Δεν είχαμε προλάβει ακόμα να χαρούμε την εγκυμοσύνη, όταν βρεθήκαμε ξαφνικά γονείς ενός πολύ μικρού πλάσματος με το οποίο μας παρότρυναν όλοι να μην δεθούμε… όταν μου επέτρεψαν μετά από πολλά παρακάλια να αγγίξω την κόρη μου ένιωσα για πρώτη φορά πόσο αληθινή είναι. Κι ενώ στην Ελλάδα οι γονείς ενός προώρου ζητιανεύουν ένα χάδι, στο εξωτερικό η μέθοδος καγκουρό αποτελεί σημαντική βοήθεια για την βελτίωση της κατάστασης του νεογνού καθώς και την ενίσχυση του δεσμού με τους γονείς του.
Η μέθοδος Καγκουρό ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για τα πρόωρα το 1983 στην Κολομβία, οπου είχαν αναξιόπιστα μηχανήματα και μόνιμα προβλήματα με διακοπές ρεύματος και οι νεογνολόγοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την ζεστασιά που θα προσέφερε η επαφή δέρμα με δέρμα της μητέρας στο βρέφος.
Η φροντίδα αυτή παρέχεται στο μωρό αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η κατάστασή του και δεν χρειάζεται μεγάλη αναπνευστική υποστήριξη. Το μωρό μπαίνει πάνω στο στέρνο της μητέρας του φορώντας μόνο την πάνα του κ ένα σκουφάκι η καλτσάκια αν είναι απαραίτητο κι εκείνη μπορεί είτε να το κρατήσει απλά πάνω της με μια κουβερτούλα η να το έχει σε sling κάτι το οποίο εξαρτάται από την κατάσταση του μικρού.
Τα οφέλη που μπορεί να έχει ένα μωρό είναι πάρα πολλά! Σταθεροποιείται η αναπνοή και ο ρυθμός της καρδιάς του, αυξάνει το βάρος του πιο γρήγορα και ρυθμίζει με τον καλύτερο τρόπο την θερμοκρασία του σώματος του. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι ενθαρύννεται ο θηλασμός από την πρώτη στιγμή που το πρόωρο μπορεί να τραφεί κανονικά με γάλα. Το κομμάτι θηλασμός και πρόωρα θα το συζητήσουμε σύντομα πιο αναλυτικά.
Ίσως θα ήταν καλό κάποια στιγμή να υπάρξει μια κινητοποίηση από όσες έχουμε πρόωρα για να εδραιώσουμε τα δικαιώματα μας καθώς και των μωρών μας που νοσηλεύονται στις μονάδες… κλείνω με ένα βίντεο που θα έκανε έξαλλους πολλούς γιατρούς στην Ελλάδα μονό και σαν ιδέα… μια πρόωρη μπουμπού που απολαμβάνει την ζεστή αγκαλιά του μπαμπά της.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
τα οφελη για το μωρακι ειναι απιστευτα. εγω παντως θα σας μιλησω απο την πλευρα της μητερας. η δευτερη μου μπεμπα δεν ήταν προωρο ήρθε στον κοσμο κανονικα (στο σπιτι) μεσα σε 40 λεπτα χαρη στη βοηθεια του γιατρου μου και ολα ηταν καλα. φυσικα οπως και στην πρωτη μου κορη καναμε skin to skin contact και θηλασε αμεσως. χωρις να την σκουπισουν ή να την πάρουν απο τα χερια μου. αυτο που με συγκλονισε ήταν πως οταν μετα απο λιγη ωρα την πηρε η μαια να την σκουπισει και να την ντυσει και να ανασηκωθω κι εγω λιγο, παρ'ολο που ημουν σκεπασμενη με κουβερτα άρχισα να εχω κρυάδες και ψιλοετρεμα, οταν μου την εδωσε παλι και την εβαλα στο στηθος αμεσως ζεσταθηκα, στην αρχη δεν εδωσα σημασια μετα απο λιγο ομως που ηθελα να μου φτιαξουν λιγο τα μαξιλαρια και της την εδωσα αρχισα παλι να κρυωνω και να τρεμω και οταν την ξαναεβαλα στο στηθος λες και ετρεχε ζεστο νερο σε ολο μου το κορμι. αν ενιωσα εγω ετσι με την δυναμη του θηλασμου φανταστειτε πως νιωθουν τα μωρακια και ειδικα τα προωρακια. δυναμη ευχομαι στις μανουλες με τα μωρακια που βιαστηκαν να ερθουν στον κοσμο για να τις γνωρισουν
Το πρώτο μου παιδι το γέννησα στις 34 εβδομάδες με φυσιολογικό τοκετό και έτσι μπήκε στη θερμοκοιτίδα για 2 εβδομάδες ... Το παιδι μου δεν με άφησαν να το αγγίξω για να μην του μεταφέρω κάποιο μικρόβιο όπως μας λέγανε ... Μας υποχρέωναν να φοραμε στολές, μάσκες και να αποστειρωνουμε τα χέρια μας για να το δούμε απο κοντά χωρίς να ακουμπάμε ... Το δεύτερο μου παιδι το γέννησα στο ίδιο μαιευτήριο πάλι με φυσιολογικό τοκετό που κράτησε 17 ώρες και πάλι το κράτησαν αρχικά για μια νύχτα λόγω μιας υπογλυκαιμιας που είχε κάνει και που τελικά κατέληξε να μείνει 10 μέρες... Πάλι προληπτικά και φυσικά ούτε λόγος για να το κρατήσω αγκαλιά τις πρώτες 5 μέρες... Που θέλω να καταλήξω ; Στο οτι και η μέθοδος καγκουρό δεν υφίσταται στην Ελλάδα , αλλα και οτι και με παρακάλια δεν πρόκειται να σου δώσουν το παιδι σου αγκαλιά αντιθέτως μπορούν οι μαίες και οι γιατροί να ακουμπούν το παιδι σου οπότε θέλουν και να αναπνέουν απο πάνω του άνετα, χωρίς τη μάσκα που σε υποχρεώνουν να φοράς... Τωρα ο γιος μου ειναι 3 μιση χρονων και η κόρη μου 4 μηνων ...!
Καλέ το κάνουν στο Ιασώ, στα προωράκια! Δεν ήξερα ότι δεν εφαρμόζεται σε άλλα νοσοκομεία... Καλό είναι πάντως, πριν ξεκινήσουμε να σιχτιρίζουμε την Ελλάδα, να κάνουμε κ ένα ρισέρτς στα τεκταινόμενα!
Εχω μιλησει με παρα πολλες μανουλες οσο ειχα την μικρη μου στην μοναδα... Η συγκεκριμενη μεθοδος δεν χρησιμοποιηται στην Ελλαδα... Τελευταια το Ιασω εχει ξεκινησει αυτο το προγραμμα και καποια αλλα ιδιωτικα λενε οτι θα ακολουθησουν αλλα τπτ ακομα... Στα δημοσια νοσοκομεια δε ειναι ακομα πιο αυστηρα τα πραγματα. Δεν σιχτηριζω κοπελα μου την Ελλαδα... θεωρω ομως πως πρεπει να την βοηθησουμε να εξελιχθει σε καποιους τομεις ιδιατερα εκεινους που αφορουν τα παιδια μας..
Στο Αττικό Νοσοκομείο, όταν γέννησα, μια μαία μου μίλησε για τη μέθοδο καγκουρό. Δεν το είχα ξανακούσει. Τους είχαν κάνει σχετική ενημέρωση.
Γέννησα δίδυμα στην Αμερική στις 36 εβδομάδες. Η κόρη μου δυσκολεύοταν να κρατήσει την θερμοκρασία της. Κανείς δεν πρότεινε θερμοκυτιδα ή λαμπα. Καγκουρό με τη μαμά και το μπαμπά για 1 1/2 μέρα και συνήλθε!!! Μαγική μέθοδος και για τα ιατρικά αποτελέσματα αλλα και για το πόσο κοντά έρχεσαι μ το παιδί σου απο την πρώτη στιγμή.
Είναι υπέροχο το συναίσθημα να κάνεις καγκουρό με το παιδί σου ! Ότι πιο όμορφο έχω ζήσει και πολλές μανούλες που τα παιδιά τους ήταν την ίδια εποχή στην ΜΕΝΝ του ΙΑΣΩ με τα δικά μου έκαναν το ίδιο. Δεν το ήξερα πως δεν γίνεται παντού. Να το ζήτάτε μανούλες.Το χρειάζεστε περισσότερο απο όσο φαντάζεστε .
Αχ, πόσο χαίρομαι όταν διαβάζω τέτοια άρθρα εδώ !!! Μακάρι κάποτε και οι Έλληνες γιατροί ν' ανοίξουν τα μάτια τους και το μυαλό τους και να προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου και οι οποίες είναι απόλυτα συμβατές με την μητέρα Φύση!!! Ζω στην Αγγλία, και η μέθοδος Καγκουρό είναι κι εδώ πολύ διαδεδομένη για τα προωράκια. Έχω 2 φίλες οι οποίες γεννήσανε στις 34 εβδομάδες η μία και στις 35 η άλλη. Μόλις σταθεροποιηθήκανε τα μωρουλίνια, ακολουθήθηκε η μέθοδος Καγκουρό και αναπτυχθήκανε τόσο καλά, που μπορέσανε κι οι 2 να τα πάρουνε στο σπίτι τους σε λιγότερο από μήνα.