Πολλές μανούλες –και έχουν δίκιο- διαμαρτύρονται στα comments τους (του προηγούμενου μου post) ότι δεν μπορούμε να απορρίπτουμε (αμφισβητούμε) την αναγκαιότητα της καισαρικής κι ότι καλή η φύση, αλλά και η τεχνολογία (ιατρική) προχωρά.
Κ-α-μ-ι-ά αντίρρηση. Καμιάάααα.
Δεν μ’ αρέσει να δικαιολογώ αυτά που΄χω γράψει… Βασικά γιατί δεν μ’ αρέσουν οι δικαιολογίες.. και δεύτερον και βασικότερον: Δίκιο δεν έχει αυτός που γράφει, αλλά αυτός που διαβάζει.
Προφανώς λοιπόν (στα μάτια των συγκεκριμένων αναγνωστριών) δεν ήμουν αρκετά σαφής. Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό.
Θέλω λοιπόν να σας πω ότι πιστεύω ακράδαντα ότι από τη στιγμή που μια γυναίκα μείνει έγκυος μέχρι να γεννηθεί το παιδί, η μοναδική που μπορεί να παίρνει αποφάσεις είναι αυτή η γυναίκα.
Αν θα το κρατήσει, δεν το κρατήσει, πώς θα το γεννήσει, πού θα το γεννήσει, με ποιόν θα το γεννήσει κ.λ.π.
Αρα είμαι ο τελευταίος που θα συστήσει σε μια γυναίκα αν θα πρέπει να γεννήσει φυσιολογικά ή με καισαρική. Εχω φίλες που λάτρεψαν τον φυσιολογικό τοκετό που έζησαν, φίλες που τον μίσησαν βαθειά, φίλες που το φοβούνται, άλλες που δεν ήθελαν να «χαλάσει» το σώμα τους… ξέρω όλων των ειδών τους συνδυασμούς. Το σημαντικό είναι ότι όλες είναι ευτυχισμένες με τα παιδάκια τους.
Η καισαρική είναι θείο δώρο. Όχι μόνο γιατί σου δίνει το δικαίωμα της επιλογής, αλλά επειδή σώζει κάθε μέρα χιλιάδες παιδάκια που δεν θα τα ‘χαν καταφέρει.
Η διαμαρτυρία μου έγκειται στο γεγονός ότι το δικαίωμα της επιλογής όσον αφορά στον φυσιολογικό τοκετό, δέχεται χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.
Το μυστικό δεν είναι οι γυναίκες.
Το μυστικό είναι οι άνδρες.
Ολοι οι σύζυγοι που οι γυναίκες τους έχουν γεννήσει με καισαρική… δεν βρίσκουν κάν τον λόγο να αναρωτηθούν. Ανάμεσα τους κι εγώ βέβαια… μέχρι πρόσφατα.
Ξέρετε, δεν έχουν αναρωτηθεί όλοι οι άνθρωποι το ίδιο εμπεριστατωμένα όπως εσείς.
Από την άλλη εσείς δεν έχετε αναρωτηθεί εμπεριστατωμένα για πράγματα που έχουν αναρωτηθεί εκείνοι. Δεν μιλάω συγκεκριμένα για τον τρόπο του τοκετού. Γενικώς μιλάω.
Επανέρχομαι λοιπόν στον φυσιολογικό τοκετό και βέβαια στο Vbac, επειδή και στην εγκυμοσύνη της Ολιβ στην Αθηνά , αλλά και στη τωρινή της εγκυμοσύνη, έχω κάτσει με ποοοοοοοοοολούς πατεράδες που περιμένουμε μαζί να ολοκληρωθούν οι κατά καιρούς εξετάσεις των γυναικών μας. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει καμιά απορία που η γυναίκα τους θα γεννήσει με καισαρική. Ολοι έχουν έναν διαφορετικό «σοβαρότατο λόγο» που οδηγεί στην καισαρική.
Αυτό το «συντριπτική πλειοψηφία» με ενοχλεί. Και όλων ο γιατρός είναι ο Θεός της Ιατρικής Επιστήμης. Το γράφει πολύ ωραία η φίλη μου η Φραγκίσκα στο κείμενό της. Δεν είναι δυνατόν να μας τρομάζουν μόνο τα ποσοστά των κομμάτων, τα ποσοστά αύξησης του χρέους και να μην μας απασχολούν τα ποσοστά των καισαρικών στην Ελλάδα που είναι τριπλάσια από τα άλλα (όχι μόνο) ευρωπαϊκά κράτη.
Προφανώς υπάρχουν γυναίκες που προτιμούν να κάνουν καισαρική. Προφανέστατα υπάρχουν φορές που επιβάλλεται μια καισαρική. Χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Αλλά το γεγονός ότι πάλι στην πλειοψηφία τους είναι προγραμματισμένες, δεν σας κάνει ελαφρώς – όσο πατά η γάτα- καχύποπτες(ους);
Λοιπόν εγώ έχω τρία παιδάκια, 5, 3 και 1 χρονών. Το πρώτο γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς επισκληρίδιο. Το συναίσθημα όταν το κρατάς στην αγκαλιά σου μετά τη γέννα κορυφαίο, η ίδια η διαδικασία να με συγχωρείτε αλλά δεν τρελάθηκα κιόλας. Κι ας κράτησε μόνο 8 ώρες. Το δεύτερο το γέννησα επίσης με φυσιολογικό, αυτή τη φορά με επισκληρίδιο. Σαφώς πιο άνετα από άποψη πόνου, από την άλλη πάλι το κλείσαμε το 12ωρο και βάλε. Το τρίτο αποφάσισε να έρθει ανάποδα, βγήκε με καισαρική, με ολική μάλιστα αναισθησία. Σίγουρα σαν εμπειρία ζωής δεν ήταν ισάξια με τις άλλες γέννες, από την΄αλλη πάλι ήταν πολύ πιο ανώδυνο (λίγα πονάκια και καθετήρας μετά τη γέννα, μετά μια χαρά, αν και έχω ακούσει χειρότερα). Για να μη σας ζαλίζω θέλω να καταλήξω στο εξής: με ό,τι τρόπο και να γεννήσετε, η μητρότητα δεν αλλάζει. Η συζήτηση και η σύγκριση καταντούν πλέον κουραστικές. Καμιά δεν είναι λιγότερο μαμά επειδή έκανε καισαρική ή διέπραξε το ανοσιούργημα να ζητήσει επισκληρίδιο. Κάντε ό,τι νομίζετε και ό,τι λέει ο γιατρός σας λοιπόν - απλά αν είναι να κάνετε καισαρική ενημερωθείτε πρώτα, γιατί όπως να το κάνουμε εγχείριση είναι. Σημειωτέον ότι στην τρίτη γέννα, την εγχείριση, οι γιατροί είδαν "κάτι" στο σύστημα, το οποίο αφαίρεσα άρον-άρον 1 μήνα μετά. Πλέον παιδιά γιοκ... αλλά είμαι ευγνώμων αφενός που πρόλαβα να κάνω τρία, αφετέρου που η τύχη μου με βοήθησε και ο μικρούλης αποφάσισε να βγει στον κόσμο με το κεφάλι και έτσι με οδήγησε στο χειρουργείο...
Παιδιά εννοείται ότι στην τελευταία πρόταση σκοπός μου ήταν να γράψω "να μην βγει στον κόσμο με το κεφάλι" ή "να βγει στον κόσμο με τα πόδια" και τελικά έγραψα κάτι πολύ αστείο αν το σκεφτεί κανείς (σκεφτείτε δικαιολογία γιατρού για να κάνει καισαρική: το μωρό έρχεται με το κεφάλι!)
Κοριτσια μην φανατιζεστε,και μην προσπαθειτε να πεισετε η μια την αλλη!! Η αληθεια ειναι οτι η φυση γνωριζει καλυτερα απο τους γιατρους! Και οσο αφορα την γεννα και οσο αφορα τον θηλασμο,με τον ιδιο τροπο συμπεριφερεται το συστημα!! Οσο για τα εμβολια,ειναι μια πικραμενη ιστορια!!!Επισης ενημερωθειτε επι του θεματος,υπαρχουν ερευνες που αποδεικνυουν οτι εμβολιασμενα παιδια,εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να νοσησουν απο μη εμβολιασμενα ![δεν τα λεω απο το κεφαλι μου ,απλα μεταφερω ερευνα!!!ενημερωθειτε γιατι χανομαστε!! Παιζονται τοοοοοσα πολλα λεφτα πανω στα κεφαλια μας,και μας εχουν πεισει οτι ΠΡΕΠΕΙ να κανουμε το ενα ΠΡΕΠΕΙ να κανουμε το αλλο!!! Οι φαρμακευτικες εχουν το καρπουζι,το πεπονι,το μαχαιρι,ΟΛΑ! Οι γιατροι σε οτι αφορα φαρμακευτικες αγωγες,ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΠΙΟΝΙΑ!!! Δεν θελω να σας πεισω για κατι προς Θεου!Ο καθενας εχει το δικαιωμα να εχει την γνωμη του![τουλαχιστον αυτο δεν μας το εχουν αφαρεσει ακομα!] Απλως ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ! • Η Ιερότητα του Ανθρώπινου Αίματος: Ο Εμβολιασμός Δεν Είναι Ανοσοποίηση ‐ TimO'Shea, DC Διαβάστε περισσότερα http://alttherapy.blogspot.com/2012/09/500.html#ixzz29HrXsPpx ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ!
Βρε παιδί μου, εκτός του ότι κανείς δεν μιλησε για εμβόλια εδώ, το μπλογκ στο οποίο παραπέμπεις έχει θέματα όπως "πώς να ακούσω την ψυχή μου", "εσωτερική αστρολογία", "οι τρεις χειρότεροι ζωδιακοί συνδυασμοί", "διάλογοι ζεν", "η τράπεζα του χρονοταξιδιώτη". Δεν θέλω να κάνω κριτική, πάντως νομίζω ότι για επιστημονικά ζητήματα καλύτερα να ενημερωνόμαστε από επιστήμονες, και όχι από το μάγο της φυλής.
Δεν μπορουσα ποτε το φανατισμο στην ζωη μου Δεν περιμενα φανατικα να γεννησω φυσιολογικα , δεν περιμενα φανατικα να κανω καισαρικη , δεν περιμενα φανατικα να θηλασω για 2 χρονια Τυχαια ενα βραδυ αισιως 36 εβδομαδων σε μια ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, με την Παναγια διπλα σε μενα και το μωρο μου καταλαβα γιατι πρεπει να μην αφοριζουμε τιποτε σε αυτη την ζωη Προεκλαψια πιεση 21 με 12 και μετα απο λιγη ωρα εκλαψια... Η καισαρικη εσωσε την ζωη του παιδιου μου πρωτα και μετα και την δικη μου. Και ναι υπαρχουν στιγμες που εχω ενα αγκαθακι στην καρδια μου , γιατι εγω δεν μπορεσα να γεννησω απλα , φυσιολογικα γιατι μια δευτερη εγκυμοσυνη μπορει να μην συμβει ποτε .... Κοριτσια εγω πιστευω πως η επιστημη πολλες φορες σωζει ζωες Μην φανατιζεστε μην προσπαθειτε να πιεσετε τους αλλους να καταλαβουν τι ειναι σωστο και τι ειναι λαθος για εσας. Μια ζωη εχουμε, υγεια να εχουμε και ολα τα αλλα με καποιο τροπο θα τα βγαλουμε περα Σας φιλω
Σαν γυναίκα που ακόμη δεν έχω παιδιά, θέλω να σας πω τι αποκόμισα τις τελευταίες ημέρες από τις δημοσιεύσεις και τα σχόλια για το θέμα: τίποτα. Αυτό που θα με ικανοποιούσε θα ήταν η παράθεση στοιχείων: φυσιολογικός τούτο, καισαρική κείνο. Στα πλαίσια του εφικτού πάντα, αφού δεν πρόκειται για ιατρικό σάιτ. Το μόνο που διαπίστωσα είναι ότι όλοι μιλούν σαν σταυροφοροι, εκείνες που είχαν φτ δε μου το βγάζεις από το μυαλό ότι νιώθουν μέσα τους αρκετές έστω και λιγαααακι καλυτερες από τις άλλες κι ας μην το ομολογούν, οι δε της καισαρικής νιώθουν θιγμενες και προασπίζονται τα καλά της. Δεν με νοιάζει αυτό όμως, όλα αυτά περικλείουν προσωπικές όψεις που δεν με διευκολύνουν στην επιδίωξή μου να ενημερωθώ άρτια. Γιατί αν αργότερα θα .έχω επιλογή, χρειάζεται σωστή ενημέρωση για να την κάνω πράξη. Με συγχωρείτε αν σας κούρασα, δεν είχα πάντως κακή πρόθεση. Πάνω από όλα, να σας ζήσει ο Αρχέλαος!
Καλησπέρα. Γέννησα το πρώτο μου παιδί με καισαρική, όχι γιατί συνέτρεχε κάποιος ιατρικός λόγος -ίσα-ίσα. Το παιδί ερχόταν κανονικά και θα μπορούσα κάλιστα να έχω γεννήσει φυσιολογικά. Απλώς ο γιατρός μου ήταν ανένδοτος στο θέμα της επισκληριδίου και όσο και αν του το ζητούσα επίμονα, με αγνοούσε. Το αποτέλεσμα ήταν μετά από πολλές ώρες σε μια άθλια αίθουσα ωδινών, ακινητοποιημένη και τουρτουρίζοντας από το κρύο, να ζητήσω η ίδια την καισαρική μην αντέχοντας άλλο από τον πόνο. Το βέβαιο είναι ότι η εμπειρία αυτή ήταν τραυματική, από πολλές απόψεις. Μία επιπλέον ήταν η λοίμωξη που ακολούθησε της καισαρικής, εξαιτίας της οποίας λίγο έλειψε να κινδυνεύσει η ζωή μου. Τώρα είμαι έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, άλλαξα φυσικά γιατρό για πολλούς λόγους και από τώρα, που δεν έχω ακόμη κάνει αυχενική διαφάνεια, σκέφτομαι έντρομη τη γέννα. Ο νέος μου γιατρός δεν είναι υπέρ της vbac αλλά νομίζω πως κι εγώ δεν έχω το θάρρος για να υποστήριζα κάτι τέτοιο, παρόλο που θα το ήθελα πολύ. Διαβάζω συνεχώς για γυναίκες που έκαναν ή που θα κάνουν vbac και τις θαυμάζω. Η αντίδραση της Ολίβιας με εξέπληξε απίστευτα, υποκλίνομαι στο θάρρος και την αποφασιστικότητά της και πολύ θα ήθελα να είχα κι εγώ τέτοιο σθένος και θέληση. Μάλλον δεν είμαστε όλες το ίδιο δυνατές, θαρραλέες ή και αποφασισμένες. Η απόφαση όμως καθεμιάς μας για το πώς θα φέρει το παιδί της στον κόσμο, είναι ιερή και πρέπει να τη σεβόμαστε απόλυτα. Ακόμη πρέπει να μάθουμε αυτό το σεβασμό να τον απαιτούμε από όλους τους γύρω μας αλλά και από τους γιατρούς μας.
Είχα διαβάσει πριν από κάμποσους μήνες ένα άρθρο βασισμένο σε στατιστικά, τύπου "καλύτερος τόπος για να είσαι γυναίκα πολιτικός, επιχειρηματίας" κλπ. Η Ελλάδα ήταν στην πρώτη θέση ως "ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για να γεννήσεις" Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το βρω για να το παραθέσω γιατι είμαι από το κινητό, αλλά έχει κυκλοφορήσει αρκετά κ αν κάποιος έχει την καλοσύνη κ το βρει ας το βάλει με ένα λινκ! Γιαυτό το άρθρο θα ήθελα να ρωτήσω τον Μάνο τι κρίνει σύμφωνα κ με τη δημοσιογραφική του εμπειρία (α) αν πρόκειται για σοβαρή έρευνα και όχι του κ... εεεεε του πωπού εννοώ, (β) αν ναι, κανείς δεν κάνει τη σύνδεση στο μυαλό του με το τεράστιο ποσοστό των καισαρικών; Μόνον εγω;
Πράγματι γίνονται υπερβολικά πολλές καισαρικές στην Ελλάδα. Έχω ακούσει τρελές δικαιολογίες ("υψηλή μυωπία"? Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν κάνουν καισαρική λόγω μυωπίας. Είναι με σιγουριά μια δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι γιατροί!) Εγώ έκανα καισαρική στη Γερμανία, για σοβαρότατο λόγο (εκ των υστέρων είδαμε ότι το παιδί δε θα μπορούσε να έχει βγει ζωντανό) και ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ, μια εγχείρηση στην οποία σου ανοίγουν την κοιλιά δεν είναι ΠΟΤΕ προτιμότερη, και οι μπαμπάδες μάλλον δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Εμένα η αντίρρησή μου είναι στο υποννοούμενο ότι "η μαμά ξέρει πάντα καλύτερα". Δεν ακυρώνουμε τους γιατρούς. Δεν μπορείς να βάζεις τη μαμά στο ίδιο επίπεδο με αυτόν που έχει φάει τα χρόνια του στις σπουδές και στα νοσοκομεία. Η μαμά δεν μπορεί πάντα να ξέρει τι είναι καλύτερο για το παιδί της ή για τον εαυτό της. Αν ήταν έτσι να μην είχαμε καθόλου γιατρούς. Και στην τελική μαμάδες είναι εκείνες που "ενημερώνονται" και αποφασίζουν ότι ξέρουν καλύτερα και δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους - και έχουμε πάλι σήμερα επιδημίες από αρρώστιες που είχαν εξαλειφθεί πριν από 30 χρόνια. Αυτές οι μαμάδες προκαλούν το θάνατο όχι των δικών τους παιδιών, αλλά νεογέννητων στο περιβάλλον τους, μέσω της επιδημίας.
Δεν εκφράστηκα καλά. Όταν λέω ότι η καισαρική δεν είναι ποτέ προτιμότερη, εννοώ ότι μπορεί να είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι από ψυχολογικής απόψεως είναι προτιμότερη. Προτείνω στις γυναίκες που θα προτιμούσαν καισαρική από φυσιολογικό τοκετό να δουν ένα βίντεο από φυσιολογικό και ένα από καισαρική. Νομίζω μετά η απόφαση θα είναι απλή. Αλλά: βρείτε έναν γιατρό που έχει το μυαλό του στο κεφάλι του και δεν κάνει καισαρική για ψύλλου πήδημα, και αποφασίστε με βάση επιστημονικά στοιχεία. Όχι με βάση την εμμονή σας. Κι εγώ θέλω VBAC αλλά με την κατάσταση της υγείας μου (δίκερη μήτρα) είνι ΠΟΛΥ απίθανο να τα καταφέρω. Αποδέχομαι όμως τη γνώμη των ειδικών ότι στην περίπωσή μου είναι καλύτερη η καισαρική. Αν μου έλεγε καισαρική γιατί έχω μυωπία, θα άλλαζα γιατρό.
Αγαπητη Ιωαννα....εχω μυωπια 12 βαθμους και αρκετα υψηλη πιεση στα ματια...η οφθαλμιατρος μου μου εχει βαλει ενα σωρο περιορισμους στη καθημερινοτητα μου προκειμενου να μη παθω αποκολληση ή τυφλωση.....ο γυναικολογος μου απο την αλλη μου ειπε το εξης .....παμε για φυσιολογικο κ αν το παιδι ειναι πανω απο 3200 τοτε βλεπουμε....το μωρακι μου ηταν 4000....μαλλον επρεπε κατα τη γνωμη σου και την εξειδικευση σου στο θεμα να γεννησω φυσιολογικα και το λιγοτερο να εμπαινα κατευθειαν για εγχειρηση στα ματια εε????...ψαξτε λιγο πριν ανοιξετε τη στοματαρα σας γιατρινες μου!!!!!!!!!ολες απο ενα πτυχιο ιατρικης εχετε....ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ
επισης μετα τη καισαρικη μου θηλασα 15 μηνες....ήθελα να ξερα σε ποια κατηγορια μανας ανηκω ....!!!!!!!!
Όταν κάποιος κάνει ένα γενικό σχόλιο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στη δική σου ειδική περίπτωση. Μιλάμε για γυναίκες που τις στέλνουν στο χειρουργείο για πχ 6 και 7 μυωπία. Ένα γενικό σχόλιο είναι απλώς ένα γενικό σχόλιο. Κι εγώ ήμουν ειδική περίπτωση. Όταν μιλάω γενικά για εγκυμοσύνη δεν υποθέτω ότι όλες οι γυναίκες θα έχουν δίκερη μήτρα ή 12 μυωπία. Δεν καταλαβαίνω γιατί λοιπόν το παίρνεις προσωπικά. Είναι απλώς κοινή λογική να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ο μέσος όρος και η ειδική περίπτωση, και ότι δε βάζουμε όλες τις περιπτώσεις στο ίδιο κουτάκι Και ποιος αναφέρθηκε στο θηλασμό. Άσχετο. Ή ποιος σε κατηγοριοποίησε ως μάνα. Διάβασες ένα σχόλιο και κατάλαβες ένα σωρό επιπλέον πράγματα. Δεν καταλαβαίνω προς τι η εμπάθεια.
Από τις δικαιολογίες που λένε οι γιατροί για τις προγραμματισμένες καισαρικές, μόνο το 5-10% ειναι πραγματικές αιτίες. Τα υπόλοιπα είναι μπούρδες για να αγχώσουν τη μαμα κ να την κάνουν μέρος της ρουτίνας τους. Μην παραμυθιάζεστε ότι η ΚΤ είναι το ίδιο καλή με τον ΦΤ κ ότι είναι απλά μια επιλογή της μάνας. Ενημερωθείτε για τους κινδύνους που κρύβει τόσο για τη μάνα όσο κ για το μωρό κ ζητήστε 2η κ 3η γνώμη πριν σαν ξαπλώσουν στο χειρουργικό τραπέζι. Για τις έκτακτες περιπτώσεις όπου εκεί είναι η λύση ανάγκης για να σωθεί η ζωή της μάνας ή του μωρού φυσικά δεν τίθεται κανένα θέμα προς διαπραγματευση. Όλο το πρόβλημα όμως είναι οι προγραμματισμένες καισαρικές ρουτίνας κ το "δικαίωμα" της μάνας (κ του γιατρου φυσικά αφού αυτός την παραμυθιάζει κ την πείθει για τα "πλεονεκτήματα" της καισαρικής) στην "επιλογή". (Το μωρό, για άλλη μια φορά, κανείς δεν το ρωτάει) Διαβάστε αν θέλετε και εδώ: http://pediatros-thes.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/a%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BF/ και εδώ http://pediatros-thes.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/t%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82/
Είπαμε όχι αναίτιες καισαρικές, αλλά το πρώτο άρθρο είναι ελαφρώς παραπλανητικό. Στις 38 εβδομάδες το μωρό ΔΕΝ είναι πρόωρο, και αν είναι δυόμισι κιλά τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με το μωρό! Κοιτάξτε και το διάγραμμα μέσου βάρους για να δείτε ότι μέσο βάρος του μωρού στις 38 εβδομάδες είναι περίπου 3080 γραμμάρια: http://www.babycenter.com/average-fetal-length-weight-chart Τα προβλήματα που περιγράφονται (νευρολογικά, αδυναμία θηλασμού κτλ) μάλλον αναφέρονται σε περιόδους πριν τις 38 εβδομάδες - εξάλλου όταν είσαι 38 εβδομάδων δεν "έχεις μπει μόλις στο μήνα σου" - είσαι 2 βδομάδες πριν την ΠΗΤ.
Απλα να σημειωσω πως 38 εβδομαδες μπορει να ειναι και οι 37+1...γιατι ο γιατρος στο αρθρο καπου αναφερει "3 εβδομαδες μεχρι την ΠΗΤ". Θεωρητικα ειναι τελειομηνα αλλα απλα λεει πως ειναι μικρα... Δεν βρισκω το αρθρο παραπλανητικο, πιστευω πως ειναι στο θεμα. Η μικρη μου γεννηθηκε 37+1 και ηταν 2590. Απο "επιλογη της" βγηκε τοσο νωρις αλλα δεν παυει να ειναι ενα μωρο σχετικα μικρο...με ο,τι μπορει να σημαινει αυτο. Και για την ιστορια, το αρθρο του babycenter μιλαει οπως σωστα αναφερεις για μεσο ορο. Σε καμια περιπτωση δεν σημαινει οτι αν ενα παιδι ειναι κατω του μεσου ορου σε συγκεκριμενη εβδομαδα εχει καποιο προβλημα απαραιτητα... Το θεμα ειναι παντως να ξεχωριζουμε τις αναιτιες καισαρικες απο τις περιπτωσεις στις οποιες οντως σωζουν μαμαδες και μωρακια ΚΑΙ παραλληλα να μην αφηνουμε την οποια τετοια εξελιξη να μας κλεψει τη χαρα του ερχομου ενος μωρου. Ας ειναι και με καισαρικη στην τελικη ενω ειχαμε ονειρευτει ΦΤ... αρκει που ερχεται και ειναι καλα...
Σωστά! Και αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των γιατρών... Να ξεχωρίζουν το αναγκαίο, από το ωφέλιμο, και από το περιττό... Γιατί εμείς όσο και να διαβάζουμε δεν έχουμε ούτε τις γνώσεις ούτε την εμπειρία! Ας πάρουν λοιπόν οι γιατροί το ρόλο τους στα σοβαρά!
Καλημέρα και συγνώμη αλλά κατα εμέ το άρθρο είναι απαράδεκτο!!! Ακόμα κι αν αυτά που λέει ίσχυαν θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός - ως επιστήμονας - στο πως εκφράζεται!! Εγώ έχω κάνει 2 καισαρικές και τίποτα από αυτά τα τραγικα και φοβερά πράγματα δε συνεβησαν. Κ γω μια χαρά ήμουν και τα παιδιά μου. Οπως και πολλές άλλες γυναικές που ξέρω που κάναν καισαρικη. Τιποτα δεν έπαθε καμιά μας. Και νομίζω γενικά μιλώντας, ότι αυτή η κουβέντα καισαρική vs φτ έχει καταντήσει λίγο κουραστική να το πω, αστεία να να το πω.... Η καθεμια έχει επιλογή να γεννήσει όπως γουστάρει. Η καθεμία είναι υπεύθυνη για το αν θα ακούσει το γιατρό της ή θα κάνει αυτό που νομίζει εκείνη και με ότι συνεπάγεται βεβαίως βεβαίως... Κ τέλος πάντων αυτό που πλάναται στον αέρα ότι οι μάνες που γέννησαν με κτ εεεε πως να το κάνουμε, δεν είναι και pure μανες σε όλο τους μεγαλείο είναι το λιγότερο τραγικό!!! Κ θα κλείσω με μια κουβέντα γυναικολόγου. "και οι δύο τρόποι είναι γέννες αλλά η μια δεν είναι από τη φυσιολογική οδό" (την πιάνεις τη λεπτή διαφορα?) και ότι μη φυσιολογικη γέννα είναι όταν κάτι πάει στραβά"
Καλημερα,δεν συμφωνω καθολου σε αυτο το σημειο του κειμενου' Θέλω λοιπόν να σας πω ότι πιστεύω ακράδαντα ότι από τη στιγμή που μια γυναίκα μείνει έγκυος μέχρι να γεννηθεί το παιδί, η μοναδική που μπορεί να παίρνει αποφάσεις είναι αυτή η γυναίκα. Αν θα το κρατήσει, δεν το κρατήσει, πώς θα το γεννήσει, πού θα το γεννήσει, με ποιόν θα το γεννήσει κ.λ.π. Ισως γιατι εγω με τον αντρα μου δεν σκεφτομαστε ποτε σαν μοναδα αλλα σαν συνολο. περνουμε ολες τις αποφασεις τις ζωης μας απο την ποιο μικρη ως την ποιο μεγαλη απο κοινου.δηλαδη π.χ. θα αποφασιζα εγω να ριξω το παιδι του? και δεν θα ειχε λογο? Μου ακουγετε λιγο εγωιστικο και εγωισμοι σ'ενα ζευγαρι δεν χωρανε αποψη μου!
θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Βίκυ!!! γενικως Μανο συμφωνω σε πολλα απο οσα λες και τα λες και παρα πολυ ωραία αλλα εδω διαφωνω κάθετα. τι σημαινει η μοναδικη που μπορει να παιρνει αποφασεις ειναι η γυναικα? δηλαδη ο αντρας δε συμμετεχει καθολου?διακοσμητικο αντικειμενο ειναι? δε θα πει την αποψη του στο αν θελει κ εκεινος να κρατηθει το μωρο?και οι 2 συμμετεχουν στη διαδικασια της αναπαραγωγης κατα ιδιο ποσοστο αρα και οι 2 εχουν αποψη επι του θεματος. η διαφορα εγκειται μονο στο οτι μεσα στο σωμα της γυναικας συντελειται η γονιμοποιηση και η γυναικα υφισταται ολες τις παρενεργεις και ολες τις αλλαγες της εγκυμοσυνης η της "εθελουσιας αποβολης", για να το πω κομψα. το μωρο και αντιστοιχα το παιδι δεν ειναι κτημα κανενος, ουτε της μανας. επισης, η γυναικα μπορει μεν να αποφασιζει για το τι θα κανει στην εγκυμοσυνη της, δεκτο αυτο κ σεβαστο, αλλα το πως θα το γεννησει δε μπορει παντα να το αποφασιζει μονη της. αν ηταν ετσι δε θα χρειαζομασταν τους ιατρους.θα το γενναγαμε μονες μας το παιδι. δε λεω ναι σε ανουσια καισαρικη,αλλα οταν ενυπαρχει ο κινδυνος για ενα μωρο η επιμονη για κατι διαφορετικο με την αποψη του ιατρου, θεωρω οτι ειναι επικινδυνη....
Αν ασχολείσαι τόοοοοσο πολύ μ αυτό το θέμα, να δεις και αυτά, που είναι πολύ πιο κοντά στη φύση! http://www.youtube.com/watch?v=V-XNfkcyinw&feature=share Αλλά εδώ έχουν αρχίσει κ δίνουν στατίνες σε παιδιά, τί να περιμένεις!!! Η φαρμακοβιομηχανία δεν παλεύεται, αφού μας θέλει όλους εξαρτημένους...
Γεννησα με καισαρικη. Ομολογω οτι πριν βρεθει πραγματικος λογος για να την κανω, ο γιατρος μου απο την αρχη προσπαθουσε να μου περασει οτι αυτος ο τροπος ειναι ο πιο σιγουρος και πιο ασφαλης... Ηταν κατι που δεν ηθελα να ακουσω, ουτε να διανοηθω οτι θα περασω (δεν ειχα αλλωστε ποτε λογο στο παρελθον να περασω χειρουργειο). Γυρω στον 8 μηνα της κυησης βρεθηκε πραγματικος λογος για την κανω, χαρη μιας βουβονοκυλης που ειχα σε μικρη ηλικια η οποια ειχε εξαφανιστει λογω του νεαρου της ηλικιας, που ομως ξαναεμφανιστηκε απο το βαρος της κοιλιας. Εγω λοιπον μολις το ακουσα ξεσπασα σε κλαμματα ενω ο γιατρος μου πιστεψτε με, κρυφα ανακουφιστηκε! Βρεθηκε λογος να με πεισει χωρις να μπορω να κανω πισω! Αυτο σημαινε οτι θα εκανε μιση ωρα την δουλιτσα του χωρις επιπλοκες και θα τελειωνε. Γιαυτους η καισαρικη εχει το χαμηλοτερο ρισκο και ξεμπερδευουν ευκολα, γρηγορα και το πιο σημαντικο?? Προγραμματισμενα! Θυμαμαι απο την ημερα που μου το ειπε μεχρι την στιγμη που γεννησα, τα βραδυα δεν κοιμομουν απο τον φοβο του χειρουργειου. Μετα μελαγχολουσα γιατι σκεφτομουν οτι δεν θα ειχα μαζι τον αντρα μου, να ζησουμε μαζι τον ερχομο του παιδιου μας, να δω την συγκινηση του και εκεινος την δικια μου και τελικα να βιωσουμε μαζι ολο αυτο το θαυμα. Αυτο ηταν που πειραξε και τον αντρα μου πιο πολυ απο ολα γιατι το να ηταν μαζι μου καθ'ολη την γεννα ηταν διακαής επιθυμια του. Στενοχωρηθηκε, νευριασε, πιστεψε οτι ο γιατρος το κανει επιτηδες και οτι πραγματικος λογος δεν υπαρχει και αλλα πολλα που ομολογω ειχαν αντικτυπο και στην ψυχολογια μου. Το αποτελεσμα... Ολα καλα...Δεν καταλαβα τιποτα, ειλικρινα...Πονο δεν θυμαμαι να ενιωσα ουτε για μια στιγμη οπως ακριβως μου ειχε υποσχεθει ο γιατρος. Ηρθαν ολα ευκολα, ανωδυνα και μεχρι αυτη την στιγμη 3 χρονια μετα δεν αναγνωριζω στο κορμι μου ευαισθησια απο χειρουργικη τομη. Ειναι σαν να μην εγινε πραγματικα... Καλο αυτο... Αλλα πολλες φορες νιωθω περιεργα που εγω δεν εχω νιωσει πονους γεννας, που εχω γινει μανα αλλα ποτε δεν το εχω βιωσει να γινεται, που το επομενο παιδι μου θα γεννηθει με τον ιδιο τροπο αναγκαστικα! Αναγκαστικα... Ναι, γιατι ο φοβος ειναι μεγαλος για να προσπαθησω κατι αλλο οπως η Ολιβια. Μπραβο της που τουλαχιστον το προσπαθησε, το ηθελε, ηταν αποφασισμενη! Δυστηχως ισχυει...Μας εχουν φοβισει πολυ για πιθανη ρυξη μυτρας σε περιπτωση που μετα απο καισαρικη προσπαθησεις να γεννησεις φυσιολογικα. Και απο την αλλη σκεφτεσαι τον πονο...Ενδομυχα το θες...Θες να βιωσεις την γεννα! Αλλα υποσυνειδητα το μυαλο αντιστεκεται οταν υπαρχει τροπος ολο αυτο να το περασεις ανωδυνα με ηρεμια και γελια. Γιαυτο ειναι δυσκολο να το αναλυσεις αυτο το θεμα. Ειναι καθαρα θεμα γιατρου που αναγκαστικα κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης σου ειναι ''ο Θεος σου''. Εναποθετεις σε αυτον ολες σου τις επλπιδες, γιαυτο και οι περισσοτεροι αυτο ειναι που εκμεταλλευονται για να κανουν και εκεινοι την δικη τους ζωη εύκολη...
Θα ήθελα να υπογραμμίσω στο προηγούμενο σχόλιο της Μάνιας τη φράση "επιθυμεί να γεννήσει με Καισαρική". Δεν έγραψε "πρέπει" έγραψε "επιθυμεί". Εκεί ακριβώς πιστεύω πως γίνεται όλο το παιχνίδι και τα ποσοστά των καισαρικών είναι τόσο υψηλά στη χώρα μας. Η καισαρική είναι μια παρεμβατική επέμβαση όπως και να το κάνουμε. Ο Μάνος λέει ότι είναι θείο δώρο επειδή σου δίνει επιλογή και επειδή σώζονται χιλιάδες παιδάκια. Πάλι η επιλογή, η προσωπική επιθυμία στη μέση ενώ ο μόνος λόγος θα έπρεπε να είναι ότι με την επέμβαση αυτή έρχονται στο κόσμο παιδιά που θα χάνονταν στο φυσιολογικό λόγω επιπλοκών ή θα κινδύνευε να χαθεί η μητέρα. Κάποιες φορές το κίνιτρο που κρύβεται πίσω απο μια επιλογή ίσως να είναι ενδεικτικό και άλλων πραγμάτων. Για σκεφτείτε τη γυναίκα που λέει δεν θέλω να μείνω έγκυος για να μην παχύνω, δεν θέλω να γεννήσω για να μην χαλάσει το σώμα μου, δεν θέλω να θηλάσω για να μην πέσει το στήθος μου και προεκτείνετε όλα τα δεν θέλω στα επόμενα χρόνια σε συνάρτηση με το παιδί που θα έχει φέρει στον κόσμο .... (για την ιστορία, έχω γεννήσει με καισαρική)
Γνωστος μου γυναικολογος μου ελεγε οτι δεν υπαρχει λογος να γενναει μια γυναικα φυσιολογικα κ να ποναει οταν μπορεις να γεννησεις προγραμματισμενα σε δεκα λεπτα!οταν ημουν πιο μικρη τον ειχα πιστεψει αλλα μολις εμεινα εγκυος καταλαβα οτι πρεπει να γεννησω φυσιολογικα,τουλαχιστον να προσπαθησω,ειχα διαβασει πολλα για ποσες ωρες κρατανε οι πονοι αλλα θα το προσπαθουσα!μετα απο αρκετες ωρες πονου κ καποιο προβλημα που εμφανιστηκε σε μενα υγειας ξεκινησαν την διαδικασια καισαρικης,επαθα μια φρικη αλλα ηταν τετοια η κατασταση μου που δεν μπορουσα να αντιδρασω!κ εκει που παμε να ξεκινησουμε για τα χειρουργια με πιανει ενας δυνατος πονος κ ο μικρος βγηκε!!!!γι'αυτο μανουλες καντε λιγο υπομονη,ξερω πονας πολυ εκεινη τη στιγμη,οπως μου λεγανε πως θα καταλαβεις οτι γεννησες αν δεν πονεσεις,μεταξυ τους οι γιατροι λεγανε,δεν αντεχει το πονο δεν την βλεπετε κ αλλα πολλα!παλια οι μαμαδες μας κανανε 24ωρες να μας γεννησουν!!υπομονη κ ο πονος περνα,αξιζει να το ζησεις!!!
Θέλω να θέσω το ερώτημα και ας μην μου το απαντήσει κανείς. Δεν αναρωτιέται κανείς πως γίνεται να έχουν πάντα χρόνο οι γυναικολόγοι τα απογεύματα και να κλείνουν τα ραντεβού τους απόγευμα και στην διάρκεια μιας εγκυμοσύνης να μην "τύχει"ποτε να σας ακυρώσουν ραντεβού γιατί κάποια άλλη έγκυος γεννάει; Δεν αναρωτιέται κανείς γιατί τόσες φίλες και γνωστές γεννάνε Πέμπτη και οι Υπόλοιπες Δευτέρα προγραμματισμένα; Καισαρική ή φυσιολογικά , πόνος πρίν ή μετά, απλά γιατρός ή Θεός ; Επιλέγω να μην με κοοροϊδεύουν , να ενημερώνομαι σωστά . Αν πείτε στο γιατρό σας όλα όσα έχετε διαβάσει απο άλλες μαμάδες το πιο πιθανό είναι ότι θα σας πει μην διαβάζεις , αν θέσετε ερωτήματα , θα το παίξει Κινέζος και θα σας πει την άλλη φορά , και αν το ίδιο άνθρωπο τον πετύχετε σε παρέα θα τα μάθετε όλα; Δεν είναι θρησκεία η Ιατρική του πίστευε και μην ερεύνα . Αν συντρέχουν λόγοι για καισαρική , θα μου πείτε ,"Που να το ξέρω; " σε μερικές περιπτώσεις το ξέρεις απο πριν , πχ προυπάρχον ιατρικό πρόβλημα, τότε ναι καισαρική με χίλια. Αν όμως όλα καλά απο την αρχή μέχρι το τέλος γιατί ;
Δεν ειναι δυνατον να εχουμε 60% ποσοστο καισαρικων και να το θεωρουμε φυσιολογικο! Στην Αγγλια που ειναι 10% ειναι ηλιθιες οι Αγγλιδες; Αυτα που γινονται εδω με τις καισαρικες ειναι τριτοκοσμικα δεν ειναι 'προοδευτικα'. Τι αλλο θα ακουσουμε δηλαδη. Έλεος!
Κοίτα... Δεν είναι τόσο χάλια τα πράγματα. Και οι γιατροί της κάθε γυναίκας δεν είναι "θεοί", αλλιώς το ίντερνετ δε θα είχε πήξει από έγκυες που θέλουν να αλλάξουν γιατρό. Το ξέρω γιατί κι εγώ έψαχνα γιατρό, και ρώτησα σε φόρουμ τη γνώμη τους γι' αυτόν που διάλεξα. Εγω ένας λόγος που άλλαξα γιατρό, ήταν (εκτός του γεγονότος οτι είχα κύηση υψηλού κινδύνου και ήθελα εναν δοκιμασμένο γιατρό σε αυτόν τον τομέα) και οτι ο δικός μου ήταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο και ήθελα να αποφύγω την εκμετάλλευση και τα άσκοπα χρήματα που θα πλήρωνα. Στο δημόσιο, είτε καισαρική κάνεις είτε φυσιολογικό, τα ίδια λεφτά πληρώνεις (ή μάλλον ΔΕΝ πληρώνεις). Οταν είδα για πρώτη φορά τον καινούργιο γιατρό μου στον 4ο μήνα, τον ρώτησα αν πρέπει να κάνω καισαρική και μου είπε να "μη βιάζομαι" και οτι πλέον οι γυναίκες με διαβήτη δεν είναι ανάγκη να γεννοούν με καισαρική, αλλά αυτό αποφασίζεται τελευταία στιγμή ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση. Τελικά βέβαια έκανα προγραμματισμένη καισαρική γιατί είχα τα χάλια μου στον 9ο. Πιστεύω οτι για τις πολλές καισαρικές ευθύνονται πιο πολύ οι ίδιες οι γυναίκες που είτε φοβούνται, είτε ...βαριούνται. Ακόμη και η μάνα μου ήδη απο νωρίς μου έλεγε "Μη φοβάσαι παιδάκι μου, κάνε εκεί μια καισαρικούλα για να μην ταλαιπωρηθείς. Εγχείρηση ρουτίνας είναι πλέον".
ήμουν από αυτές που είπα ΟΧΙ στην καισαρική (της τελευταίας στιγμής), με ένα πολύ μεγάλο μωρό 4100 που δεν κατέβαινε κιόλας, και το μωρό βγήκε πολύ δύσκολα, ακριβώς όπως με έβγαλε η μαμά μου, 3.900, ή όπως έβγαλε η γιαγιά μου τη θεία μου 5300 και η πρόγιαγιά μου τη γιαγιά μου 6100. Η γιατρός μου δεν είναι Θεός, αλλά ευτυχώς σεβάστηκε την απόφασή μου, γιατί ξέραμε όλοι οτι η επιλογή της καισαρικής σε μια περίπτωση σαν τη δικιά μου, θα ήταν η "εύκολη λύση να ξεμπερδεύουμε με προτεραιότητα πάντα στο μωρό". Ο Mr Μάνος μάλλον εννοεί οτι είναι οκ αυτές που "θέλουν" καισαρική, αλλά αμα δεν είναι επιλογή της γυναίκας μήπως να το διαπραγματευόταν καλύτερα σε ΚΑΠΟΙΕΣ περιπτώσεις (όπως η δική μου) πριν το καταπιεί αμάσητο?
Γενικά το θέμα που έθιξες είναι πάρα πολύ ευαίσθητο και ο καθένας το βιώνει διαφορετικά. Το σημαντικότερο είναι να γεννηθεί μια νέα ζωή και οι γονείς να είναι σε θέση να ζήσουν όλη αυτή τη χαρά. Αν ένά λιθαράκι σε ολο αυτό είναι και ο τοκετός δεν υπάρχεί λόγος να γίνετε συζήτησή. Άλλη μαμά επιθυμεί να γεννήσει με Καίσαιρικη, άλλη με φυσιολογικό τοκετό, άλλη στο νερο, κτλ. Τι σημασία έχει στην τελική αν κάποιος γιατρός, ή οποιαδήποτε της έχει εμφυσήσει την ιδέα; Ήμαστε τυχερές που είχαμε κ θα έχουμε την επιλογή.
Συμφωνω απολυτα στο οτι εχει παραγινει το κακο με τις καισαρικες για ψυλλου πηδημα ξερεις ομως τι με σταματαει στο να το συζητησω? στο οτι μπορει εστω και μια γυναικα να πει [βασισμενη στα οσα εχει ακουσει απο μενα] οχι για καισαρικη στον γιατρο της και για εκεινη ο φυσιολογικος τοκετος να αποβει επιζημιος. Ναι λοιπον υπαρχει μεγαλη λαμογια εκ μερους των γιατρων γι αυτο το θεμα αλλα αυτο που λεμε παντα στο τελος ειναι πως καλο ειναι να παιρνουν δευτερη και τριτη γνωμη προτου αποδεχθουν η απορριψουν την οποιαδηποτε προταση του γιατρου τους...