Πολλές φορές επικοινώνησαν μαμάδες για να μου ζητήσουν συμβουλές, για το πως θα φτιάξουν μια τούρτα με σαντιγί ή ζαχαρόπαστα. Έτσι σκέφτηκα να ετοιμάσω ένα άρθρο οδηγό για τις μαμάδες, θείες ή νονές, που θέλουν να φτιάξουν με τα χεράκια τους μια τούρτα, με μια αξιόπιστη συνταγη και με μια αξιοπρεπή διακόσμηση. Ξεκινώντας την αναζήτηση συνταγών πριν από χρόνια όταν ξεκίνησα την δουλειά αυτή, μπορώ να πω πως έφαγα πολλές πατάτες… γιαχνί, ψητές, πουρέ και ούτε να το θυμάμαι δεν θέλω. Αυτό γιατί κάθε πικραμένος που δοκιμάζει μια συνταγή (το να την έχει δοκιμάσει είναι τύχη) την ανεβάζει στο internet. Καμιά φορά, μπερδεύει τις κούπες από 2 σε 3…. ε και τι έγινε…
Έχω πετάξει κέικ, έχω πετάξει κρέμες, έχω πετάξει πολλά.. και υλικά αλλά και παρασκευάσματα… Άλλα πάλι δεν τα πετούσα, αλλά έβαζα τον γλυκό μου και υπομονετικό σύζυγο, να κάνει το πειραματόζωο. Έχει φάει πολλά ο καημενούλης.. πολλά όμως.. Μετά λοιπόν από κάποια χρόνια στο internet, και αρκετά στραπάτσα, έχω βρει τον τρόπο να επιλέγω συνταγές με σίγουρη επιτυχία. Το μυστικό είναι να εμπιστεύεσαι τον συγγραφέα.. και επειδή οι μέρες μας είναι δύσκολες, δεν είναι για να πετάμε υλικά, έχω 3 προτάσεις για σίγουρες τούρτες, ιδανικές να στολιστούν και με ζαχαρόπαστα.
Εχουμε πει και το γράφω για τις αναγνώστριες που δεν έτυχε να το ακούσουν – διαβάσουν, πως για να στολίσουμε μια τούρτα με ζαχαρόπαστα αποφεύγουμε την πολλή υγρασία. Έτσι αν έχετε μια συνταγη για τούρτα που αγαπάτε πολύ, μπορείτε να την μετατρέψετε σε καμβά διακόσμησης απλά με 2 βήματα. Βάζουμε ελάχιστο σιρόπι, ΕΛΑΧΙΣΤΟ, και τα παντεσπάνια δεν είναι περισσότερα από 2. Μπορείτε και με 3 αλλά σαν πρώτη απόπειρα μείνετε στα 2 με μεγαλύτερο πάχος π.χ. 5εκ.
Τούρτα σοκολάτα
Η τούρτα σοκολάτα είναι η πιο συνηθισμένη αλλά και ταυτόχρονα η πιο αγαπημένη των παιδιών.
Θα χρειαστούμε 1 φόρμα ή τσέρκι έως 22 εκατοστά.
Για να ετοιμάσουμε 2 παντεσπάνια με γεύση σοκολάτα θα χρειαστούμε:
180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ ζάχαρη
60 γρ κακάο σκόνη
1κ.γ. σόδα σε σκόνη
1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
140ml φρέσκο γάλα
120ml στιγμιαίο καφέ ( ντεκαφεινέ κατά προτίμηση)
90 ml σπορέλαιο
2 αυγά
2 βανιλάκια
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλες τα υλικά σε σκόνη και στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε για 3 λεπτά όλα τα υπόλοιπα εκτός από τον καφέ. Στο τέλος προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά την σκόνη και τον καφέ, μέχρι να απορροφηθούν απο το μείγμα.
Να θυμάστε πως είναι αρκετά νερουλή η ζύμη, αλλά στόχος είναι να έχουμε ένα αφράτο μεν, αλλά αρκετά υγρό κέικ.
Αυτή ειναι μια απο τις αγαπημενες μου και σας εγγυώμαι την επιτυχία.
Θα μοιράσετε το μείγμα σε δυο δόσεις και θα το ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C max για 35 λεπτά.
Στα 30 λεπτά θα το καρφώσετε με ένα μαχαιράκι, αν βγει λερωμένο το ψήνεται λίγο ακόμα. Αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο.
Τούρτα βανίλια
Αυτή η τούρτα είναι απλή σαν διαδικασία, αρκετά νόστιμη και γνωστή γεύση που μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες γεύσεις στην γέμιση.
Θα χρειαστούμε 1 φόρμα ή τσέρκι έως 22 εκατοστά.
Για να ετοιμάσουμε 2 παντεσπάνια θα χρειαστούμε:
4 αυγά
227 γρ. βούτυρο γάλακτος
400 ζάχαρη
2 βανιλάκια
420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ.
250ml φρέσκο γάλα
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να ασπρίσουν και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Το αφήνουμε σε μεσαία ταχύτητα για 3 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε εναλλάξ λίγο αλεύρι (μαζί με το μπέικιν), λίγο γάλα μέχρι να ενσωματωθούν.
Θα μοιράσετε το μείγμα σε δυο ή τρεις δόσεις και θα το ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C max για 35 λεπτά.
Στα 30 λεπτά θα το καρφώσετε με ένα μαχαιράκι, αν βγει λερωμένο το ψήνεται λίγο ακόμα. Αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο.
Για κρέμες υπάρχουν πολλές λύσεις, πρώτα απο όλα μια πολύ αγαπημένη γεύση είναι Nutella με γκαρνί. Ετοιμάζουμε το γκαρνί και προσθέτουμε όση Νουτέλα θέλουμε και λίγη αχνη ζάχαρη, δοκιμάζοντας. Εκεί που μας αρέσει, σταματάμε.
Νόστιμη και συνδυάζεται και με μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού είναι η κρέμα πατισερί.
Κοινώς ζαχαροπλαστικής.
Αυτή η κρέμα κάνει μόνο για γέμιση και όχι εξωτερικά.
1 1/2 κούπα γάλα
4 κουταλάκια κορν φλάουρ
1/2 κούπα ζάχαρη
4 κρόκους
2 κουταλιές κονιάκ ή λίγη βανίλια
Αν θελήσετε να την μετατρέψετε σε σοκολατένια, προσθέστε στην ζεστή κρέμα 250γρ σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
Πολλές συνταγές για μους που κάνουν πολύ ωραίους συνδυασμούς με τα φρέσκα φρούτα, παράδειγμα, σαντιγί με ψιλοκομμένες φράουλες, ή 2 κουταλιές μαρμελάδα φρούτου.
Η πιο καλή κρέμα για εξωτερική επικάλυψη στην τούρτα σας πριν την ντύσετε με ζαχαροπαστα είναι η βουτύρου.
Κρέμα βουτύρου μπορείτε να φτιάξετε χτυπώντας στο μιξερ 1 πακέτο βούτυρο γάλακτος με άχνη
Επίσης υπάρχει η γνωστή βουτυρόκρεμα σε βανίλια ή σοκολάτα…
Βουτυρόκρεμα
(δόση για μια τούρτα μέσα–έξω)
1 πακ. βούτυρο γάλακτος
4 κούπες άχνη
2 κ.σ. γάλα
1 βανίλια
*Αν θέλησουμε να την κάνουμε σοκολατένια αφαιρούμε 3 κουταλιές σούπας απο την άχνη και προσθέτουμε κακάο σε σκόνη. ‘Η αφαιρούμε το γάλα και προσθέτουμε λιωμένη κουβερτούρα. Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά μαζί!
Και τελευταία αλλά όχι υποδεέστερη είναι η κρέμα Γκανάς.
Ganache Cream
Ελπίζω να σας βοήθησα με αυτό το πρώτο μέρος.
Στο επόμενο σχετικό άρθρο θα σας ετοιμάσω τρόπους διακόσμησης, βήμα – βήμα, όπως και τεχνικές για να στολίσετε την τούρτα σας!
Σας φιλώ!
Μην ξεχνάτε να αφήνετε σχόλιο με τις απορίες σας ή τις παρατηρήσεις σας ή τα αποτελέσματα των δοκιμών σας… Όσα περισσότερα στοιχεία μου δώσετε τόσο πιο αναλυτικό θα είναι το επόμενο άρθρο! :))) Ίσως γιατί πράγματα που εγώ θεωρώ δεδομένα για κάποιους άλλους είναι άγνωστα! Βοηθήστε με λοιπόν!
—
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Poli orees sindages ke efkoles fenonde,thelo na ftiakso mia tourta moni mou ala distazo ligo mipos ke den mou petixi jaffo psaxno diafores ke efkoles sindages ,mia erotisi ja ti krema ganazh zestenume tj krema galaktos ke lionume ti kuvertura den tha kopsi eci,sas efkaristo
Θελω να φτιαξω το σοκολατενιο παντεσπανι.Τι εννοειται 120 ml νεςκαφε ετοιμο φτιαγμενο η 120 γρ σκονη??Κι επισης αν θελω να μην βαλω καφε τι αλλο μπορω να βαλω στη θεση του.Ευχαριστω
Να ρωτήσω κάτι; Θα μπορούσα να καλύψω την τούρτα με βουτυρόκρεμα από πάνω και να μη βάλω ζαχαρόπαστα στο τέλος; Θα φαινόταν ωραίο; Επίσης, πάνω στη βουτυρόκρεμα θα μπορούσα να "γράψω" με σιρόπι ή τα ειδικά βρώσιμα στυλό που κυκλοφορούν;
Και κάτι ακόμα, θα μπορούσα αν δεν αφήσω σκέτη τη βουτυρόπαστα από πάνω, να βάλω κρέμα butterscotch ή δε θα καθίσει ωραία σαν υλικό;
Καλησπέρα δοκιμασα το σοκολατενιο παντεσπανι κ είναι τόσο ζουμερο σαν ελαφρώς σιροπιασμενο το έβαλα σε μια φόρμα κ το μοίρασμα μετά. Ήθελα να ρωτησω ή τούρτα βανίλια το παντεσπανι βγαίνει το ίδιο ζουμερο;γιατί απο οτι είδα δεν το σιροπιαζουμε λόγω ζαχαροπαστας σωστα;
καλησπερα!αυτες τις μερες θα κανω την πρωτη μου αποπειρα για τουρτα με ζαχαροπαστα..εγω λοιπον επειδη φοβαμαι το παντεσπανι(δεν θα μου πετυχει πιστευω)θα βαλω εσωτερικο δουκισσα..ηθελα λοιπον να ρωτησω αν μπορω να φτιαξω τα σχεδια με ζαχαροπαστα απο την προηγουμενη μερα κ να τα βαλω υστερα πανω..
To pantispani eugike telio omiomorfo eusi tin pikri comolats
Ερωτησούλα από μια άσχετη με τη ζαχαροπλαστική μαμά!! Έχω ένα τσέρκι 22χ22εκ για να ψήσω τα παντεσπάνια! Μπορείτε σας παρακαλώ να ενημερώσετε πως χωρίζω τις 2 δόσεις?Ψήνω πρώτα την μία και μετά την άλλη?? Μη γελάτε ....σας παρακαλώ!! Επίσης, αν βάλω από εξώ ganache ή βουτυρόκρεμα μπορώ να τη στολίσω απ'έξω με τα πουράκια περιμετρικά και τα διάφορα άλλα από πάνω Π.χ. smarties κλπ?Ή πρέπει οπωσδήποτε να βάλω ζαχαρόπαστα?? Ρωτάω γιατί δεν ξέρω ούτε να φτιάχνω αλλά ούτε και να απλώνω την ζαχαρόπαστα!! Ευχαριστώ...
ερώτηση για τα παντεσπάνια. Γιατί τα μοιράζεις σε ταψάκια?Για να μη χρειάζονται κόψιμο? Μπορώ δηλαδή να βάλω το μίγμα σε ένα ταψάκι και να το κόψω σε φέτες μετά?
Μπορείς να κάνεις rainbow cake σε ένα ταψάκι (όχι τοσο ψηλό βεβαια), αλλά θέλει αρκετή προσοχή η διαδικασία για να σου βγει ομοιόμορφο και όχι σαν... βόμβα χρωμάτων. Πάντως για τέτοιο αποτέλεσμα με τέλεια χρώματα στιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, νομίζω πως μόνο με ξεχωριστά παντεσπάνια μπορείς να πετύχεις.
εγώ δε λέω για rainbow cake. Για μια απλή τούρτα με σοκολατένιο παντεσπάνι μόνο. Δε πιστεύω να υπάρχει πρόβλημα αν βάλω όλο το μείγμα σε ένα ταψάκι και μετά το κόψω σε φέτες...
γεια σας!!! εχω κανει βουτηροκρεμα κ την αφησα στο ψυγειο για μιση ωρα κ μεχρι να τη στρωσω στη τουρτα μου απο τη μια εστρωνα κ απο την αλλη ελιωνε ηταν ιουλιος κατακαλοκαιρο...εφταιγε η ζεστη? ο γιος μου εχει τοτε γεννεθλια κ θελω να του κανω τουρτα..εννοειτε πως εκεινη ηταν τεραστια αποτυχια κ ετσι παραγγειλα απο εξω..κ γιαυτο δεν εκανα κ τα καπ κεικ που ηθελα ..πως μπορω να στολισω με βουτηροκρεμα τα καπ κεικ κ τις τουρτες μεσα στη ζεστη του καλοκαιριου??? γιατι τα βλεπω στις φωτο τοσο τελεια κ εμενα με βγαινου νιανια?????????
την εφτιαξα και εχουν παθει πλακα ολοι. Περιμενουμε το δευτερο μεροςςςςςςςςςςςςς!!!!!!!!!!!!!!
πολυ καλη η συνταγη σ'ευχαριστουμε πολυ ,περιμενουμε με οποσδηποτε το δευτερο μερος.
Γεια σου Νίκη αγαπημένη!!! στην βουτυρόκρεμα όταν λες 'ενα πακέτο βουτυρο' των πόσων γραμμαρίων εννοείς; Ακόμη με την ganache μπορω να γλασσάρω cupcakes ;και αν ναι, μετα πρέπει να τα βάλω στο ψυγείο; ευχαριστώ πολύ!!!
Τα πακέτα των 250γρ. βούτυρο.
ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ.....
μπορει και να χαρακτηριστω ως τεμπελα,αλλα θα σας πω κι εγω τη δικη μου συνταγη για μια πανευκολη τουρτιτσα που γινεται σε 15'. παιρνω το ετοιμο παντεσπανι (το καφε) και 2 φακελακια ανθος αραβοσιτου στιγμης. συνηθως κανω γευση σοκολατα φραουλα η σοκολατα μπανανα (η μπανανα δεν υπαρχει σε στιγμης, οποτε θα ακολουθησετε την διαδικασια με το βρασιμο της κρεμας.) τωρα βεβαια βγαλανε και γευση καραμελα, την οποια και δοκιμασα και μου αρεσε. οποτε ετοιμαζουμε την κρεμουλα μας συμφωνα με τις οδηγιες που λεει το φακελακι. βαζω 1 παντεσπανι -κρεμα σοκολατα-1 παντεσπανι-κρεμα καραμελα-1 παντεσπανι. μετα χτυπαω το γκαρνι σοκολατα και καλυπτω ολη μου την τουρτα. απο πανω στολιζω με τις νιφαδες σοκολατας, η με τρουφα η με χρωματιστει τρουφα. και ειναι ετοιμη η τουρτιτσα. θελει μονο λιγη ωρα στο ψυγειο να σφιξει,κανενα τετραωρο. (επισης το ετοιμο το παντεσπανι δεν το σιροπιαζω γτ μαλακωνει παρα πολυ. ειδικα αν το σερβιρεις την επομενη μερα ειναι μια χαρα χωρις σοροπιασμα. μπορω να σας στειλω και φωτο να δειτε την τουρτα των γενεθλιων μας? συμφωνω οτι το σπιτικο παντεσπανι ειναι καλυτερο, αλλα αν δεν σου πετυχει...τζαμπα τα υλικα και ο κοπος! και για τα γενεθλια σιγουρα θα εχουμε πολλα πραγματα να ετοιμασουμε οποτε θα ξεμπερδεψουμε ευκολα με την τουρτα τουλαχιστον! αν και εγω την κανω και για κερασμα. την ετοιμαζεις το πρωι και ως το απογευμα ειναι ετοιμη για κοψιμο! καλη επιτυχια!
κοριτσια...να πω για την ganache πως πριν τη στρωσετε στην τουρτα, πρεπει να παγωσει καλα στο ψυγειο...και τα πατεσπανια να ειναι κρυα....γιατι αλλιως...θα λιωσει εκεινη την ωρα στο στησιμο...την επαθα γι αυτο προειδοποιω....η βουτυροκρεμα απ την αλλη στηνεται και κατευθειαν! εγω παντως βαζω soft βουτυρο και παραλειπω το γαλα...
Όλες τις τούρτες τις συναρμολογούμε με κρύα τα υλικά, αλλιώς είναι αυτονόητο πως οι κρέμες θα λιωσουν.. :)
Ευχαριστούμε πολύ! Περιμένουμε τα υπόλοιπα!!!
Eyxaristoume polli gia tis syntages. mia erotisi exo na kano gia tin krema patiseri. tin xtypame me to syrma sto xeri kai tin brazoume? gia posi ora? epeidi les oti an prostheso sokolata na einai akomi zesti....
Το χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ενωθεί καλά.. οχι να μην είναι ζεστή η σοκολάτα.. να είναι απλά λιωμένη χλιαρή..
Συνταγή σας είναι τέλεια τη δοκίμασα και ειναι ακριβώς αυτό που ψαχνό από πόλη καιρό σας ευχαριστώ που τη μιράσατε μαζί μας
Χαίρομαι που σου άρεσε.. ποια συνταγη απο όλες δοκίμασες??
Κι εγώ θέλω να μάθω να φτιάχνω τούρτες αλλά θα περιμένω να δω και το 2ο μέρος για να το επιχειρήσω. Ευχαριστούμε πολύ Νίκη!
Ευχαριστούμε πολύ για το κατατοπιστικότατο άρθρο! Έχουμε γενέθλια σύντομα και θα πειραματιστώ! Να ρωτήσω κι εγώ όμως πόσες μέρες νωρίτερα μπορώ να φτιάξω το παντεσπάνι κ αν χρειάζεται τελικά σιρόπιασμα πριν την κρέμα;
Σιρόπι ελάχιστο αλλιως δεν θα αντεξει την ζαχαροπαστα.
το παντεσπάνι μπαίνει κατάψυξη; επίσης, το τσέρκι το 22άρι, τετράγωνο(22x22) ή στρόγγυλο με διάμετρο 22; πολύ helpfull το άρθρο σου! έχει μπεί στα Αγαπημένα! ;-)
-Ναι το παντεσπάνι μπείνει κατάψυξη. -Και τετράγωνο και στρόγγυλο κάνει το τσερκι. Χαιρομαι που σας φανηκε χρήσιμο, συντομα θα ετοιμασω και τα υπολοιπα!! :)
Ναι βεβαίως το cake μπαίνει κατάψυξη, δεν μας πειράζει αν είναι τετράγωνο η στρογγυλό φτάνει να είναι 22αρι. :)
Πολύ βοηθητικό το άρθρο σου, Νίκη μου. Δηλαδή αν φτιάξω την τούρτα σοκολάτα με γέμιση κρέμα πατισερί και επικάλυψη ganache cream, σου φαίνεται καλή ιδέα? Θα πρεπει να σιροπιάσω το κεικ (τούρτα) σοκολάτας πριν βάλω την πατισερί? Επίσης, η ganache cream διατηρείται εκτος ψυγείου και πόσο? Χίλια ευχαριστώ για άλλη μια φορά.
Θα είναι μια πολύ ωραία τούρτα.. Εγώ πάντα σιροπιάζω το cake γιατί μου αρέσει αλλά μπορ εις και όχι.. Καλό θα ήταν να μην μένει εκτός ψυγείου πάνω από 2-3 ώρες.
Ευχαριστουμε παρα πολυ !!!!!!!!!!!!!!!!!
Ελπίζω να δεύτερο μέρος να το δούμε σύντομα και να προλάβω για τα γενέθλια του γιου μου!!!!! Περιμένουμε με ανυπομονησία!!!!!
τελειααα! σε ευχαριστουμε!
Ωραία! Μέχρι τον Δεκέμβρη που είναι τα γενέθλια της μικρής, κάτι θα καταφέρω ε;
Ευχαριστουμε πααααααααρα πολυ!!!!!!!!!
πάνω στην ώρα! προσωπικά σε ευχαρηστώ πολύ!θα περιμενω και το δευτερο μερος <3