Δυσκολεύεστε να βάλετε σε μια τάξη το σπίτι σας; Καιρός να αναπτύξετε στα παιδιά σας τη συνήθεια του να καθαρίζουν! Μαμάδες μοιράζονται τρόπους με τους οποίους παροτρύνουν τα παιδιά τους να διατηρούν το σπίτι καθαρό και τακτικό.
Επιτρέψτε τους να χρησιμοποιήσουν ό,τι κουτιά θέλουν, το πώς θα τα μαρκάρουν και πού θα αποθηκεύσουν τα πράγματα. Έχοντας τα παιδιά τον πρώτο ρόλο στο πώς θα τακτοποιήσουν, γίνονται πιο υπεύθυνα και διατηρούν τα πράγματα σε μια τάξη.
Είναι πολύ πιο εύκολα να βάλεις τα πράγματα σε μια τάξη όταν είναι λιγότερα, πόσο μάλλον όταν έχεις παιδιά. Προσπαθήστε να απομακρύνετε ορισμένα από τα πράγματά τους μέχρι να μπορούν να τα διαχειριστούν. Στο σημείο αυτό, θέστε τον κανόνα «παίζουμε τώρα με αυτό το παιχνίδι και αφού το βάλουμε στη θέση του παίρνουμε το άλλο».
Προσπαθήστε να κάνετε πιο εύκολο για τα παιδιά σας να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους. Έτσι, το καθάρισμα γίνεται λιγότερο κοπιαστικό για όλους. Χρησιμοποιήστε ειδικούς αποθηκευτικούς κάδους από δίχτυ και χωρίστε τα πράγματα ανά κατηγορίες. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να βλέπουν τι έχει ο κάθε κάδος και πού να επιστρέψουν το παιχνίδι τους.
Καθορίστε τι είδος παιχνιδιού (ψεύτικα τρόφιμα, τουβλάκια, κούκλες, φιγούρες, ανθρωπάκια, βιβλία, κτλ) θα πρέπει να μαζέψει στο τέλος κάθε μέρας. Όταν τους λέτε να μαζέψουν μία συγκεκριμένη κατηγορία, είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να τα τακτοποιήσουν και τα ίδια είναι πιο πρόθυμα να το κάνουν.
Σκεφθείτε ένα διασκεδαστικό τρόπο για να συμμαζέψετε παρέα με το παιδί σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να μετράτε τα παιχνίδια καθώς τα πετάτε μέσα στο κουτί τους ή να μετράτε πόσα έχει μπροστά του. Στο παιχνίδι, φροντίστε να κερδίζουν… όλοι!
Ένα γρήγορο συμμάζεμα πριν ασχοληθείτε με κάτι άλλο (ξεκούραση, φαγητό, ύπνο) είναι ό,τι πρέπει. Βάζοντας το χρονόμετρο στα 5 λεπτά, θα τα παροτρύνετε να συμμαζέψουν γρήγορα και διασκεδαστικά.
Προτού βάλετε το παιδί σας για ύπνο, ζητήστε του να ψάξει στο σπίτι για πράγματα που μπορεί να βρίσκονται πεταμένα τριγύρω και να τα συμμαζέψει. Πρέπει να είναι υπεύθυνο να συμμαζεύει τα δικά του πράγματα, αλλιώς μπορείτε να κρατήσετε τα πράγματά του και να του τα δώσετε μόνο αφού ολοκληρώσει κάποια άλλη «αγγαρεία» που θα του βάλετε την επόμενη μέρα.
Δημιουργήστε έναν πίνακα που να αναφέρει τις διάφορες αγγαρείες που πρέπει να ολοκληρώσει μέσα στη μέρα το παιδί. Όσες περισσότερες ολοκληρώνει, τόσους πόντους μπορεί να μαζεύει για να του κάνετε ένα χατίρι, όπως μια βόλτα στο ζωολογικό κήπο ή μία ταινία στο σινεμά.
Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, φροντίστε ώστε κάθε βδομάδα να αναλαμβάνουν διαφορετικές δουλειές μέσα στο σπίτι, λαμβάνοντας υπόψη και την ηλικία τους, ώστε να μη βαριούνται, αλλά να είναι και δίκαιο το σύστημα για όλους.
[divider]
Εσείς πώς καταφέρνετε να κάνετε το παιδί σας να συμμαζέψει τα πράγματά του και να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού;
Eπίσης μπορούμε να βάζουμε και κάποιο χαρούμενο αγαπημένο τραγουδάκι τους να παίζει και να τα παροτρύνουμε να μαζέψουν τα παιχνίδια πρίν τελειώσει χορέυοντας έναν τρελοχορό!
Η μικρή μου είναι φιλότιμο παιδί!!!Ο διάλογος έχει ως εξής: Μαμά: Ποιός πέταξε οοοολά τα παιχνίδια κάτω????? Παναγιώτα: Μπέμπα!!!! (είναι μόλις 2) Μαμά: Και ποός θα τα μαζέψει????? Παναγιώτα: Μπέμπα!!!!!! Και μπορώ να πω οτι μαζεύει τα περισσότερα!!!!
τί τυχερή! Ο δικός μου τα σκορπάει όλα και όταν του λέω να τα μαζέψει μου λέει "δεν μπορώ μαμά, πονάει η μέση μου"!!!! Κάπου διάβασα ότι το καλύτερο είναι να τα μαζεύουμε παρέα και έτσι κάνουμε!
Ε, δεν σε πιστεύω! Α-ΚΡΙ-ΒΩΣ την ίδια απάντηση παίρνω κι εγώ από το γιό μου...Και φυσικά καταλήγω να τα μαζεύω όλα εγώ!
Το ίδιο επιχείρημα φέρνει κι ο δικός μου, χαχα!