Πρόσφατα, ένας δικαστής στο Tennessee της Αμερικής αρνήθηκε να δώσει το όνομα Messiah (Μεσσίας) σε ένα παιδάκι κι η είδηση έσκασε σα βόμβα.
Το καλοκαίρι είναι γεμάτο γάμους και βαφτίσεις. Πόσο τρομακτικό θα ήταν να φτάσετε στην ονοματοδοσία και να σας πουν: «Συγγνώμη κυρία μου, αυτό το όνομα απαγορεύεται, διαλέξτε άλλο!» ; Ε, αυτό συμβαίνει σε ορισμένες χώρες. Ας δούμε τι νόμοι ισχύουν στον κόσμο και ποια άλλα… «ευφάνταστα» ονόματα είχαν επιλέξει κάποιοι γονείς για τα παιδιά τους.
Σε ισχύ από το 1982, ο Νόμος περί Ονοματοδοσίας στη Σουηδία αρχικά συντάχθηκε για να μην επιτρέπει σε μη-αριστοκρατικές οικογένειες να δίνουν στα παιδιά τους ονόματα ευγενών, όμως από τότε έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές στον νόμο αυτόν.
Σχετικά με τα πρώτα ονόματα, αναφέρεται: «Το πρώτο όνομα δεν θα εγκρίνεται αν είναι προσβλητικό ή αν θα μπορούσε να δυσανασχετήσουν αυτόν που θα το φέρει ή αν για κάποιον λόγο κρίνεται ακατάλληλο για χρήση ως πρώτο όνομα.»
Αν αργότερα θελήσετε να αλλάξετε όνομα, θα πρέπει να κρατήσετε ένα από τα αρχικά ονόματα που σας δόθηκαν και μπορείτε να αλλάξετε όνομα μόνο μία φορά.
Ονόματα που δεν εγκρίθηκαν: «Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb111163» (συνήθως όλα τα πληκτρολογώ αλλά αυτό το έκανα copy paste μη γράψω λάθος το όνομα του παιδιού, α, και προφέρεται – για κάποιον ανεξήγητο λόγο – Albin – Άλμπιν. Ναι. Μάλιστα. Το οποίο υποτίθεται πως δόθηκε στο παιδί ως αντίδραση από τους γονείς του στον νόμο περί ονοματοδοσίας. Οι γονείς έπειτα προσπάθησαν να τον ονομάσουν απλά «A», το οποίο και πάλι προφέρεται Άλμπιν, το οποίο επίσης δεν εγκρίθηκε.)
Άλλα ονόματα που δεν εγκρίθηκαν: Metallica, Superman, Veranda, Ikea, Elvis
Αποδεκτά ονόματα που δόθηκαν σε παιδιά στη Σουηδία: Google (σα δεύτερο όνομα), Lego.
Στη Γερμανία, χρειάζεται να μπορεί κάποιος να ξεχωρίζει το φύλο του παιδιού από το πρώτο όνομα και δεν θα πρέπει αυτό να επηρεάζει αρνητικά το παιδί. Δεν μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε επίθετα ή ονόματα αντικειμένων ή προϊόντων ως πρώτα ονόματα.
Κάθε φορά που ένα όνομα δεν εγκρίνεται, μπορείτε να ασκήσετε έφεση. Αν χάσετε όμως, θα πρέπει να σκεφθείτε ένα διαφορετικό όνομα. Κάθε φορά που επιλέγετε όνομα, πληρώνετε ένα ποσό, οπότε αν διαλέξει κάποιος πολλά ονόματα τα οποία δεν εγκρίνονται, ε, θα του βγει ο κούκος αϊδόνι.
Ονόματα που δεν εγκρίθηκαν: Matti, το οποίο δόθηκε σε αγόρι και κατά την αρμόδια αρχή δεν διευκρινίζει το φύλο του παιδιού.
Αποδεκτά ονόματα: Legolas, Nemo.
Η νομοθεσία στη Νέα Ζηλανδία, η οποία ισχύει από το 1995, αναφέρει πως δεν θα πρέπει να δίνεται στο παιδί όνομα το οποίο «μπορεί να είναι προσβλητικό – ασυνήθιστα μεγάλο – αδικαιολόγητα παράξενο – ή περιέχει ή θυμίζει έναν επίσημο βαθμό ή ιεραρχία».
Ονόματα που δεν εγκρίθηκαν: Stallion, Yeah Detroit, Fish and Chips, Twisty Poi, Keenan Got Lucy, Sex Fruit, Satan (ο Χριστός!) και Adolf Hitler (είχαμε έναν, φτάνει). Έχουν όμως έμπνευση οι Νεοζηλανδοί!
Αποδεκτά ονόματα: Benson & Hedges (για δίδυμα), Midnight Chardonnay (θα τα έτσουζε η μανούλα με λίγο κρασάκι τα βράδια), Number 16 Bus Shelter (μα δεν είναι ασυνήθιστα μεγάλο;) και Violence.
Στην Ιαπωνία, κάθε μωρό έχει ένα πρώτο όνομα και ένα επίθετο, εκτός από την αυτοκρατορική οικογένεια η οποία παίρνει μόνο πρώτο όνομα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο οι «κοινοί χαρακτήρες» από το σετ ιδεογραμμάτων της ιαπωνικής γλώσσας, οι οποίοι είναι χιλιάδες, για τα πρώτα ονόματα, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να τα διαβάσει εύκολα και να τα γράψει εύκολα στα Ιαπωνικά. Οι Ιάπωνες δεν επιτρέπουν ονόματα τα οποία κρίνονται ως ακατάλληλα.
Όνομα που δεν εγκρίθηκε: Akuma (το οποίο σημαίνει δαίμονας).
Στη Δανία ο νόμος περί ονομάτων είναι ιδιαίτερα αυστηρός ώστε να προστατεύσει τα παιδιά να πάρουν περίεργα ονόματα με βάση τα περίεργα θέλω των γονιών τους. Έτσι, οι γονείς μπορούν να επιλέξουν από μία λίστα 7000 προ-εγκεκριμμένων ονομάτων, κάποια από τα οποία προορίζονται για κορίτσια και κάποια άλλα για αγόρια.
Αν θέλετε να ονομάσετε το παιδί σας κάτι διαφορετικό από αυτά στη λίστα, θα πρέπει να λάβετε έγκριση από την εκκλησία της γειτονιάς σας και να εξεταστεί το όνομα από τις αρχές. Η… «δημιουργική» εναλλακτική ορθογραφία σε κοινά ονόματα συνήθως δεν εγκρίνεται.
Ο νόμος ορίζει πως τα κορίτσια και τα αγόρια πρέπει να έχουν ονόματα που υποδηλώνουν το φύλο τους και πως δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το επίθετό του ως πρώτο όνομα. Από τα 1100 ονόματα που αξιολογούνται κάθε χρόνο, το 15 με 20 τοις εκατό από αυτά απορρίπτεται. Υπάρχει επίσης νόμος που δεσμεύει τη χρήση σπάνιων δανέζικων επιθέτων.
Ονόματα που δεν εγκρίθηκαν: Anus, Pluto και Monkey.
Αποδεκτά ονόματα: Benji, Jiminico, Molli, Fee.
Τα περισσότερα νεογέννητα στην Κίνα υποχρεούνται να ονομάζονται με βάση την ικανότητα ενός σκάνερ υπολογιστή να αναγνωρίζει και να διαβάζει τα ονόματα αυτά στις ταυτότητές τους. Η κυβέρνηση συστήνει να δίνονται στα παιδιά ευανάγνωστα ονόματα και προτρέπει τη χρήση χαρακτήρων της Απλοποιημένης κινεζικής γραφής έναντι της Παραδοσιακής.
Οι γονείς μπορούν στην πράξη να επιλέξουν οποιοδήποτε όνομα, αλλά δεν επιτρέπονται αριθμοί και μη-κινεζικά σύμβολα και χαρακτήρες.
Μόλις 13000 από τους 70000 κινεζικούς χαρακτήρες αναγνωρίζονται από τους υπολογιστές. Για το λόγο αυτό, κάποιοι χρειάστηκε να αλλάξουν το όνομά τους για να αναγράφεται σωστά στην ταυτότητά τους.
Ονόματα που δεν εγκρίθηκαν: «@». Το γνωστό μας «παπάκι», στα Αγγλικά «at». Έτσι λοιπόν, ο Wang «At» δεν μπόρεσε να αποκτήσει το όνομα που ήθελαν οι γονείς του, οι οποίοι πίστευαν πως το σύμβολο @ έβγαζε νόημα. Στα Κινέζικα, το «@» προφέρεται ai-ta, το οποίο θυμίζει πολύ τη φράση τους η οποία σημαίνει «να τον αγαπάς».
πηγή: edition.cnn.com
Είχατε εσείς ποτέ πρόβλημα να δώσετε το όνομα που επιθυμούσατε στο παιδάκι σας (πέρα από τις γνωστές διαμάχες των πεθερικών);
Είχα διαβάσει κάποτε ένα άρθρο για κάποια αξιοπρόσεκτα ονοματεπώνυμα σε τηλεφωνικούς καταλόγους. Θυμάμαι μόνο κάποια από αυτά: Κυριακή Μεσημέρη, Πύργος Ηλίας, Διαλεχτή Κατσίκα. Τι να πεις...
Στην Ελλάδα που ειναι ακόμα ολα πατροπαράδοτα δεν εχουμε μεγάλο κίνδυνο για παράξενα ονόματα. Αντιθέτως, αν ειναι αγόρι το πιθανότερο ειναι να πάρει το όνομα του παππού απο την πλευρά του μπαμπά, ενώ αν ειναι κοριτσι το αντίστοιχο της γιαγιάς απο τον μπαμπά φυςικα και πάλι. Γι αυτό δεν υπάρχει και πολύ φαντασία όπως πχ Γιάννης, Γιώργος, Μαρία, Κατερίνα κλπ. Βέβαια, ειναι πλέον της μόδας να διαλέγουν οι γονείς ονόματα, αλλά κι εκεί καμία φαντασία! Ειλικρινά πιστεύω πως σε μερικά χρονια το πιο συνηθισμένο όνομα θα ειναι Νεφελη, Λυδία, Δαναη, Μελίνα, Άγγελος, Μαξιμος, Αλέξανδρος. Ολα τους πολύ ωραία ονόματα, όμως ειλικρινά, καμία πρωτοτυπία!!!!
ο παπας δεν ηθελε να βαφτισει την κόρη μου Ραχήλ επειδη είναι εβραικό ..όταν βέβαια είδε πως πήρα το παιδι στην αγκαλια μου και ετοιμαζομουνα να φύγω υποχωρησε φανερά εκνευρισμένος!!!