Από τότε που οι γιατροί απαγόρευσαν διά ροπάλου τον μπρούμυτο ύπνο στα βρέφη, νομίζω πως πολλοί γονείς πήραμε με υπερβολικά άσχημο μάτι το θέμα «μπρούμυτα». Το παρατήρησα στην κόρη μου: φοβόμουν ακόμα και να την αφήσω λίγη ώρα μπρούμυτα να παίξει (αφήστε που δεν γούσταρε καθόλου). Το αποτέλεσμα; Άργησε να δυναμώσει η πλατούλα της, να αρχίσει να ανασηκώνεται και να μπουσουλήσει. Το γράφουν πια και τα βιβλία πως ορισμένα «milestones» μπορούν να αργήσουν αν το παιδί δεν περνάει αρκετή ώρα μέσα στην ημέρα μπρούμυτα.
Στο γιο μου τώρα αποφάσισα να ακολουθήσω το αμερικάνικο μαμαδο-μπαμπαδο-μότο «Back to sleep, tummy to play» (ανάσκελα για ύπνο, μπρούμυτα για παιχνίδι). Κάθε απόγευμα λοιπόν από την αρχή της ζωής του και ολοένα και συχνότερα πια, περνάμε αρκετή ώρα «παίζοντας» ενώ ο Αρχέλαος είναι μπρούμυτα. Ήδη η πλάτη έχει δυναμώσει πολύ, το κεφάλι αλλά και ο κορμός ανασηκώνεται πανεύκολα όταν είναι μπρούμυτα και προσπαθεί να… συρθεί σαν το φιδάκι!
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά χαλάκια δραστηριοτήτων (ή βρεφικα γυμναστήρια) που βοηθούν στο μπρούμυτο παιχνίδι, με τα πολλά τους χρώματα και τα παιχνιδάκια τους. Βέβαια, μπορείτε να φτιάξετε μια υπεροχη μπρουμυτο-παιχνιδο-κατάσταση επιλέγοντας ένα παπλωματάκι με πολλά χρώματα και μικρά παιχνιδάκια (τα καθρεφτάκια βοηθούν επίσης πολύ!).
Το γυμναστήριο που θα δείτε στο βίντεο ειναι το μουσικό γυμναστηριο με ζωάκια της Fisher Price που είναι το οικονομικότερο της εταιρείας, αλλά για εμένα το καλύτερο! Και γιατί είναι το πιο ζωηρό σε χρωματα, αλλά και γιατί έχει ασπρόμαυρη μπάρα που είναι ιδανική για τα νεογέννητα που στο πρώτο στάδιο της ζωής τους λατρεύουν το άσπρο-μαύρο.
To βίντεο τραβηχτηκε πριν 2 εβδομαδες, αλλά τώρα βρήκα χρόνο να το ανεβάσω! Enjoy!
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Να πω και εγώ την αμαρτία μου, από 2 μηνών μόνο μπρούμυτα ησύχαζαν και κοιμόντουσαν. Ανάσκελα ήταν πιο ανήσυχα ενώ μπρούμυτα περιορίζονταν ίσως οι κινήσεις και ηρεμούσαν. Με το θηλασμό ξυπνούσαν τακτικά ανά 2-2,5 ώρες οπότε με κρατούσε λίγο σε επιφυλακή για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.
Kαλησπέρα κορίτσια! Πολυ ωραιο το χαλάκι το εχουμε κι εμεις!! Ήθελα να ρωτήσω γιατι απαγορεύεται μπρούμυτα ο ύπνος? Το γιο μου τον κοιμιζα στο κρεβατακι πλάγια για την αποφυγή πνιγμού από τυχον αναρρόφηση. ¨οταν λίγο ξεπετάχτηκε τον έβαζα μπρούμυτα. Ανάσκελα φοβόμουν να τον αφησω για ύπνο από φόβο μην κάνει εμετο και πνιγεί! Το ότι κοιμοταν μπρούμυτα τον βοηθησε πολύ να δυναμώσει η πλατούλα του με αποτέλεσμα να σηκώνει το κεφαλάκι του πολύ νωρίς!! Μάλιστα τον παρατηρούσα και στον ύπνο του που το σήκωνε για να αλλάξει μεριά.
EMEIS DYSTYXΩς ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΟΜΑΧΙΟΥ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ Κ ΚΑΝΕΙ ΕΜΕΤΟΥΣ,,,,ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΣΚΕΛΑ ΚΥΡΙΩΣ
γεια σας κορίτσια... πολυ ωραιο το γυμναστηριο.. το βαλα ηδη στη λιστα μου.. εμενα το αγορακι μου (3 μηνων) κοιμαται μοναχα μπρουμυτα.. το φοβαμαι παρα πολυ αλλα το πρωτο μηνα δεν κοιμοταν καθολου οσο τον εβαζα ανασκελα.. κι ετσι κοιμομαστε μονο μπρουμυτα ολο το βραδυ. κι οταν το ειπα στη παιδιατρο μου ειπε χαρακτηριστικα ''σαν παιδιατρος σου λεω οχι, αλλα σαν γονιος ναι...'' Το κεφαλακι του το κραταει σταθερο εδω και εναν μηνα, και οταν παιζουμε μπρουμυτα δεν ξαπλωνει το κεφαλακι του αλλα το κραταει ψιλα για πολλη ωρα..