Καθώς γερνάμε, τα κύτταρά μας αλλάζουν και καταστρέφονται. Οι επιστήμονες του Karolinska Institutet και του Max Planck Institute for Biology of Aging έδειξαν πως η γήρανση δεν καθορίζεται μόνο από τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας αλλά και από τα γονίδια που πήραμε από τις μητέρες μας. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.
Σημαντικό ρόλο στη γήρανση παίζουν τα μιτοχόνδρια, αναφέρει ο Nils-Goran Larsson, Ph.D., καθηγητής στο Karolinska Institutet και βασικός ερευνητής στο Max Planck Institute for Biology of Aging, καθώς και επικεφαλής της έρευνας μαζί με τον Lars Olson, Ph.D., καθηγητή στο τμήμα Νευροεπιστημών του Karolinska Institutet. «Πολλές μεταλλάξεις στα μιτοχόνδρια αποδυναμώνουν σταδιακά τη δυνατότητα των κυττάρων να παράγουν ενέργεια».
«Εντυπωσιακό είναι πως το μιτοχονδριακό DNA της μητέρας μας φαίνεται να επηρεάζει το πώς γερνάμε», λέει ο Larsson. «Αν κληρονομήσουμε mDNA με μεταλλάξεις από τη μητέρα μας, θα γεράσουμε γρηγορότερα».
Τόσο το υγιές όσο και το κατεστραμμένο DNA κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να επηρεάσουμε τη ζημιά στο μιτοχονδριακό mDNA αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας.
«Η έρευνα επίσης δείχνει πως χαμηλά επίπεδα μεταλλαγμένου mDNA μπορούν να οδηγήσουν σε αναπτυξιακά προβλήματα και να προκαλέσουν ανωμαλίες στον εγκέφαλο», αναφέρει ο ερευνητής Jaime Ross, Ph.D., από το Karolinska Institutet.
«Είναι σημαντικό να μειώσουμε των αριθμό των μεταλλάξεων», λέει ο Larsson.
«Υπάρχουν πολλές τροποποιήσεις που μπορούμε να κάνουμε στη δίαιτα και τα φάρμακα για να βελτιώσουμε τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και να μειώσουμε την τοξικότητά τους. Ένα παράδειγμα είναι τα αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιώντας ποντίκια θα μπορέσουμε να εξετάσουμε τη συγκεκριμένη δίαιτα/φαρμακευτική αγωγή», αναφέρει ο Dr. Hoffer.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προέκυψαν από πειράματα σε ποντίκια. Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να συνεχίσουν τις έρευνές τους στα ποντίκια και στη δροσόφιλα, για να εξετάσουν αν με τη μείωση των μεταλλάξεων μεγαλώνει η διάρκεια ζωής.
Πηγή: www.sciencedaily.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο