Σήμερα το πρωί πήγα για έναν υπέρηχο εδώ στη Χαλκιδική. Με το που ακούμπησε η γιατρός το πώς-το-λένε στην κοιλιά μου, το πλάνο έδειξε το σημείο ανάμεσα στα πόδια του. Δεν χωράει πια καμία αμφισβήτηση: το παιδί είναι αγόρι. Κυοφορώ τον Αρχέλαο (για έναν περίεργο λόγο διατηρούσα μέχρι σήμερα τις επιφυλάξεις μου, δεν ξέρω γιατί!)
H επόμενη κουβέντα της γιατρού ήταν «Είναι ισχιακό μωρό«
Αυτή η φράση μου ξύπνησε μνήμες: Τον Ιανουάριο του 2010 στην ίδια πάνω κάτω εβδομάδα κύησης, ο γιατρός μου μού ανακοίνωνε το ίδιο πράγμα για την Αθηνά. «Είναι με το κεφάλι πάνω«
Η ισχιακή προβολή του μωρού θεωρείται παγκοσμίως αιτία καισαρικής. Υπάρχουν βέβαια γιατροί και μαίες που προχωρούν -εφόσον το επιθυμεί και η μαμά φυσικά- σε φυσιολογικό τοκετό, αλλά αυτό εξαρτάται και από το είδος της ισχιακής προβολής. Το μωρό έρχεται με τα πόδια τεντωμένα ή με τον πωπό; Όπως και να ‘χει, το γεγονός ότι η Αθηνά ήταν με το κεφάλι πάνω και με τα πόδια κάτω ήταν η αιτία που γέννησα με καισαρική.
«Είναι ισχιακό μωρό«, μου είπε λοιπόν η γιατρός και εγώ άρχισα να με φαντάζομαι ξανά στο χειρουργείο έτοιμη για καισαρική τομή.
«Βέβαια, τα ισχιακά μωρά μπορούν να γυρίσουν ακόμα και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Για αυτό και δεν ξεκινάμε καισαρική αν δεν έχει προηγηθεί υπέρηχος την ίδια στιγμή«, συμπλήρωσε όπως είχε κάνει τότε και ο γιατρός μου.
«Νωρίς δεν είναι ακόμα;«, ρώτησα δειλά
«Ναι, έχει περιθώριο ακόμα. Ειδικά σε δευτερότοκη, το μωρό μπορεί να αργήσει να πάρει θέση«
Εισπνοή, εκπνοή.
«Βρε μήπως είναι η μήτρα μου τέτοια που τα μωρά χωρούν μόνο ανάποδα;«, ρώτησα αφελώς και το ρίξαμε στο γέλιο.
Το μωρό μου πάντως είναι μπαμπάτσικο (γύρω στα 2.200 παρά κάτι το υπολογίσαμε) και φαίνεται πολύ «εντάξει». Αφού το φτύναμε μην το ματιάσουμε.
Μπήκα και λίγο στον καρδιοτοκογράφο και όταν επέστρεψα στον υπέρηχο, μας περίμενε μια έκπληξη.
«Μα λέω και εγώ, τι είναι αυτό που βλέπω;«, είπε η γιατρός, «Το πιστεύεις ότι γύρισε με το κεφάλι κάτω;«
Ω ναι… Μέσα σε 20 λεπτάκια, ο μικρός μου είχε αλλάξει θέση μέσα στη μήτρα (εγώ δεν κατάλαβα τίποτα πάντως).
Για να δούμε… Θα μείνει από εδώ και στο εξής έτσι ή θα συνεχίσει τις κωλοτούμπες μέσα μου;
Εγώ πάντως αυτή τη φορά δεν πρόκειται να αγχωθώ καθόλου… Θυμάμαι το άγχος μου να γυρίσει η Αθηνά και ειλικρινά δεν βρίσκω κανένα λόγο να το ξαναπεράσω… Πάντως θα εφαρμόσω μερικά από τα κολπάκια που σας είχα γράψει ΕΔΩ! Α! Και θα συνεχίσουμε και το κολύμπι που βοηθάει, όχι μόνο στο να γυρίσει το ισχιακό μωράκι, αλλά και γενικά στην εγκυμοσύνη!
Άραγε έχουμε στην παρέα και άλλες μανούλες με ισχιακά παιδάκια;
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Τι να πω βρε κορίτσια με αυτά τα μωράκια μας!!!!!!!!!! η κόρη μου γύρισε στην 27 εβδομάδα και είχαμε ένα υπέροχο φυσιολογικό τοκετό, πριν 15 μέρες γέννησα το γιόκα μου αλλά με παίδεψε αρκετά. Μέχρι την 37 εβδομάδα ήταν εγκάρσιος δηλαδή στο πλάι ούτε πάνω ούτε κάτω!!! η γιατρός μου ήταν αρκετά ανήσυχη γιατί ήταν πολύ κακή η θέση του. μας έκανε τη χάρη και γύρισε αλλά μέχρι και την ώρα που η γιατρός μου έσπασε τα νερά γιατί με πιάσαν οι πόνοι, αυτός ήταν ελεύθερος μέσα στη μήτρα και προσπαθούσε να γυρίσει. ευτυχώς όλα πήγαν καλά και είχα ενα επίσης κατα τα άλλα εύκολο και γρήγορο φυσιολογικό τοκετό. Σου εύχομαι Ολίβια όλα να πάνε καλά και με το καλό να έχεις το μωράκι σου στην αγκαλιά σου.
Δύο φορές ισχιακά. Γιατί ρε γα..το? Έχει μήπως καμιά ιδιαίτερη μορφολογία η μήτρα? Στο 2ο είχα πάει για εξέταση στην 36η και μου λέει ο γιατρός, βλέπω ένα πόδι!!! Shock, shock, shock!! Πάω στην κλινική και μετά από λίγο μου λέει, το μάζεψε!! Φυσιολογική γέννα και στα 2 από επιλογή αλλά είναι απόφαση πρώτα του γιατρού, το προτείνει και μετά της μάνας.
Δε μου εχει τυχει, η μικρη μου ειχε γυρισει με το κεφαλι κατω απο τον 7ο μηνα αλλα Ολίβια , αξιζει ν αενημερωθεις , αν δε το χεις ηδη κανει, γι ατο VBAC.(στη Ευτοκια ειχαν ομαδες εγκυων γι αυτο ακριβως το θεμα http://www.eutokia.gr/%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82/%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-vbac/ Βεβαια δε ξερω αν προλαβαινεις τωρα, καθως αυγουστο ειναι κλειστα νομιζω, αλλα κανε ενα τηλ να σε ενημερωσει καποια μαια. ΔΥΣΤΥΧΩς δε γινονται πολλα στην Ελλάδα, κ διαφωνω καθετα οτι "κατι ξερουν οι ελληνες γιατροι". Αν δε κοιταζαν την τσεπη τους κ την ευκολια τους, δε θα χαμ ποσοστα καισαρικων 85%, οταν το φυσιολογικο ποσοστο στην Ευρωπη δε ξεπερνα το 10-15%..μα ολες οι ελληνιδες πια ειναι "προβληματικες" κ δε μπορουν να γεννησουν?food for thought..
Ειρήνη, μάλλον δεν με παρακολουθείς αρκετά, χεχε. Για VBAC πάω ούτως ή άλλως. Για αυτό αγχώθηκα που είδα και αυτό το μωρό "ανάποδα" :)
Γέννησα πριν 25 ημέρες με καισαρική τομή την πριγκήπισσα μου επειδή είχε ισχιακή προβολή... Είπαμε πως θα περιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή μήπως και γυρίσει αλλά η μικρή δεν ήθελε βιαζόταν... Μου σπάσαν τα νερά στην 38η εβδομάδα και έτσι ήρθε στο κόσμο η μικρή μου.... Σε κάθε ραντεβού ο γιατρός με πείραζε ότι είναι περήφανη και έχει το κεφάλι ψηλά!! Δεν έκανα ιδιαίτερες προσπαθειες για να γυρίσει καθώς έκανα συσπάσεις και σχεδόν μου απαγορευόταν τα πολλά πολλά στους τελευταίους μήνες.... Η καισαρική ήταν δύσκολη γιατί η μικρή ήταν σφινωμένη και έβγαινε με τον πωπό ο γιατρός δυσκολέυτηκε πάρα πολύ να τη βγάλει και την προλάβανε εντελώς τελευταία στιγμή.... Το πως αισθάνθηκα όταν άκουσα το κλάμμα της απλώς δεν περιγράφεται.... μετά άρχισα να κλαίω κι εγώ.... Αν και γεννήθηκε μεγάλη επειδή ζορίστηκε έπρεπε να μπει άρον άρον σε θερμοκοιτίδα και δεν μπόρεσα να την κρατήσω στην αγκαλιά μου.... Με το καλό να έρθει στον κόσμο ο μπεμπάκος σου!!!
VBAC κολπικος τοκετος μετά απο καισαρικη. Δεν το προτείνουν οι Έλληνες γιατροί. Και κάτι θα ξέρουν αφου έχουμε παγκοσμίως τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμοτητας μαμαδων στη γέννα. Έχει ένθερμους οπαδούς στη Θεσσαλονίκη. Διάστημα 3ετων μεταξύ των 2 τοκετων θεωρείτε ως ιδανικό για το εγχειρημα αυτο. Επιμένω για το θηλασμο και όχι τόσο για το τροπο που θα έρθει στη ζωή το παιδι. ότι είναι ασφαλές, τόσο για το παιδι όσο και για τη μαμά, αυτη είναι και η καλύτερη μέθοδος.