουβάκι.
Μην το κρύψετε, λοιπόν, στο πατάρι ή στην αποθήκη.
Βάλτε το σε μια γωνια της βεράντας, σε εναν διάδρομο, δίπλα στη φωλίτσα η το αγαπημένο του «στέκι». Κάπου που να το βλέπει και να το μυρίζει καθημερινά. Ειδικα οι γατες, δεν υπαρχει περιπτωση να το προσπεράσουν και να μην δοκιμασουν να το «κάνουν δικο τους». Όταν τα δείτε να είναι χαλαρά εντός του κλουβιου, κλείστε για τρία δευτερόλεπτα το πορτάκι και ξανανοιξτέ το. Πολύ σύντομα θα μπορείτε να κρατάτε την πόρτα κλειστή χωρίς το κατοικίδιο σας να νιώθει παγιδευμένο και αγχωμένο.
Τα σκυλάκια μπορούν να εξοικειωθούν και με την επίσκεψη στον κτηνίατρο και με το κλουβάκι πολύ απλά, αρκεί η επίσκεψη να συνδεθεί ΚΑΙ με ευχάριστες εμπειρίες.
Βάλτε, λοιπόν, το σκυλο σας στο αυτοκίνητο -με κλουβί η χωρίς- και πηγαίνετε τον μια βόλτα στο αγαπημένο του πάρκο η για παιχνίδι στην παραλία. Την επόμενη φορά, πηγαίντε τον μέχρι τον κτηνίατρο χωρίς να χρειάζεται εμβόλιο η κάτι άλλο, καθίστε γισ πέντε λεπτά στο σαλονάκι, κεράστε μιά λιχουδιά (τον σκύλο, όχι τον κτηνίατρο) και επιστρέψτε σπίτι. Αν έχετε παραπάνω από έναν σκυλάκο ειναι καλή ιδέα, κάθε φορά που χρειάζεται κτηνίατρο ο ένας, να παίρνετε και τον άλλον παρεούλα στην επίσκεψη. Θα «φάει» την ενεσούλα ο ένας, θα κάνει τη βολτούλα του ο άλλος, θα εισπράξουν τη λιχουδίτσα τους και οι δύο!
Γάτες στα κάγκελα
Η μέθοδος αλλάζει όταν μιλάμε για γατούλες, που σε αντίθεση με τα σκυλιά, δεν πετάνε τη σκούφια τους για μετακινήσεις. Παίρνουμε απόφαση ότι η γάτα μας δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να χαρεί την επίσκεψη, ουτε πρόκειται να την ξεγελάσουμε με βολτούλες και λιχουδιές. Η «μάχη» θα κριθεί απο το πώς θα μπεί το… άθλιο αιλουροειδές στο κλουβί μεταφοράς. Γιατί όσο κι αν το έχει συνηθίσει, μόλις καταλάβει ότι πάτε να το βάλετε μέσα χωρίς τη θέληση του μπορεί να γίνει πολύ δύστροπο.
Ο σωστός τρόπος μπορεί να σας γλυτώσει το κυνηγητό μιάς εξάλλης γάτας στα πιό απίθανα σημεία του σπιτιόυ καθώς και αρκετές γρατζουνιές στα χέρια.
1.Ποτέ μην προσπαθήσετε να βάλετε τη γάτα στο κλουβάκι με το κεφάλι μπροστά.
2.Βάλτε το κλουβάκι όρθιο, με το ανοιχτό πορτάκι πάνω.
3.Πιαστε τη γάτα με τα δύο χέρια από τις μασχάλες -η πλάτη της γάτας προς τη μεριά σας ωστε να μην μπορεί να δει το κλουβάκι- και με γρήγορες πλήν σταθερες κινήσεις βάλτε το γατί στο κλουβί με τα πίσω πόδια πρώτα. Με λίγα λόγια, δεν βάζουμε το γατί στο κλουβί, αλλά «φοράμε» το κλουβί στο γατί σαν φούστα! Κλείνουμε το πορτάκι, φορτώνουμε στο αυτοκίνητο και φύγαμε!
Αν η γατούλα σας δε είναι νεαρή και όχι βαριά, μπορειτε εναλλακτικά αντι απο τις μασχάλες να την πιάσετε απο το δέρμα του λαιμού για να την βάλετε στο κλουβί.
Αδειο στομάχι και μυρωδιές
Και στα σκυλάκια και στις γατούλες, μη ξεχάσετε να στρώσετε στο κλουβί την αγαπημένη κουβερτούλα/πετσέτα/μαξιλαράκι που είναι γεμάτα οικείες μυρωδιές, για να ξαπλώσει άνετα η να σταθεί όρθιο αν θέλει χωρίς να γλυστράει.
Φροντίστε να μήν ταϊσετε το σκύλο ή την γάτα πρίν απο την επίσκεψη στον κτηνίατρο, γία να μείωσετε σημαντικά την πιθανότητα να ζαλιστούν και να κάνουν εμετό στο αυτοκίνητο.
Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις υπάρχει πάντα η… επιστήμη. Μόνο με συμβουλή κτηνιάτρου, μπορείτε να δώσετε κάποιο ηρεμιστικό (ποτε ποτε ποτε ηρεμιστικό για ανθρώπους!!!) πριν απο την επίσκεψη. Υπάρχουν επίσης στην αγορά σκευάσματα με φερορμόνες, που χωρίς να γινονται αντιληπτές απο τις ανθρώπινες μύτες, ηρεμούν και καλμάρουν τα αγαπημένα μας κατοικίδια.
Στην Ελλαδα κυκλοφορει το DAP για σκύλους και το FELIWAY για γάτες και τα δύο απο την εταιρία CEVA. Ψεκάστε την κουβερτούλα ή το εσωτερικό του κλουβιού μεταφοράς. Θα βοηθήσει πολύ!
Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε το λάθος και το σωστό τρόπο της επιχείρησης «γάτα-εντός-κλουβιού»:
Τα πιό σούπερ καινούργια μοντέλα κλουβιων μεταφοράς ανοίγουν από πάνω, άρα είναι πολύ πιό βολικά γιά ατίθασες γατούλες.
Τα κλουβιά IRIS pet carrier για σκυλιά και γατούλες απο το Amazon.com ειναι αυτής της λογικής
www.faliriotissa-
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Ωραία αυτά τα νέα κλουβάκια, δεν τα είχα ξαναδεί!