Η βάπτιση είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή ενός παιδιού. Είναι η μέρα που το παιδί γίνεται χριστιανός, ενώ έχει συνδυαστεί παραδοσιακά και με τη στιγμή που παίρνει επίσημα το όνομά του (αν και η βάπτιση αφορά βασικά το πρώτο κομμάτι, δηλαδή την είσοδο του παιδιού στους κόλπους της χριστιανικής εκκλησίας).
Το πώς θα προετοιμαστεί η βάπτιση, αν θα έχεις λίγους ή πολλούς καλεσμένους, αν θα γιορταστεί με κάποιο πάρτι ή γλέντι, είναι θέμα της οικογένειας.
Ποιες είναι όμως ακριβώς οι υποχρεώσεις γονιών και νονού και πώς μοιράζονται τα έξοδα; Ζητήσαμε από την Έλλη Δρόσου του “Εlli“ να μας γράψει σχετικά.
Οι υποχρεώσεις του νονού όσον αφορά την βάπτιση πριν και μετά είναι:
Σετ Βάπτισης (περιλαμβάνει λαμπάδα, κουτί ή τσάντα, μπουκάλι για το λάδι, κεριά για την κολυμπήθρα, σαπούνι και μαρτυρικά)
Λαδόπανα (πετσέτες, σεντόνι και εσώρουχα)
Τα βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια
Και φυσικά τον σταυρό
Εκκλησία (κάποιο ποσό για την εκκλησία)
Σε κάποια μέρη της Ελλάδας στις υποχρεώσεις των νονών είναι και οι μπομπονιέρες ή μοιράζονται τα έξοδα με τους γονείς για το στολισμό της εκκλησίας και τις μπομπονιέρες.
Επίσης τρεις μέρες πριν την βάπτιση ο νονός πρέπει να πάει το λάδι στην εκκλησία για να το ευλογίσει ο ιερέας.
Και τρεις μέρες μετά την βάπτιση πρέπει να κάνει το πρώτο μπάνιο του μωρού, όπως και να το πάει τρεις συνεχόμενες Κυριακές στην εκκλησία για να μεταλάβει.
Βέβαια η πιο σημαντική υποχρέωση του νονού δεν είναι μόνο τα δώρα αλλά η σχέση που θα αναπτύξει με το παιδί, να βρίσκεται δίπλα του καθώς μεγαλώνει, ως πνευματικός γονιός που είναι.
Οι υποχρεώσεις των γονιών είναι:
Nα κλείσουν την εκκλησία (ημερομηνία, ώρα)
Να αναλάβουν τις προσκλήσεις και τις μπομπονιέρες
Τα γλυκά που θα μοιράσουν στην εκκλησία
Την διακόσμηση της εκκλησίας-κολυμπήθρας και της δεξίωσης αν ακολουθήσει
Τον φωτογράφο
Και τέλος το δώρο του νονού
Καλό θα είναι ο νονός και οι γονείς να συννενοηθούν μεταξύ τους ώστε να ταιριάζουν τα βαπτιστικά και οι μπομπονιέρες με το ύφος και το θέμα της βάπτισης.
—
Την Έλλη Δρόσου θα τη βρείτε στη σελίδα “Elli”
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Σκοπός της βάφτισης είναι να γίνει το παιδί χριστιανός , όλα τα αλλα είναι περιτά δεν χρειάζεται να στολιστεί η εκκλησια είναι στολίδι μονη της ! Ο δικός μας ο παπας δεν αφήνει ούτε την κολυμβήθρα να στολίσεις και τα κεριά να είναι της εκκλησιας. Και το θεωρώ πολύ σωστό . δεν Μπορείς να υποχρέωσις την κουμπαρα να τα πληρώνει όλα έλεος . Σκοπός είναι να είναι εκεί για το παιδί σου να του δόση μια συμβουλή όταν έρθει σε δύσκολη στιγμή . Τώρα άμα η κουμπαρα θέλει οπωσδήποτε να πάρει και μπορεί καλός , δικαίωμα της. βλέπω πολλά παιδάκια "αβαφτισtα" επειδή δεν θέλει κανένας να μπει σε σε έξοδα σε τέτοιος καιρούς που βρισκόμαστε. οποτε καλά θα ήτανε να κατεβουμε από τα πολυτελείς super High society και να δώσουμε πάλι αξια στο μυστήριο το ίδιο και όχι στα ρουχαλάκια που πήρε η vova !
Θεωρω το λιγοτερο απαρεδεκτο να ζηταμε απο τους νονους να κανουν τοσα εξοδα. Μας κανουν τοσο μεγαλη τιμη που μας βαφτιζουν τα παιδια μας κ γιαυτο το λογο δεν θα πρεπει να τους βαζουμε σε τοσα εξοδα! Εγω το μονο που αφησα να κανουν στο παιδι μου ειναι ο σταυρος κ τα βαφτιστικα ολα τα αλλα φυσικα τα αναλαβαμε εμεις δικο μας παιδι ειναι οχι του νονου!!! Ελεος με κατι ατομα που θελουν να βαφτιζουν τα παιδια τους σε εκκλησιες μεγαλες κ να φορτωνουν τα εξοδα στους νονους!! Το παιδι μου λατρευει τη νονα κ νονο του ειναι καθε μερα μαζι κ αυτο ειναι το μονο πραγμα που θελω!! Σας ευχαριστω
Εμάς στην Κύπρο τα αναλαμβάνουν όλα οι νονοί ,οι γονείς αναλαμβάνουν μόνο τον στολισμό τις εκκλησίας και τις δεξίωσης μετα. Οι νονοί πληρώνουν τα έξοδα τις εκκληςια τές Μπομπονιέρες τα κεραστικα την τουρτα τα βαφτίστηκα τον Σταύρο και κάνουν και δώρο στην μαμά του παιδιού!
Ναι και η δική μου κουμπαρα μας έβαλε ( νονούς) να πληρώσουμε στολισμό εκκλησίας μέσα έξω τα βαπτιστικά απο συγκεκριμένο μαγαζί ακριβό μάλιστα και βέβαια τα κεράσματα για τα παιδια και το βιβλίο των ευχών και μετα έλεγε στον κόσμο τι ωραία βάπτιση έκανε στο παιδι της...
Στην εποχή που ζούμε,όλα είναι αντικειμενικά,πλέον όλα γίνονται κατόπιν συνεννόησης,Στην Θεσσαλονίκη ο νονός αγόραζε τα βαπτιστικά (εκτός μπομπονιέρες) και το σταυρό.Στο κατάστημα βαπτιστικών που εργάζομαι www.skarlatosvaptisi.gr έχω δει πολλά περιστατικά.πχ να μαλώνουν οι γονείς με την νονά επειδή η νονά διάλεξε ένα οικονομικό φόρεμα ενώ η μαμά ήθελε κάτι επώνυμο.
Εδω στη Ρόδο Τις μπομπονιερες τις περνουν οι νονοι! εκτος και αν ειναι πολλοι οι καλεσμενοι , τοτε τις μοιραζονται με τους γονεις. Επισης και τον Στολισμο της εκκλησιας οι νονοι τον κανουν. Εκτος και αν θελουν οι γονεις να κανουν κατι πιο εξεζητημενο με θεμα κλπ κλπ οποτε και τον αναλαμβανουν οι ιδιοι.
δεν ειναι καλο να φορτωνουμε τοσα εξοδα στους νονους γιατι με τις δυσκολιες που ζουμε στα οικονομικα δε θα βρισκουμε νονους για τα παιδια μας! δεν ειναι λογικό να στολιζει την εκκλησια ο νουνος.ειναι ματαιοδοξια και δεν αφορα στο μυστηριο,το ιδιο και οι μπομπονιερες.αφου οι καλεσμενοι ειναι των γονιων,γιατι να τους δωσει ο νονος τις μπομπονιερες;;
Α Φένεια διφωνώ. Κι εγώ από τη Ρόδο είμαι και ποτέ δεν άκουσα νονό να πληρώνει το στολισμό της εκκλησίας. Τις μπομπονιέρες όμως ναι, τις αναλαμβάνουν οι νονοί, σε αυτό συμφωνούμε. Οι οποίοι νονοί τις περισσότερες φορές είναι 2-3 άτομα και όχι 1 όπως σε άλλες πόλεις. Έχω βρεθεί και σε βάπτιση όπου οι νονοί ήταν 6. Έτσι τα έξοδα μοιράζονται και το νεοφώτιστο σποράκι έχει να παίρνει αγάπη από πολλούς. Και προς όσους βιαστούν να το κρίνουν, έχω να πω πως έχασα τον νονό μου πολύ νωρίς κ τη νονά μου δεν την ξαναείδα από τη βάπτιση. Επομένως όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα για το παιδί.
Άσχετο αυτό που θα πω, αλλά εμείς είχαμε κανονίσει να βαφτίσουν το μωρό οι δύο κουμπάροι μας και ο παπάς μας υποχρέωσε να κάνουμε μόνο έναν, όπως και τώρα που ετοιμάζουμε τηνα βάφτιση της δεύτερης κόρης μας (σε άλλη μητρόπολη) και αυτός ο παπάς μας ξεκαθάρισε απο την αρχή ότι ένας θα βαφτίσει, δεν δέχεται δεύτερο νονό. Το ψάξαμε το θεματάκι από το πρώτο παιδι και όντως κανονικά ο νονός είναι μόνο ένας, αυτός που αναλαμβάνει πνευματικά την ευθύνη για το παιδί που βαφτίζει. Το ότι πολλοί ιερείς επιτρέπουν πάνω από έναν γίνεται ως χάρη στους γονεις, ας το πούμε έτσι.