Κοριτσάκια μου καλησπέρα σας! Σας έχω υποσχεθεί μια συνταγή για μελομακάρονα! Όχι μια όποια κι όποια συνταγή! Αυτή την συνταγή την κάνει η μαμά μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και από ότι μου έχει πει την έχει από την μαμά της και ούτω καθεξής!
Δοκιμάστε την και η επιτυχία θα είναι σίγουρη! Μην ξεχνάτε όταν δοκιμάζετε τις συνταγές μου, καλές ή κακές οι εντυπώσεις σας, να μας το λέτε! Θέλουμε να το ξέρουμε!
Η συνταγή λοιπόν αυτή έχει ως εξής:
1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα Μαργαρίνη Βιτάμ
1 κούπα μπύρα
1/2 κούπα ζάχαρη
1φλ. καφέ χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
2 πορτοκάλια ξύσμα
2κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
2κ.γ. μπέικιν
1κ.γ σόδα
1κ.γ. αλάτι
Χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο με το βιτάμ και την ζάχαρη τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει πολύ.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στο χυμό την σόδα και την αφήνουμε να αφρίσει.
Προσθέτουμε όλα τα αρωματικά στο μιγμα και χτυπάμε καλα.
Τέλος προσθέτουμε την μπύρα, τον αφρώδη χυμό και ξαναχτυπάμε.
Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε σιγα σιγα το αλεύρι μας, το μπέικιν, και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει η ζύμη μας.
Προσοχή να μην μας πέσει περισσότερο αλεύρι, γιατί η ζύμη έχει την τάση να σφίγγει για αρκετή ώρα μετά. Μου έχει τύχει να μου πάρει όλο το αλεύρι, μου έχει τύχει να μου πάρει και λίγο λιγότερο. Εσείς θα προσθέτετε σιγά σιγά, δίνοντας χρόνο στην ζύμη να σας δείξει μόνη της πότε είναι έτοιμη.
Η συνέχεια γνωστή, μια παρεούλα γύρω από το τραπέζι, φτιάχνετε μελομακάρονα, όχι πολύ μεγάλα, γιατί θα φουσκώσουν.
Εμείς φτιάχνουμε και λουλούδια, τα οποία είναι πολύ εύκολα, αλλά θέλουν πολύ προσοχή στο σιρόπιασμα για να μην σπάσουν. Μόλις τα φτιάξετε πατήστε τα λίγο προς το κέντρο για να βεβαιωθείτε πως είναι κολλημένα καλά. Είναι πολύ όμορφα στην πιατέλα!
Το σιρόπι θα το φτιάξετε ως εξης:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
μισό πορτοκάλι την φλούδα
λίγα γαρύφαλλα
Ένα βράσιμο όχι όμως να δέσει, γιατί δεν θα το απορροφούν τα μελομακάρονα.
Το σιρόπιασμα είναι αυτό που καθορίζει πόσο λασπωμένα θα είναι τα μελομακάρονα σας. Ή τα βγάζετε αμέσως, ή τα αφήνετε λίγο παραπάνω, είναι θέμα γούστου.
Τα αραδιάζετε σε μπολ και από πάνω ρίχνετε τριμμένο καρύδι.
Αυτά! Μπορεί να φαίνεται, μα δεν είναι δύσκολο!!
Καλή επιτυχία σας εύχομαι και όσες τα φτιάξετε θα με θυμηθείτε!
Μέσα στις επόμενες μέρες θα σας στείλω και συνταγή για φοβερούς, τραγανούς, βουτυρένιους κουραμπιέδες!
Καλά Χριστούγεννα!!!
Θα τα πούμε απο κοντά την Παρασκευή στη μαμαδο-συνάντησή μας!
Σας φιλώ πολύ!
—
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Τα μελομακαρονα τα βαζουμε ζεστα στο σιροπι η πρεπει να ειναι κρυα???
βασικά εγώ τα ψήνω στους 160 στον αερα μεχρι να ροδισουν
Posi wra ta psinoume?Se aera h pano kato?se ti 8ermokrasia?ta basika den mas egrapses gia tis nees noikokires :P
kai kati akomh...(elpizw na mhn sas zalisa). sto siropiasma apla rixnoume to siropi apo panw h' ta gurizoyme ki olas ana diasthmata???
na mai:) ta melomakarona vghkan polu wraia parolo pou ta ekana sirial.3ekinhsa me to ladi to vitam kai th zaxarh kanonika kai den afrise sxedon ka8olou.den ptoh8hka kai sunexisa kanonika th suntagh.mono pou mou 3efuge to alati.pote to rixnoume to alati???den evala ka8olou.meta eprepe na paw kapou kai parathsa th zumh sto mi3er ki efuga.ta eplasa meta apo 3-4 wres kai ta epshsa.nikh mou kapoies parathrhseis an mporw.den grafeis pou8ena(h' toulaxiston den to eida) posh wra pshnoume kai se ti va8mous.kai epishs exw na pw pws to siropi mou fanhke ligo varu.isws 8elei elaxista ligotero meli. alla kai pali ta melomakarona mou vghkan uperoxa se anti8esh me alles xronies pou ta petaga ston toixo kai gurnousan pisw.xexexexe. efxaristw "glukia" nikh.xronia polla kai na sai panta kala me thn oikogeneia sou:)
Ειρήνη μου αν διαβάσεις προσεκτικά την συνταγη το λέει. "Στην συνέχεια προσθέτουμε στο χυμό την σόδα και την αφήνουμε να αφρίσει." Χφαίδρα η κούπα η κλασική του τσαγιού.
efxaristw nikh mou.lew na ta ftia3w to sav.ko,opote apo thn epomenh evdomada 8a sas pw entupwseis
kalhspera glukutath nikh.otan les koupes ennoeis tsagiou h' megaluteres?prepei na ginontai polu wraia kai 8elw na ta dokimasw
Φαίνονται πολύ ωραία! Μια ερώτηση μόνο: όταν γράφετε "αφρώδη χυμό" τι εννοείτε; Πορτοκαλάδα με ανθρακικό; Γιατί πιο πάνω γράφει για φυσικό χυμό...
ειρηνη καλημερα.εφοσον μεσα στον φυσικο χυμο θα ριξεις τη σοδα,θα αφρισει.κι ετσι θα γινει αφρωδης χυμος;)
αφρωδης εχει γινει ο χυμος αφου εχεις ριξει σε αυτον τη σοδα.εγω αυτο καταλαβαινω.
Εμεις Νικολέτα τα ψηνουμε όλα και τα βουταμε σε χλιαρό σιρόπι! Δεν ξερω όμως αν θα ηταν καλύτερα αλλιώς! :)
ευχαριστώ :)
αυτά θα κάνω φέτος! Ευχαριστούμε για τη συνταγή... και μία ερώτηση: στο σιρόπιασμα παίζει ρόλο το ζεστό - κρύο;