Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας:
– Δείξτε ευχαρίστηση και ενθουσιασμό καθώς διαβάζετε. Ποτέ μην κάνετε το διάβασμα να φαίνεται βαρετό.
– Προσπαθήστε να διαβάζετε στο παιδί σας κάθε μέρα.
– Βρείτε μια ώρα όπου εσείς και το παιδί σας είστε χαλαρωμένοι και ενδιαφέρεστε για το διάβασμα, όπως π.χ. η ώρα πριν πάει το παιδί στο κρεβάτι το βράδυ ή μόλις έχει ξυπνήσει από τον μεσημεριανό του ύπνο.
– Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει μόνο του τα βιβλία και τις σελίδες που θέλει να του διαβάσετε.
– Να του δείχνετε τις φωτογραφίες ή τις εικόνες για τις οποίες μιλάτε.
– Αφήστε το παιδί σας να κρατάει μαζί με σας το βιβλίο και να γυρίζει τις σελίδες.
– Διαβάστε του μια γνωστή ιστορία ή παραμύθι, παραλείποντας λέξεις ή κομμάτια προτάσεων ώστε να τις συμπληρώνει το ίδιο.
– Αφήστε το παιδί σας να περιγράψει τις εικόνες και να σας επαναλάβει την ιστορία.
– Γράψτε την ιστορία που έφτιαξε το παιδί σας και μετά διαβάστε του την.
– Ζητήστε από το παιδί σας να φτιάξει μια δική του ιστορία ή να τελειώσει μια που του έχετε εσείς ήδη αρχίσει.
– Αν κατά περιόδους το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για το διάβασμα, εσείς συνεχίστε να του διαβάζετε καθώς αυτό παίζει ήσυχα. Σταδιακά το παιδί σας θα δείξει πάλι προθυμία να συμμετάσχει στο διάβασμα.
Πώς να διαλέξετε ένα καλό βιβλίο:
– Οι ιστορίες θα πρέπει να είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού. Τα περισσότερα βιβλία αναγράφουν την ηλικία του παιδιού για την οποία προορίζονται.
– Οι εικόνες θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες και να μην υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα πάνω σε μια σελίδα.
– Οι εικόνες θα πρέπει να “λένε” μια ιστορία, από την οποία να βγαίνει νόημα χωρίς να είναι απαραίτητες οι τυπωμένες λέξεις.
– Οι ιστορίες και τα παραμύθια θα πρέπει να είναι για διασκέδαση, αλλά να περιλαμβάνετε επίσης και εκπαιδευτικά βιβλία. Πολλά βιβλία μπορούν να διδάξουν καινούργιους ήχους, έννοιες (όπως π.χ. ζώα της φάρμας, πράγματα που φοράμε, χρώματα) ή ηθικά διδάγματα (πώς να μοιράζεσαι κάτι, να κάνεις καινούριους φίλους, κ.λ.π.).
– Τα βιβλία θα πρέπει να βοηθούν το παιδί σας στο να εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του με καινούριες λέξεις.
Μαρινέλλα Τσουκαλά
Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Εχω ξεκινήσει να διαβάζω παραμύθια στις μικρές μου απο τότε που ήταν 4 μηνών!!!τις έβαζαν στα ριλάξ, διάβαζα κλασσικά παραμύθια κ μετα τις έδειχνα τις εικόνες κ τους εξηγούσα τι είναι τι.κοιταζαν με τα ματιά ορθάνοιχτα κ μεγάλη ευχαρίστηση.μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλα πιστεύω πως αξίζει τον κόπο.τωρα είναι δυόμισι χρόνων κ τρελαίνονται να τους διαβάζεις!!!!!
Συνεχίστε αυτό που ήδη κάνετε με το μωρό σας, του δείχνουμε φωτογραφίες και του εξηγούμε τι βλέπει. Απλές ξεκάθαρες φωτογραφίες, όχι μπερδεμένες. Εσείς σιγά-σιγα θα του φτιάχνετε ιστορίες πάνω σε αυτές. Να του διαβάζετε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Να του έχετε βιβλία ΠΑΝΤΑ μέσα στα παιχνίδια του. Τα βιβλία να μην τα έχετε σ’ένα ράφι ψηλά. Θα είναι χαμηλά να “σκοντάφτει” ΠΑΝΤΑ πάνω σε αυτά.
πο ποια ηλικια πρεπει να υπαρχει εξοικειωση του παιδιου με το βιβλιο και απο ποτε του διαβαζουμε? δηλαδη μπορουμε να του διαβαζουμε ακομα και οταν δεν καταλαβαινει ακομα? ο μιρος μυ ειναι 8 μηνων τωρα, ποτε να αρχισω? του δινω καμμια φορα καποια απο τα βιβλια μου και κοιταει τις εικονες και παιζει. το καταλαβαινει οτι δεν ειναι για μαμ αλλα το κοιταμε γιατι ειναι απο τα λιγα πραγματα που δε βαζει στο στομα του. ευχαριστω
Διαβάζαμε βιβλία και χαζεύαμε τις εικόνες με τον γιο μου από όταν μπορούσε να κάτσει στον ποπό του. Ήταν σχεδόν έξι μηνών και γύριζε μόνος του την σελίδα για να δει την επόμενη. Είμαι πολύ χαρούμενη που συνεχίζει να τον ενδιαφέρει το διάβασμα και "διαβάζει" και μόνος του βιβλία πια (είναι 4,5 τώρα). Το παράδειγμά του ακολουθεί κι ο αδερφός του, που είναι 2,5. Νομίζω είναι σημαντικό να εξοικειώνονται με την διαδικασία από νωρίς. Μακάρι να συνεχίσουν έτσι!